Close
Stora reselistan 2020: bäst, sämst och allt däremellan

Stora reselistan 2020: bäst, sämst och allt däremellan

December är tillbakablickarnas och listornas månad, och det är också då jag själv brukar knåpa ihop en större lista med rubriken ”vinnare i resebranschen”. 2020 går dock till världshistorien som ett år där de allra flesta är förlorare i resebranschen snarare än vinnare, och där det dessutom är för tidigt att sia om omfattningen och konsekvenserna av coronans framfart. Men! En reselista blir det, i år också. Den ska inte ens en pandemi sätta stopp för. För visst finns det även ljusglimtar från året som har gått – några av dem får ni läsa mer om i 2020 års upplaga av reselistan.

Tidigare års listor:

Stora reselistan 2020: bäst, sämst och allt däremellan

#1. Vad var det värsta med 2020?

Jag tror knappast vi behöver motivera svaret på den frågan, eller? Corona. Covid-19. Pågående pandemi. Vi – alltså hela världens befolkning – har förlorat nära och kära. Vi har förlorat jobb, pengar och relationer, och det känns också som att vi stundtals har förlorat framtidshoppet. Resebranschen har varit extra drabbad sett från en ekonomisk synvinkel av naturliga anledningar. Jag tror ingen, ens i sin vildaste fantasi, hade kunnat föreställa sig vad som väntade när vi firade in nyåret 2020. Gränser som stängs på en sekund, utegångsförbud, restriktioner och fullständig panik på sjukhusen. Det här året glömmer vi aldrig.

#2. Vad var det bästa i resebranschen under 2020?

Det bästa? Kanske att se den enorma drivkraft, uppfinningsrikedom och anpassningsförmåga som många aktörer i resebranschen har visat under det här året.

#3. Årets familjedestination i Sverige: Östergötland

solnedgång vättern
Omberg vandring

Inrikesresorna har knappast duggat tätt under det här året, jag har med några undantag mest hållit mig hemma i Nynäshamn och på Sturkö. En familjeresa blev det i somras, till Östergötland med fokus på Vätterns östra sida. Det var en superfin resa från början till slut, med lämpliga och minnesvärda aktiviteter för hela familjen.

Läs mer: Resa i Sverige med barn – tips vid östra Vättern

#4. Årets destination för en kompisresa i Sverige: Söderåsen i Skåne

söderåsen Skåne

Söderåsen i Skåne, helt klart! Jag och min vän Louise drog söderut för några aktiva dagar fyllda med ridning, vandring, cykling, paddling och god mat. Vi hann knappt sätta oss i bilen på väg hem innan vi började planera för nya äventyr i området.

Läs mer: Söderåsen i Skåne – tips om aktiva dagar i vacker natur

#5. Årets roadtrip i Sverige: Hälsingland, Gästrikland och Gävleborg

Under sommarsemestern åkte jag och ett par vänner på en roadtrip uppåt i landet. Vi tog dagen, och resan, som den kom och fick ändra planerna efterhand.

Söderhamn tips

Rutten landade till slut på Hälsingland, Gästrikland och Gävleborg, och vi hann bland annat med två nationalparker, några simturer och en punktering längs vägen.

Läs mer: Kortresa i Sverige: tips i Hälsingland, Gästrikland och Gävleborg

#6. Årets destination för en soloresa i Sverige: Visby

Visby gotland resa höst

När sommaren gick över i höst hade jag planer på att boka in mig på ett retreat någonstans i Sverige. Det slutade dock med att jag gjorde min egen variant på en soloresa till ett mycket lugnt Visby. Jag tog långa promenader, hängde på hotellrummet och kom hem med ett nytt och efterlängtat lugn.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#7. Årets nykomling i Sverige: Hoby Kulle Herrgård, Blekinge

Var det alltså 2020 som Blekinge fick den uppmärksamhet hon egentligen förtjänar? Nja, inte helt fullt ut – men i vart fall en dos. Det här året har vackra Hoby Kulle synts i allt från Elle till Sköna Hem och på glossiga Instagramkonton. Benjamin och Tove, som numera driver herrgården med dess restaurang, sommarkafé och B&B, har lyckats skapa en rejäl snackis som lär hålla i sig!

