Close
Dags att summera 2017 och blicka framåt!

Dags att summera 2017 och blicka framåt!

Dagarna kryper sakta men säkert närmare nyårsafton och det är dags att summera 2017. Det här året går till historien som ett av mina mest händelserika år någonsin, på gott och ont.

På nyårsafton 2016/2017 satt jag och min familj på ett flygplan på väg hem till Stockholm från Skottland. På tolvslaget skålade jag och Tobias, medvetna om att 2017 skulle bli ett tufft år. I januari åkte jag iväg till Åre där jag umgicks med ett fint gäng likasinnade medlemmar i InoS. Jag och Elna peppade varandra att göra något åt vår arbetssituation – och så blev det!

Åre
Tännforsen utanför Åre. Foto: Katarina Wohlfart

Den 12 februari dog min pappa, då hade jag redan hunnit prata med honom om mina planer att säga upp mig från jobbet som förbundsjurist. Det var dags för en förändring i mitt liv. Jag ville tillbringa mer tid med familjen istället för på ett pendeltåg, jag ville styra min egen tid och jag ville satsa på det jag har lagt min själ i de senaste åren. Jag ville bli min egen chef! Sagt och gjort, jag sa upp mig och den sista mars arbetade jag min sista dag som anställd på IOGT-NTO.

Sturkö traktor
Min Far i sin röda traktor på åkern i Bredavik, förevigad med min syrras penseldrag.

Reslusten utomlands var totalt obefintlig de första månaderna av året, däremot avlöste resorna till Karlskrona varandra. Årets första utlandsresa gick till Riga via en pressresa anordnad av Sony.

Att göra i Katalonien
Ljuvlig mat i Katalonien!

I början av maj var jag redo för en bloggresa till Costa Brava, Katalonien med ett gäng bloggare från NordicTB, bland annat Jennifer/Forever Abroad. Resan var väldigt lyckad och jag var glad över att vara tillbaka i Katalonien igen, där jag ändå till viss del känner mig hemma efter att ha bott i Barcelona.

roadtrip balkan
Montenegro = en klar favorit under sommarens roadtrip.

Sommaren började med några osedvanligt lyckade veckor på Balkans vägar. Första veckan hängde vi i Kroatien tillsammans med våra vänner och passade också på att göra en utflykt till Slovenien. Resten av tiden spenderade vår familj i Kroatien, Bosnien och Montenegro.

Nynäshamn
Sommardagarna i Nynäshamn blev på tok för få.

Under sommarmånaderna körde jag också igång med ett projekt jag hade planerat länge och väl: Resfredags Svenska Pärlor, där Karlskrona och Nynäshamn var först ut.

veckans spaningar solnedgång
Sommar på Sturkö.

Större delen av sommaren spenderade jag på Sturkö med storfamiljen. Jag, Tobias och barnen åkte också till västkusten i vanlig ordning, där vi också utforskade Tjörn och Marstrand lite närmare inom ramen för mina svenska pärlor. Vi älskade varje sekund och längtar redan tillbaka!

marstrand
Solnedgång över Marstrand.

Under andra halvan av året var det dags att fira stort och ståndsmässigt då flera av våra vänner fyllde jämnt.

rom

Första födelsedagsjubilarerna firades in i Rom tillsammans med ett gäng vänner.

normandie

Ett par veckor senare var det dags att fira ett annat födelsedagsbarn, den här gången i Normandie. (Där hade jag för övrigt kunnat stanna i flera månader, åker gärna tillbaka snart!)

europaweekends

Under hösten fick jag också en rolig samarbetsförfrågan från KLM som resulterade i en heldag på Schiphol och därefter några dagar i fantastiska Lissabon.

att göra i söderköping

Hemma i Sverige fortsatte jag med mina svenska pärlor, Söderköping och Karlstad avlöste varandra. Däremellan duggade resorna till Karlskrona tätt, under året har jag mer eller mindre bott där nere i perioder.

oktoberstormen

I december firade jag och Lisa två år med Att resa-podden och hade även planerat in en resa till Bad Gastein i samarbete med STS Alpresor. I samma veva blev mamma snabbt sämre och jag fick stanna i Karlskrona och vaka tillsammans med mina syskon. Mamma somnade in den 5 december och lämnade ett stort tomrum i mitt liv.

att resa till madagaskar
Eden Lodge, Madagaskar.

