Close
Stora reselistan 2022: bra och dåligt i resevärlden

Stora reselistan 2022: bra och dåligt i resevärlden

För sjätte året i rad kommer här min version av ”Årets Reselista”, en blandning av både bra och mindre bra grejer i resevärlden under året som gick. Vi var många som trodde och hoppades på 2022 som revansch-året efter pandemin, men riktigt så blev det väl inte. Ljusglimtar finns det dock gott om även i år!

Båstad Hiking Festival Hallands väderö

Tidigare års listor:

Stora reselistan 2022: bra och dåligt i resevärlden

#1. Vad var det värsta med resebranschen 2022?

Att ingenting fungerade riktigt som det skulle? När vi väl fick åka ut i världen var passtiderna längre än någonsin, bokningssystemen kraschade och flygplatserna havererade i något slags kaos. Pandemin bjöd på enorma utmaningar, men när den började ebba ut verkade ingen riktigt beredd på nästa käftsmäll – eller ska jag säga smällar? Krig i Ukraina, skyhöga elpriser, inflation, krig, svag krona och allmän oro över världsläget. Det är och har varit rejält tungt för stora delar av resebranschen, och för restaurangvärlden väntade i princip kristillstånd.

#2. Vad var det bästa i resebranschen under 2022?

tågluff med barn

Att folk inte bara vågade drömma om resor, utan faktiskt också genomförde dem.

#3. Årets familjedestination i Sverige: Gotland

gotland

Den titeln kniper faktiskt Gotland i år. Kanske det ultimata beviset på att vi är Nynäs-bor ”på riktigt”. Vi bokade spontant, stannade över midsommarhelgen…

gotland visby

… och hann se och göra mycket, utan att för den sakens skull känna oss stressade. Vädret gjorde såklart sitt, vi hade tur och fick några ljuvligt fina dagar med strålande sol. ”Vi åker väl nästa år igen!?”, sa Tobias när vi kom hem. Resten av familjen lär inte vara svårövertalade.

Läs mer: Gotland med barn – tips för familjesemestern

#4. Årets destination för kompisweekend i Sverige: Kalmar

tips om Kalmar slott

I höstas mötte jag upp min syster i Kalmar för en Svenska Pärlor-helg matad med god mat, fika, slottsvyer, promenader och museum. Kalmar hörrni, ta med en kompis och åk dit.

Läs mer: Tips om att resa till Kalmar

#5. Årets destination för en soloresa i Sverige: Blekinge 

sturkö

Att resa iväg ensam i början av ett nytt år rekommenderas! Särskilt långt eller nytänkande behöver det inte vara, tvärtom. För egen del åkte jag till sommarstället i Blekinge och spenderade nästan en vecka. Sov i kökssoffan, eldade i vedspisen, gick promenader och funderade på hur jag ville ha mitt 2022. På köpet fick jag vinterstormar som gjorde att det knakade i husknutarna och skummande vågor som ilsket slog in från havet.

Läs mer: Solo på Sturkö

#6. Årets destination för roadtrip i Sverige: Kinda kanal i Östergötland

gamla Linköping östergötland

I skarven mellan sommar och höst åkte vår familj på Svenska Pärlor-uppdrag till Östergötland, och närmare bestämt området längs Kinda kanal. Och pärlor fick vi, flera på rad! Några av dem är Gamla Linköping, Trollegater naturreservat och Vårdnäs Stiftsgård. Mycket lyckat!

Läs mer: Kinda kanal – tips för en lyckad familjeresa

#7. Årets resetema: svenska öar!

stora Karlsö gotland

Mitt genomgående tema för reseåret 2022 verkar bli ”svenska öar”. Det började med Visingsö – och planen var därefter att resa till Gotska Sandön. Som så mycket annat de senaste åren blev resan inställd på grund av sjukdom. Det kändes surt en stund, förstås, men blev bra ändå. Jag fortsatte istället med Stora Karlsö, sedan Tjärö i Blekinge för att senare under hösten avsluta på topp med Hallands Väderö. Bra tema det här med svenska öar, det kan jag rekommendera å det starkaste.

#8. Årets hotellupplevelse: Örum 119

örum 119 österlen

Kan Örum 119 vara södra Sveriges bästa hotell? Det lär i vart fall vara ett av de bästa. Jag åkte dit med min syster i somras och kommer givetvis att åka dit igen. Hotellfrukosten var oslagbar, inredningen så bra den kan bli och mottagandet toppen. Åk hit!

Läs mer: Örum 119 – recension av Österlenhotell med hög klass

#9. Årets mest hajpade ställe i svensk turistnäring: Jacy’z

Kan det vara det nyöppnade hotellet Jacy’z i Göteborg? I vart fall om vi får tro de x antal influencers som reste dig i slutet av 2022. Min resebloggskollega Cornelia/Lite Mera Rosa blev ”mållös” under sitt besök, det låter onekligen som ett bra betyg för en hotellupplevelse.

