Close
Att göra i Karlskrona: en guide till Sveriges vackraste stad!

Att göra i Karlskrona: en guide till Sveriges vackraste stad!

Det var en gång en liten flicka som bodde utanför en liten stad i det allra sydöstligaste hörnet av Sverige. Flickan längtade ut i den stora vida världen, men ju äldre hon blev, desto mer längtade hon hem. Hem till jämfotahopp på kullerstensgator, marina sjösignalflaggor som vajar i vinden, ljumma sommarkvällar på Stumholmen och den världskända vyn av Brändaholms röda kolonistugor. Välkomna till Karlskrona, min hemstad!

Men varför ska du då åka till Karlskrona, och framför allt, vad finns det att göra i Karlskrona? Staden, omgiven av puttrande skärgårdsbåtar och välpolerade Blekingeekor, liknar med dess 1650 öar, kobbar och skär ett Stockholm i miniatyr.

Att göra i Karlskrona

brändaholm

stakholmen karlskrona
Stakholmen, en av 1650 öar, kobbar och skär i Karlskrona.

Karlskrona är även känd under begreppen  “Världsarvstaden” och “Karlskrona. Mitt i skärgården.” och stoltserar dessutom med titeln “Sveriges soligaste stad”.

Björkholmen
Vackra Björkholmen.

Karlskrona (eller “staun” som vi säger hemma) är med andra ord den ultimata skärgårdsdrömmen och Pärlan av Svenska Pärlor – och därmed en given första kandidat i min nya inläggsserie “Resfredags Svenska Pärlor” som kommer att bli ett återkommande tema här på bloggen framöver.

#1. Att göra i Karlskrona: För den arkitekturintresserade och historiefantasten

Marinmuseum är Stumholmens stolthet. Här vigdes jag och min man i galjonshallen med utsikt över vattnet.

Om du gillar historia och arkitektur har du definitivt kommit till rätt stad! Karl XI, som lät grunda Karlskrona år 1680, hade stora visioner och genom planeringen av staden skapade han verkligen ett stycke historia. Det ultimata beviset är att örlogsstaden Karlskrona sedan 1998 finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista, i stolt sällskap med bland andra Taj Mahal och Kinesiska muren. Anledningen kan man läsa mer om i nomineringen från 1998:

”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, som influerats av äldre anläggningar i andra länder. Karlskrona har i sin tur tjänat som förebild för efterföljande städer med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.”

världsarvsstaden
Befästningen God natt.

Några av stadsdelarna som finns upptagna som världsarv är följande:

 • Trossö: Vid planläggningen av Karlskronas “huvudö” Trossö utgjordes norra delen av ön av den civila staden, medan södra delen av ön bestod av varvet och örlogshamnen. Den här indelningen, i civilt och militärt, finns kvar än idag. Några sevärda stopp på Trossö är Grevagården, Fredrikskyrkan och Heliga Trefalighets kyrkan. (Läs mer här.)
 • Örlogsvarvet och örlogshamnen: Örlogsvarvet med alla dess befästningar och byggnadsverk ligger på Trossös södra sida. Missa inte Repslagarbanan som är Sveriges längsta träbyggnad och en av Karlskronas äldst bevarade byggnader. (Läs mer här).
 • Stumholmen: Hade jag fått välja en plats att bo på i Karlskrona hade det varit just Stumholmen. Ön är full av militära byggnader och hade en viktig roll som produktions- och provianteringsområde. Inför Bomässan 1993 gjordes en omfattande upprustning och vissa byggnader gjordes om till flerbostadshus. (Läs mer här.)
 • Befästningar: Utmärkande för Karlskrona är de befästningar som ligger på flera av öarna och i havet som ett arv från tiden då örlogsbasen anlades. Jag älskar silhuetten av de tysta stenkolosserna som omger staden, mina personliga favoriter är God natt, Ljungskär, Kungsholms fort och Drottningskärs kastell. (Läs mer här.)

