Close
Listan med 2018 års vinnare i resebranschen

Listan med 2018 års vinnare i resebranschen

Innehåller reklamlänkar.

För andra året i rad kommer här en lista med mina personliga guldmedaljörer i olika kategorier. Den gemensamma nämnaren? Resor och resande på ett eller annat vis.

Innan det är dags för mitt inlägg om planer, mål och drömmar inför 2019 vill jag gärna följa den här listan med 2017 års vinnare i resebranschen med en uppdaterad lista för året som gick. De flesta rubriker är samma som från förra listan, med några justeringar här och där.

att göra i Dresden
Dresden. Foto: Lisa Fahlåker

Listan med 2018 års vinnare i resebranschen enligt Resfredag

#1. Årets destination – Sverige

frösövallen östersund

2018 reste jag mer än någonsin inom Sveriges gränser och det är många orter som egentligen skulle platsa under den här rubriken. Om jag bara får välja en plats blir det min och familjens premiärbesök i Östersund. Jämtland charmade oss rejält!

Läs mer: Att göra i Östersund under sommartid

#2. Årets destination – övriga världen

reseguide Dresden

Från att bara ha haft ögonen på Berlin kniper småsyskonet Dresden platsen som årets destination i Europa. Småskalighet och puls på en och samma gång, detta i kombination med närhet till inbjudande natur. Dresden är ett hett tips som weekendresmål!

Läs mer: Tips om Dresden: ett värdigt småsyskon till Berlin

#3. Årets favorit i repris

Listan med 2018 års vinnare i resebranschen

Skottland, igen! Det finns så mycket jag älskar med det landet. Vidderna, naturen, vänligheten – och så min syster som bor där. Min och Nellys höstresa dit, tillsammans med två av mina andra syskon, blev så himla fin på alla sätt och vis.

Läs mer: Tips om Skottland, 18 platser jag gärna återvänder till

#4 Årets instagrammare

sommarplaner

Att resa-poddens nyårskarameller konstaterade vi nyligen att 2018 blev ”insta-tröttmans år”. Sällan har Instagram känts så trött och uttjatat, algoritmerna bråkat så mycket och frustrationen över instaperfektionen varit så stor. Efter vi spelade in det aktuella podcastavsnittet insåg jag dock att det finns en specifik person jag har följt med extra stort intresse under året: Julia Mjörnstedt Karlsten. Hon känns genuin och äkta, kommer ofta med kloka och inspirerande ord – och tar inte livet för givet. Att hon ska knipa titeln som ”årets instagrammare” i en reseblogg är ingen självklarhet (många av bilderna som läggs upp har dessutom fokus på hennes två barn), men för mig är hennes livsresa och budskap mer intressant än vilken strand/storstad i hela världen. Julia har tidigare genomgått cancer och är även grundare av Ung cancer.

#5. Årets Youtuber

Inte en enda, faktiskt. 2018 är året jag knappt tittade på en enda Youtube-video, trots att ALLA trendiga spaningar hävdar att rörlig media är framtiden. (Mina och Lisas tappra försöka att hålla igång Att resas youtube-kanal började stabilt med rapporter från London och Brigthon, sedan blev det stiltje.) Instastories däremot, det formatet älskar jag! Snabbt ska det gå.

#6. Årets reseblogg

En passion för resorna och resandet i sig, utförlig fakta, roliga reseskildringar och en aldrig sinande källa av nya kreativa uppslag till blogginlägg. Under 2018 tycker jag att 4000mil förtjänar titeln som årets bästa svenska reseblogg.

#7. Årets att resa hem

Ständigt och alltid Sturkö, även om det var blandade känslor att komma dit den här sommaren. Ingen Mamma som vattnade sin fina trädgård, ingen Far som gick och påtade i sitt potatisland. Det är ett märkligt liv att leva, det när döden kommer och förändrar allt. Samtidigt har jag känt ett större behov än någonsin att vara hemma i Nynäshamn. Jag har bott där i fem år, men det är inte förrän det här året som jag kan se att vi faktiskt landar där på riktigt mellan varven. När jag inte längre har mina föräldrar på plats i Karlskrona är självklarheten att flytta dit inte längre lika stark. Vi får se hur det låter i nästa årssammanfattning!

#8. Årets resefilm 

roadtrip västra USA
Roadtrip genom västra USA, juni 2014.

Kvällarna i vårt biorum kan jag räkna på fingrarna, likaså timmarna i en ”riktig” biosalong. Filmen som gjorde starkast intryck på mig under 2018 blev ändå ”A star is Born”. Min ständigt återkommande, och kanske orealistiska dröm, om att bo i USA med familjen under en period blev ännu starkare efter att ha sett filmen. USA är mycket av allt, och jag vill uppleva det till max.

#9. Årets tv-program

Efter att ha hört David Batras och Malin Mendels ”Världens sämsta indier” hyllas på flera olika ställen var jag tvungen att titta för att bilda min egen uppfattning. Efter att ha sett första programmet vill jag ha meeeer!

