Close
Amsterdam Schiphols flygplats och KLM: bakom kulisserna

Amsterdam Schiphols flygplats och KLM: bakom kulisserna

samarbete resfredag

För mig är flygplatser förknippade med förväntan, spänning, äventyrslust och drömmar. Allt och alla är ständigt på väg, pulsen är hög – och jag älskar känslan det ger mig. Stämningen på Amsterdam Schiphols flygplats är inget undantag. Här spenderar jag tolv timmar tillsammans med ett gäng resebloggare och får chansen att äntligen komma riktigt nära landningsbanan.

Jag kan sitta på en flygplats i evigheter och bara titta på folk. Mixen gör det spännande: trötta barnfamiljer, strikta affärsresenärer, obekymrade backpackers, nyförälskade par, högljudda turister i grupp och rutinerade världsresenärer – alla har den gemensamma nämnaren att de är på väg. Någon kommer hem, en annan åker bort, bara över dagen eller kanske för alltid. Amsterdam Schiphols flygplats, som också är hemmaflygplats för KLM Royal Dutch Airlines, är en av Europas största flygplatser med över 450 000 flighter per år och min fantasi har inga gränser när jag börjar fundera på livshistorierna bakom resenärerna jag möter här.

1. Sockervaddsmoln under flygplansvingarna och kampanjen #KLMtop10

klm schiphol
Foto: Sofia Zetterqvist

Första gången jag satte mig i ett flygplan gick jag i åttonde klass. Jag skulle möta upp min kompis och hennes familj på Arlanda för att sedan bila vidare mot en sportlovsvecka i Björnrike. Jag minns fortfarande suget i magen när det lilla propellerplanet lyfte från Ronneby flygplats och den mäktiga känslan när vi la oss strax ovanför molntäcket. Jag satt som klistrad vid fönsterrutan och kunde inte sluta förundras över den vita sockervadden som bredde ut sig under flygplansvingarna. Jag var inte rädd, inte alls, utan konstaterade istället en nyvunnen känsla av total frihet. Många år och otaliga flygresor senare föredrar jag fortfarande fönsterplatsen och får än idag samma lyckorus av att se molntäcket breda ut sig under mig.

schiphol airport KLM

I somras fick jag en rolig samarbetsförfrågan från KLM och Schiphol om att delta i kampanjen #KLMtop10 tillsammans med Sofia/Fantasiresor från Sverige och ett gäng andra resebloggare från Danmark, Storbritannien och Tyskland. Jag får uppleva en jobbdag av den allra bästa sorten som börjar med ett halvt dygn på Amsterdam Schiphols flygplats, för att sedan hoppa på ett anslutningsflyg till en av KLM:s destinationer i Europa. Jag käner mig som ett barn i godisaffären när jag själv får välja destination, men till slut faller valet på Lissabon som jag länge har velat besöka.

Det holländska flygbolaget KLM Royal Dutch Airline är ett bolag jag har stort förtroende för och som jag gärna flyger med. I vintras flög vi för första gången som barnfamilj med KLM mellan Arlanda och Edinburgh via en mellanlandning i Amsterdam och jag konstaterade då att jag gärna skulle göra det igen: ”Små pysselpaket till alla barnen, fika och dricka utan en massa extrakostnader och helt okej med benutrymme för min långa man.”

2. Fakta om Amsterdam Schiphols flygplats

schiphol airport KLM

klm schiphol

schiphols flygplats KLM
Fotot i mitten: Carina Bergqvist

Schiphol har egentligen bara en terminal med allt samlat under ett och samma tak, vilket skiljer flygplatsen från många andra större flygplatskollegor. Flygplatsen är i sin tur uppdelad på tre hallar och med flera olika pirer som grenar sig ut från hallarna. För mig är vetskapen om att jag inte behöver åka buss mellan gaterna en lättnad och jag uppskattar att det är bra skyltat mellan pirerna vilket gör att det är enkelt att ta sig fram (se närmare på översiktskartan). Schiphol har fem olika landningsbanor (”runways”). Eftersom det är vanligt med kraftiga vindar från väst i Nederländerna måste Schiphol ha landningsbanor utspridda i olika vindriktningar, vilket möjliggör att flygplanen kan lyfta och landa säkert oavsett i vilken riktning vinden blåser.

