Close
Listan med 2017 års vinnare i resebranschen

Listan med 2017 års vinnare i resebranschen

2017 kom och gick, men innan det är dags att lägga året till handlingarna för gott tänkte jag köra en ”best of”- lista med några favoriter i resebranschen under året. Här är den: listan med 2017 års vinnare i resebranschen.

Listan är baserad på mina högst personliga reflektioner, tankar och konstateranden från 2017.

Listan med 2017 års vinnare i resebranschen enligt Resfredag

#1. Årets destination – världen

madagaskar

I min värld är det ofta den senaste resan den bästa, så även den här gången. Jag har fortfarande inte riktigt hunnit bearbeta pressresan till Madagaskar, men visst platsar den definitivt som årets destination för mig. Äventyr, värme och natur, ja tack! 

#2. Årets destination – Europa

europaweekends

Min poddkollega Lisa drog en liknelse mellan San Francisco och Lissabon – en klockren sådan! San Francisco var kärlek vid första ögonkastet för mig, likaså Lissabon som jag besökte i höstas. En stad uppbyggd på kullar med havet i bakgrunden, spårvagnar och en allmänt skön känsla i staden. Åk dit!

#3. Årets destination – Sverige

marstrand

Det här är året jag tog tag i mina svenska pärlor på riktigt och jag är så fantastiskt glad över det. Sverige är aldrig sinande källa av fina utflyktsmål. Årets nya favorit blev nog ändå Marstrand jämsides med Söderköping.

#4. Årets instagrammare

Foto: Linda Hammarberg
Foto: Linda Hammarberg

En av anledningarna till att jag blev extra nyfiken på Marstrand är Symary/Linda Hammarbergs alla fina bilder från västkusten – Marstrand inbegripet. Jag blir alltid lika glad av hennes instagramuppdateringar och hon platsar lätt in som årets instagrammare för mig. Andra konton som inspirerar är Earthwanderess och Emelie’s travels.

#5. Årets twittrare

jordglob

En av de stora behållningarna i ett annars ganska trist Twitterspace är Resedrömmen som alltid bjuder på aktuella och spännande uppdateringar från resebranschen. 

#6. Årets Youtuber

filmer med tema resor

Att bara skriva ordet ”Youtube” gör mig lite matt, det finns SÅ mycket jag vill lära mig om att skapa film någon gång i framtiden (mina filmsnuttar utspridda på olika minneskort är källa till ett ständigt dåligt samvete!). I ärlighetens namn tittar jag inte särskilt mycket på vloggar, men jag gillar coola The Bucket List Family som reser runt jorden som en familj. Drydens filmer håller också alltid bra kvalitet.

#7. Årets reseblogg

årets bloggare

Sofia/Fantasiresor är en klass för sig, så är det bara. Hennes inlägg gör mig aldrig någonsin besviken! En resebloggare som definitivt har kommit in som en frisk fläkt i bloggosfären är Linda/Resa medvetet, som ofta vågar ställa de där frågorna ingen annan vågar. De bloggar jag kikar in på varje dag och verkligen uppskattar på grund av mixen och språket är Lisa/Livet från den ljusa sidan och Towe/Come fly with me. (Läser också gärna 4000mil, Ladies Abroad, Dryden och… ja, ett gäng till. Kanske bäst att skriva ingen nämnd ingen glömd!?)

#8. Årets flygbolag

flygplats schiphol

KLM! Hela familjen flög med dem hem från Skottland på nyårsafton 2016/2017 och jag insåg åter igen att jag gillar deras proffsiga bemötande. I lågprisklassen är Norwegian favoriter.

#9. Årets att resa hem

solnedgång semester
Foto: Elina Bernpaintner

”Hemma, var ligger det någonstans?” Jag kommer alltid att kalla Karlskrona för ”hem”, även om Nynäshamn numera är min hemmabas. Det här året har jag spenderat mer tid i Karlskrona (eller snarare på Sturkö) än någonsin och jag drömmer nu om att bygga ett hus där nere.

