Close
Att göra i Costa Brava: här finns något för alla

Att göra i Costa Brava: här finns något för alla

Att göra i Costa Brava: här finns något för alla

Barcelona må vara fantastiskt för den som älskar storstadspuls, men det är hög tid att vi svenskar vågar lyfta blicken norrut – förbi La Rambla och Sagrada Família. Katalonien har mer att erbjuda än så! Costa Brava i Gironaprovinsen är en makalös mix av vackra kuststräckor, spännande historia, medeltida byggnader och storslagna naturupplevelser.

Innan helgens resa förknippade jag Spaniens Costa Brava med välansade golfbanor, vajande palmer och inbjudande stränder, men det är uppenbarligen bara en bråkdel av sanningen. Jag lär mig snabbt att inte nämna ”Spanien” och ”Costa Brava” i samma mening. Den som gör det möts nämligen av rynkade pannor och snörpta munnar. För det här, mina vänner, är inte Spanien. Det här är Katalonien. Under mina dagar på plats ser jag inte en enda spansk flagga, istället vajar stolt den gul- och rödrandiga flaggan med blå triangel och vit stjärna över fasader och på flaggstänger. Självständighetsrörelsen är stark, och förstärks ytterligare av att det officiella huvudspråket är Katalan istället för den klassiska spanskan som vi svenskar lär oss i skolan.

Så, vad finns det då att göra i Costa Brava? Jag vill påstå att de flesta kan få sina respektive intressen tillgodosedda här – allt från den mest finsmakande gourmanden till den inbitne naturjunkien.

Att göra i Costa Brava: För gourmanden

att göra i katalonien

Att göra i Katalonien

I Costa Brava slår mina svenska smaklökar glädjevolter varje gång det vaknas mat. Solstrålarna dröjer sig kvar i tomaterna, olivoljan håller så hög kvalitet att den kan provsmakas som vilket vin som helst, och charkuterierna är inte av denna värld. I Katalonien är det vanligt med risrätter och skaldjur, men i Costa Brava kompletterar kocken gärna skaldjuren med kött. Ett hett tips är givetvis att beställa in den klassiska efterrätten Crema Catalana (tänk en katalansk variant av crème brûlée) – och att, liksom lokalbefolkningen, avsluta måltiden med en stor näve nötter.

Tips: Även om jag själv inte dricker vin uppskattar jag ett besök på vingården Wine Cellar i Colera – omgivningarna är fantastiska och guiden passionerad. Ännu mer gillar jag stoppet på Oli de Ventallo hos ägaren Josefina, vars familj har framställt olivolja i tre generationer. Här avnjuter vi en lunch av det bästa det katalanska köket har att erbjuda, självklart ackompanjerat av den lokala smaksensationen ”Serraferran”: en olivolja av högsta kvalitet.

Att göra i Costa Brava: För arkitekturfantasten

Att göra i Katalonien

Att göra i Katalonien

Att göra i Katalonien

Byggnader från medeltiden, lämningar från romarna, imponerande broar och portar som jag vill fota från miljontals vinklar. Den som är genuint intresserad av arkitektur lär inte åka härifrån besviken. Staden Besalú (övre bilden), vars silhuett är överraskande lik Mostar i Bosnien, är en arkitektonisk smällkaramell som pryds av den mäktiga bron in till staden. Här finns också möjlighet att utforska Mikva, ett judiskt badhus från 1100-talet.

Tips: Glöm inte att spana in den röda ”Eiffelbron” i Girona (nedre bilden, tagen av Angels Bosch). Den här bron, en av elva stycken i Girona, konstruerades av Gustave Eiffel strax innan han designade Eiffeltornet. Likheterna mellan byggnadsverken blir uppenbara när man vet att det är Eiffel som ligger bakom både tornet i Paris och bron i Girona.

