Close
Koh Haa: att snorkla och dyka i Thailand

Koh Haa: att snorkla och dyka i Thailand

Disneyfilmen ”Den lilla sjöjungfrun” var under många år min favoritfilm. Jag älskar tanken på att det finns en hel oupptäckt (nåja) värld där nere under havsytan. Under några timmar ute på Andamanhavet tar vi en liten smygtitt på livet under ytan genom en kombinerad dyk- och snorkelutflykt till Koh Haa.

Under ytan vid Koh Haa: att snorkla och dyka i Thailand

koh_haa

Koh Haa är obebodd ögrupp om fem öar (därav namnet på thai, där Koh Haa betyder just fem öar). Kalkstensöar, häftiga laguner, en vit sandstrand, det turkosa vattnet som kännetecknar Thailand – och inte minst det häftiga djurlivet under ytan. Det är inte konstigt att snorkel- och dykutflykterna ut hit är så populära.

koh_haa

Det är ett förväntansfullt gäng som hoppar på båten som ska ta oss den drygt två timmar långa turen till Koh Haa.

koh_haa

Vi är ett ganska stort gäng på vår båt, till övervägande del dykare. För egen del nöjer jag mig med att snorkla. Jag gjorde ett par provdyk i Stora Barriärrevet i Australien för många år sedan, men det är något som skrämmer mig med att vara långt, långt under ytan utan att riktigt ha full kontroll. Jag är helt enkelt lite för rädd av mig.

koh_haa

Våra småtjejer får stanna hemma på Koh Lanta, den här utflykten lämpar sig mest för vår sjuåring som är väldigt nöjd med att få föräldrarna för sig själv under några timmar.

Vår femåring hade säkert också kunnat följa med, men med tanke på att vågorna var ganska kraftiga är jag ändå glad över vårt beslut att låta henne stanna hemma med barnvakten.

Koh Haa Koh Lanta Thailand

Däremot följer våra två dykbitna vänner med tillsammans med sin sjuåriga dotter…

koh_haa

… och medan våra dykvänner försvinner ner i djupet ligger vi andra kvar vid ytan och trivs alldeles utmärkt med det. Sjuåringarna håller fast i en livboj och kan på så sätt koncentrera sig på att spana in fiskarna.

koh_haa

Och vilka fiskar sedan, det här är den lilla sjöjungfruns och Nemos värld på riktigt.

koh_haa

Nöjd snorklare!

koh_haa

Några häftiga drakfiskar som den här fick vi snorklare dessvärre inte se…

koh_haa

… däremot hamnade vi precis intill ett cirkulerande stim av silverglänsande och smidiga barracudor. Mäktigt!

koh_haa

En av de häftigare upplevelserna under snorklingen är att simma in genom en trång passage i en grotta och snorkla omkring i en lagun.

koh_haa

Vi bokade vår snorkelutflykt genom Lanta Diver som vi har använt oss av tidigare och som vi vet har ett fint rykte på ön. Vi betalde ca 5000 baht för två vuxna och ett barn, i priset ingick transfer, båttransport, frukost + lunch, snorkelutrustning och tillgång till en egen guide får vår lilla grupp. Våra vänner betalade nästan det dubbla för sitt paket med dykning för två vuxna + snorkling för ett barn.

Läs mer: Att göra på Koh Lanta: 13 favoriter


Den här gången köpte vi hela turistkonceptet och betalade till och med en rejäl slant extra för foton från den medföljande fotografen. Samtliga foton: Nick Narcosis.

15 comments

 1. Ah, vilken fin dyk/snorklingstur ni verkar ha haft och vad roligt med personlig fotograf! Jag trodde, inför mitt första dyk för fem år sedan, att jag skulle känna nån typ av klaustrofobi men det blev helt tvärtom. Jag tycker det är en fantastisk känsla att ”flyga” runt så långt under ytan i en helt annan värld! 🙂

  Jag skulle gärna önska lite översättning också. Nu har jag iofs kollat upp hur mycket 5000baht är men du får gärna kasta in SEK i priser och sånt också. 🙂

 2. Tack Daniel! Kanske att jag, någon dag, blir modigare och vågar mig på att ta dykarcert på riktigt. Tills dess snorklar jag vidare. (Har uppdaterat med svenska priser nu, tack för påminnelsen!)

 3. What!? Kan man jobba så som fotograf! Funderade precis vilken kamera ni hade använt och läste på slutet att ni betalat för dom. Nu öppnade du upp många funderingar för mig! Drömlivet 🙂

  1. Hela världen ligger öppen med dina kameraskills Jeanette!

 4. Vilka foton. helt magiska! Det finns inget bättre än att sväva under (…eller på) ytan. Ska äntligen ta mitt dykcert i maj. Lite pirrigt… =)

  1. Wieee vad spännande med dykcert Maria, lycka till!!!

 5. Wow vad häftigt och härliga bilder!!!!!! Vilken fin utflykt! Ni verkar ha det toppen! Kramar

  1. Tack Lina, ja, det var verkligen lyckat. Vi trivs bra – jag har precis varit däckad i halsfluss i en vecka men är på väg tillbaka!

 6. Så häftigt! Synd bara att jag nätt och jämt kan simma samt får panik i vatten jag ej bottnar i (med huvudet ovanför vattenytan). Finns nog ingen dyk/snorklingsfirma som skulle låta mig komma med 😉 Kanske om jag fick flytkuddar kring armarna eller något för att minimera drunkningsrisken, hehe 😀

  1. Oj Maria, där ser man! Jag hörde faktiskt idag om en typ av flytkudde här i Thailand som man kan ha om halsen så att man flyter som en flaska typ, det kanske är något för dig! 😉 Svårt att snorkla med huvudet över ytan dock…

 7. Så härliga bilder och det verkar ha varit en fantastisk utflykt!

  1. Tack Helena! Ja, det var verkligen lyckat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close