#10. Årets resefilm 

vaiana

Jag hann faktiskt klämma in en riktigt, riktigt bra resefilm precis innan 2017 tog slut – en film jag blev tipsad om här på bloggen. Disneys Vaiana fick mig att ömsom gråta, ömsom vilja boka resa till Polynesien på studs. Det kändes verkligen symboliskt när jag på luciadagen, bara några dagar efter att mamma hade dött, fick en snäcka på Madagaskar som visade sig likna ”Te Fiti” som har en stor roll i Vaiana-filmen. (I övrigt fick jag äntligen tummen ur och såg Wild med Reese Witherspoon. Filmen baserar sig på verkliga händelser och ska ses om du gillar att resa, punkt slut!)

#11. Årets tv-program (resor)

att resa-podden

TV-tittande har inte varit min starka sida i år (heller). Enligt min man Tobias är ”Mästarnas mästare” årets tv-program i kategorin resor, mot bakgrund av alla vackra inspelningsmiljöer som visas i programmet. Han trodde att årets program är inspelade i Portugal, men jag kan inte svära på att han har rätt.

#12. Årets resebyrå

bad gastein
Foto: Lisa Fahlåker

Jag och Lisa skulle gemensamt ha åkt på en samarbetsresa med STS Alpresor i december. Den blev aldrig av för min del, men enligt Lisas rapporter verkar STS förtjäna titeln! I övrigt får jag ge en eloge till alla lokala resebyråer som hankar sig fram på vanligt sätt trots att nätet svämmar över av alternativ för att sätta ihop sin egen resa. Heja Första ReseByrån Karlskrona och alla andra eldsjälar där ute!

#13. Årets bästa reklamfilm

stockholm årets vinnare 2017

Filmen ”Sweden on Airbnb”, skapad av Visit Sweden, är GENIAL – den kniper en given plats under den här rubriken.

#14. Årets resepryl

Sony MDR-1000X
Foto: Sebastian Wivallius

När allt kommer till kritan vinner mina brusreducerande lurar från Sony (pressexemplar) titeln som årets resepryl. Som jag älskar dem och sömnen de möjliggör på flygresan!

#15. Årets kamera

sony
Fickvänliga RX100, perfekt resesällskap! Foto: Jennifer Sandström

Gammal kärlek rostar tydligen aldrig, jag gillar mina Sony som har varit ”mitt” kameramärke sedan jag började fota. I början av året kompletterade jag min Sony RX100 med en Sony A6300. Båda kamerorna används mycket flitigt och på de flesta resorna får båda följa med.

#16. Årets svenska varumärken för barnkläder/barnskor

skogsutflykt höst

Isbjörn of Sweden och Superfit barnskor är ohotade på sin tron i år också. Ska jag utnämna några speciella favoriter blir det Superfits vinterskor som håller alltid högsta kvalitet (och mycket riktigt också vinner bäst i test för sina skor) likaså Isbjörns overaller. Vi får emellanåt pressutskick från både Superfit och Isbjörn, men jag hade hyllat dem ändå.

#17. Årets svenska varumärken för väskor/skor

thule väska sverige
Thule Guidepost, 65L (en väska jag ofta använder när jag och Nelly ska ut och resa).

Det här året har jag fått testa några olika väskor från Thule, vilka snabbt har blivit trogna följeslagare på mina resor. Att Thule har lyckats med övergången att vara känt för sina takboxar till att tillverka väskor av högsta kvalitet är värt att uppmärksammas – vilken varumärkesresa!

Skomässigt vill jag slå ett slag för Kavat, vars skor jag äntligen köpte efter att ha sneglat på dem i flera år. Jag älskar deras hållbarhetstänk, men också skornas bekvämlighet. Prislappen kan kännas lite saftig, men kvalitet får kosta.

#18. Årets utländska varumärke för kläder/väskor

jack wolfskin

Under min resa till Madagaskar fick jag testa lite olika produkter från det tyska klädmärket Jack Wolfskin. Recension kommer framöver, men spontant kan jag säga att jag är helnöjd med både utförande, känsla och kvalitet.

#19. Årets reseflopp/misstag

Min spontana tanke är SJ och alla förseningar under året. 2018 kan bara bli bättre!

#20. Årets happening i resebranschen

travel massive stockholm
Foto: Katarina Wohlfart

Jag tycker kanske att resebranschen är lite trött i allmänhet? Det känns lite ”same, same” på mässor och mingel. Jag kanske inte är rätt person att uttala mig dock, med tanke på att jag har stannat hemma från de flesta mingel i år. Våra Travel Massive-träffar är alltid trevliga, men jag vet inte om de snart har spelat ut sin roll? Vi får se vad som händer framöver.