Läs mer: Hoby Kulle Herrgård i Bräkne-Hoby, Blekinge

#8. Årets lansering i svensk turistnäring: Tivolikiosken, Halmstad

De flesta aktörerna i svensk turistnäring har fått kämpa med näbbar och klor för att hålla kvar kunder och verksamhet. Vissa har dessutom startat igång nya projekt – en av dem är ”kändiskonditorn” My Feldt som tillsammans med sin bror har startat upp Tivolikiosken i Halmstad. Jag gissar att det kommer att bli ett uppskattat utflyktsmål för turister från hela Sverige framöver.

#9. Årets hotellupplevelse Sverige: Ett Hem

2020 är året då min lista över svenska drömhotell ständigt utökades med nya önskemål. Det översta, Ett Hem, bokade jag i somras tillsammans med min man och ett par vänner. Det blev ett av sommarens härligaste dygn, och definitivt årets hotellupplevelse.

Läs mer: Ett Hem: Boutiquehotell i Stockholm i toppklass

#10. Årets favorit i repris (på repeat om och om igen): Nynäshamn

Nynäshamn annika
Ringvägen, Nynäshamn. Foto: Katarina Wohlfart

Det tog mig sju år och en pandemi att landa i Nynäshamn, på riktigt alltså. Ordspråket ”Mitt hem är min borg” har aldrig känts så relevant, och det får jag ändå ge coronaåret cred för.

#11. Årets minst uppskattade destination i världen: Wuhan

Ja, om vi nu ska lämna Sverige och se oss om i världen blir årets minst uppskattade destination i världen ändå Wuhan, eller!? Den här kinesiska destinationen lär i skrivande stund inte ligga på några topplistor över drömresor så att säga. Men, med tanke på att Tjernobyl faktiskt lyckades med konststycket att bli ett hajpat resmål så har Wuhan definitivt potential framöver. Folk gillar katastrofer, tydligen.

#12. Årets Instagrammare: Carina Bergfeldt 

Den titeln kniper Carina Bergfeldt i år! Hon väver pricksäkert ihop utrikespolitik och spaningar från Den Stora Vida Världen med små uppdateringar från småbarnslivet på ett sätt som gör henne… mänsklig och liksom relaterbar. Jag gillar verkligen det med henne! Jag får också slänga in Björn Natthiko Lindeblad (köpte för övrigt hans bok till mig själv i julklapp!). Både han och Carina Bergfeldt känns kloka och insiktsfulla – och får mig ofta att tänka till ett extra varv.

aktivt familjeliv
Skärmdump från Aktivt familjelivs instagramkonto.

I resebloggskretsar vill jag lyfta @aktivtfamiljeliv som jag har följt ganska länge. I år har de tagit ytterligare ett kliv som inspirationskonto tycker jag. Bilderna är otroliga, samtidigt som de uppmuntrar till görbara vardagsäventyr i naturen med barn. Spana in deras konto om du inte redan har gjort det.

#13. Årets Youtuber: (Yoga With) Adriene

Jag är ingen storkonsument av Youtube, men under det här året har Yoga With Adriene varit ett uppskattat sällskap på yogamattan. Det känns lite som att hon pratar direkt till mig (eller kan hända någon av hennes andra drygt åtta miljoner följare!?).

#14. Årets reseblogg(are): 4000 mil och FREEDOMtravel

Jag tänker att resebloggsveteranerna 4000 mil och FREEDOMtravel ska ha en eloge i ”att hålla i och hålla ut” även i bloggsammanhang. Det har verkligen inte varit lätt att hitta nya vinklar och hålla blogginspirationen levande i dessa tider, men båda dessa bloggpar har levererat inlägg nästan varje dag under hela pandemin.

