Close
En dag i ett regnigt Riga

En dag i ett regnigt Riga

Förra veckan spenderade jag några intensiva timmar i Riga, dit jag och några kollegor i resebranschen var inbjudna av Sony Nordics för att prova ett par av deras produkter.

Jag är glad att jag äntligen fick chansen att uppleva Riga – trots att regnet öste ner fick jag en utmärkt försmak på vad Lettlands huvudstad har att erbjuda. Trots att vi hade både flygförseningar och hällande regn emot oss fick min kamera jobba rejält under dagen.

Riga är den största staden i Baltikum, men är för den sakens skull ingen vidare stor stad. Här bor ca 700.000 invånare och det är knappast någon trängsel på gatorna.

Avstånden i staden är inte heller särskilt långa. Vi tar oss runt till fots, med siktet inställt mot en båttur på Daugava. I bakgrunden skymtar frihetsmonumentet…

Riga

… till minne av de soldater som omkom under det lettiska oberoendekriget 1918-1920.

Vi promenerar längs Vermanes Park, och hoppar på en kanalbåt som ger oss en behaglig och lättöverskådlig rundtur på floden Daugava.

Här fastnar jag och Jennifer från tidningen RES på bild.

Riga Daugava

Floden Daugava ja, låt oss återkomma till den. Som det stora Lars Winnerbäck-fan jag är måste jag ta chansen att tacka floden för dess inspiration till Winnerbäcks album som döptes just till ”Daugava” och släpptes 2007. Tydligen besökte Lars Winnerbäck Riga under tiden han skrev låtarna till plattan, och Östeuropa lär ha varit en stor inspirationskälla till texterna. Tack Daugava, och tack Lasse!

Riga

Från båten får jag chans att testa zoomen på kameran…

… men också hur den jobbar med fokus.

Riga

Inne i de här berömda saluhallarna huserar Rigas centralmarknad. Hallarna byggdes ursprungligen som hangarer för zeppelinare, men fungerar alltså i dag som en enorm marknad uppdelad i fem hallar där besökarna kan handla allt från delikatessostar till fint hantverk.

Riga

Helt klart likt ett Stockholm i ett miniatyr, eller vad säger ni?

Riga

Vi hinner också med en trerätters måltid under våra timmar i Riga. Restaurangen Muusu hade jag fått tips om redan innan vi landade i Lettland. Och ja, restaurangen är onekligen både fräsch och hipp…

Riga

… och har glad och trevlig personal!

Riga

Däremot hade jag nog högre förväntningar på maten. De sladdriga baconen i min förrättssallad blir ingen favorit hos mig, och kycklinghuvudrätten är inte heller någon höjdare. Efterrätten däremot, rabarberkompott med minimaränger och en slags glasshistoria, är ljuvligt god! Den skulle jag lätt komma tillbaka för.

Riga

Nästa besök satsar jag på att stanna flera dagar för att ha tid att stanna till och beundra alla fina byggnader. Staden är omtalad för sin vackra arkitektur, och jag förstår varför.

Riga

Efter båtturen är det dags att avsluta dagen med eftermiddagsdrink innan det är tid att återvända till vardagen i Stockholm. Nästa gång jag åker tillbaka är planen, förutom att spana på vackra byggnader, att ha picknick i Vermates Park, återuppleva en båttur (helst med sol!), ta en sväng på Rigas centralmarknad, besöka Skyline Bar på Radsion Blu Latvijas 26:e våning och dessutom ta en tur upp till S:t Peterskyrkan för att få en schyst panoramautsikt över Riga. Om vädret tillåter tänker jag också ta mig till Jurmala – där det ryktas om fantastiska badstränder. För jo, till Riga åker jag definitivt igen. Jag har ju bara hunnit skrapa lite på ytan!

Min recension om produkterna från Sony (brusreducerande hörlurar MDR-1000X och kompaktkameran DSC-HX90V) kan ni läsa mer om här:

Reseprylar: Fem tips för en globetrotter.


Resan till Riga var en pressresa i samarbete med Sony Nordics. Tankarna och åsikterna är dock mina egna. Samtliga bilder är tagna med kompaktkameran HX90V som vi fick testa under resan.

16 comments

 1. Riga är en fin stad! Även om ni verkar ha haft lite tråkigt väder ….

  1. Ja, hoppas som sagt kunna åka tillbaka – kanske med resten av familjen.

 2. Jag gillar bilderna, fint fångat – trots regnet! 🙂

  Och tack för Winnerbäck-infon, jag visste faktiskt inte det. Jag som också är ett stort fan och föralltid kommer leva lite på den kramen jag fick av honom när jag var 17… 😉

  1. Tack snälla! Haha, förstår att du fortfarande lever på det. Lasse alltså… Han är fin, han.

 3. Det är verkligen en fotografisk utmaning att fota fint i regn… men du lyckas väldigt bra tycker jag! Kul att du gillade Riga. Jag minns staden lite som en lillebror till Tallinn, fast en trevligare sådan 😉

  1. Tack snälla! Ja, det var verkligen en mysig stad. Gillar Tallinn väldigt mycket också.

 4. Riga är en väldigt trevlig stad! Liten, som sagt, men väldigt fin och definitivt värd att komma tillbaka till. Det går faktiskt tåg (som i sig är en upplevelse) direkt till Jurmala från centralstationen. Tar ungefär en halvtimme och värt att kolla in!

  1. Men vad bra med direkttåg – det visste jag inte. Tack!

 5. Riga är en favorit! Jag har besökt staden fyra gånger, varav två långhelger… så jag har skrivit en liten sammanfattning utifrån detta. Har även testat att ta tåget till Jurmala, mycket smidigt!

  1. Kul att du gillar så mycket. Perfekt att ha flera tips, tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close