#10. Årets resebyrå

Sällan har jag hört en enda resebyrå fått så mycket uppmärksamhet under ett specifikt år som Centralens resebutik i Kalmar, som är experter på tågresor både inom Sverige och utomlands. Efter årets klimatdebatt lär de vara mer fullbokade än någonsin. (Intressant fakta är att butiken är en före detta SJ resebutik som sedan år 2000 drivs i privat regi.)

#11. Årets hotellupplevelse

stora hotellet Umeå

Det stod mellan Strömstad Spa & Resort och Stora Hotellet i Umeå, men i slutändan vinner Stora Hotellet med hjälp av sin charm. Jag älskar att historian (bokstavligen talat) sitter i väggarna, och att hotellet verkligen har plockat upp det lokala. Mer sådant i hotellbranschen, tack!

Läs mer: Stora Hotellet Umeå: ett boutiquehotell att lägga på minnet

#12. Årets svenska varumärken för väskor/skor/kläder (barn)

Även i år kan jag konstatera att Nellys overall från Isbjörn of Sweden håller vad den lovar.

#13. Årets svenska varumärken för väskor/skor/kläder (vuxen)

Thule ryggsäck
Foto: Lisa Fahlåker

Domen lyder Thule för väskor, Kavat för skor och Houdini för min efterlängtade Power Houidi som jag klickade hem på Black Friday! Jag älskar för övrigt konceptet att du genom Houdini även kan hyra funktionskläder.

Jag köpte min Houdini på AddNature.

#14. Årets utländska varumärken för väskor/skor/kläder (barn och vuxen)

jack wolfskin kid

Även under 2018 kvalar det tyska klädmärket Jack Wolfskin in på listan. Både jag och Sebastian har testat skidkläder från deras kollektion och vi är helnöjda med allt från värmehållning till design.

#15. Årets happening i resebranschen

När jag skrev min förra lista syftade den här rubriken till något roligt jippo eller event, men i år vill jag nog påstå att ”happening” har blivit synonymt med hela klimatdebatten. Det har satts en sten i rullning och jag ser fram emot att se hur resandet utvecklas framöver.

#16. Årets “vad var det jag sa!?”

sturkö solnedgång
Sturkö-sommar av bästa slag.

Här står vi nu med begrepp som #flygskam och #jagstannarpåmarken, samtidigt som fler och fler börjar överväga lokala semesteralternativ. För alla som funderar över vettiga svenska semesteralternativ finns ett gäng på min blogg, det är bara att välja och vraka! Det ska inte behövas en klimatdebatt för att se allt det vackra som finns i vår direkta närhet.

#17. Årets reselåt

vandra på irland

Vi lyssnar massor på musik i vår familj, för varje roadtrip vi gör skapas en ny spellista där varje familjemedlem får välja en eller flera låtar (för rättvisans skull). Ska jag bara välja en jag kommer förknippa med 2018 blir det ”All Falls Down” med Alan Walker/Noah Cyrus – vår roadtripfavorit under resan genom Irland.

#18. Årets vagabondform

paddla kajak i Stockholms skärgård

Vagabondform är ett uttryck som jag, Lisa och Sofia står bakom för att beskriva en fysisk form att uppnå eller upprätthålla för att få ut det mesta möjliga av sina resor. För egen del vill jag ständigt vara i ”vagabondform” av den enkla anledningen att jag aldrig vill känna mig fysiskt begränsad att uppleva varken små eller större äventyr. Det här året har jag och mina Tjejklassikerkompisar bokat in en träningsdejt i månaden, med villkoret att variera träningspassen. Höjdpunkten förra året? Kajakpaddling och övernattning ute på Dalarö: Att paddla kajak i Stockholms skärgård.

#19. Årets resesnacks

2018 är året jag fler gånger än någonsin har laddat med bars i packningen. Jag är så glad över att det numera finns riktigt goda varianter, några av mina absoluta favoriter i år är Barebells Salty Peanut och Coconut Choko och Clif Bar Crunchy Peanut Butter. (Ja, jag älskar det mesta med jordnötter och kokos.) Vill du stötta svenska initiativ ska du satsa på Barebells framför Clif Bar. Å andra sidan jobbar Clif Bar mycket med hållbara projekt.

#20. Årets bubblare (alla kategorier, med resor som gemensam nämnare)

Jag och Tobias har köpt EN VILLAVAGN till Sturkö! När vi fick avslag på vårt bygglov om ett litet hus blev jag heldeppig, men Tobias gav sig inte. Efter att i flera år ha scoutat marknaden på bland annat villavagnar hittade han en variant som jag inte sa tvärnej till. Jag älskar att dela sommarställe med mina syskon och deras familjer, men det är skönt att kunna stänga in sig och ha en egen boyta. Med risk att få leva med smeknamnen ”Morran och Tobias” för resten av våra liv ser vi fram emot att fixa till den där villavagnen till vårt eget lilla krypin.

#21. Årets reseinsikt

ut på tur aldrig sur
Hemmahelg i Nynäshamn.

