Close
Sommarsemester på Gotland: Närsholmen, Ljugarn och Sudret

Sommarsemester på Gotland: Närsholmen, Ljugarn och Sudret

Förra sommaren utgick vi från ett fantastiskt boende på STF Närsholmen Fyr & Logi där vi spenderade midsommarhelgen i en lagom blandning av lugn och spontana utflykter. Här kommer en sammanfattning med tips och inspiration för dig som funderar på att göra en familjeresa till östra och södra delarna av Gotland.

Vår familjesemester på Gotland (med fokus på Närsholmen, Ljugarn och Sudret)

Dag 1: Visby och Närsholmen

STF Närsholmen Fyr & Logi

Efter ett lunchstopp i Visby kör vi raka vägen mot halvön Närholmen. Jag har haft span på När fyr och STF Närsholmen Fyr och Logi sedan tidigare och nu verkar alla stjärnor stå rätt för att faktiskt komma hit. Jag kan knappt tro mina ögon när det visar sig finnas plats i den gamla fyrvarktarbostaden över midsommarhelgen. Vistelsen överträffar alla mina förväntningar och mer därtill. Vilken midsommardröm!

gotland närsholmen fyr
gotland närsholmens fyr

Första kvällen, alltså midsommarafton, känner vi noll behov av att lämna det här stället överhuvudtaget. Vi badar, går promenader, lagar middag, spelar schack och tar oss tid att bara vara. Den här delen av Gotland är ett paradis på alla sätt och vis. Blåeld så långt ögat kan nå, fåglar som skriker sig hesa och ljudet av vågor som rullar in. Och så kvällsljuset förstås, det där blåskimrande, som snart får sällskap av den blinkande fyren på vår bakgård.

Vi checkar in i ett familjerum för fyra och trivs så ypperligt bra på den här platsen. Huset delar vi med en ensam cyklist samt en mamma + tonårsson på semester. Huset har ett kök som vi delar och toalett/dusch finns i separat sidobyggnad.

Dag 2: Södra Gotland (Sudret) – Hoburg, Austre och Burgsvik

Hoburg och Hoburgsgubben

På midsommardagen vaknar vi till sol och utflyktshumör. Efter att ha pratat med Martin som driver fyrboendet får vi med oss en gedigen lista på saker att se och göra i närheten.

gotland hoburgen

Vi börjar med att åka så långt söderut det går att komma på Gotland, där vi såklart vill se rauk-kändisen Hoburgsgubben med sin huliganrosa näsa (någon har alltså försökt göra sig lustig genom att färglägga ”näsan” på rauken som påminner om en gubbe i profil). Det är väl lite kul att ha bockat av den här sevärdheten…

gotland hoburgen

… men i slutändan är både barn och vuxna mer imponerade av kringliggande natur och landskap.

gotland hoburgen

Efter en lagom sväng i området är det dags att sätta oss i bilen och köra vidare.

gotland hoburgen

Kustvägen här nere är vansinnigt vacker och påminner i vissa del om kuststräckorna i södra England.

Hoburgs fyr

Det är någonting med fyrar som lockar mig. Och jag har uppenbarligen kommit till rätt ställe! På Gotland finns en hel del av den varan…

gotland hoburgs fyr

… en av dem Hoburgs fyr som är vacker i sin svartvita enkelhet.

Läs mer: Svenska fyrar värda att tipsa om

Austre vid Holmhällar med utsikt över Heligholmen

gotland austre holmhällar

Vi kör vidare och får denna midsommardagsafton äran att vara alldeles allena för ett kvällsdopp vid Austre, Holmhällar…

… med utsikt över Heligholmen. Sommarkvällen är ljum och fåglarna lever sitt bästa liv där ute på holmen, som ligger drygt 300 meter från land. Själva ön är ett fågelskyddsområde och namnet Heligholmen kommer stundtals till sin rätta med tanke på att det råder tillträdesförbud mellan 15 mars och 30 juni.