#21. Årets “vad var det jag sa!?”

Foto: Katarina Wohlfart
Foto: Katarina Wohlfart

Hörrni, jag börjar känna mig som min gamla gymnasielärare som ständigt tjatade om Polens förträfflighet… MEN! Polen är ett riktigt bra resmål och under året har mitt flöde svämmat över av uppdateringar från vänner och bekanta som har åkt till Polen på weekends. Gdansk, Warszawa och Krakow börjar konkurrera med Berlin, Paris och London – kul utveckling tycker jag!

#22. Årets reselåt

hyra bil på balkan

Under vår roadtrip på Balkan sjöng vi ofta ”Hjärtat slår upp sin dörr” från Frozen på högsta hals, den verkar knipa platsen som årets reselåt.

#23. Årets vagabondform

vagabondform madagaskar
Tsingy, Madagaskar.

2017 var året då Sofia, Lisa och jag körde igång Facebookgruppen Vagabondform. Grundtanken är att träna för att orka få ut det där lilla extra av våra värdsliga äventyr. För mig innebar det bland annat att orka ha Nelly i bärselen under våra hajker på Balkan och att orka vandra i flera timmar i utmanande terräng på Madagaskar.

#24. Årets resegodis

Att jag ens skriver den här rubriken under årets ”vagabondform” är väl ett tecken på att jag tror på balans här i livet (även om jag jobbar hårt med att inte hamna i träsket ”allt-eller-inget” vare sig det gäller godis eller träning). 2017 års vinnare i godisväg? Kexchoklad, lakritsal och M&M:s.

#25. Årets bubblare (alla kategorier, med resor som gemensam nämnare)

schiphol

Att Nederländernas kung Willem-Alexander under 20 år (!) har jobbat som pilot för KLM som en hobby vid sidan om sina kungliga plikter är min definition på årets bubblare i resebranschen. Det låter nästan för bra för att vara sant, en kung som i hemlighet flyger reguljärflyg för det goda nöjets skull. KLM:s PR-avdelning måste jubla!?

#26. Årets PR-avdelning

tåg första klass

… och på tal om PR-avdelning förtjänar SJ:s sådan en helt egen rubrik i det här inlägget. Mitt öppna brev/blogginlägg till SJ om förslag på förbättringar följdes upp med ett långt och personligt svar inom en vecka från att jag publicerade det. Härligt jobbat, SJ! Läs mer här: Att få ett utförligt svar från SJ (och bli positivt överraskad)

#27. Årets reseinsikt

att göra i karlskrona
Foto: Elina Bernpaintner

Borta bra, men hemma bäst!? Ju äldre jag blir, desto mer uppskattar jag att resa i mitt eget land. Visit Swedens reklamfilm paketerar mycket av det jag älskar med Sverige: småskaligheten, lugnet och de fantastiska naturvyerna.

#28. Årets resetidning

packning

Av ren reflex skulle jag vilja skriva Vagabond, men faktum är att jag till övervägande del har läst RES i år.

#29. Årets resebok

resebok

Dessvärre har min läslust inte infunnit sig i år heller, jag hittar inte riktigt tiden eller lusten att läsa böcker. Däremot bläddras det flitigt i våra fotoböcker från resorna här hemma (vilket påminner mig om att jag måste ta itu med alla de där som aldrig blev gjorda).

#30. Årets resefotograf

katarina workation

Det finns jättemånga duktiga resefotografer där ute, men en stigande stjärna som alltid lyckas fånga mig med sitt bildspråk är Katarina Wohlfart. (Även Lola Akinmade måste såklart lyftas, hon står i en helt egen klass för sig.)

#31. Årets podcastavsnitt

velovelo

Det kan ha varit poddens sämsta ljudkvalitet någonsin, men det spelar ingen roll. Vår Skypeinspelning med Per och Carolina (kända som Velovelo) under deras vistelse i Afrika fick mig att inse ett och annat om livet. Lyssna om ni inte har gjort det: Att resa jorden runt på cykel

#32. Årets resejournalist

Vagabonds Per J Andersson känns som det självklara valet i år också. Men Lina Skandevall förtjänar också en eloge, hon förgyller mina sociala flöden!