2018 var året då min längtan tillbaka till rötterna blev starkare än någonsin, och utlandsresorna inte kändes lika livsviktiga:

Jag tycker fortfarande att det är roligt med utlandsresor, men känner inte längre samma styng av avundsjuka som jag tidigare gjorde när jag såg vänner och bekanta resa till mina drömdestinationer.

Under 2018 valde jag aktivt bort ett flertal utlandsresor och förvånade mig själv genom att sluta hålla stenkoll på antal besökta länder.

#22. Årets resetidning

Oj. Jag har eventuellt inte läst en enda i år. Bloggar rules! Jag skulle istället vilja omdefiniera själva begreppet resetidning till en tidning jag har köpt på resandet fot, och då är svaret självklart. Engelska skvallertidningar är en av mina guilty pleasures, särskilt OK!

#23. Årets resefotograf

De bilder som har gett mig mest ”wow-känsla” från 2018 är min resebloggarkollega Johnny som bloggar under namnet Johnnybajdzjan. (Länderna han föredrar att resa till är nästan lika svåra att stava som bloggnamnet i sig.) Johnny lyckas fånga magiska ögonblick från de för mig helt okända resmålen – så ja, resefotografen för 2018 är given.

#24. Årets podcastavsnitt

Foto: Linda Hammarberg

Det fanns ett avsnitt vi hade längtat efter att spela in, jag och Lisa, och till slut blev det av. Linda Hammarberg, som driver bloggen Mary af Rövarhamn, var ute med familjen och seglade jorden runt under fyra års tid. Berättelserna och insikterna hon berättar om är helt klart värda en lyssning eller två. Jag är så glad att Linda ställde upp som gäst i podden.

Lyssna här: Att resa med segelbåt runt jorden

#25. Årets familjeresor: sommar och vinter

valfjället Kosteröarna

Karga klippor och salta bad. Bohuslän brukar vara förknippat med vår familjs sommarsemestrar och i år var inget undantag. Den här gången fick vi chans att åka ut till Kosteröarna som jag länge hade varit nyfiken på.

Läs mer: Att göra i Strömstad och på Kosteröarna

Orsa Grönklitt Dalarna

När den mörkaste vintern la sig över Sverige åkte vår familj till Orsa Grönklitt och fick den finaste starten på julfirandet jag kan tänka mig. Stugmys, knarrande snö och skidåkning för hela gänget – Dalarna är en vinterdröm!

Läs mer: Orsa Grönklitt  – familjevänlig vintervistelse i Dalarna

#26. Årets resepryl

Våra barn har numera varsin egen termos och de har nog använts flitigare än någonsin under 2018. Bra julklappsinvestering förra julen!

#27. Årets godaste måltid på resande fot

brygghuset Fiskebäckskil

Jag vill faktiskt klämma in två vinnare i resebranschen om vi snackar mat, båda med fokus på skaldjur och Bohuslän. Den ena är Skagenburgaren på Backlunds i Strömstad, den andra är fisksoppan på Brygghuset i Fiskebäckskil.

#28. Årets resesällskap

resa med barn till Skottland

Hon överträffade sig själv, Nelly, under våra dagar i Skottland. Det är ingen självklarhet för en tre-nästan-fyraåring. Efter eget häng i Edinburgh mötte vi upp mina syskon och fick njuta det bästa av landet under ledning av min storasyster. Och ja, det är så jag avslutar min lista för 2018. Familjehäng slår det mesta i min värld, både i den lilla världen och den stora vida.


Omslagsbilden är tagen vid Kosterhavets nationalpark. Här hittar du fler listor på bloggen.

11 comments

 1. Wow! Men vilken överraskning! Årets resefotograf har jag nog aldrig varit förut! Tack så hemskt mycket! 🙂 Nu har jag något att leva upp till i 2019 med andra ord! 🙂 Tack igen! Annars spännande att se vad du tycker om olika. Håller med om bloggen 4000mil, gillar den starkt. Programmet ”Världens sämsta indier” hade jag dock lite svårt för. Titta första episoden, men var liksom inte sugen på att titta vidare. Får kanske göra det. Oavsett. Tack igen från resefotografen!

  1. Någon gång ska vara den första, och det är med all säkerhet inte den sista. Du tar verkligen foton som väcker intresse.

 2. Hur kan jag ha missat detta med villavagnen? Tycker det låter supermysigt 🙂 Förstår känslan av att vilja ha något eget, vi kommer nog också hamna där i framtiden med Gotland. Bra lista som alltid, du är min omvärldsbevakning!

  1. Haha, nu vet du! Jag förknippade villavagnar med trailer parks i USA och var inte supertaggad på idén. Men ja, ju mer jag tänker på det, desto mer fattar jag att det faktiskt kan bli riktigt bra.

   Och tack, känns som ett fint betyg, det där om omvärldsbevakningen! 🙂

  1. Tack Emmi! Kanske kan få lite idéer från ert #vanlife till vår villavagn, så snyggt ni hade gjort med panelen!

 3. Nämen åh, tack för den äran att få vara med på ett hörn även i år <3 /Lindan

  1. Ja, men nästa år får jag nog lägga in en rubrik som heter ”årets solnedgång”… du lär ju knipa den titeln med den äran! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close