Det finns i dagsläget 108 flyglinjer som trafikerar Schiphol. Dessa flyger till 322 direktdestinationer (varav 27 av dem enbart är för frakt) i 95 olika länder. KLM är det största flygbolaget på Schiphol, vilket snabbt blir tydligt när man ser den karaktäristiska blå KLM-färgen dominera på flygplatsen. Mer intressant fakta om flygplatsen hittar du här.

Restauranger och shopping på Amsterdam Schiphols flygplats:

schiphol airport KLM

schiphol airport KLM

schiphol airport KLM

Restauranger: I ärlighetens namn brukar maten på flygplatser inte vara särskilt god, men plocktallriken på Dakota’s Cafe and Bar vid Panorama Terrace kan jag varmt rekommendera (se översta bilden). Vi får in en tallrik med klassiska holländska bitterballen, ostar, oliver, korv, aioli och bröd, vilket blir en perfekt energihöjare på eftermiddagen. I övrigt finns det en hel uppsjö med restauranger, caféer, food courts och kaffeställen på flygplatsen, det är bara att välja och vraka! Nästa gång jag är på Schiphol kommer jag att satsa på lokala delikatesser hos ”Delicious Dutch”, jag är svag för allt som har med bröd att göra och anar att det stället kommer att passa mig.

Shopping: Om jag har tid över går jag alltid en sväng i Taxfree-affärerna på flygplatsen. Faktum är att jag gjorde ett av mina absolut bästa inköp någonsin när jag köpte en armbandsklocka på en flygplats i Faro, Portugal, för några år sedan. I övrigt brukar jag ta sikte på sminkavdelningen för att fylla på mina favoriter i necessären. Och jo, en godispåse eller två är jag också skyldig till. (Grundtanken är att godiset ska läggas i skafferiet där hemma, men påsarna räcker sällan så långt.) På Schiphol är en av favoritbutikerna Travel books and electronics – den här gången investerade jag i ett litet stativ till kameran. Här kan ni läsa mer om shopping före säkerhetskontrollerna, och här finns butikerna som finns innanför.

Flygplanen på Amsterdam Schiphols flygplats:

schiphol airport KLM

Knubbiga, spetsiga, smala, korta, breda och klädda i alla regnbågens färger. År ut och år in lyfter och landar flygplan i alla möjliga tänkbara utformningar på Schiphol i en aldrig sinande ström. Vi får berättat för oss att det flyger in nya flygplan mot landningsbanan var 90 sekund (!). Under vår dag bakom kulisserna får jag och mina resebloggskollegor möjlighet att stiga på en specialbuss som tar oss ut på vägarna intill landningsbanorna på en guidad visning. På nära håll får vi se flygplan som smidigt och med yttersta perfektion lyfter och landar, det är onekligen en mäktig känsla att nästan känna vinddraget från flygplanen i håret.

Sevärdheter på Amsterdam Schiphols flygplats:

schiphol airport KLM klocka

sevärdheter flygplats

Schiphol benämns som AirportCity mot bakgrund av att flygplatsen i det stora hela fungerar som en egen stad.

”Sevärdheter på flygplatsen” är ingen given rubrik, men faktum är att det finns några häftiga saker som utmärker Schiphol från andra flygplatser. Min klara favorit är den berömda Schipholklockan i lounge två skapad av den holländske konstnären Maartin Braas. Här kan du minut för minut följa klockvisaren genom att en man i blåställ målar på och suddar ut tim- och minutvisaren med hjälp av en pensel och svart målarfärg inifrån klockan. För att skapa den här konstinstallationen krävdes en hel dags filmning av två tvillingbröder som bytte av varandra och de facto stod inne i klockan för att måla tiden. Så här säger Braas själv om klockan:

“He has a red bucket and a yellow cleaning cloth and he is cleaning up after the hands of time, after which he creates a new minute, every time again.”