Tips: För dig som är intresserad av andra historiebeskrivningar än med örlogstema rekommenderar jag en utflykt till Örtagården på Sturkö som har byggts upp enligt medeltida förebild, samt Stenhuggeriet på Tjurkö.

#2. Att göra i Karlskrona: För kultur- och designdiggaren

Karlskronalampan är mer populär än någonsin!

Kultur och design är inte min starka sida, men det finns några utmärkande favoriter som jag gärna delar med mig av.

 • Marinmuseum: Förutom att Marinmuseum är en viktig historisk symbol har detta museum också en given plats under kulturrubriken. Här är det alltid fritt inträde. Här kan du läsa mer om Karlskrona Marinmuseum.
 • Karlskrona lampfabrik: Karlskrona Lampfabrik är ett familjeföretag i fem generationer, och med ledord som “kvalitet” och “hållbarhet” har företaget lyckats med bedriften att från 1884 och fram till nu skapa vackra designklassiker som verkligen har satt Karlskrona på världskartan. Adress: Långgatan 11a
 • Marinens Musikår: När de första tonerna från Marinens Musikkår drar igång har jag svårt att hålla tillbaka tårarna. Denna orkester, med 30 heltidsanställda yrkesmusiker, har anor från Karlskronas tillkomst 1680 och stoltserar med en historia som få andra orkestrar i landet har.

Tips: Om du ska investera i en Karlskronaprodukt kan jag tipsa om antingen en handgjord Blekingeeka, en Karlskronalampa eller en tavla signerad Jan Abramsson (vars utställning du kan ta del av på Sturkös kvarnmagasin under sommartid).

#3. Att göra i Karlskrona: För barnfamiljen

Skärgårdsbåtarna är en perfekt utflykt för hela familjen. Foto: Linda Engström
 • Dragsö Camping och Stugby: Sommaraktiviteter, musikkvällar och en äventyrsgolfbana som är utformad som en miniatyr av Karlskronas världsarv. Perfekt tillhåll för barnfamiljer! Läs mer härAdress: Dragsövägen 14
 • Barnens Gård: Vattenland, utomhuslekland och möjlighet att lära känna smådjur som exempelvis getter och höns – lägg till möjlighet att åka hölass så har ni en lyckad utflyktsdag. Läs mer här. Adress: Viet, Lyckeby
 • Blekinge Museum: Här finns Karlskronas finaste lekplats Grevagrundet – självklart med skärgårdstema. Adress: Borgmästaregatan 21
 • Marinmuseum: På Marinmuseum har barnen möjlighet att stiga ombord på stora fartyg, köra fartygssimulator och pyssla i Sjömansverkstaden.
 • Vikingabyn Valshall: På ön Senoren utanför Karlskrona kan barnen få uppleva hur det var under järnåldern. Missa inte sommarmarknaden, förutom hantverk finns då en rad klassiska vikingaspel och lekar. Adress: Svartnabbsvägen 14
 • Kungsholms Fort: Den här rundhamnen ligger vid inloppet till Karlskrona och är fortfarande i bruk som en del av det svenska försvaret. Sommartid går det guidade turer till Kungsholms fort, övriga tider på året kan specialvisningar för grupper och privatpersoner ordnas.

Tips: Mina starkaste minnen från Karlskrona som barn är förknippade med Lövmarknaden som hålls varje år på torsdagen före midsommarafton. På Lövmarknaden fylls hela staden av marknadsstånd och festligheter – en riktig höjdare för barnen.

#4. Att göra i Karlskrona: Öliv för livsnjutaren

Karlskronas stadssilhuett sedd från Sturkö.

För livsnjutaren finns det oräkneliga platser att besöka för att samla kraft och tanka energi. Trots att jag har besökt över 50 länder och långt fler städer har jag inte hittat någon annan plats som kan mäta sig med Karlskrona. Här är några av favoriter, som alla har öliv och hav som gemensam nämnare.

