Close
Hotel Ruth: recension av hotell i Vasastaden, Stockholm

Hotel Ruth: recension av hotell i Vasastaden, Stockholm

Inlägg i samarbete med Hotel Ruth. Innehåller köplänkar/adlinks.

Letar du efter ett personligt hotelltips i närheten av Odenplan i Stockholm? Du kan sluta leta och boka Hotel Ruth på studs. Denna lilla pärla till boutiqehotell, eller kvartershotell som de själva kallar sig, bjuder på en välkomnande och personlig atmosfär. Och bäst av allt? Här serveras en av huvudstadens absolut bästa hotellfrukostar.

hotel ruth Stockholm

Jag har haft span på Hotel Ruth ett bra tag nu, inte minst mot bakgrund av ryktena om en fantastisk frukostbuffé. Enligt min mening tenderar frukosten att sätta standarden för en hel hotellvistelse. Är dagens första måltid gjord med omsorg är chansen god att resten av hotellet drivs i samma anda. Det faktum att Ruth är systerhotell till Hotel Frantz vid Slussen gör dessutom att förväntningar är höga på både kök och stämning.

Läs mer: Hotel Frantz – recension av boende på söder i Stockholm

Frantz har bjudit på en av mina bättre hotellvistelser i Stockholm och nu är det dags att ta reda på om syskonet kan matcha upplevelsen. Här är min hotellrecension, baserad på en solovistelse strax innan julafton 2023.

Hotel Ruth: recension av boutiquehotell i Vasastaden, Stockholm

#1. Läge, känsla och allmän information om Hotel Ruth

Byggnaden som huserar Hotel Ruth ligger på hörnet mellan Surbrunnsgatan och Döbelnsgatan och har stått på plats sedan 1800-talet. Hotel Ruth (som tog över efter Hotel Hansson) öppnade under sommaren 2021 och lyckas med konststycket att bevara och förvalta en del av det gamla men samtidigt tänka nytt och modernt. Bakom satsningen med de nya stjärnskotten Frantz och Ruth står familjen Pettersson som är välkända i hotellkretsar. Det här gänget vet uppenbarligen vad som krävs för att skapa snackisar med det lilla extra – som i mitt fall gör att jag utan tvekan kan rekommendera vidare dessa boendetips till både vänner och bloggläsare.

hotel ruth Stockholm

Jag känner direkt igen hotellets grafiska profil från Frantz motsvarighet, fast här projiceras istället ”Ruth” på marken vid entrén.

hotel ruth Stockholm

Innanför dörrarna välkomnas jag av lågmäld musik och en ombonad miljö med hög trivselfaktor.

hotel ruth Stockholm

I hotellobbyn väntar en klassisk trädisk…

…med rumsnycklar/kort prydligt upphängda på sina krokar i varsitt litet bås. Redan här sätts ribban för hotellets småskalighet med tanke på att rummen är så pass få att de går att överblicka. Hotell Ruth har i skrivande stund 62 rum fördelade på fem våningar. Hotellet har lyckats bevara de olika rummens unika karaktär, vilket innebär att det inte finns ett enda rum som är identiskt med något annat.

De flesta hotell drömmer förmodligen om att både externa gäster och lokalbor från kvarteret ska vilja använda sina allmänna utrymmen som sitt eget vardagsrum. Även här lyckas Hotel Ruth med sitt inofficiella uppdrag att skapa en sådan miljö. Vissa sitter med sina huvuden tätt ihop i förtroliga samtal, andra verkar ha kommit hit efter jobbet för att mingla över ett glas eller två. För egen del smiter jag snabbt upp till hotellrummet. Jag har drömt i veckor om en stund för mig själv – långt bort från julstök, stress och mer eller mindre uttalade måsten.

#2. Hotellrummen på Hotel Ruth

Den här gången har jag nöjet att checka in i en av hotellets juniorsviter…

…närmare bestämt i rumsnummer 209.

