Close
Att köpa en villavagn – från tanke till handling

Att köpa en villavagn – från tanke till handling

Första gången min man förelog att vi skulle köpa en villavagn och ställa på vår släkttomt på Sturkö i Karlskrona skärgård skrattade jag åt honom. Jag skulle ju ha en vit sommarstuga, eller ännu hellre ett vinterbonat bostadshus, med plåttak och stora glaspartier som blickade ut över havet. Men ja, ni vet vad de säger… skrattar bäst som skrattar sist!

villavagn

Några år senare står jag någonstans i den småländska myllan utanför Vimmerby och ser vår nyinköpta villavagn lyftas upp av en kranbil, för att sedan transporteras till Sturkö.

Att köpa en villavagn – och anledningen till att vi gjorde det

villavagn

Så började allt

Processen att köpa en villavagn var med andra ord inget spontant infall, min man har gått i de här tankarna i flera år. Jag skulle helst spendera större delen av sommaren, om inte hela, på Sturkö. Till saken hör att vi är sju syskon med respektive familj som ska samsas om tomten som vi har fått ärva av våra föräldrar. Jag har inga problem att dela kök och toalett med hela släkten, men för Tobias är det inte riktigt lika härligt. Och visst kan jag hålla med om att det vore det skönt att kunna stänga dörren om mig och min familj.

villavagn

Vi började kolla på olika alternativ, varav villavagn var ett. För några år sedan åkte vi till och med ner till Elmias mässa för husvagnar och husbilar i Jönköping för att spana in deras lilla (med betoning på lilla) utbud av villavagnar. Jag följde med, tittade och nickade, men var inte alls övertygad om dessa ”Barbie-hus”. Jag var ju helt inställd på att bygga en mindre stuga/hus på tomten, och vägrade släppa den tanken.

Vi sprang på husvisningar, Nybygget vid Arlanda och kollade också på Attefallsstugor som alternativ. Efter många och långa diskussioner landade till slut både jag och Tobias att vi ville bygga ett mindre hus, där vi också skulle ha möjlighet att bo permanent när barnen flyttar ut. Jag fastnade stenhårt för en nyckelfärdig modell som heter Hudikhus Gotland – det är perfekt! Vi hade en bra dialog med kommunen, gick på möten och ansökte om bygglov. Nu skulle det äntligen hända och jag gick runt på moln… tills vi fick avslag på bygglovet med motiveringen att vårt område på ön detaljplaneras. Jag fattade ingenting, signalerna vi hade fått var ju positiva? Tydligen inte. Det kan dröja 5-10 år innan det blir aktuellt att bygga och jag, jag deppade ihop totalt.

villavagn

Tobias gav sig inte, utan scannade nätet på alternativ. I höstas dök det plötsligt upp en villavagn med bra pris på Blocket. Han körde ner till Småland och kikade, och förslog att vi skulle köpa den. Jag förvånade mig själv genom att säga ja (efter att i vanlig ordning ha rådgjort med mina syskon). Om den här villavagnen är en bidragande orsak till att vi kommer att spendera mer tid på Sturkö finns det noll anledningar att inte köra.

Och hux flux blev vi i december 2018 ägare till en villavagn. Några veckor efteråt skulle vi dra iväg till Thailand i tre månader, och fick därför lov av säljarna att hämta upp villavagnen under maj månad istället. Schyst!

Vad är en villavagn?

villavagn

Tänk er en mix av en husvagn, en byggbarack och en liten sommarstuga. I vår variant Atlas Super Ruby finns kombinerat vardagsrum och kök, tre sovrum med 6 sängplatser, en liten WC och en separat dusch. (Kolla den här filmen på YouYube för att få en rundtur i vår modell: Atlas Super Ruby. Den är identisk förutom att sofforna är omklädda i vår variant.)

villavagn

Villavagnen behöver inte målas om, inte underhållas och knappt renoveras (även om vi såklart vill göra lite skönhetsingrepp för att få den som vi vill) och man behöver heller inte betala fastighetsskatt.

villavagn

Vår plan är att koppla på vatten och avlopp när bygglovet är på plats. För jo, ett tillfälligt bygglov kommer att behövas om villavagnen står på samma plats i mer än 6 månader. (Just nu vet vi inte riktigt var på tomten den ska stå, så vi väntar lite med pappersvändandet.)