 • Sturkö: Den här ön är mitt eget sommarparadis, ingenstans kan solnedgångarna mäta sig med Sturkös!
 • Saltö: Enligt min mamma finns det ingen vackrare plats än Saltös klippor. Jag är nästan benägen att hålla med, och det är även Expressen som tidigare har listat Saltö på andra plats över titeln “Sveriges härligaste stränder”.
 • Aspö: En annan storfavorit bland öarna är Aspö. Hit finns ingen broförbindelse, det är med andra ord bilfärja som gäller. Ta med cykeln, en picknikkorg och gör en dagsutflykt.
 • Hasslö: Med dess soliga väder och långgrunda stränder har den här ön utanför Karlskrona fått smeknamnet Lilla Hawaii. Den mest populära stranden heter Sandvik.
 • Badplatserna: För barn och vuxna som gillar att bada är Karlskrona perfekt. Några exempel där ni hittar fina badplatser, förutom Sturkö, Saltö, Aspö och Hasslö, är Stumholmen, Dragsö och Långö. Föredrar ni insjöar framför hav kan jag rekommendera Alljungen norr om Rödeby.

Tips: Havet och skärgården är en enorm tillgång för Karlskrona – och för besökare som kommer under sommarhalvåret borde det vara obligatoriskt att ta en tur med skärgårdsbåtarna när du ändå är här. Skärgården trafikeras av både person- och bilfärjor, mer information om destination samt tidtabeller hittar du på Affärsverken.

#5. Att göra i Karlskrona: För gourmanden

sjörök spis och bar

Låt er inte luras av det faktum att Karlskrona är en liten stad (ca 66.000 invånare), här finns ett gäng bra matställen att välja på. På Brofästet Senoren gårdsbutik & Baltic Café serveras bland annat kroppkakor i stora lass med utsikt över en av Sveriges vackraste broar. (Ja, jag är partisk.) Adress: Möcklösundsbron

Restauranger inne i Karlskrona som är värda att spana in lite extra är Sjörök, Antonios och givetvis också Blomlöfs på Saltö.

Tips: Glöm inte att spana in de fina gårdsbutiker som finns i Karlskrona med omnejd, ett exempel utöver Brofästet är Askunga Dovvilt Gårdsbutik och Café. Adress: Askunga 422, Fridlevstad

#6. Att göra i Karlskrona: För gottegrisen

Elit choklad
Välkommen till chokladhimlen på Elit! Foto: Elina Bernpaintner

Jag kan absolut uppskatta en fin och god restaurangmiddag, men min personliga höjdpunkt är och förblir efterrätten. En rubrik för gottegrisen är därför självklar för Resfredags Svenska Pärlor.

 • Elit Choklad: Med anor från 1927 är den här chokladbutiken en klassiker i Karlskrona, hit slinker jag gärna in för att köpa praliner. Adress: Ronnebygatan 43
 • Systrarna Lindqvist: Under gymnasietiden fikade jag mig igenom många raster på Systrarna Lindqvist – och faktum är att deras sockerkringlor är precis lika goda idag som då. Adress: Borgmästaregatan 3
 • Grevagården: Här sitter du och fikar med utsikt över en pampig trädgård i barockstil framför Blekinge museums huvudbyggnad. Adress: Borgmästaregatan 21
 • Andréns bageri: Det lilla familjeföretaget utanför Karlskrona serverar nybakade läckerheter som får smaklökarna att slå glädjevolter. Adress: Kyrkvägen, 22 Sturkö

Tips: Utanför det populära glasshaket Glassiären vid Stortorget ringlar sig kön lång under stora delar av sommaren. Satsa istället på att gå ner mot Glassbrunnen på Stumholmen där glassen är minst lika god och kön inte ens i närheten så lång som uppe vid Stortorget. Den godaste glassen tillverkas dock av Karlskronaglass, som du bland annat kan köpa på restaurang Skeppsgossen på Marinmuseum.

