Close
Svenska öar: tips på 10 favoriter att besöka

Svenska öar: tips på 10 favoriter att besöka

Jag hade kunnat döpa inlägget till ”Sveriges vackraste öar”, men jag får återkomma med en sådan variant när jag har bockat av fler önskemål på min ständigt växande lista över svenska öar att besöka. Det är nämligen något alldeles särskilt som lockar mig med öar, både i Sverige och utomlands. Jag har spenderat nästan alla mina somrar på en ö i Blekinge skärgård och har helt klart en romantiserad bild av ö-livet. Avskildheten, känslan att vara omgiven av vatten från alla håll – det ger en fridfullhet som jag ständigt längtar tillbaka till! Vi svenskar är bortskämda med oändligt många vackra öar att besöka, små som stora. Här är några av mina personliga favoriter just nu.

Läs mer: Svenska fyrar värda att tipsa om

Tips på svenska öar att besöka: 10 personliga favoriter

#1. Väderöarna (Bohuslän)

väderöarna bohuslän

Blotta namnet lockade mig under flera år att försöka få till ett besök på den yttersta utposten i Bohusläns skärgård. Till slut fick jag till den där resan tillsammans med två av mina systrar – och vistelsen blev till och med bättre än jag hade vågat föreställa mig. Här spenderade vi ett minnesvärt dygn med promenader, besök uppe i lotstornet, bastubad, goda måltider och övernattning på Väderöarnas Värdshus – inbäddade av det där pastellfärgade kvällsljuset som utmärker Väderöarna under sommartid. Hit bör alla ö-nördar åka minst en gång i livet!

Läs mer: Väderöarna i Bohuslän – en resa värd att drömma om!

#2.Hallands Väderö (Skåne)

Båstad Hiking Festival Hallands väderö

På tema öar och väder måste såklart också Hallands Väderö in på den här listan. Namnet till trots ligger Hallands Väderö i Skåne, närmaste bestämt en bit utanför Torekov. Jag besökte Hallands Väderö under en dagsvandring förra året och fattade snabbt tycke för landskapet. Här har boskap gått på sommarbete från medeltiden och framåt och ön har, utöver lotsar, fyrvakter och skogsvaktare, aldrig haft någon bofast befolkning. De gamla träden i kombination med det öppna landskapet har därmed skapat förutsättningar för ett ”litet Noaks Ark” – och erbjuder en häftig mix av skog, kustvyer, öppet beteslandskap och skällande sälar i bukten.

Läs mer: Hallands Väderö: vandring på svensk ö-favorit utanför Torekov

#3. Kosteröarna (Bohuslän)

kosterbåtarna
att göra på koster

Kosteröarna, som är Sveriges västligaste bebodda öar, är ett populärt besöksmål i norra Bohuslän. Jag gillar det karga landskapet och gjorde en minnesvärd resa dit med hela familjen för några år sedan. Vi klev av vid Sydkoster där vi hyrde cyklar för att ta oss runt och avslutade dagen på Nordkoster (dit får dock inga cyklar följa med). Under vårt besök var det högsommar, men jag kan tänka mig en vistelse under hösten då tempot och upplevelsen är en helt annan.

Läs mer: Att göra på Kosteröarna

#4. Skaftö (Bohuslän)

Lysekil by night
turist i sverige

Skaftö har allt som krävs för att uppfylla den bohuslänska drömbilden, eller för all del svensk sommaridyll på västkusten. Här ligger två av mina personliga favoriter när det kommer till samhällen i Bohuslän: Fiskebäckskil och Grundsund. Här väntar vita fiskestugor, krabbmete, fantastiska fiskrestauranger och hav så långt ögat kan nå – den här delen av Sverige vill du faktiskt inte missa.

Läs mer: Att göra på Skaftö och utflyktstips i närheten

#5. Landsort (Stockholm)

stockholms skärgård

Det finns många öar i Stockholms skärgård som förtjänar att besökas, en av mina personliga favoriter är Landsort (eller Öja som är det korrekta namnet) i min hemmakommun Nynäshamn. Här ligger den vackra fyren Landsort, solnedgångarna är extraordinära och det känns ungefär som att gå runt i en av Astrid Lindgrens skärgårdsdrömmar.