#15. Årets resefotograf: Alexander Neimert

Jag har redan nämnt fotografen Alexander Neimert ett par gånger här på bloggen. Och ja, i min värld kniper han en självklar titel som Årets resefotograf 2020. (Tipstack till Katta/BUCKETLIFE!)

#16. Årets Facebookgrupp(er): Svemestergrupper x 3

Svemesterboomen har resulterat i ett par nya grupper på Facebook som fullkomligt har exploderat i medlemsantal under året med drygt 60 000 medlemmar i respektive grupp. Den ena gruppen Resa i Sverige – tips och inspiration står min bloggkollega Alex Walter/Swedish Nomad bakom. Den andra gruppen heter Svemestra – alla Sveriges smultronställen och grundades av Jon Marin, som även driver Immelns kanotcenter. I de här grupperna myllrar det av olika svemestertips för den som vill inspireras.

bucketlist för resor i Sverige höga kusten

En annan Facebookgrupp (numera veteran) som bör uppmärksammas i sammanhanget är Vandringsleder i Sverige, en grupp som jag har följt i drygt 1,5 år. Den har också vuxit lavinartat i år och är numera uppe i nästan 200 000 medlemmar!

#17. Årets resefilm/tv-program: ”The Queen’s Gambit”

Jag lägger min röst på Netflixserien ”The Queen’s Gambit”. Förutom att huvudrollsinnehavaren briljerar får vi tittare ta del av riktigt vackra miljöer som får mig att vilja resa till både Paris, USA och Ryssland på studs.

#18. Årets reseskräll: c-o-r-o-n-a

På förra årets lista skrev jag så här:

Thomas Cooks konkurs, följt av beskedet att Petter Stordalen köper in sig som en av ägarna av Ving. Och nej, det är varken den första eller sista reseskrällen vi får ta del av.

– Resfredag, 2019

Det var sannerligen varken den första eller sista reseskrällen vi fick del av. Låt oss konstatera att hela 2020 får utmärkelsen som årets reseskräll, i negativ bemärkelse.

#19. Årets reseaktör

Jag svarar mycket diplomatiskt TYP ALLA! Skulle helst vilja ge en guldmedalj till var och en som har kämpat med sinande kassaflöden, permitteringar och nya direktiv var och varannan dag.

#20. Årets mest googlade resefråga

”Får jag tillbaka pengar för resan om jag avbokar eller ombokar?” Jag har alltså ingen statistisk eller empiriskt underlag för det svaret, men jag gissar att vi är ganska många som har googlat om vad som gäller för ombokning och återbetalning av redan bokade resor.

#21. Årets mest användbara plagg/skor: Loungewear och bekväma skor

Ordet ”loungewear” är definitivt här för att stanna, det vill säga bekväma hemmakläder som funkar för allt från jobbmöten på Zoom till en tupplur på lunchen. Själv köpte jag bland annat ett svart ”Ego Set” från A PART OF THE ART, som jag mer eller mindre har bott i.

November nynäshamn

Det har avverkats oräkneliga mil runt om i Sverige i år, under allt från promenader, rejäla vandringar och för all del jobbmöten. För egen del innebar alla extra steg att jag behövde köpa ett par nya vandringskängor från Haglöfs. De är röda (vilket passar bra eftersom jag är helt kär i dem), och är lätt ett av mina bästa köp det här året!

#22. Årets vagabondformshajp: Promenadernas comeback, runstreak och padel!

Och på tal om bekväma skor, årets vagabondshajp måste väl ändå vara promenadernas och vandringarnas comeback?

Det har också sprungits en hel del i mina flöden, och träningsutmaningar som ”runstreak” och ”yogastreak” tycks ha ersatt diverse tävlingslopp.