#10. Årets bästa utflykt i närområdet: Tyresta nationalpark

vandring Tyresta övernattning

Det måste väl ändå vara övernattningen i ett vindskydd tillsammans med vänner. En helt vanlig vardag, en helt vanlig vecka möttes vi upp i Tyresta nationalpark för att grilla, sova och snacka. Mycket bra beslut och även årets bästa utflykt i närområdet.

Läs mer: Att sova i vindskydd i Stockholm under hösten

#11. Årets favorit i repris: Varberg

Varberg

Jag och Tobias har pratat om göra en avstickare till Varberg i flera år nu. Vi började vårt förhållande med att pendla 1,5 år mellan Varberg (där jag bodde då) och Stockholm där T bodde. Varberg kommer alltid att vara ”vår” stad, vilket vi åter igen kunde bekräfta efter vårt besök där i våras.

Läs mer: Ett efterlängtat besök i Varberg.

#12. Årets Instagrammare: Lina Skandevall

Jag nämnde Lina Skandevall som tips i förra årets reselista också, men det här året sätter jag henne ensam på tronen. Jag gillar verkligen mixen av resor, turistnäring, vardag, jobb och reflektioner.

#13. Årets resefotograf: Elna Dahlstrand

Jag tycker att Elna Dahlstrand / Cykellycka, mjölksyra & äventyr är sjukt duktig på att fånga rörelseglädje och näräventyr i sina bilder.

#14. Årets Facebookgrupp: Kim Wadström på Koh Lanta

Titeln förtjänas helt klart av ”Kim Wahlström på Koh Lanta”, som har varit min främsta go-to när jag har velat stämma av läget på Koh Lanta inför planeringen av vår longstay i början av 2023. Kim är journalist, och en klippa på att förmedla information om Thailand i allmänhet och Koh Lanta i synnerhet. Så värdefullt!

#15. Årets vagabondformshajp: kallbad och padel

Alltså, lite trist att jag inte kan bjuda på något sprillans nytt här – men trenderna med kallbad och padel håller i sig!? Däremot upplever jag att hajpen för vandring och SUP har lugnat sig lite. Gillar också den här spaningen av Sara Rönne (som ofta kommer med bra spaningar, och dessutom fotar fantastiskt. Följ henne!): Nu skiftar trenden: en analys om fjäll, friluftsliv och begreppet outdoor

#17. Årets mest googlade frågor: Vad är en kilowattimme? / Så räknar du ut din elförbrukning / När är elen billigast?

För att ha råd att resa krävs en någorlunda välfylld plånbok. Vi har inte varit bortskämda med sådana efter ett år med elgalenskaper, krig, inflation och annat elände – vilket i sin tur naturligt leder vidare till nästa rubrik:

#16. Årets investering (för att spara mer till reskassan): solceller 

Vi var uppenbarligen inte ensamma som att köpa solceller i år. Förra årets alla poolbyggen, sommarstugeköp och elbilar kompletteras nu med investeringar för att hålla igång nyss nämnda köp.

#18. Årets mesta längtan utomlands: Storbritannien och Thailand 

För mig var det noll tvekan om vilka länder jag först ville återvända till när det kändes läge att resa utomlands igen. Storbritannien – specifikt Skottland – och Thailand stod överst på önskelistan. I slutet av året fick jag så äntligen återvända till Skottland för att gå på bröllop och hälsa på släktingar, sjukt tacksam att allt gick i lås och att det blev av (trots totalt snökaos i Sverige inför avresa).

#19. Årets mest användbara plagg/skor: träningskläder

padel

Träningskläder, utan tvekan. Både på och utanför padelbanan.

#20. Årets mesta transportsätt: promenader

Jag fortsatte den goda vanan att promenera så ofta jag hade möjlighet, även om jag inte alls kom upp i samma stegmängd som under 2021.

#21. Årets låt

Hm, förmodligen ”X” av Miss Li. Vi har också lyssnat en hel del på ”Sea Shanty Medley”.

#22. Årets podcast: Systrarna Kjos

Den podcast jag har lyssnat allra mest på under 2022 är Elin och Idas podcast ”Systrarna Kjos” – en podcast om livet och dess alla utmaningar. Andra podcasts jag ständigt återkommer till är ”Veckopanelen” om politik och omvärldsbevakning, samt ”Dumma Människor” om psykologi, populärkultur och mänskligt beteende.

#23. Årets mest eftertraktade resepryl: pass

mitt pass har gått ut

Om förra årets mest eftertraktade resepryl /Travel Essentials var vaccinpass, så får väl det här årets mest eftertraktade vara ett vanligt pass. Vår familj bokade passtid tidig vår, och det hann bli höst innan vi till slut kunde hämta ut dem. Knäppt!

#24. Årets bästa grej med att driva reseblogg

lamar köpenhamn

Utöver alla resor är nätverket en redig guldbonus! I höstas fick jag möjlighet att möta upp min resebloggskollega Klara / CopenKlara första gången IRL. Vi har ”snackat” en massa via Instagram, men nu möttes vi upp för en middag under mitt dygn i Köpenhamn. Pinsam tystnad? Knappast. Vi kände (?) ju redan varandra!

