Close
2019 års vinnare i resebranschen enligt Resfredag

2019 års vinnare i resebranschen enligt Resfredag

För tredje året i rad kommer här en lista med företag, personer, varumärken och initiativ som jag tycker förtjänar titlar som 2019 års vinnare i resebranschen. Jag har utgått från tidigare års rubriker, men har både kompletterat och justerat listan.

Läs tidigare listor här:

Listan med 2019 års vinnare i resebranschen enligt Resfredag

#1. Årets destination i Sverige: Höga Kusten

svenska pärlor resa i Sverige

Jag har haft förmånen att uppleva så oerhört många vackra platser i Sverige under det här året, men det är ändå en för mig ny destination som sticker ut lite extra. Längs Höga Kusten får jag både hav, skog och fjäll – destinationen är som en livs levande saga och bjuder på det bästa av alla världar.

Läs mer: Tips om Höga Kusten: vilt och vackert världsarv

#2. Årets destination övriga världen: Ecuador (och Galapagosöarna)

Cotopaxi

Visst hade jag höga förväntningar på de vida omtalade Galapagosöarna och dess unika djur- och naturliv, men jag hade inte förstått hur betagen jag skulle bli i Ecuadors fastland. Respektingivande vulkanlandskap, knallturkosa kratersjöar och oerhört god mat. Ecuador kniper titeln som årets destination, tätt följt av Myanmar.

Läs mer: Att resa till Ecuador: reseguide med tips och inspiration

#3. Årets favorit i repris: Storbritannien

Benllech beach Wales

Storbritannien är ett land jag kan återvända till exakt hur många gånger som helst. Jag tröttnar aldrig! Det här året gick årets familjesemester till vackra Wales, en destination det inte snackas om så mycket om här i Sverige. Vi följde upp Wales med Lake District, Peak District och London, dit jag också återvände för att gå på julmarknader för några veckor sedan.

Läs mer: Roadtrip Wales och England – vår resa dag för dag

#4. Årets Instagrammare: Towe Ahlin (Come Fly with Me)

Jag har varit så oerhört trött på Instagram det här året, men det finns några ljusglimtar som sällan gör mig besviken i flödet. En av dem är Towe/Come Fly With Me, som varvar snygga Stockholmsbilder med utlandsinspiration. Towes flöde tilltalar verkligen mig.

#5. Årets Youtuber: Flying Dryden

Trots att mina barn typ bor på YouTube föredrar jag själv bloggar framför Youtube. Det finns dock undantag, jag kikar gärna när Daniel Rydén aka FlyingDryden lägger upp något nytt.

#6. Årets reseblogg: Sara Rönne – Träningsglädje

sara rönne

Sara Rönne driver ingen traditionell reseblogg (sådana läser jag massor av, favoriterna är desamma som förra året), men Saras sätt att skriva om – och fota – både äventyr i närmiljö och utlandsdestinationer skapar en enorm reslust hos mig. Hon kniper därmed titeln som Årets Reseblogg 2019! Här kan du följa Sara på Instagram…

… och här på bloggen Träningsglädje.

#7. Årets resefotograf: Rania Rönntoft

rania
Foto: Rania Rönntoft

Rania Rönntoft/Northbound Journeys har en förmåga att skapa (eller snarare fånga) magi med sin kamera, hon är en av mina största förebilder i fotosammanhang det här året. Här kan du också följa Rania på Instagram.

#8. Årets resefilm/tv-program

julmarknad i london

Den enda filmen jag spontant kan koppla till resor är ”Last Christmas” som jag såg samma kväll jag hade besökt julmarknader i London. Även om filmen var söt och levererade kloka insikter var den största behållningen för mig att tänka ”Men där var ju vi idag!” varje gång jag kände igen mig. Igenkänningsfaktorn ska inte underskattas.

Läs mer: Julmarknader i London 2019

#9. Årets reseskräll

Thomas Cooks konkurs, följt av beskedet att Petter Stordalen köper in sig som en av ägarna av Ving. Och nej, det är varken den första eller sista reseskrällen vi får ta del av.

