Close
En snabbrapport från Normandie

En snabbrapport från Normandie

Under tre dagar har jag befunnit mig i något slags drömliknande tillstånd i Normandie. Vissa resor stämmer allt, magin är påtaglig och livet leker. Med en kaputt dator får ni hålla tillgodo med suddiga mobilbilder, men det får gå ändå. För det här platserna behövs inga Photoshopfilter.

Vi landade i Paris redan innan niosnåret i fredags, hämtade upp hyrbilen och körde sedan vidare mot den lilla byn Livarot i norra Frankrike. Resten av helgen ägnades åt gourmetmåltider, trevligt umgänge, mer mat, utflykt till kusten, historielektioner av det bästa slaget och ännu mer mat.

livarot

Exakt så här kan det se ut att leva med en resebloggare. ”Snälla älskling, kan du stanna bilen så att jag kan gå ut på majsfältet och fota regnbågen!?” (Jag vågar knappt erkänna för varken honom eller resten av sällskapet i bilen att bilderna med systemkameran blev urkassa och att jag dessutom totalförstörde mina vita gympaskor. Å andra sidan hade det kunnat bli succé, man kan aldrig så noga veta om man inte provar.)

livarot normandie

Vi var ett stort gäng på drygt 30 personer som hängde på det här stället – en gård med anor från medeltiden. Den förra ägaren jobbade tydligen som advokat till den dåvarande presidenten och la otaliga miljoner på att bygga upp huvudbyggnaden precis som han ville ha det. Resultatet blev onekligen en plats jag inte kommer att glömma i varken första, andra eller tredje taget.

livarot

Omgivningarna där vi spenderade helgen var obeskrivligt vackra. Normandie är känt för sin skönhet och naturliga charm, och ryktet är välförtjänt. Trots att sommarkänslan uteblev och vädret var ostadigt njöt vi i fulla drag av att vara på plats. Normandie är ett resmål jag har velat utforska under en lång tid och helgens smakprov fick både mig och Tobias att genast börja skissa på att ta med hela familjen på en roadtrip hit inom några år.

flygplats

Kort är gott och för några timmar sedan landade vi ”hemma” på Arlanda efter tre intensiva dagar. Jag och Tobias vinkade av vårt sällskap och åkte sedan direkt till barnvakten för att hämta upp tre trötta, men lyckliga, barn. Tack alla inblandade som gjorde den här helgen möjlig!


Den översta bilden är tagen vid Arromanche, en av stränderna från D-Day. Under helgen fick vi en guidad tur vid kusten med nedslag i Andra Världskrigets historia. Jag hade nära till tårarna flera gånger, särskilt när vi besökte en av kyrkogårdarna för några av de otaliga soldater som miste livet under kriget. Så många år sedan, men känslan som vilar över området är fortfarande spänd på något obeskrivligt sätt. Att ha möjligheten att få resa och ta del av historien på plats är ett privilegium som jag aldrig kommer att ta för givet.

16 comments

 1. Såg huset på din story, såg verkligen grymt mysigt ut!
  Välkommen hem till en ny vecka.

  1. Tack Cathinka – huset var makalöst fint!

 2. Åsnebilden ser nästan engelsk ut. Otroligt maffigt hus det där.

  1. Min man har bott i England några år och sa flera gånger att det var väldigt likt!

 3. Det kommer mer härifrån på bloggen va?

  1. Det kan jag lova, bara min dator väcks till liv någon gång… 🙂

 4. Jan-Eric & Madeleine Blomberg says:

  Normandie är verkligen värt flera besök, vi brukar stanna 3-4 veckor på vår favoritplats Ouistreham ( Sword Beach ) och bara njuta av stranden och allt som finns i närheten. Cykel, till fots eller bil är lämpliga transportmedel beroende på vad målet är, fantastiska cykelvägar utefter kusten åt alla håll. Normandie kan varmt rekommenderas för en behaglig och laid back tillvaro..

  1. Ja, har sett era fantastiska bilder därifrån! Jag är SÅÅÅÅ nöjd med vår resa till Normandie och hoppas verkligen snart få komma dit igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close