Bara några dagar senare reste jag till Madagaskar på en (press)resa olik allt jag har upplevt hittills. Jag vandrade, cyklade och snorklade mig igenom en fantastisk vecka. Resan seglade genast upp på topp tre-resor någonsin.

När jag kom tillbaka till Sverige samlades släkt och vänner för att hedra och minnas mamma på Sturkö. Begravningen blev en ljus historia mitt i den mörka årstiden. Ett par dagar efteråt firade vi syskon julafton i mina föräldrars hus. Nu är jag tillbaka i Nynäshamn där året också började – cirkeln är sluten!

stora influencerpriset

Övriga höjdpunkter under året

Jag och Lisa har fortsatt spela in våra avsnitt av ”Att resa-podden” som släpps varannan vecka. Hårt arbete lönar sig och i höstas blev vi nominerade till Stora Influencerpriset inom kategorin ”Årets business” i eminent sällskap av bl.a. Isabella Löwengrip. Några andra höjdpunkter för podden var en intervju i tv-serien ”Go Skandevall” och livepodd på en stor resemässa (där Lisa åter igen fick ta över rodret när det krisade på hemmaplan). Jag har också synts och hörts i både lokalpress och lokalradio – extra kul förstås!

travel massive
Foto: Jeanette Seflin

Jag, Lola och Sofia har också fortsatt arrangera våra Travel Massive-träffar (de har dragit det tyngsta lasset i år, tacksam för det!), nu senast ute på Pop House, Djurgården.

Snabb sammanfattning, 2017

Saker jag är extra stolt över från året som gick: 

summera 2017
Extra stolt över min poddkollega Lisa och det vi tillsammans har uppnått under året. Foto: Katarina Wohlfart (som för övrigt är en favoritfotograf, men det kanske ni har fattat vid det här laget!?)
 • Jag upp mig från tjänsten som förbundsjurist och satsade på eget.
 • Att resa-podden nominerades till Stora Influencerpriset 2017 inom kategorin ”Årets business”.
 • Jag har fått uppleva fantastiska resor, både privat och inom ramen för bloggen.
 • Jag körde igång bloggserien Resfredags Svenska Pärlor.

Upplevelser, känslor och erfarenheter jag helst hade varit utan:  

äventyr
Mamma – ständigt saknad.
 • Jag har mist båda mina föräldrar i cancer under ett och samma år.
 • Skrivlusten är inte riktigt densamma som tidigare, inläggen tar längre tid och kommer inte lika lekande lätt som förut.
 • Känslan av att tiden inte räcker till är ständigt närvarande. Mina planer på att lära mig mer om foto och film uteblev helt, jag får istället hanka mig fram på gamla meriter.

Vad har jag då för drömmar och förhoppningar om året som kommer? Framöver vill jag hitta sätt att använda bloggen som en plattform för att göra skillnad (som det så fint heter) – jag klurar fortfarande på hur det ska gå till. Jag kan vara betydligt bättre på att arbeta under normala arbetstider och inte låta jobbet med blogg, podd och övriga skrivuppdrag inkräkta på kvällar och helger. I övrigt jobbar jag vidare på min lista över #100resmålattnå, men särskilt bråttom har jag i ärlighetens namn inte. Först och främst ser jag fram emot ett nytt år utan sjukdom och andra tråkigheter – det är dags att vända blad och blicka framåt!