Att göra i Costa Brava: För weekendälskaren

Att göra i Katalonien

Att göra i Katalonien

Övre bilden: Henriikka, Jennifer och Bettina

Den klassiska weekendälskaren kan med fördel hänga ett tag i Barcelona och få sin beskärda del av stadspuls, men jag vill absolut slå ett slag för att våga kombinera en sådan weekend med ett par dagar i Costa Brava. Det finns flera mindre städer och byar att besöka för den som är rädd för lappsjuka, bland annat Girona som kan liknas vid en miniversion av Barcelona. Det är ingen tillfällighet att flera avsnitt av Game of Thrones spelades in i Girona – där kyrkor, stockrosor, stentrappor och slingrande gränder erbjuder backdrops till Den Perfekta Filmscenen.

Tips: Tåget mellan Girona och Barcelona tar bara 38 minuter och kostar ca 30 euro tur och retur.

Att göra i Costa Brava: För naturjunkien

Att göra i Katalonien

att göra i katalonien

Att göra i Katalonien

Costa Brava påminner mig om Europas svar på Costa Rica, här finns de flesta naturfenomen samlade på en och samma yta. Här finns givetvis de omtalade stränderna, men också de mäktiga Pyrenéerna, vidsträckta fält med prunkande vallmoblommor, slingriga vinrankor och matta olivträd samt Garrotxa Volcanic Zone National Park med inte mindre än 40 vulkaner i området.

Tips: Nationalparken Cap de Creus, ett favorittillhåll för Salvador Dalí, ligger bara ett par mil från den franska gränsen. Här, vid den östligaste punkten på hela den Iberiska halvön, stupar bergen rakt ner i havet och naturen är slående vacker.

Att göra i Costa Brava: För historienörden

Att göra i Katalonien

Att göra i Katalonien

Det finns vissa platser i världen där historiens vingslag dröjer sig kvar som en förnimmelse i byar, städer och hela omgivningar, Costa Brava har flera sådana platser. Jag har tidigare nämnt både Besalú och Girona  – men jag vill också nämna byn Santa Pau näst intill Garrotxas vulkanområde – en by som lyckades stjäla en liten bit av mitt hjärta. Att besöka Santa Pau känns som att slungas tillbaka till medeltiden, den här lilla pärlan är pittoreskheten personifierad.

Tips: Besöker ni Santa Pau ska ni absolut bo på Hotel Cal Sastre, be att få ett rum med utsikt mot den grönskande baksidan istället för ut mot gatan, alternativt rum 6 där ni kommer att få sova i en riktig Törnrosasäng.

Att göra i Costa Brava: För konstkritikern

cadaques

cadaques

cadaques

Jag kan inte påstå att jag är speciellt konstintresserad i vanliga fall, men efter besöket i Salvador Dalís hus (numera museum) i Figueres vill jag läsa allt om den här konstnären. Och jag är inte ensam om fenomenet, när jag messar bilder hem till min man Tobias svarar han snabbt – ”Den enda specifika konstnären jag gillat!”. Att få befinna sig i hemmet som Salvador inredde in i minsta detalj är fascinerande, det blir snabbt tydligt att den här mannen var så långt bort från mainstream man kan komma. Uppstoppade djur och överallt subtila hyllningar till hans älskade Gala – den tio år äldre makan som Dalí älskade så högt.

Tips: Salvador Dalís museum är det näst mest besökta museet i Spanien efter Pradomuséet i Madrid, försök därför planera in ett besök under lågsäsong. Vi bor i närheten av museet på hotellet Carpe Diem i Cadaqués, som för övrigt serverar resans absolut godaste frukostbuffé.

Att göra i Costa Brava: För träningsentusiasten

Att göra i Katalonien

cadaques

Att göra i Katalonien

För träningsentusiasten finns outtömliga aktiviteter att göra i Costa Brava. Den dramatiska naturen inbjuder till cykelrace (vi ser cyklister överallt!), ridturer, hajker, löpning och golfrundor. För den som gillar att vandra finns ett hel uppsjö av stigar längs kusten som går under samlingsnamnet GR-92.

Tips: Årets skönaste löprunda tar jag längs havet i staden Roses, en klassisk semesterort med uteserveringar och strandboulevarder. Här bor vi på spahotellet Terraza, som har en spaavdelning på takterassen med ljuvlig utsikt över staden. Hade vi inte haft så bråttom iväg till olivträden hade jag hängt här hela dagen.