#10. Årets hotellupplevelser Sverige: Nääs Fabriker och Villa Anna

Nääs Fabriker
Nääs Fabriker.

Med helgens vistelse på Nääs Fabriker i Tollered i färskt minne kan jag inte annat än hylla den här helhetsupplevelsen i hotellväg – hit åker jag gärna tillbaka med familjen.

villa anna uppsala
Frukost på Villa Anna.

En annan extremt lyckad hotellupplevelse det här året är boutiquehotellet Villa Anna i Uppsala (med just det här hotellet vill jag ha för mig själv, så barnen får stanna hemma).

Läs mer: Villa Anna – unik hotellupplevelse i Uppsala

#11. Årets hotellupplevelse övriga världen: Villa Spalletti, Rom

från rom till Neapel

Det femstjärniga hotellet Villa Spalletti i Rom är inte billigt, men du får verkligen vad du betalar för. Jag och min syster bokade in oss en natt på det här hotellet (som ligger alldeles i närheten av Fontana di Trevi) och ville knappt checka ut därifrån. Takterass med bubbelpool, en pittoresk innergård, drömfrukost och smakfullt inredda hotellrum – ja tack!

#12. Årets flygbolag: KLM Royal Dutch Airlines

KLM flygplan

Jag tycker det är väldigt intressant att se hur reseaktörerna tar sig an klimatdebatten. KLM har genom årets kampanj ”Flyg ansvarsfullt” lyft (och agerat på) flera viktiga aspekter av klimatfrågan, och jag är övertygad om att de kommer fortsätta på samma linje.

Läs mer: Fly Responsibly med KLM: ett nödvändigt steg på vägen

#13. Årets svenska varumärken för väskor/skor/kläder

tips om Abisko
Min gröna Power-Houdi från Houdini är ett av mina mest använda plagg i år.

Och på tal om klimatdebatt har även klädbranschen granskats inpå sömmarna, bokstavligt talat. Jag vill gärna lyfta några lokala initiativ/svenska varumärken som alla får slåss om titeln Årets svenska varumärke: Haglöfs (med rötter från Dalarna), Fjällräven (grundades i Örnsköldsvik), Lundhags (kopplingar till Jämtland), Peak Performance (grundades i Åre), Houdini (som grundades av svensk kvinna efter resa till Nya Zeeland) och Thule (grundades i Hillerstorp).

Det senaste svenska klädmärket jag själv köpte second hand från en kompis var ett par vandringsbyxor från Lundhags som jag tycker väldigt mycket om!

#14. Årets utländska varumärken för väskor/skor/kläder

När det gäller utländska varumärken för kläder har Nellys färgglada klänningar från det brittiska märket Joules använts väldigt flitigt i år. De ser fortfarande lika fina ut i kvalitén trots otaliga tvättar, och får därmed ärvas vidare till yngre kusiner.

I skoväg är det österrikiska skomärket SuperFit fortfarande en favorit som håller barnens fötter torra och varma. Den här hösten har Nelly haft ett par Sport5 (rosa/lila på bilden ovan), Julia ett par Tensy och Sebastian ett par Jupiter (han älskar knäppningsfunktionen som består av ett ”snurrhjul” istället för snören).

#15. Årets reselåtar 2019: Hymn for the Weekend och I Don’t Care

Det här året har ”Hymn for the Weekend” med Coldplay och I Don’t Care med Ed Sheeran/Justin Bieber gått varma på våra roadtrips genom Storbritannien och Sverige – och de får representera 2019 med den äran! Jag tycker att låtarna sammanfattar den förväntansfulla känslan inför kommande helg, och kommande resor för den som vill.

