Close
PM & Vänner Hotel i Växjö: en hotellrecension

PM & Vänner Hotel i Växjö: en hotellrecension

Då och då händer det att jag bokar en resa enbart för att bo på ett visst ställe. Exakt så är det med min tågresa mot Växjö för att checka in på PM & Vänner Hotel. Övriga upplevelser i den småländska staden blir såklart en fin bonus på vägen, men den här gången är det först och främst hotellet (och kanske framför allt den omtalade frukosten) jag vill åt.

att göra i Växjö tips

Och vilket välkomnande Småland bjuder på, de där sista dagarna i maj! Jag och min syster får bland annat njuta av en hotellfrukost av högsta klass, men också en färgsprakande solnedgång över Växjös takåsar uppe på hotellets takpool. PM & Vänner Hotel vet uppenbarligen vad som lockar gäster och har mitt i den småländska myllan lyckats skapa sin version av ”destinationshotell” eller för all del ”mikrodestination”. Det är med andra ord värt både tid och pengar att boka in en resa till Växjö enbart för att uppleva PM & Vänner. Här kommer min hotellrecension, baserad på ett besök under våren 2023.

PM & Vänner: recension om Smålands bästa hotell

#1. Läge, känsla och allmänt om PM & Vänner

PM & Vänner Hotel slog upp portarna i april 2014. Restaurangverksamheten startade dock långt tidigare än så, redan 1992, då PM:s grundare Per Bengtsson och Monica Carlsson förverkligade sin dröm om att starta en egen krog. Med hjälp av vänner omvandlades en gammal pizzeria till en bardel samt matsal och därmed var konceptet PM & Vänner ett faktum. När visionen om att även öppna ett lokalt hotell gick i uppfyllelse ville entreprenörerna att ledorden och hörnstenarna ”skog, äng och sjö” skulle vara ett återkommande tema i samtliga delar av gastrohotellets verksamhet. Länder som Frankrike och Italien är duktiga på att hylla och lyfta det lokala och nu var det alltså dags för PM att göra samma sak, fast med Småland och allt hon har att erbjuda.

Hotellet, som ligger centralt beläget bara tio minuters promenad från tågstationen, upptar numera nästan ett helt eget kvarter. Matsalen lockar folk från när och fjärran…

Växjö PM hotel

… och hotellets egen bastu bjuder på utsikt över Växjös takåsar. Ingenstans i Småland känns begreppet metropol och oas lika självklar som här uppe. Min spontana känsla är att hotellet i sig förvisso är fint, men att det är ”vännerna” som tillsammans skapar ett unikt koncept värt att återvända till. Själva hotellkorridorerna kommer jag inte ihåg ens om jag blundar, däremot minns jag de färgglada blomsterarrangemangen från PM:s egen blomsterbutik i hotellets foajé. Jag minns också nybakat bröd och bullar vid frukosten från PM:s eget bageri och besöket i hotellets egen lilla köksträdgård. Till PM & Vänner Hotel åker jag tillbaka för helhetsupplevelsen – inte hotellrummen i sig.

#2. Hotellrummen på PM & Vänner

PM & Vänner Hotel erbjuder i skrivande stund 74 hotellrum och sviter, vilka i sin tur är uppdelade i fem kategorier:

  • Classic: Hotellet erbjuder 22 Classic-rum, samtliga på 25 kvm. Snygga, avskalade, med sköna sängar och en sittdel.
  • Executive: Vill du ha lite guldkant på boendet rekommenderas ett av hotellets 38 executive-rum, som mäter dryga 30 kvm. Inget rum är det andra likt, här finns några med balkong, andra med snedtak och ytterligare något med badkar.
  • Junior Suite: Är du ute efter ett av hotellets åtta juniorsviter kan du räkna med badrum klädda med kalksten från Öland.
  • Namnsvit: Vill du addera ytterligare lite flärd i hotellväg rekommenderas en av tre sviter som hyllar olika platser i regionen.
  • Hors: Det här är hotellets största svit som lär ge en wow-upplevelse. Här väntar 50 kvm fördelat på två våningar. Takhöjden på nästan åtta meter lär inte glömmas i första taget. Undrar ni förresten om namnet ”Hors”? Det är namnet på det yttersta lagret av den öländska kalkstenen.