#33. Årets familjeresa

resdag

Våra veckor i en bil på Balkans vägar blev bättre än jag någonsin hade kunnat hoppats på. Glada barn, nya äventyr varje dag och oändligt mycket familjetid. Läs mer här: Vår resa till Balkan – dag för dag

#34. Årets resepryl – barn

2017 års vinnare

Nelly blir allt äldre, vilket innebär att vår sele från Ergo Baby används allt mer sällan. I somras fick den dock jobba hårt, selen, under våra hajker på Balkan. Alla resande småbarnsföräldrar borde ha en sele. Läs mer här: I en bärsele runt världen (och vilken sele är bäst?)

#35. Årets hotellupplevelse

Pousada de Lisboa – Praca do Comércio

Under min vistelse i Lissabon fick jag möjlighet att provbo på boutiquehotellet Pousada de Lisbon som ligger i inrikesministeriets pampiga gamla lokaler vid Praça do Comércio 31-34. Det var förvisso ett ganska litet rum, men helhetskänslan var precis det jag var ute efter. Litet, personligt, lyxigt, god frukost, bra geografiskt utgångsläge – och dessutom vaknade jag till en rosalila soluppgång utanför fönstret. Här bor jag gärna igen!


Ett utdrag av listan publicerades i Att resa-poddens nyårskarameller från 2017. Haka gärna på min lista om ni bloggar. Omslagsbild Tjörn.

17 comments

 1. Vilket mastigt år 2017 verkar ha varit ändå, såhär sett i bakspegeln. Ditt sista tips stjärnmärker jag direkt – älskar hotell med känsla och karaktär. Önskar dig en bra start på 2018! Ses vi på NTB:s kryssning i februari?

  1. Ja, det fanns faktiskt en del att plocka från det här året! Hotelltipset kommer du inte att ångra. (Och ja, planerar kryssning.)

 2. Oj, vilken lång och underbar lista. En lista som säkert tagit sin tid att plita ned, ambitiöst gjort. Och att jag (Resedrömmen) fick vara med på ett hörn, känns jättekul. Jag tackar och bockar. En mycket bra start på det nya året!

  1. Tack själv! Som sagt, du har en given plats – du förgyller verkligen flödet.

 3. Vilken fantastisk lista! Och TACK för de fina orden <3 Spännande med husplaner! Har även missat Lisas sagolika bild från Österrike, man tror inte det är på riktigt. Har du bloggat om dina fotoböcker? Vore kul med lite tips + se hur du gjort. Jag vill också göra någon tänker jag men har aldrig kommit så långt…

  1. Visst ser Österrike ser ut som en vintersaga!? Husplaner, jaaa! Hoppas!
   Ang fotoböcker har jag bloggat om en av dem här – den vi kikar i mest: https://resfredag.se/fotobok-med-onskefoto/

 4. Härlig lista med mycket inspiration! Ja, brusreducerande lurar räddar verkligen flygresan. 😉

  Nu hoppas vi på ett spännande och glatt 2017; det kan bara bli bättre. Kram!

  1. Eller hur – det kan bara bli bättre. Tack!

 5. Vilken lista! Tror jag måste göra en egen med ”Årets fetaste årslista” och bara ha med den här, hehe! Vad kul att du gillar YT-filmerna men jag är på samma nivå som dig – får ångest över tanken på att klippa film (framförallt när jag inte flugit på typ två månader). Har så mycket idéer. Har så lite tid. Hur löser man det?

  Förresten, vad hände med Velovelo? Inte uppdaterat sedan september ju.

  1. Hehe, tack Daniel! Velovelo uppdaterar flitigt på instagram, kolla där. Hojta om du löser tidsproblemet…

 6. Hej. Vilken fantastik lista. Kul att läsa.
  Hälsningar Stina

 7. Vilken härlig mastodontlista!
  Eftersom K i KLM betyder kungliga så kanske de tänker sig en representant per generation, fniss. Coolt värre.
  Polen känns för mig inte lockande i och med hur regeringen försöker utarma domstolarna just nu tyvärr. Synd på ett så vackert land med roliga människor och god mat. Visst är många länder utsatta men det är tråkigt när det är ett nära grannland och en EU-medlem.
  Hoppas verkligen att du kommer närmare Sturködrömmen 2018.

 8. Vilken ära Annika, blir verkligen glad på riktigt över att bli omnämnd i denna.
  Imponerande lista du fått ihop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close