Burgsviks Krog

När det är dags för middag finns det i teorin flera alternativ på vår önskelista, men i praktiken verkar Burgsviks Krog vara det enda stället som håller öppet den här (midsommar)dagen. Senare förstår jag att Burgsviks Krog har anledning att vara stolta över sina öppettider, enligt hemsidan har krogen hållit öppet året runt ända sedan 1970.

gotland burgsviks krog
gotland burgsviks krog

Bortsett från att vi får vänta cirka evigheter på maten är vi helnöjda med både smak och stämningen som toppas med livemusik, skön inredning och biljardbord.

Adress: Hamnvägen 1, 623 35 Burgsvik

Tips! Befinner du dig i närheten av Burgsviks hamn och vill ha en matupplevelse med det lilla extra rekommenderas Guldkaggen by Allegrine, en franskinspirerad bistro signerad Danyel Couet och Sebastian Thureson. Läs mer på Guldkaggens hemsida (observera att det här stället endast håller öppet under sommaren).

Dag 3: Närsholmen, Ljugarn och Visby

Tredje och sista dagen checkar vi något motvilligt ut från STF Närsholmen Fyr & Logi för att spendera en heldag ute på språng innan färjan hem mot Nynäshamn avgår sent på kvällen.

Ljugarn och Bruna Dörren

Ljugarn är betydligt livligare än Närsholmen, på gott och ont beroende på vad du är ute efter. Vi börjar vår förmiddag vid Ljugarns Strandcafé.

ljugarn gotland

Stranden är fin och caféets läge vid havet är onekligen ett plus. Men varken meny, klientel eller priser imponerar på mig…

Gotland bruna dörren ljugarn

… som hellre tar sikte på Bruna Dörren vilket ligger alldeles i närheten. Här finns förvisso ingen sandstrand i direkt anslutning till restaurangen, men atmosfären är en helt annan. Jag har hört någon nämna ”hippiekänsla” och det stämmer väl till viss del om du adderar lite surf, några strandfynd och en bra lekyta för de minsta.

Två i familjen väljer att stanna nere vid sandstranden…

Gotland bruna dörren ljugarn

… men efter ett par timmar ansluter duon för gemensam pizzalunch och brädspel.

Gotland bruna dörren ljugarn

Timmarna tickar iväg medan regnet smattrar på taket. Snart är vi redo att åter igen åka mot Visby.

Adress: Claudelins väg 5, 623 65 Ljugarn

Tips! Alldeles norr om Ljugarn ligger Folhammar raukfält, som även går under det äldre namnet Fågelhammar. Perfekt liten utflykt om du har tid över! Mer information finns hos Länsstyrelsen Gotland.

Visby

Väl tillbaka i Visby har barnen planerat att se en film på Biostaden Borgen

…vilket ger mig och Tobias ett par timmar på tu man hand bland kullerstensgränder, strandpromenader och stockrosor. När det börjar kurra i magarna stannar vi till på Crêperie & Logi för lite påfyllning innan vi kliver på kvällsfärjan till vår hemstad Nynäshamn, i alldeles perfekt tid för att slippa anstormningen av Almedalsbesökare.

Tack för den här gången Gotland! Det var ett nöje.

Fler tips på Resfredag om att resa till Gotland

gotland Fårö

Allmänna tips om att resa till Gotland med barn

Familjeresa till Högklint, Visby och Fårö (sommaren 2022)

Stora Karlsö utanför Gotland – sommarens bästa utflykt!

Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips. (Omslagsbild vid När fyr, juni 2023.)

2 comments

  1. Underbara Gotland! Har varit där varje sommar de senaste åren och tröttnar inte. Älskar den där ön. Kustvägen nere till Hoburgsgubben är fantastisk tycker jag. Så fantastisk att jag bara njöt av vyerna utan att ta en enda bild.

    1. Oerhört vacker, verkligen. Hela ön är som en kuliss! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close