#16. Årets vagabondformsupplevelse: Tet Riga Marathon

riga marathon start

2019 blev året då jag genomförde en mara och två halvmaror. Den absolut finaste (vagabondforms)upplevelsen fick jag under Tet Riga Marathon, påhejad av min dotter och min kompis + dotter. Det var ett riktigt bra anordnat lopp på alla sätt och vis, och jag fick dessutom sällskap under nästan hela loppet av en svensk kille som pluggar till läkare i Riga. Inte trodde jag att det gick att springa en halvmara med ett leende på läpparna, men det gjorde det!

Läs mer: Att springa lopp utomlands – Tet Riga Marathon

#17. Årets resesnacks: Wasa Sandwich

I år har jag ständigt haft sällskap av ett gäng Wasa Sandwich i ryggsäcken, både under kortare och längre resor. Det här är en perfekt mellis när hungern smyger sig på. Mina favoritsmaker? Cheese tomato & Basil och Cheese & Chives.

#18. Årets lansering i svensk turistnäring: Slowcation i Örebro

slowcation örebro

Det är inte lätt att höras i bruset som aktör i resebranschen, och det krävs med andra ord lite fantasi och kreativitet för att hitta nya koncept som kan locka och sätta den aktuella destinationen på kartan. Jag tycker att Örebrokompaniets nylanserade kampanj ”Slowcation” är klockrent. Här skapas en chans att locka turister bortom högsäsong, med fokus på ”varandet” istället för ”görandet”. Bra där, Örebro!

Läs mer: Slowcation i Örebro – ett vinnande koncept

#19. Årets utställning: Homage to Humanity

utställning på fotografiska Jimmy Nelson

Jimmy Nelsons utställning Homage to Humanity som fanns att se på Fotografiska (till och med 1 december i år) bjöd på makalös fotokonst och Nelsons unika förmåga att fånga det vackra i kulturer, människor och historier. Jag älskade den här utställningen!

Läs mer: Utställning på Fotografiska: Jimmy Nelson och Homage to Humanity

titanic uppsala

I sammanhanget måste jag också nämna Titanic The Exhibition i Uppsala som jag också blev väldigt tagen av.

#20. Årets resebok: Hjärtats innersta röst

myanmar resa yangon

I Thailand plockade jag på måfå ut en pocket i en bokhylla i hotellreceptionen och började läsa. Det visade sig vara Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker (uppföljaren till Konsten att höra hjärtslag). Boken utspelar sig i Myanmar, som jag nyss hade kommit hem ifrån, och jag slukade varenda bokstav.

#21. Årets podcastavsnitt av Att resa-podden

Quito Ecuador

Årets podcastavsnitt av Att resa-podden spelades in i Ecuador, närmare bestämt på ett flygplatshotell i Guayaquil, efter en magisk resa tillsammans med Lisa.

Möjligheten att få spela in ett podcastavsnitt på plats i Ecuador, en destination som inte kändes helt självklar för två trebarnsföräldrar vars barn precis hade börjat skolan efter sommarlovet, det var något alldeles extra som ni kanske förstår.

Lyssna här: Att resa till Ecuador

#22. Årets resepryl (?)

Jag vet inte riktigt om jag vågar uttala mig innan jag får den i handen, men jag har precis beställt en iPhone 11 och tror att den kan bli min bästa resepryl innan 2019 är slut!

#23. Årets reseapp: Yelp

Det får nog bli Yelp, som alltså är en app med stadsrekommendationer baserade på användarnas recensioner (allt från restauranger till museum). Min syster använder den hela tiden när hon reser, och har lyckats övertyga mig om storheten i den.

#24. Årets godaste måltider på resande fot

sundbyholms slott

Jag har ätit många bra måltider under det här året, men det är ett par stycken som sticker ut i mängden. I Sverige serverades jag och min man en fantastisk fyrarättersmiddag på Sundbyholms Slott

från rom till Neapel

… och i Neapel intog jag jordens godaste pizza på La Locanda Del Grifo.