Gemensamt för dem alla är en klassisk skandinavisk stil med rejäla material, där vi besökare ska känna igen oss i den region vi besöker. Ledorden skog, äng och sjö har också blivit undertiteln på PM & Vänners bok som släpptes i slutet av förra året. Trötta minibarer i hotellrummen göra sig icke besvär, här har vi istället möjlighet att köpa godsaker från PM & Vänners lilla bageri/café ”Bröd & Sovel”.

Jag och min syster bokar ett Classic-rum, men blir uppgraderade till en juniorsvit (rum 121)…

Pm & friends hotell Växjö

… med en rejäl kontinentalsäng och en stadig bokhylla dekorerad med fina böcker, växter och konst av diverse slag. Det är stilrent, det är avskalat, det är snyggt – och även bekvämt. Hotellakanet och morgonrocken är så sköna mot huden att jag köper med en av varje nere i receptionen innan jag reser hem. Utsikten över parkeringen utanför är inte den roligaste, men det är däremot ljusinsläppet från samma fönster.

Pm & friends hotell Växjö

I det stora badrummet återfinns både dusch och badkar, allt förädlat med en dos öländsk kalksten.

#3. Restaurang, mat och hotellfrukost på PM & Vänner

Om du ska äta på PM & Vänner finns det tre olika matställen att ta sikte på:

  • Restaurangen där det serveras ”fine dining med en unik twist”.
  • Bistro och ”klassisk gastronomi med en touch av Småländsk soul”.
  • PM Bar där du kan förvänta dig ”lättare mat med inspiration från både Småland och världen”.
Pm & friends hotell Växjö

Vyn in i PM Bar på översta våningen har jag sett återges på många bilder – och det är ännu snyggare i verkligheten! Välfyllda bokhyllor, konst och desingklassiker, ljuvligt ljusinsläpp och utsikt över staden. I denna variant av Växjös vardagsrum serveras utöver utsikt även lättare måltider samt drinkar med småländsk touch. Det är också i baren vi hotellgäster intar vår hotellfrukost. Och vilken frukost sedan!

Hotellfrukost

Pm & friends hotell Växjö hotellfrukost

På morgonen dignar bardisken full av allt en frukostnörd kan begära. Det finns bröd och bakverk från PM Sovel, yoghurt på ekologisk mjölk från grannen Solmarka gård, ekologiska ägg från Gårdsby och grönsaker från PM:s alldeles egen köksträdgård. Nämnde jag förresten den småländska ostkakan? Jag råder alla hotellgäster att avsätta tillräckligt mycket tid för frukosten – de här framdukade härligheterna vill du inte stressa dig igenom.

Pm & friends hotell Växjö hotellfrukost

Och ännu trevligare är det förstås att inta sin frukost i den här vackra och inspirerande miljön, med stora glaspartier ut mot centrala Växjö.

Tabberas är ett uttryck i den småländska kulturen och en försvenskning av latinets Tabula Rasa, tavla utan skrift. Rent bord, rena fat eller fullständig förödelse. Det blir vad det blir, helt enkelt. Hos oss kallar vi vår meny Tabberas och det sammanfattar det mesta.

– PM:s bok Skog Äng Sjö

Bistro

Vi bokar ett hotellpaket där en trerättersmiddag i Bistron ingår i erbjudandet. Jag har hört mycket gott om PM:s mat och förväntningarna är högt ställda. Lokalen nere på gatuplan är trevlig och känns lite som en fransk kvarterskrog.