#7. Att göra i Karlskrona: För idrottsfantasten

att göra i karlskrona
Dennis Omar Hidalgo (t.v.), Kalvhagen, är nybliven SM-guldmedaljör i kickboxning.

Idrottssidorna i lokaltidningarna BLT och Sydöstran har fullt upp, det finns ett stort engagemang för idrott i Karlskrona. Intresset för ishockey i Karlskrona nådde nya höjder i samband med att Karlskrona HK avancerade till SHL under 2015. Bordtennis var en stor grej under min uppväxt och faktum är att en ny bordtennishall invigs i Lyckeby under 2017. En annan populär idrott är kickboxning, Kalvhagens kickboxningsklubb knep sex medaljer på det senaste svenska mästerskapet och klubben har enligt Sydöstran en större ungdomsverksamhet än någonsin. I sammanhanget måste såklart också nämnas att fisket i Blekinge är känt över hela världen.

Tips: Är du sugen på att springa ett lopp i Karlskrona med omnejd? Några förslag är KustmaranKristianopel runt (Kristianopel hittar ni mellan Kalmar och Karlskrona) och Jämjöhalvan.

#8. Att göra i Karlskrona: Kändisen Andreas Ivarsson tipsar

resfredags svenska pärlor: karlskrona
Foto: Lina Hartman

Andreas Ivarsson är en känd matkreatör och matjournalist som kommer från Karlskrona och numera bor i Stockholm. Multitalangen Andreas, som för övrigt blev nominerad som Årets marknadsförare i Blekinge förra året, driver även en webbutik med fantastiskt snygga tavlor som han själv har designat. Eftersom Andreas är en känd Karlskronaprofil och gärna hyllar sin hemstad frågade jag honom om de absolut bästa tipsen i “staun”.

 • Malin Mena Glastornet: Mitt ute i spenaten utanför Nättraby ligger Malin Menas glasstudio där hon blåser superfint glas, både konstnärligt och rena bruksföremål. Förutom att det är fina grejer så är Malin Mena en riktigt trevlig person.
 • Orranäs gårdsmejeri: Om man besöker Blekinge är en tur ut på Torhamnslandet obligatoriskt och där är Orranäs gårdsmejeri en av pärlorna. Hos Boel och Lars hittar man ost av hög klass gjorda på framför allt getmjölk, men även komjölk. Det är inte bara jag som gillar Orranäs, även superkocken Mathias Dahlgren är ett fan.
 •  Andréns Bageri på Sturkö: Självklart ska du även ta en runda ut i skärgården när du besöker Karlskrona och ett bra stopp på vägen ut till Tjurkö är mysiga Andréns bageri. En varm sommardag kan du sitta i deras trädgård att fika, eller varför inte köpa med en påse bullar till din roadtrip.
 •  Det här med glass: Karlskronaborna älskar verkligen glass och så gör även jag. Mitt tips är dock att välja glass med omsorg. Utan att nämna några ställen tycker jag att du borde satsa på på kvalitet, inte kvantitet.
 • Biobaren: Lustigt nog är Karlskronas bästa restaurang en hamburgerbar, men det är inget att gråta över. Biobarens hamburgare är fullt jämförbara med Stockholms bästa, och man har också väldigt intressant och bra utbud av öl där för oss som gillar något annat än bara en stor stark.

#9. Praktiska tips och bra att veta

att göra i karlskrona

Ta dig hit:

Tåg: Till Malmö tar det 2:45 h, lägg på ytterligare 45 minuter så är du i Köpenhamn. Stockholm når du på ca 5 timmar och Göteborg ca 4,5 timmar. Med flyg från Ronneby flygplats, som ligger 30 minuter från Karlskrona centrum, kan du bland annat flyga till Arlanda och Bromma med en restid på ca 1 h. Färja: Karlskrona har en av landets mest trafikerade färjelinjer till och från Gdynia i Polen (resan tar cirka 10 h).