Juniorsviterna på Hotel Ruth varierar i storlek mellan 27-37 kvm. Det här rummet är med andra ord rymligt och har dessutom högt i tak – vilket bokstavligen talat ger extra tyngd åt de maffiga sammetsgardinerna vid rummets många och vackra gamla fönster.

hotel ruth Stockholm

Taket smyckas av snirkliga stuckaturer och i ena hörnet tronar rummets kronjuvel i form av en vacker kakelugn. Bredvid den väntar i sin tur dubbla spegeldörrar med guldhandtag. Trägolvet knarrar under mina fötter när jag går runt i sviten och det känns bra att byggnadens historia till viss del har fått leva kvar utan att renoveras sönder genom åren. Sängen är riktigt bekväm, påskalanen mjuka och kuddar finns det gott om i olika storlekar och utföranden.

hotel ruth Stockholm

Kaminens värme och glöd får numera ge vika för den flimrande tv-skärmen som står nere vid sängens fotända. Här dimper jag ner och zappar både morgon och kväll.

Bakom tv:n finns en liten soffgrupp med en soffa som även kan användas till extra sängplats, optimalt om fler i familjen hade fått följa med på hotellövernattning.

hotel ruth Stockholm

Badrummet då? Design och stil är välbekant från Hotel Frantz och visst är det ett vinnande koncept. I mitt rum går färgsättningen i vinrött kakel och ljusrosa väggar med ett schackrutigt golv i blått och vitt. Snyggt!

hotel ruth Stockholm

Jag packar upp necessären och gör mig redo för ett varmt bad…

hotel ruth Stockholm

… i ett skålformat badkar med silverfärgade lejontassar. Minglet i lobbyn ett par trappor ner har ingen chans, det här är exakt vad jag vill ha ut av en hotellvistelse en handfull dagar innan julafton.

#3. Hotellfrukost på Hotel Ruth

Hotellfrukosten på Hotel Ruth förtjänar egentligen det här inläggets huvudrubrik. Den är absolut en av de bättre jag har ätit i Stockholm. Och tro mig, jag har ätit många!

hotel ruth Stockholm

Jag smyger upp lagom till frukosten öppnar runt 06:30 med förhoppningen att de flesta hotellgäster fortfarande sover så att jag och min kamera kan få de välfyllda faten för oss själva. Det får vi! Personalen håller för fullt på att duka upp dessertbordet framför bardisken…

… och stearinljusen kämpar med att försöka tränga igenom det kompakta decembermörkret utanför fönstren.

På baren står små färgglada och pigga frukostdrinkar proppade med vitaminer. Detaljer som att serveringsglasen kommer i olika former och storlekar adderar det lilla extra som jag så ofta tjatar om.

hotel ruth Stockholm

Både Frantz och Ruth har blivit kända för att det serveras alkoholfrittbubbel (och gräddtårta!) till frukost. Här kan jag dessutom plocka findricka från en stor ishink fylld till bredden med olika glasflaskor. Utan kostnad ska tilläggas, vilket jag får dubbelkolla innan jag vågar mig fram till bardisken. För egen del lockas jag av en iskall flaska från Rscued – smaken Mynta/Lajmonad är ett genidrag i dryckessammanhang.

Några steg längre in kliver jag över tröskeln till Ruths Kök…

hotel ruth Stockholm

… och här står en hel armada av godsaker uppdukade. Gammelknas-ost, hemmagjord granola och krispigt fröknäcke, chiapudding med hallon, dagghonug från Lovö magasin…

…ljuvligt bröd (jodå, hembakat det också) och ägghalvor med en touch av chili är några av valen jag faller för, likaså regnbågsprydda tepåsar från Lykke kaffegårdar i Farsta.

hotel ruth Stockholm

Äkta äggröra verkar vara en raritet på hotellfrukostar nuförtiden, men inte på Hotell Ruth.

hotel ruth Stockholm

Nämnde jag dessertbordet? Jo, jag gjorde nog det. Här finns allt från gräddtårta till frukt och hembakade småkakor av alla slag.

Och gräddtårta i all ära, men jag vill slå ett slag för kokosbollarna med perfekt konsistens. Precis när jag tänker att jag inte kan få ner en smula till kommer kökspersonalen med varma chokladcroissanter och avrundar en av Stockholms bästa upplevelser vad gäller hotellfrukost. Trevlig och hjälpsam personal, fin service överlag och ett lyxigt utbud av frukost – utan att mängden mat för den sakens skull känns överdådig.