Hur transporteras en villavagn?

villavagn

Vi kontaktade några olika transportfirmor i Småland och fick napp ganska snabbt. Villavagnen väger 5,5 ton och det krävs specialtillstånd för att köra runt med en sådan här koloss på vägarna.

Alla praktiska detaljer sköttes av transportfirman. Sluträkningen för transporten av villavagnen mellan Vimmerby och Sturkö kommer att landa någonstans mellan 15-20.000 SEK.

villavagn

Det känns väldigt överkomligt med tanke på att det behövdes tre män på plats och därutöver en lyftkran, en lastbil och en följebil. Lastningen av vagnen tog minst en timme, avlastningen likaså.

… och här står den nu, på Sturkö!

villavagn

Villavagnen lastades av på Bredaviks Brygga, därifrån drog vi vagnen efter min brors bil. Eter lite väl mycket äventyr fick Peter istället koppla på traktorn för att köra upp den sista biten uppför backen.

Och ja – så blev det alltså, trots att jag för några år sedan skrattade åt min mans förslag om att köpa en villavagn. Drömmen om ett eget boende på min paradisö blev så sann den kunde bli givet förutsättningarna. Jag ser det som en tillfällig lösning och ska försöka inreda det amerikanska trailerpark-åbäket så gott det går. Som bonus blev det här en betydligt billigare lösning än att bygga. Själva villavagnen köpte vi för 150.000 SEK, sedan tillkommer kostnad för transport, tillfälligt bygglov och uppfräschning av interiören.

Uppdatering efter en sommar i villavagnen: Att bo i villavagn (och så blev inredningen)


Någon annan som har erfarenhet av att köpa en villavagn? Är det något särskilt vi behöver tänka på?

14 comments

 1. Älskar lösningen ni kom fram till! Och jag som gillar att bo i tält och trånga båtar skulle verkligen trivas i en villavagn. Vad mysigt ni kommer att få det!

  1. Tack Milla! Ja, men jag tror faktiskt att det kan bli bra det här. <3

 2. Håller med Milla ovan, tror det här blir supermysigt och bästa utifrån förutsättningarna. Kommer gärna på inflyttningsfest, tack för inbjudan haha 😛

  1. Du och Violet har alltså OSA:t, det blir ett JÄTTEKUL fest! 🙂

 3. Mysigt, och om det gör att ni får mer tid där ni älskar att vara så är det ju perfekt! Själv håller jag mig till campervanen ett tag till 😉

  1. Jag har redan varit inne och kikat på dina inlägg för inspiration om inredning – även om det nog kommer dröja innan vi ger oss på några större projekt. Allt finns liksom redan på plats. Och ja, visst är det en supersmidig lösning!

 4. Verkligen grym idé och blev verkligen inspekterad! Några snabba frågor jag kom och tänka på, vad kostar det att dra el och vatten är det en stor konstnad eller hur löste ni det som tex med avlopp (mulltoa)? Tack på förhand, en inspirerande 20 åring! 🙂

   1. Hej! Vi sökte och fick (tillfälligt) bygglov. Minns inte exakt vad det kostade, men mellan 10.000-15.000 SEK.

    1. Tack för svar!<3 Kan man förlänga det tillfälliga bygglovet och kostar det lika mycket att förlänga det varje gång . Jag har inte följt din blogg sålänge så jag vet inte om ni bor kvar i vagnen än Men mycket inspererande! Vi ska ställa villavagnen på svärföräldrars gård och sedan hyra ut den för extra inkomst eller bara ha den ståendes medans vi ska vara missionärer i Vietnam .

 5. Hej bor ni kvar i villavagnen Eller är den till salu? Är intresserad av att köpa isåfall,! Finns de något inlägg vad hände sen. ? Har sett inredningen din syster hjälpte till med jätte fint Mvh.

  1. Hej! Den är inte till salu, vi använder den fortfarande. Hoppas du får napp på annat håll!

 6. Är det en sommarvagn eller långsäsong året runt vagn? Med tanke på det bra priset ni fick. Jag letar efter en lång säsong/året runt vagn med 3 sovrum och min budget är upp till 250k men hittar inget har du något tips i letandet 3sovrum verkar vara rätt ovanligt. Mvh

  1. Vi har den bara som sommarvagn… Vi letade LÄNGE innan vi hittade rätt, både på Blocket och vanliga annonser – vi kollade även nyproduktioner. Har tyvärr inga tips mer än att leta vidare tills ni får träff på alla kriterier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close