Men största hajpen av dem alla är väl ändå padel!? Vilken explosion! För egen del är en av de absolut bästa grejerna med det här året att jag har hittat en ny hobby som är så oerhört rolig! Jag spelar numera seriespel och kommer i framtiden att anpassa mina eventuella resor så att jag inte missar ”mina” matcher. Galet ju. På ett bra sätt.

#23. Årets dubbla budskap

Ja, de är många. ”Support your locals… men stanna hemma.” ”Res inte… men låt inte besöksnäringen gå i kras!” Det har varit ett minst sagt utmanande år för oss som verkar i resebranschen på ett eller annat sätt.

#24. Årets härligaste transportsätt: Bil och elcykel

Och för att fortsätta på temat om dubbla budskap! Förra året var du en bov om du skippade att åka kommunalt och istället åkte runt i din egen bil. Det här året är du en bov om åker kommunalt och inte åker i egen bil. Det är inte lätt att göra rätt, särskilt i inte i coronans år 2020. I övrigt har det gissningsvis aldrig köpts så många elcyklar som under det här året?

#25. Årets låt: Det kommer en tid

Det kommer en tid av Linnea Henriksson, som hon skrev när hela världen plötsligt tvingades att trycka på paus. Linnea berättar själv att det ”är en låt om tiden vi är i, men också en kärleksfull påminnelse om tiden som kommer. En tid värd att vänta på. En tid värd att hålla i.”

Det gick så himla fort

Allt vi sett fram emot, Det ba försvann 

Som en sommar som regnar

Sånt där som bara ”e”

Gud, va jag saknar det

– Linnea Henriksson

Jag älskar budskapet. Det kommer en tid efter den här tiden. 
Det kommer ett liv att fylla på med liv.
Det får vi inte glömma, mitt i allt!

#26. Årets resebok: Svemester Vinter

vinterresor sverige

I år släppte resejournalisten Niklas Kämpargård en inspirerande bok med titeln Svemester Vinter. Efter att ha läst den växte min reseönskelista för vinterresor i Sverige med en ansenlig mängd alternativ. Tack för det Niklas!

Läs mer: Vinterresor Sverige: 5 tips på resor att göra i Sverige på vintern

#27. Årets podcastavsnitt av Att resa-podden: Att resa till -stanländerna längs Sidenvägen

Jag och Lisa planerade för festligheter i samband med vårt hundrade (!) avsnitt av Att resa-podden tidigare i år, men bestämde oss istället för att pausa podden vid avsnitt 99.

johnny

Innan dess hann vi dock intervjua Johnny Friskilä som är reseentusiast och resebloggare, men också rutinerad färdledare. Han bjöd på en rejäl inspirationsdos om de äkta Långtbortistan-länderna (bland annat Uzbekistan och Pakistan) som sammanbinds av Sidenvägen.

Lyssna här: 97: Att resa till -stanländerna längs Sidenvägen

#28. Årets resepryl: Stormköket, tältet och sovsäcken

Stormköket blev årets julklapp, och förtjänar väl egentligen också en titel som årets resepryl. Jag skulle väl i och för sig även vilja slänga in tält och sovsäck som lämpliga kandidater – eller allra helst hela trion.

#29. Årets reseapp: Naturkartan

Ja, utan större konkurrens skulle jag säga. Gillar verkligen formatet, och innehållet!

#30. Årets godaste måltid och fika på resande fot

Jag har ätit mycket god mat från våra lokala restauranger här i Nynäshamn, men årets godaste måltid intogs nog ändå på Sturkö under tidig höst…

pizza vedeldad ugn

… då jag äntligen fick provsmaka en pizza gräddad i vår egenmurade pizzaugn på sommarstället.

söderåsen Skåne midsommar

I fikaväg drömmer jag fortfarande om rulltårtan som jag åt på Bjärhus Gårdsbutik i Skåne. Alltså, den var himmelsk!