Tips! Hotell Ruth tar emot externa frukostgäster i mån av plats. Boka bord på hemsidan eller ring för att försäkra dig om plats. Kostnad? 285 kr/person.

#4. Bra att veta om Hotel Ruth och tips på saker att göra i närheten

hotel ruth Stockholm
 • Adress: Surbrunnsgatan 38, Stockholm (hörnet Surbrunnsgatan och Döbelnsgatan). Närmaste tunnelbane-/pendeltågsstation är Odenplan, som ligger ca 500 meter från hotellet.
 • Följ Hotel Ruth på Facebook och Instagram.
 • Hotel Ruth med barn? Absolut, förutsatt att barnen vanligtvis kan uppföra sig i offentlig miljö.
 • Nyfiken på saker att göra i närheten? Läs mer här: Tips på saker att göra i Stockholm med omnejd.
 • Prisklass: Jag skulle varken klassa hotellet som lyx eller budget, snarare en prisvärd hotellvistelse med guldkant. Här kan du få ett litet rum för två personer för runt 1500 kr.

Läs mer och boka här: Hotel Ruth (adlink)

#5. Vilket hotell är bäst, Hotel Frantz eller Hotel Ruth?

hotel ruth Stockholm

Sist men inte minst måste jag såklart svara på en fråga jag vet kommer att dyka upp framöver. Vilket hotell skulle jag boka om jag var tvungen att välja mellan Hotel Ruth eller Hotel Frantz? Hotellen är likvärdiga på många sätt, hur väljer man ett syskon framför ett annat? Först och främst kan jag konstatera att både Frantz och Ruth är efterlängtade och friska fläktar i förhållande till andra hotellkedjor stöpta i samma form. För att försöka mig på en jämförelse har jag valt några rubriker:

 • Geografiskt läge: Ska du hålla till söder om Stockholm är Hotel Frantz rätt val, ska du istället lite mer norröver är Hotel Ruth lämpligare.
 • Frukost: Jag tycker verkligen om frukosten på Hotel Frantz, men om jag måste välja faller mitt val på Hotel Ruth där jag fick en bättre helhetsupplevelse.
 • Hotellrum: Här vinner faktiskt Hotel Frantz, där mysighetsfaktorn är snäppet högre.
 • Atmosfär: Sällskapsytorna på Hotel Frantz erbjuder inte lika stor yta att hänga på. Hos Ruth finns större möjligheter till umgänge vilket gör hotellet till en naturlig mötesplats.

Så, hur lyder då den slutgiltiga domen? Eftersom hotellfrukost är ett av mina livselixir väger den punkten tyngst. I min idealvärld hade jag bott på Hotel Frantz och ätit frukost på Hotel Ruth.


Hotellvistelsen gjordes i samarbete med Hotel Ruth, men bilder, åsikter och tankar är som vanligt mina egna. Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips på hotell i Stockholm och övriga Sverige.

7 comments

 1. Kom just på den ultimata lösningen. Istället för att sukta efter en lägenhet i Vasastan som jag väl aldrig kommer att ha råd med kan jag sikta på att bo på Hotel Ruth då och då! Låter helmysigt.

 2. älskade hotel frantz när jag var där så nu vill jag verkligen bo på ruth också!

 3. Det ser otroligt mysigt ut! Har velat bo på Hotel Ruth ända sedan jag bodde på Hotel Frantz.

  1. Åh, jag kände samma när jag bodde på Frantz. De har verkligen lyckats skapa något unikt som väcker nyfikenhet på mer. Hoppas att din vistelse på Ruth blir lika lyckad som på Frantz. 🙂

 4. Maria Svensson says:

  Kul läsning! Älskar hotell och hotellfrukost! Själv bodde jag på Hobo på Brunkebergs torg i helgen. Fjärde vistelsen där, tycker mkt om det. Blev dessutom uppgraderad till största rumskategori, extra trevligt! Frukosten är inte jättestor, men har lite annorlunda inslag. Pluspoäng på att de visar en till ledigt bord, samt att man har utsikt över takåsarna!

  1. Tack – och fint att höra om din upplevelse Maria. Har ännu inte bott på Hobo, bara ätit. Det kanske är dags med tanke på ditt omdöme!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close