Boende:

Mina vänner och bekanta föredrar att boka boende på Hotel Conrad. Det bästa hotelläget i staden, precis vid vattnet, har Scandic Karlskrona som är ett relativt nybyggt hotell. Jag kan också tipsa om B&B på vackra Skärva Herrgård, som ligger 7 km utanför staden. Fler boendealternativ hittar ni här.

Evenemang i sommar:

Förutom Lövmarknaden som hålls torsdagen före midsommarafton kan jag rekommendera Karlskrona Skärgårdsfest.

Karlskrona stadsapp:

För mer information om evenemang och övrig information om Karlskrona kan du ladda ner “Karlskrona stadsapp” på din smartphone.


Foto 1, 2 och 4: Elina Bernpaintner (som också agerar modell på sista bilden). Här hittar du mer bloggläsning om Karlskrona i allmänhet och Sturkö i synnerhet. Har du några bra tips på saker att göra i Karlskrona som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet!

34 comments

 1. Den bästa reseguiden till Karlskrona någonsin! Själv är jag spänd på att testa den nya restaurangen Rost& vin som ska ha skaldjurstema enligt ryktena.

  1. Tack Kajsa! Oj, den restaurangen kände jag inte ens till. Vi kanske kan gå dit tillsammans i sommar!

 2. Fantastisk flot guide! Du tager de smukkeste billeder og Sverige fremstår så flot og idyllisk. Herlige farver.
  Du må da helst bestemt vinde prisen som den bedste rejseblogger i 2017!

  1. Men vad glad jag blir för dina fina ord Sanne, tusen tack!

 3. Underbar artikel! Toppklass.

  1. Toppklass? Jag brås på dig. Kram!

 4. Hej! Tack för fina tips!
  Måste dock tipsa även om Saltö Fiskhall som lunchstopp. Deras sillamacka, räkmacka eller varför inte spätta m hemmalagad remoulad är ett stående inslag i min Karlskrona sommar. Likaså vill jag tipsa om att ta en tur med Skärgårdsbåtarna för att komma ut i den magiskt vackra skärgården. Packa picknick och ö- hoppa dig fram! Sista hemligtipset är Äggagården lite utanför stan… Utsökt fika, trevlig och kvalitativ gårdsbutik, vackert både inne och ute.

  1. Hej Annica, tack snälla för fina tips. Äggagården och Saltö Fiskhall får jag lägga till på Att göra-listan i sommar. Turen med skärgårdsbåtarna har jag tipsat om ovan under “livsnjutaren”, håller med om att det nästan borde vara obligatoriskt när man besöker Karlskrona! 🙂

 5. Glöm inte nya skafferiet – fantastisk liten restaurang med bistrokänsla!

  1. Ja, det är bra! Perfekt också att ta med picknickmat därifrån. Tack för din kommentar!

 6. Det allra östligaste hörnet av Sverige utgörs av Haparanda.

  1. Hej Pär, kul att du hittade hit! Jag ändrade till “sydöstligaste” nu. Tack för påminnelsen!

 7. Jättefin beskrivning av Karlskrona! Kan möjligen tillägga Restaurang Utkiken och Varmbadhuset. Lilla kolonistuge området vid campingen Skönstavik tycker jag är coolt med! Kram

  1. Ja, Varmbadhuset hade jag faktiskt med i första utkastet – gillar verkligen! Utkiken gillar jag också. Superbra tips!

 8. Åh man blir ju onekligen sugen på att åka dit nu! När får jag komma? 😉

 9. Många minnen väcks till liv då jag läser detta inlägg eftersom det var i Karlskrona jag gjorde min värnplikt på 1990talet. Karlskrona är en ovanligt vacker stad för att vara svensk.

  1. Jag har hört att de flesta värnpliktiga fortfarande kallar Karlskrona för “vindpinan”, stämmer det? Håller verkligen med om att det är en ovanligt vacker stad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close