#25. Årets härligaste transportsätt: Nattåg mot Abisko

2019 års vinnare i resebranschen

Årets bästa nattsömn intogs på nattåget från Stockholm och slutstation Abisko i en sovvagn helt för mig själv. Jag vet att en del har problem med att tåget stannar, kränger och svänger. För mig är det tvärtom, jag älskar känslan av att somna vaggad till tågrörelserna.

Läs mer: Tips om Abisko – en svensk drömdestination

#26. Årets bästa beslut i resväg: Longstay på Koh Lanta

relax beach koh lanta relax bay

Vår familj spenderade det första kvartalet 2019 på Koh Lanta i Thailand, vilket blev vår tredje långvistelse på ön. Och ja, det kommer blir fler framöver! Barnen stormtrivs i Lilla Svenska Skolan, värmen gör oss gott och Thailand är så väldigt bra.

#27. Årets resesällskap: Let’s go Explore-Lisa

quilotoa

Tänk om jag hade vetat vad det där allra första blogginlägget 2011 skulle leda till, alltså jag hade förmodligen inte trott på det själv. Ett helt nytt jobb, upplevelser jag knappt hade vågat drömma om, och inte minst vänskapsband för livet. Lisa är inte bara min poddkollega, hon har också kommit bli en av mina närmaste vänner. Det finns få personer i den här världen som jag hellre reser med (och snackar med!) än Lisa.

#28. Årets resespaningar inför 2020

Vill ni höra mer av dem får ni hålla er till vecka 52, då vi släpper ett avsnitt av Att resa-podden som jag och Lisa spelade in i Örebro förra veckan.


Har du någon destination, boendeupplevelse, klädesplagg, pryl eller något helt annat som du vill hylla lite extra för 2019? Dela gärna med dig av dina vinnare i resebranschen i kommentarerna!  (Omslagsfoto från Höga Kusten.)

18 comments

 1. Men hallå – jävlarns vad glad jag blev! Scrollade inlägget kategori för kategori och la precis till Come fly with me på min Insta och så dök JAG upp. Tack tack tack, detta gav mig massor med energi!!! Kram till dig!

  1. Du är bäst, klart slut!

 2. Vad kul. reser också alltid med Wasa Sandwich i baggaget!
  Helst Cheese & Chives.
  Årets hotellupplevelse, underbara Ping Nakara i Chiang Mai.
  Årets ”happening”, glasplattan, King Power Mahanakhon.

  1. Knäckebröd fungerar i alla lägen, älskar att de finns med färdiga pålägg! Tack för att du delar med dig av dina ”bästa”, kul att läsa.

 3. Årets prestationsångest: jag, när jag blir omnämnd och inte har haft tid att YT:a på skitlänge! 😳

  Tack! Tack!

  1. Hahaha, SÄTT IGÅNG DÅ!

 4. Åh vilket härligt inlägg att läsa 🙌🏻 Wow vilket år du har haft Annika, både i resor och starka bedrifter ”springandes”. Imponerande och mycket välförtjänt 🙌🏻😍
  Kram

  1. Tack snälla Rosita! Ja, det har verkligen varit ett fint (och innehållsrikt!) år. Kram!

 5. Annika, tack blev så himla glad❤️ Fin lista håller med om mycket!

  1. Det är jag som ska tacka för att du förgyller mitt flöde! 🙂

  1. Tack Pernilla, roligt att du uppskattar den! Väldigt rolig att skriva också, blir ett sätt att ”samla ihop” året.

 6. Tänk, av så många fantastiska vänner och resesällskap du har, så får jag vara på din lista. Tack fina, fina du! Våra resor i år har varit fantastiska – från Nynäshamn (närmaste ju! Körunda / Countryside Hotels) till Ecuador och Galapagos och allt där emellan. TACK! <3
  Så kul att summera 2019 och ser verkligen fram emot 2020!

  1. Högt och lågt, långt bort och nära! Ser fram emot mer sånt.

 7. Så kul att läsa det här inlägget! Har tänkt så varje år, men vet inte om jag sagt det förrän nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close