Close
Fem tips på aktiviteter i Bad Gastein

Fem tips på aktiviteter i Bad Gastein

samarbete resfredag

Det här året hade jag planerat ett par dagars julbordsresa till Österrike i början av december för att komma i rätt julstämning inför min absoluta favorittid på hela året tillsammans med min poddkollega Lisa. Temat, längden på resan och alla aktiviteter i Bad Gastein utgör perfekta ingredienser för en lyckad start på julmånaden.

Av privata skäl blev min resa aldrig av, men det kändes ändå som att jag fick vara med på ett hörn genom att följa Lisas flitiga uppdateringar från den pudervita dalen. Bad Gastein var från början känt för sina varma källor och sina vackra vandringsleder och så småningom blev platsens kasino/kurort anledningar nog att locka dit Europas elit. Numera förknippar vi svenskar ofta Bad Gastein med riktigt fin skidåkning, men baserat på Lisas tips och mina egna spaningar finns det flera andra aktiviteter i Bad Gastein som lockar utöver skidorna.

Fem tips på aktiviteter i Bad Gastein

#1. Julmarknad i Salzburg

christkindlesmarkt
Foto från Nürnberger Christkindlesmarkt som jag besökte förra året.

Julmarknaden i Salzburg stod allra överst på min önskelista på utflykter under min vistelse på plats – bussresan dit tar bara någon timme från Bad Gastein. Jag älskar julmarknader i allmänhet och julmarknader där de pratar tyska i synnerhet (ett arv från när jag själv bodde i Tyskland). Julmarknaden i Salzburg har anor ända tillbaka till 1500-talet, men den moderna varianten har funnits sedan 1974. Marknaden slår upp sina portar veckan före första adventssöndagen och håller öppet ända till den 26 december. Här finns ett hundratal marknadsstånd och det dagliga programmet bjuder bland annat på körsång och julsagor för barnen. Fantastiska bilder och mer information finns på julmarknadens hemsida.

#2. Skidåkning

aktiviteter i bad gastein

Fokus på den här julbordsresan med STS Alpresor var inte skidåkning, men Lisa tog tillfället i akt och fick in en lyckad säsongsstart i Bad Gasteins omtalade skidbackar. Personligen jobbar jag på att komma över min rädsla för utförsåkning och har som mål att kunna susa ner för backarna utan skrämselhicka. Den här specifika resan hade jag dock med glädje strosat runt på julmarknaden i Salzburg istället för att köra hårt i backarna. Fördelen med en sådan här typ av resa är att du kan välja aktivitet efter dagsform och humör. Är du mer Lisa-typen än Annika-typen kan du gärna gå in och läsa hennes rapporter om skidåkning i Bad Gastein.

#3. Julbord på Salzburger hof

julbord bad gastein

En annan höjdpunkt med den här resan är givetvis julbordet på Hotel Salzburger Hof och dess 72 (!) rätter som har komponerats av den omtalade kocken Fredrik Eriksson. Fredrik har ett gäng priser i hatten, bland annat den hedersvärda titeln som Årets Kock. Han fick också den stora äran att komponera menyn på prins Carl-Philips och prinsessan Sofias bröllop. (För att höra mer om Lisas upplevelse av julbordet på Salzburger Hof kan du lyssna på det senaste avsnittet av Att resa-podden: ”Att resa för maten”.) 

Utöver julbordet finns en uppsjö av andra smakupplevelser att ta del av i Bad Gastein, bland annat femrättersmiddag på Hotel Salzburger Hof, after ski på den omtalade Bullet Bar eller för all del en picknick i skidbacken.

#4. Vackra promenadstråk och magnifika vyer

hotell bad gastein

Bilderna som Lisa har delat med sig av talar sitt tydliga språk, de här magnifika vyerna är värda att uppleva på plats och gärna genom promenader. Det finns flera promenadstråk som leder till storslagna utsiktsvyer över dalen. Hittar du inte själv går det att under STS Alpresors julbordsresor att gå en guidad promenad för att ringa in alla de bästa ställena och utsiktsplatserna. För en fantastisk utsikt mot hela byn rekommenderas en promenad till termalbadet Felsentherme där du bör ta sikte på någon av alla balkonger med vidsträckt utsikt. Ännu bättre utsikt får du från toppen av kabinbanan (som du alltså kan åka trots att du inte åker skidor). Hängbron på Stubnerkogels topp invigdes 2009 och är med sina 2250 meter över havet världens näst högst belägna bro.

Går du istället ner mot byn är vattenfallet mitt i byn vackert insprängt mellan husen. Här ligger också en annorlunda attraktion som lockar i form av ett stort antal övergivna hotell. Hotellen är en mäktig syn (även om man hoppas på att de så småningom ska tas över och rustas upp som de såg ut i forna glansdagar.) Går du förbi vattenfallet mot och runt kyrkan ser du istället upp mot Salzburger hof, hela byn och Bad Gastein.

#5. Termalbad/Spa

aktiviteter i bad gastein

Precis som namnet ”Bad Gastein” antyder har de varma baden haft en stor betydelse för det här området genom tiderna – hit har folk kommit för vattnets skull under flera hundra år. Termalbadvattnet från flera av spaanläggningarnas pooler nere i dalen kommer uppifrån bergen och vattnet sägs ha en läkande kraft. Ett av de största baden heter Felsentherme och har flera pooler både inomhus och utomhus, med temperaturer som sträcker sig från 12-36 grader. Det finns också flera olika bastutyper. Tänk att få sjunka ner i en varm pool medan snöflingorna sakta singlar ner över huvudet – vilken decemberidyll ändå!

Mer information om att åka skidor i Österrike:

Är du intresserad av att åka skidor i Österrike, men osäker på vilken ort som skulle passa bäst? Lyssna gärna på vårt avsnitt av Att resa-podden för mer inspiration och information om ett antal lämpliga skidorter: Att resa till Österrike och åka skidor


Detta inlägg om aktiviteter i Bad Gastein är skrivet i samarbete med STS Alpresor. Samtliga foton (om inget annat anges) Lisa Fahlåker

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close