Pm & friends hotell Växjö

Men maten då? Nja. Soppan till förrätt är toppen, men varken kolja eller pommes som serveras till huvudrätten imponerar. Nu i efterhand ångrar jag att vi inte lyxar till vistelsen ytterligare genom att välja ett paket med avsmakningsmeny i PM & Vänner Matsal. Upplevelsen, och maten, sägs vara extraordinär på alla sätt och vis. Satsa med andra ord på en avsmakningsmeny om pengar och möjlighet finns!

#5. Pool och Bastu på PM & Vänner Hotel

Inför vårt besök på PM läste jag en recension om att ”spaupplevelsen” inte riktigt levde upp till förväntningarna eftersom denna yta var så liten. En orättvis recension med tanke på att det inte någonstans på hemsidan nämns något om spa – däremot bastu och pool belägna uppe på taket (som generöst nog ingår för hotellgäster utan extra kostnad). Vi besöker hotellet måndag-tisdag och är därmed stundtals helt ensamma i både pool och bastu. Väldigt lyxigt!

Pm & friends hotell Växjö

Vi spanar in den stora poolen, men väljer istället den uppvärmda jacuzzin varvat med stunder i den snygga bastun med panoramafönster över Växjö. Det här är hög klass på alla sätt och vis.

#5. Övriga verksamheter tillhörande PM & Vänner

Pm & friends hotell Växjö

Nyfikna på de där ”vännerna” i PM & Vänner? En av dem är PM Bröd och Sovel, som ligger på Norrgatan 23. (Ni vet väl förresten att ”sovel” är ett annat ord för pålägg?) Här går det att köpa bröd och lyxiga bakverk, men också enklare luncher. Själv köper jag med ett paket av bageriets egen granola, som jag efter hemresan gömmer djupt inne i skafferiet för att sedan avnjuta den i min ensamhet när barnen har gått till skolan. Sällan har den berömda reklamslogan ”Känslan sitter i länge” känts så träffande som när jag sitter och lajvar hotellfrukost en helt vanlig måndagsmorgon i Nynäshamn.

Pm & friends hotell Växjö

En annan vän i PM-familjen är Flora PM & Vänner, ett ”blomsterrum” som ligger i anslutning till PM & Vänners hotelldel och erbjuder allt från snittblommor till fina terracottakrukor och småländska glasvaser.

Pm & friends hotell Växjö

Om du gillar blommor måste du givetvis också besöka Rut Grubbs trädgård, alltså PM:s alldeles egen köksträdgård, som ligger mitt i stan precis intill Centralfängelset. Jag och min syster går dit efter frukost och har nöjet att träffa denna odlingsstjärna som berättar mer om både verksamheten och tanken bakom odlingarna.

Så, hur lyder då den slutgiltiga hotellrecensionen efter vårt besök?

Pm & friends hotell Växjö

Sammanfattningsvis anser jag att PM & Vänners stora styrka är att ”vännerna” involveras. Jag faller inte främst för själva hotellrummet i sig, utan för helhetskonceptet och det faktum att platsen och dess visioner har fått byggas fram sakta men säkert över tid. PM:s bageri bakar frukostbrödet, de vackra blombuketterna som pryder hotellet binds i Flora PM & Vänner och grönsakerna i restaurangen är skördade i den egna köksträdgården. Vårt kvällsdopp i en varm pool med utsikt över Växjös takåsar och en färgsprakande himmel är en extra bonus som jag inte hade räknat med. Hotellfrukosten lyckas med den äran uppfylla mina högt ställda förväntningar. PM & Vänner är ett destinationshotell i ordets rätta bemärkelse och bör helt klart räknas som en av stadens – och Smålands – stoltheter. 

#6. Bra att veta om PM & Vänner och fler tips om Växjö

tips på saker att göra i Växjö domkyrka

Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. 

2 comments

  1. Tack för recension, det känns fint att PM & Vänner tillhör klassiker som lyckas leva kvar på ett bra sätt trots alla uppstickare som rankar högre på trendfaktorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close