Flygplatsen tar också vara på landets rykte som en konstnation, inne på Schiphol hittar ni utställningshallen/konstmuseet Rijksmuseum Amsterdam Schiphol med några konstobjekt från det omtalade Rijksmuseum som ligger på centrala Museumplein i Amsterdam. Jag skulle också vilja rekommendera Panorama Terrace som en perfekt plats att hänga för att slappna av, fylla på matdepåerna och spana på flygplan med Amsterdams stadssilhuett i bakgrunden. På terrassen finns också ett tvättäkta ”KLM Fokker 100”-flygplan uppställt redo att utforskas av både barn och vuxna – mer information hittar du här.

3.Visste du att…

amsterdam schiphols flygplats

schiphol airport KLM

baby lounge
”Baby care lounge” på Schiphol, genialt för småbarnsfamiljer!

 … Nederländernas kung är pilot för KLM? Den här roliga nyheten skrev jag om här i bloggen redan i maj och trodde nästan att det var för bra för att vara sant. Under vår vistelse på Schiphol fick jag dock bekräftat från personal på KLM att det stämmer. Snacka om goodwill för KLM, de gör sannerligen skäl för sitt namn som Royal Dutch Airlines. Kungens egna ord om extraknäcket som pilot är värt att lyfta igen:

– Du har ett flygplan, passagerare och en besättning. Du har ansvar för dem. Du kan inte ta dina problem som du har på marken med dig upp i luften. Du kan koppla bort dem helt och koncentrera dig på någonting annat. Det är, för mig, det mest avslappnande med att flyga.”

 … Schiphols flygplats har drygt 65.000 anställda. Trots denna enorma mängd personal kan jag konstatera rigorös säkerhet för att ta sig emellan de olika delarna på flygplatsen.

 … Schiphol har en Baby care lounge för att underlätta för barnfamiljer. I den nedsläckta loungen har barnfamiljer chans att ta igen sig och vila inför nästa etapp av resan. Här finns sju ”bås” med draperi runt omkring, vart och ett med en spjälsäng och soffor där resten av familjen kan vila. Loungen hittar ni på Holland Boulevard, mellan departure lounge 2 och 3.

… det går att boka en Schiphol behind the scenes tour för att få en inblick i hur det går till bakom kulisserna, här finns mer information.

… Schiphol vill bli skräpfria, flygplatsen har en vision om att bli en ”zero waste airport” 2030.

… det finns en uppsjö av hotell både på och i direkt anslutning till flygplatsen, här hittar du en samlingssida.

… det avgår 6 KLM-flighter från Stockholm till Amsterdam varje dag, mellan tidsintervallet 06:30 till 19:50.

4. Min film om #KLMtop10

I den här filmen får ni hänga med mig på resan från början till slut = från Arlanda mot Lissabon och däremellan en spännande dag på Amsterdam Schiphols flygplats. Fler filmer från mina resor hittar ni på YouTube-kanalen Att resa som jag driver tillsammans med min podcastkollega Lisa.


Inlägget är en del av kampanjen #KLMtop10 och är skrivet i samarbete med Amsterdam Schiphols flygplats och KLM Royal Dutch Airlines. Tankarna, åsikterna och bilderna (om inget annat anges) är mina egna. Här kan du läsa mer om min dag på Schiphol. Besöket i Lissabon resulterade i följande guide: Att göra i Lissabon – Resfredags cityguide

24 comments

 1. Also der Flugplatz ist wirklich ein Highlight – auch wenn man ”nur” draußen auf der Autobahn im Stau steht und darum herum fährt. Kinder lieben es – so viele richtig große Flugzeuge ( – :

  1. Hehe, det kan jag gott tänka mig. Flugzeuge sind was besonderes auch für die Kinder!

 2. Schiphol verkar ju vara en grym flygplats!? Jag är likadan som dig; älskar att sitta och titta på olika sorters resenärer och fundera på vart de är påväg! Superbra tips, måste leta upp Schipolklockan den dag jag gör ett stopp där!?

  1. Eller hur Maya, bästa hobbyn att spana på folk! Tycker absolut att du ska ta sikte på klockan, den är riktigt cool.

 3. Blev riktigt avis på din dag på Schipol när jag såg det på IG. Och inte mindre av detta blogginlägg. ☺️

  1. Åh, ja – det var verkligen ett drömuppdrag! 🙂

 4. Jag älskar flygplatser (för det mesta) så det här låter som en väldigt spännande upplevelse! Har bara mellanlandat på Schiphol en gång för ganska många år sedan men jag kommer ihåg att jag tyckte det var en trevlig flygplats.