Att göra i Costa Brava: För livsnjutaren

Att göra i costa brava

Att göra i Katalonien

Att göra i Katalonien

Gillar du varken charkuterier, arkitektur, träning, historia, Salvador Dalí eller storslagna naturupplevelser vågar jag lova att att Costa Brava ändå har något för dig – prova själv får du se!

Tips: Är du sugen på att läsa mer om Costa Brava? Kolla in följande hashtags: #inCostaBrava #CatalunyaExperience och #CataloniaCostaBrava. Ni kan också läsa mer om vår resa hos mitt eminenta resesällskap Jennifer/Forever Abroad (som har tagit översta bilden av mig), Bettina/Danish Adventurer (som har tagit hoppbilden och bilden på mig framför Besalús bro), Henriikka/Aamukahvilla och Janicke/Norske Reiseblogger.


Min resa till Costa Brava ingick i kampanjen #CataloniaCostaBrava i samarbete med NordicTB och Costa Brava Tourism Board. Tankarna, åsikterna och bilderna (förutom de jag har nämnt specifikt i inlägget) är dock mina egna. Här kan du läsa fler inlägg om Costa Brava. 

33 comments

 1. Ok, du har mig på gourmanden, naturjunkien, träningsentusiasten och weekendälskaren. Jag har bara golfat (och legat under palmerna) i Costa Brava tidigare. Låter som att det är dags att se mer!

  1. Det är verkligen dags! 🙂

 2. Vilket himla härligt inlägg att se tillbaka på efter resan. Och måste säga att du sammanfattat och fångat upp Costa Brava väldigt bra med dina ord och bilder. :*

  1. Tack! Ja, vilken resa alltså… Så otroligt nöjd med allting!

 3. Vilket bra inlägg! Himla intressant läsning, kul med lite inbakad fakta också! Sant det där att de är noga med att de är från KATALONIEN 🙂
  Jag känner att den där sista kategorin är jag för övrigt, hehe. Livsnjutare javisst 😉

  1. Haha, livsnjutare alltså! Och tack snälla för fina ord om inlägget.

 4. Wow, vilket vackert inlägg. Låter som en plats man måste besöka helt enkelt!

  1. Tack Elsa! Och ja, Costa Brava är helt klart en plats värd ett besök (eller två!).

 5. Vilket inlägg! Själv gillade jag Girona när jag var där men vill gärna besöka regionen igen.

  1. Tack Lola. Jag hade inga förväntningar alls på Girona, så blev väldigt positivt överraskad. Blev ju helt starstruck när jag förstod att stora delar som handlar om Arya Stark (Game of Thrones) spelades in här.

 6. Kan inte ritigt välja men tror jag sätter check på alla typer! SÅ FINT! Och braiga tips. Sparar för framtiden!

  1. Tack – kul att du tycker det!

 7. Intressant och marigt inlägg. Saknar info kring prisläget i allmänhet.

  1. Bra input Joel, tack! Prisläget är billigare än i Sverige, jag gillar och brukar använda mig av FOREX semesterprisindex som du hittar här https://www.forex.se/Valuta/Semesterindex/. Spanien ligger på 74 ( i jämförelse med Sverige som ligger på 100). Vi kunde få en schyst trerätterslunch för 25 euro – mycket bra! Prisexempel för hotel Terazza ligger på ca 150 euro/natt för 2 pers nu i början av juni.

 8. Marigt skulle det ju inte stå, utan matigt ?

  1. Hehe, gissade det…

 9. Härligt! Cap de Creus är så fint, dit tog vi en dagsutflykt när vi bodde i Barcelona.

  1. Men visst är det? Jag har ju en förkärlek till fyrar, så gillade stället extra mycket på grund av den.

 10. Alltså, det här blir nog mitt favoritinlägg hitintills. Underbart inspirerande. Jag vill också åka till Katalonien! Nu.

  1. Åh – är det sant? Om du blir inspirerad HAR JAG LYCKATS! Tack! 🙂

 11. Härligt inlägg. Och vilken toppenidé med upplägget för olika resnärer. Tummen upp.

  1. Tack Daniela! Ja, resenärstyperna känns som ett bra koncept som jag ska fortsätta med. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close