Berätta gärna om ert 2017, jag vill höra om både motgångar och framgångar! Här hittar ni mina tidigare årskrönikor

18 comments

 1. Styrka till dig vilket år….

  Men vilka fina resor du ändå hunnit med! Väldigt många ju!!!

  Mitt resår var bra. Men det är med VAB och sjuka barn har speglat hela hösten till å från…. hoppas på ett bättre 2018 med mindre sjukdomar 🙁

  Känner även stressen för att hinna med i h utveckla bloggen, foto etc… vill men tiden räcker inge riktigt till ibland m familjelivet å jobb – ekorrhjulet!

  Gott nytt år! Ditt år kan ju bara bli bättre!

  Stor kram

  1. VAB-träsket är inga roligheter alls, förra hösten var Nelly sjuk mer eller mindre varannan vecka som jag minns det.

   Gott nytt år och skål för nya äventyr!

 2. Vilket år du haft alltså <3 Men ändå hunnit med flera fina resor! Tror starkt på 2018!

  1. Eller hur, 2018 är ÅRET!

 3. 2017 i res- och bloggväg är så hör lyckat trots tungt privat – hur ska då 2018 sluta?

  1. Fint att jag stavar så bra. OM 2017 var så HÄR lyckat…

   1. Haha, skönt att du ser det så. Ja, ser fram emot att utvecklas massor nästa år – ser med tillförsikt fram emot att fylla kalendern med roligheter!

 4. Vilket år du haft. På gott och ont. Det har gjort gott att läsa om alla fina resor, svenska pärlor och så klart Madagaskar. Men det gör ont att läsa om det andra, även om ni verkar ha fått mycket och fin familjetid. 2018. Då. 🙂

  Känner igen mig i det där med att texter inte längre kommer lika lekande lätt. Vet inte vad det beror på. Högre krav? Mer ”jobb” över texterna än frispråkiga livshistorier? Eller att jag vill få ut så mycket att jag inte vet hur jag ska strukturera det (allt på en gång eller lite åt gången?). Och så vidare. Det här året har verkligen inneburit merjobb, långt mer än någonsin tidigare och brottningsmatchen med trygghetsknarkandet går vidare.

  1. Brottas på, ser fram emot att se var du kommer att landa på mattan.. 🙂

   2018 ja – det blir fint va? Vi säger så.

 5. Tufft år verkligen! Och ändå samtidigt så många fina upplevelser! Dessutom otroligt fina bilder! Vi har oxå skrivit om vårt år idag, men det går inte att läsa eftersom vi är utsatta för en hackerattack. Tror att bloggen kommer ligga nere ett tag (lösningen är inte nära).

  1. Tack snälla! Men HJÄLP, hackers!! Jag hade ju min beskärda andel av den varan i somras, fy 17 vilket magont. Hoppas det löser sig snabbt!! Kram!

 6. Vilket år du haft med livets alla glädje- och sorgeämnen, en livets berg- och dalbana. Det har varit en fröjd att följa dig genom alla skeden och jag önskar dig ett fantastiskt 2018.

  1. Tack snälla Cathinka – och detsamma. Låt 2018 äga!

 7. Du har virkelig lagt bak deg et år med enorme kontraster. Jeg er imponert over jobben du har klart å gjøre med bloggen og podden dette året, og håper 2018 blir et godt år for deg og familien din!

  1. Tack Marianne, det har varit ett år med mycket kontraster. Jag har lärt mig mycket, men ser fram emot ett nytt år. Verkligen! Kram

 8. Hei, Annika

  For et år du har hatt, først og fremst med stor sorg og savn, og med viktige avgjørelser og prioriteringer.

  Gratulerer med satsningen på å være din egen sjef, å prioritere familien, og alt du har fått til med både podcast og blogg. Med ønske om et godt nytt år for deg og dine.

  Hilsen Mette

  1. Ja, 2017 lär jag inte glömma i första taget… Tack för fina ord och gott nytt år själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close