  1. Kul att höra Ann-Louise, det var verkligen en spännande upplevelse. Och jag håller med, tycker också att Schiphol är en riktigt trevlig flygplats. Första gången jag mellanlandade där var under min första långflygning till Australien som 17-åring – minns att jag tyckte att flygplatsen var ENORM!

 5. Alltså, sååååå coolt!
  Flygplatser, så mäktiga alltså, går inte att föreställa sig att de är så stora.

  Ang filmen – så inspirerande. Amsterdam och Lissabon är två städer jag varit alldeles för lite i. Så kul att få ett smakprov!

  1. Ja, coolt är väl en bra sammanfattning av upplevelsen! 🙂 Jag tycker verkligen om både Amsterdam och Lissabon, men Lissabon är helt klart favoriten. Guide kommer snart här i bloggen!.

 6. Den där bakom-kulisserna-turen alltså. Det är den jag ändå är allra mest inspirerad av, även om hela den här halvdagen verkar ha varit precis hur bra som helst. Härligt för er! 😀

  1. Skulle nästan kunna ha gissat att det lockar dig mest Daniel! 🙂 Riktigt mäktigt.

 7. När jag tänker på flygplatser så tänker jag på romantiska filmer, pocketböcker och obekväma bänkar. Det är kul med folk som har sina flygplatstraditioner, saker man alltid gör när man besöker en flygplats. Det slog mig när jag tänkte på vad jag hade för några att jag aldrig varit helt ensam på en flygplats då min familj tenderar att resa i flock. Så min flygplatstradition är att sitta och vänta på en syster eller en mamma som man ska möta vid taxfree kvart i att gaten stänger eller att man passar bagage åt 5 personer och äter mackor med märkliga pålägg, men jag håller verkligen med dig ändå. Flygplatsen är så full av förväntan, snart är vi där, dit vi ska den här gången. Alltid lika kul att läsa om dina äventyr 🙂

  1. Men vad kul att läsa din kommentar Sara, tack snälla! Så kul att läsa om andra personers upplevelser av flygplatser. Ofta har jag fullt ös med att springa efter Nelly på flygplatsen, men den här gången flög jag HELT ensam till och från Lissabon. Enormt skönt att höra sina egna tankar, haha.

 8. Vilken spännande dag! Jag har också alltid gillat flygplatser, bara sitta och kolla på folk och fantisera om vilken del av världens hörn alla ska till.
  Har två resor bokade med KLM i höst med mellanlandning i Amsterdam, ska absolut leta upp klockan och panoramafönstret! Jag bor i Linköping och det är just nu bara KLM som flyger härifrån, riktigt skönt att slippa tiduttaget som behövs för att först ta tåg till Arlanda.
  Jag gillar KLMs säkerhetsfilm som de visar på långflygningar också, kan inte beskriva den, men lite annorlunda än jag sett innan 🙂

  1. Ja, hörde att KLM flyger därifrån – perfekt för dig ju! Glöm inte ladda KLM-appen, den underlättar mycket.

   Tack för din kommentar, så kul att läsa.

 9. Önskar vi kunde åka med KLM lite oftare. Så mycket bättre service och benplats jämfört med de bolagen jag oftast flyger med.

  1. Haha, ja, att ha långa ben och flyga verkar inte vara den ultimata kombon dessvärre… Inget problem för mig, men är man närmare 2 meter lång som du är förstår jag dilemmat!

 10. Inte hunnit läsa det här inlägget tidigare. Men riktigt bra skrivit Annika, såg ut som att ni hade en både spännande och lärorik dag på flygplatsen! Ser fram emot mitt besök där i november, får kanske avsätta lite tid för att flanera omkring där också 😉

  1. Åh, tack snälla Jennifer – kul att du gillar det! Det var riktigt kul att få uppleva en heldag på plats. Blir nyfiken på dina resplaner, ska genast gå in på din blogg och spana på resmål framöver. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close