Close
Radiointervju om att resa med barn

Radiointervju om att resa med barn

Ett par dagar innan vi åkte till Kroatien blev jag uppringd av Radio Blekinge P4 för att prata om att resa med barn. Nu ligger ett kort utdrag av intervjun uppe på webben.

Jag fick några stolpar mejlade till mig inför programmet, men eftersom en direktsändning sällan innebär att alla frågor hinner gås igenom kan jag passa på att utveckla stolparna här i bloggen istället.

Mina tankar om att resa med barn

resdag

#1. Nu kanske det låter som att du alltid tyckt att det är en baggis att resa med barn, men så har det inte alltid varit… Berätta!

Jag reste mycket innan jag fick barn och hade nog en grundbild att jag skulle resa ungefär som innan – ”min bebis ska få följa med och jag ska resa som vanligt, det är bara en inställningsfråga…”  Men när det väl kom till kritan var jag inte alls speciellt kaxig. Min första resa med en några månader gammal Sebastian var en tågresa mellan hemmet i Stockholm och Karlskrona. Jag var livrädd och inte alls speciellt bekväm med situationen. Jag släpade med mig alldeles för mycket packning och en otymplig barnvagn – och skulle därutöver tampas med två tågbyten och en ledsen liten son. Svetten rann i floder längs ryggen på mig, men det gick ju bra till slut!

taiwan
Nelly (6 mån) i Taiwan. Foto: Pernilla Förnes
#2. Jag tror inte vi är ensamma om att ha känt så här (att vara rädda för att resa med barn), vad är det för demoner vi bygger upp?

Jag tror så här. Om jag reser själv, och bara har ansvar för mig själv, har jag kontroll. Reser jag med barn i sällskapet kan precis vad som helst hända, det är så oförutsägbart. Vetskapen om ovissheten innebär en rädsla i sig.

resa med barn
Bakom kulisserna – det oglamourösa livet som en resande familj.
#3. Så vilka är då dina tips för att resan ska bli så bra som möjligt?
 1. Börja i liten skala och ta hjälp från din omgivning. Kanske kan du åka och hälsa på en kompis eller släkting som bor utomlands?
 2. Ett sätt att mjukstarta resandet som familj är att åka på charter. Resan sker då under ordnade former, vilket kan vara skönt om man vill undvika allt för mycket planering själv.
 3. Man behöver inte åka till andra sidan jordklotet, det går utmärkt att semestra i sitt närområde och få en fin upplevelse tillsammans. Många tolkar begreppet om att resa med barn väldigt snävt, som att bara de ”stora utlandsäventyren” räknas. Så är det förstås inte!
 4. Åk med en annan familj, så har ni barnvakt på köpet.
 5. Tänk efter innan du investerar i en massa onödiga reseprylar. Jag hade kunnat köpa på mig hur mycket som helst: specialstolar, resesäng och så vidare. Vi reser ganska lätt, det enda jag inte kompromissar med är en bra bärsele, en resevagn och svensk välling/barngröt.
 6. Min inställning är att även om ni reser med barn i sällskapet behöver inte allt handla om barnen. Är din högsta dröm att gå på museum, medan barnen hellre vill hänga i en lekpark? Gör båda två. Som en resande familj får man vara beredd att kompromissa, välja till och välja bort. På så sätt blir (förhoppningsvis) alla i sällskapet nöjda i slutändan.
Sebbe och Julia har packat för en Dubairesa, 2014.
#4. Vad tycker barnen om att resa, är de med och planerar?

Jag tror inte riktigt mina barn förstår hur bra de har det. Min dotter kom hem för ett tag sedan och sa helt förundrat: ”Mamma, min kompis har aldrig varit utomlands…” Själv åkte jag utomlands första gången när jag var runt 15-16 år, till Danmark eller Tyskland. För mina barn är resor och resande en naturlig del av deras liv, och jag hoppas såklart att vi alltid ska ha de ekonomiska och fysiska möjligheterna för att det ska förbli så (även om jag är fullt medveten om att saker och ting kan ändra sig snabbt.)

Våra barn är ännu för små för att vara delaktiga i planeringen av resan i en större skala. Vi brukar visa vart vi ska åka på en karta och berättar lite grand om resmålet. Sebastian och Julia får också vara med  packa sina kläder och sitt eget handbagage.

resdag

#5. Finns det något man rentav ska undvika när man reser med barn?

Dra ner på förväntningarna, försök att undvika långa listor med fasta tidpunkter som måste passas till varje pris och gör inte upp för mycket planer. Känn det inte som ett misslyckade om du måste stanna på hotellet/lägenheten/rummet en hel dag, se det istället som en chans att vara tillsammans som en familj.

Vad gäller specifika resmål finns det definitivt områden i världen dit jag inte skulle åka med mina barn. Länder med oroligheter, länder med malariarisk och liknande går bort direkt. Ett bra tips är att kika på UD:s app ”Resklar” för att gå ett hum om hur läget ser ut på den aktuella orten.

flyg_med_barnen#6. Har du något eget exempel på nåt ni har varit med om på resa med barnen då det inte blev som ni tänkt och hur hanterade ni det?

En av mina första resor till Skottland skrek Sebastian hela vägen. Jag låste in mig på flygplanstoaletten där jag stod och tryckte hela resan, allt medan Sebbe skrek i högan sky. Under vår senaste resa till Thailand började både Sebastian och Julia kräkas ungefär samtidigt i taxin på väg in till Bangkok. Jag hann packa upp varsin ziplockpåse och kunde relativt smidigt hantera ”situationen”.

om att resa med barn
Hela familjen i Piran, Slovenien. Juni, 2017. Foto: Maria Olsson
#7. Vad har ni framför er nu?

Just nu befinner vi oss i Kroatien där vi har hyrt ett hus tillsammans med en annan familj. Enligt vår vana trogen har vi en hyrbil för att ta oss runt, vilket ger en enorm frihetskänsla. Igår åkte vi över till Slovenien och när våra vänner har åkt tillbaka till Sverige satsar vi förmodligen på Bosnien. Vi tar dagarna som de kommer och känner in läget. Idag är det strålande sol och tryckande varmt, så planen är poolhäng hemma i huset hela dagen.

Lyssna på ett utdrag av radiointervjun om att resa med barn här: Så reser du med barn – trebarnsmamman tipsar.


Fler intervjuer i tv/radio, bland annat om att resa med barn, hittar du under kategorin Publicerat/Media

3 comments

 1. Den där bakom-kulisserna-bilden… Haha! Hög igenkänning!
  Dock rakt igenom hög igenkänning på allt. Sanna ord och bra tips!

  1. Eller hur – var först nära att radera bilden som T knäppte av misstag i farten, men är glad att jag sparade den. Bra att visa lite verklighetsförankring emellanåt, haha.

   Tack för beröm! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close