Läs mer: Uppförsbacke till Köpenhamn

#25. Årets bästa hotellfrukost: Örum 119

örum 119 österlen

Här finns inga som helst tveksamheter! Årets bästa hotellfrukost intogs på Örum 119 i Skåne. Den var faktiskt helt perfekt från början till slut.

Läs mer: Örum 119: recension av Österlenhotell med hög klass

#26. Årets godaste måltid på resande fot

Bästa måltiden totalt sett är pizzan som serverades på min systerdotters bröllopsfest på Sturkö i somras. Jag aldrig ätit något så gott (säger jag varje gång min syrra gör pizzadegar och tillhandahåller en massa toppings som sedan bakas till perfektion i vår egenmurade pizzaugn). På resande fot kanske Papi i Malmö Saluhall tar hem priset. Sällskapet och sammanhanget gjorde också sitt, såklart.

Läs mer: Tips om Malmö – 7 personliga favoriter under höst och vinter

#27. Årets bästa och tråkigaste beslut i resväg

Årets bästa? Att göra alla bokningar inför vår thaimout, som vi efter en del möda och besvär kom iväg på i början av det här året. Sämsta? Att behöva ställa in Gotska Sandön.

#28. Årets bästa vandring: Hallands Väderö (Båstad Hiking Festival)

Båstad Hiking Festival
Båstad Hiking Festival Hallands väderö

Jag hade nöjet att uppleva flera fina vandringar under Båstad Hiking Festival. Hallands Väderö tog ändå hem priset som den bästa – mycket tack vare vår engagerade guide Jan.

#29. Saker som hänt i resebloggarkretsar 2022

Några höjdpunkter och projekt värda att uppmärksamma lite extra:

Linda/Resa Medvetet släppte boken Resenärens makt – turism som när och tär”. Hon och familjen kom dessutom iväg på en riktig drömresa och har nu nått halvtid av sin fem månaders långa resa i Asien.

Daniel/Dryden och hans sambo Maria kom iväg på en pangresa till självaste Kilimanjaro. Större (och högre) än så blir det väl knappast i resesammanhang. Läs mer: Vanligaste frågorna vi får om Kilimanjaro-vandringen

Johanna/Vandraren och Sanna Rosell har satt ett gäng nya små globetrotters till världen. Grattis! <3

Gunilla och Christofer på 4000 mil nådde osannolika 173.000 unika läsare under juli månad. Klart imponerande! Andra bloggar som kan stoltsera med stora siffror är FreedomTravel och Swedish Nomad.

Cornelia/Lite Mera Rosa startade egen låda för destinationsmarknadsföring: Tonéri media.


Vad tänker du själv om den här upplagan av reselistan 2022? Dela gärna med dig av dina egna reflektioner om resebranschen från året som har gått i kommentarerna! (Omslagsfoto: Sturkö, Blekinge).

11 comments

 1. Vad fint att lilla Idun hamnade på listan! ❤️ Jag ser redan fram emot att göra små och stora resor med henne. Din blogg är en jättebra faktabank och inspirationskälla till att resa med barn, så tacksam för alla tips jag hittar här!

  1. Fint att höra Sanna! Ni har så mycket kul att se fram emot.

 2. ÄLSKAR nätverket och är så glad att du hade vägarna förbi här! Mera IRL 2023!

  1. Bra nyårslöfte indeed!

 3. 2022 blev revansch-året för alla pandemi-inställda konserter (hade ca 10? st.. som betades av :-)).
  Den längst inställda konserten var Midge Ure på Pustervik (sångare i Ultravox på den tiden det begav sig), biljett inhandlades maj-19 till maj-20, i oktober-22 blev den äntligen av. Så härligt att äntligen gå på konserter igen o äntligen få ett riktigt bra band till Ullevi också i form av Rammstein.
  Flygkaoset 2022 fick mig att åka mer buss o tåg i Europa, gillade kombin buss o tåg via Flixbuss (Hamburg-Lille t.o.r), buss Nice-Ljubljana..
  Av reseåret 2023 önskar jag egentligen:
  – bättre valutakurs o billigare hotell i New York..
  – enklare boka tåg o kolla pris i förväg
  – att Göteborg som nu äntligen får direktflyg till New York får lite bättre avgång så man hinner gå på jazz på kvällen :-).

  1. Fantastiskt att läsa om alla dina resor! Jazz i NY, vilken grej – det skulle jag också önska av det här året.

 4. Skriver under på ”årets destination för en soloresa” Perfekt ju! 🙂

  1. Eller hur! Finns allt som behövs och lite till.

 5. Som jag alltid ser fram emot att läsa denna lista år till år. Vilket massivt reseår det varit ändå är alltid känslan och det gillar jag. Kul att få vara omnämnd Annika! Tack <3

  1. Ja, visst blev det ett bra år till slut. Tack själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close