Close
Villa Alma i Visby: ett fint hotelltips på Gotland

Villa Alma i Visby: ett fint hotelltips på Gotland

Innehåller köplänkar/adlinks.

Vill du ha ett riktigt bra hotelltips inför kommande resa till Gotland? Villa Alma i Visby har det mesta som krävs för att åka högt upp på min personliga lista på rekommendationer av svenska hotell med det lilla extra. Det passar inte in i kategorin budgethotell, men heller inte uttalad lyx. Hög standard på hotellfrukosten? Definitivt. Läge med utsikt över havet? Jajamen. Småskalighet vad gäller både rumsantal och känsla? Absolut. Personligt bemötande? Japp. Omsorgsfullt och personlig inrett? Check.

villa alma visby

Jag besökte hotellet tillsammans med Lisa/Let’s Go Explore i skarven mellan augusti och september 2023. På kravlistan inför avresa och hotellbokning stod en lugn miljö lämplig för jobb, ett centralt läge och därtill schyst hotellfrukost. Här är min recension!

Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker jag vill se och göra

Villa Alma Visby – det lilla boutiquehotellet vid havet

#1. Läge, känsla och allmänt om Villa Alma i Visby

Att hitta ett hotell med ”centralt läge” i Visby är inte jättesvårt. Staden är liten och hotellen innanför eller strax utanför stadsmurarna är många. Villa Alma utmärker sig på så sätt att byggnaden vetter mot havet på ena sidan och Almedalen mot den andra. Hotellet i nuvarande regi har ”bara” varit öppet sedan sommaren 2019, men skapade sig snabbt både rykte och renommé som ett boutiquehotell värt att boka.

villa alma visby

Hotellet består av två sammanlänkade byggnader, där den ursprungliga byggnaden/villan vetter mot Östersjön. Den nyare delen breder ut sig mot Almedalen och rymmer restaurang samt gemensamma ytor. Det är lätt att bli förtjust i det här hotellet och fint att se att gränsdragningen mellan inne- och utemiljön inte är knivskarp. Här flyter snarare de båda världarna in i varandra. Tanken är att lummigheten från Almedalen ”ska följa med” in i hotellbyggnaden, vilket såklart fungerar extra bra under sommartid.

villa alma visby

Under vårt besök har det börjat nalkas höst och på trädgårdsterrassen tillhörande hotellet är det lugnt. Sommartid lär det dock vara fullt pådrag – gissningsvis även längs Strandpromenaden utanför villan. Jag tänker att just den här årstiden alternativt vår/försommar måste vara den ultimata årstiden att besöka hotellet?

villa alma visby

Inredning och stil känns inte påtvingad, utan smälter fint in i det här lilla kvarteret i Visby. Det märks med andra ord att det inte är någon duvunge som står bakom hotellsatsningen. Ägaren Tobbe Larsson, som tidigare har drivit gotländska klassiker som Kallis, Gutekällaren och Wisby Strand, har ni stor chans att träffa på nere vid hotellfrukosten. Där sitter han vid sin dator och jobbar i en inramning som verkar ha blivit precis lika bra som han hade hoppats på. Sedan Larsson tog över hotellbyggnaden har ryktet om Villa Alma spridit sig både när och fjärran, det här är ett hotell att återkomma till!

#2. Hotellrummen på Villa Alma i Visby

villa alma visby

Villa Alma har 21 hotellrum, där inget lär vara det andra helt likt. Vi checkar in i ett Classic-rum som ligger en trappa upp på övre plan. Här möts vi av grönmålade väggar, trägolv, snedtak och fönster som vetter ut mot öppet hav. Fönsternischen fungerar hyfsat som skrivbord och därmed arbetsplats med schyst utsikt över Strandpromenaden.

villa alma visby

Sängar och sängkläder håller bra standard. Jag hade gärna sett lokala varor i minibaren för att knyta ihop småskalighetskonceptet.

villa alma visby

Toalett/dusch är liten och av lite äldre standard, men fyller sin funktion. Under städningen får jag en skymt av vårt grannrum som stoltserar med ett badkar inne i rummet. Jag tänker spontant att ett sådant rum hade passat perfekt till en annan höstvistelse framöver. Tänk Visby en mulen oktoberdag med höststormarna vinande runt knutarna och ljuvligheten att sjunka ner i ett varmt bad efter en dag bland gränder och kullerstensgator!

#3. Restaurang, mat och hotellfrukost på Villa Alma i Visby

På markplan ut mot Almedalen väntar matsalen, en färgsprakande och vackert inredd sådan. På kvällarna serveras här middag med asiatisk touch – men av det jag hörde och läste om restaurangen inför vårt besök är det just hotellfrukosten som är kökets starka kort.

villa alma visby

Jag känner mig nöjd innan jag ens har hunnit börja äta. Konceptet med lagom portionerade små glas med chiapudding och yoghurt är perfekt, på så sätt slipper vi gäster sleva upp egna skålar med tillhörande spill. På buffén väntar därutöver allt från frukt och grönt till egenrostad müsli, nybakat bröd och varma rätter tillagade av en kock på plats.

villa alma visby

I slutändan känns frukosten snarare som en brunch med en bra avvägning av varma rätter och ”vanlig” frukostmat varvat med söta desserter – givetvis hemlagade sådana. Det känns såklart extra lyxigt med färdigportionerad våffelsmet i små karaffer som resulterar i nygräddade saffransvåfflor (jodå, sådana äter man på Gotland) och därtill frasig äppelpaj med fluffig vaniljvisp. En eloge förtjänar även de färdigförpackade tepåsarna med Kränku-te i lösvikt. Sådana här små detaljer gör den stora skillnaden för oss hotellgäster.

villa alma visby

Matsalen i sig är en fröjd att dröja sig kvar i. Vi är en blandad skara av gäster som delar dagens första mål – allt från gotlänningar som möts för jobbmöte över en frukost till barnfamiljer och nyförälskade par. Strax intill matsalen ligger rummet som går under namnet ”Greenroom”, fyllt med härliga soffor, puffar och fåtöljer, detta toppat med panoramafönster ut mot Almedalen.

Om frukosten på Villa Alma: Frukosten håller öppet kl 07:30-10:30 (måndag till fredag) och 08:00-11:00 (lördag-söndag). Det går också att boka frukost för utomstående som inte bor på hotellet. Priset ligger på 245 kr/vuxen och 125 kr/barn (mellan 5-11 år).

#4. Bra att veta om Villa Alma och fler tips om Visby

villa alma visby

Läs Lisas recension om hotellet: Villa Alma, Visby – ett ljuvligt boutiquehotell

  • Adress: Strandvägen 8, Visby
  • Pris? Varierar, under vårt besök i skarven augusti/september låg ett Classic-rum på 2390 kr/natt.
  • Mer information om Villa Alma finns på hemsidan
  • Observera att Villa Alma håller säsongsstängt under vintern (då de råa havsvindarna letar sig in i den äldre byggnaden).
  • Fler tips om Visby: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

Läs mer och boka här: Villa Alma (adlink)


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close