#31. Årets bästa och tråkigaste beslut i resväg

Årets bästa beslut togs i början av året…

relax beach koh lanta relax bay

… då vi bestämde oss för att köra ännu en longstay på Koh Lanta i Thailand. Planen var egentligen att åka i slutet av det här året.

Well. Ett par månader senare tog vi ett beslut om att inte åka till Thailand. Årets bästa resebeslut visade sig alltså bli det tråkigaste. Jaja. Vi är knappast ensamma om att ha fått skjuta på olika typer av drömmar under det här året.

#32. Årets resesällskap: Familjen!

fyrtio år födelsedag annika

Tur att jag gillar det här gänget…

Vadstena familj

… annars hade det här året blivit extremt långt.

#33. Årets sämsta ”resesällskap”: Ett gäng coronakilon

”Coronakilon” är väl ett av många nya begrepp vi tar med oss från det här året, dessvärre följer de också med bokstavligen talat. (I det här avseendet är det väldigt lömskt med ”loungewear”…).

påskgodis

Jag känner mig inte alls särskilt pepp på det där nya resesällskapet som envist och oförtrutet har hängt sig kvar och vägrat att lämna min sida (eller snarare mina sidor…) under det här året.

#34. Och till sist, vad hände egentligen med Petter Stordalen!?

Ja, men är inte det en relevant fråga i reselistan 2020? Han har ändå varit en av våra större reseprofiler under många år, och plötsligt blev det ganska… glest mellan hans medieframträdanden?


Vad tänker du själv om den här upplagan av reselistan 2020? Dela gärna med dig av dina egna reflektioner om resebranschen från året som har gått i kommentarerna! (Omslagsfoto från Pensionat Söderåsen).

9 comments

  1. Fint att du tycker det! Det är faktiskt också några av favoritinläggen att skriva, de här listorna.

 1. Tack för utmärkelsen 🙂
  Detta har verkligen inte varit ett lätt år att reseblogga under. Och för min del har det varit en resa i att fundera på varför jag bloggar och vad som driver mig. Det jag har kommit fram till är att bloggen är en del av mig och att publicera, läsa kommentarer och svara på dem har varit en av de saker som lyft mig genom pandemin och fått mig att ändå trivas skapligt i vardagen under året.
  Och så har det ju varit så mycket jag har velat skriva och berätta om också! Trots pandemi och olika reserestriktioner. 🙂

  1. Kul att läsa om dina resonemang kring årets bloggande. Tycker verkligen att du/ni har hittat spännande infallsvinklingar och intressanta ämnen – som vanligt. Tack för det!

 2. Kul lista! Och stort tack för utnämnandet! Det har ju verkligen varit ett annorlunda år att reseblogga under. Näräventyr, göra istället, drömma? Vi har nog gjort lite olika under året, men bloggen är så viktig för oss, på många sätt, så att pausa har inte varit ett alternativ. På den positiva sidan har kanske varit att det också funnits lite tid för utveckling, för en gångs skull. Tack igen, det värmer!

 3. Fin och träffsäker lista och jag håller med 4000 och Freedom. Av någon anledning ”drabbades” jag av en enorm inspiration i våras. När allt stängde ner och jag insåg att det var färdigrest på ett tag var det som att alla hämningar lossnade och all skrivkramp bara försvann. Har nog aldrig varit så produktiv som från april till juli, när jag fick ro att både skriva ifatt utlandsresorna och producera nytt på närbelägna upplevelser. Det går lite trögare nu men äh, det löser sig alltid på något sätt. Paus har aldrig varit ett alternativ.

  Och vad gäller The Queen’s Gambit så är jag benägen att hålla med. Fantastisk miniserie som vi svalde på bara några dagar. Vi som aldrig tittar på serier…

  …och en sista notis bara: jag saknar podden. Kom tillbaka!

 4. Vad roligt att se att vi finns med på din fina lista!
  Kram och God Jul från Anna på Söderåsens Turridning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close