Läs mer: Utflykt till Landsort

#6. Stora Karlsö och Gotska Sandön (Gotland)

stora Karlsö gotland

Gotland förtjänar en alldeles egen punkt på listan nedan, men jag vill också slå ett slag för Stora Karlsö som ligger 6,5 km sydväst utanför den både större och mer kända ön. Stora Karlsö har gjort sig känd för sitt rika fågelliv, men för egen del tar jag båten hit för en glimt av fyrplatsen och för att njuta av några lugna timmar med storslagna havsvyer. Nästa gång bokar jag gärna in en övernattning – antingen i fyren eller i någon av de gamla fyrvaktarbostäderna.

Läs mer: Stora Karlsö utanför Gotland – sommarens bästa utflykt!

En annan favorit i kategorin Gotlandsöar är Gotska Sandön, som även titulerar sig nationalpark. Jag fick avboka min resa i sista sekund på grund av pandemin, men är väldigt sugen på en revansch inom kort. Det kräver lite ansträngning att ta sig hit – men verkar väl värt mödan av det jag har sett på bilder och filmer.

#7. Gotland

gotland

Att beskriva sig själv som ”störst, bäst och vackrast” kan i vissa fall förknippas med hybris, men i Gotlands fall är beskrivningen inte alls särskilt tokig. Gotland är en unik ö på så väldigt många sätt. Utlandskänslan som genomsyrar ön är påtaglig, medeltidsvibbarna i Visby skapar en unik atmosfär och jag känner få som åker härifrån utan att vilja återvända för att uppleva mer av ön.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#8. Visingsö (Småland)

jönköping Visingsö

Visingsö är något av en bubblare på listan, av den enkla anledningen att det är den enda ön som ligger omgiven av en sjö istället för hav. Här tog jag förra årets premiärdopp under valbordshelgen och fick mersmak på en av Vätterns stoltheter. Visingsö är en perfekt cykelö för den som önskar. Ön sitter på många spännande historiebeskrivningar som ofta inbegriper maktkamper och kungasläkter.

Läs mer: En utflykt till Visingsö

#9. Hanö (Blekinge)

stärnö-bodö

Blekinge har otaliga öar jag gärna tipsar om – skärgården längs kustremsan erbjuder den ena pärlan efter den andra i ö-väg. Hanö i Sölvesborgs kommun är en av Blekinges större öar. Hit kommer du med båt från fiskeläget Nogersund, ön har ingen broförbindelse och ligger därför helt för sig själv ute i Östersjön. För att ut mesta möjliga lugn av en vistelse på Hanö rekommenderas en övernattning. Jag, mina syrror och mamma hyrde en av vandrarhemmets stugor i början av sommaren och fick uppleva en av våra bästa resor tillsammans.

Läs mer: Semester i Blekinge: guide med tips för en lyckad resa

#10. Öland

borgholm öland

Att kungafamiljen väljer Öland som semesterort får väl ändå ses som någon slags kvalitetsstämpel. Hit har jag själv rest med jämna mellanrum under hela uppväxten – jag känner fortfarande ett förväntansfullt pirr när vi åker över den mäktiga Ölandsbron. Här finns ljuvliga sandstränder, men också den stränga och så speciella miljön på Alvaret.

Läs mer: Somrig utflykt till Borgholm på Öland

Några svenska öar på min önskelista

  • Ven (Skåne): Så nära men ändå så långt ifrån! Trots att jag är uppvuxen i södra Sverige förblir Ven, som ligger i sundet mellan Helsingborg och Damark, obesökt. Jag ser fram emot att cykla runt ön med en fikakorg och stanna då och då för att se sandsluttningarna stupa ner i havet.
  • Högbonden (Höga Kusten): Höga Kusten är ett svenskt resmål jag ständigt tipsar om. Jag har fortfarande inte tagit mig till ön Högbonden, men har en önskan om checka in på Högbonden Fyr & Vandrarhem som omnämns i boken ”Utposter – svenska fyrplatser med logi” ovan.
  • Pite Rönnskär (Norrbotten): Enligt Swedish Laplands hemsida är Pite Rönnskär ”kanske den mest ikoniska ön i hela Bottenvikens skärgård.” Här finns både fyr, kapell, röda stugor och vandrarhem – klart att jag måste hit!
  • Huvön (Kalix skärgård): Den här ön har blivit utsedd till en av Sveriges vackraste öar och lockar med både naturhamn och havsbad. Branta klippväggar och raviner rakt ner i havet kan aldrig bli fel.

Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. Omslagsfoto: Skaftö, Bohuslän.

2 comments

  1. Frösön? Ja? Kanske? Framöver? Här står det i så fall en kanna kaffe och väntar. Annars kan jag verkligen rekommendera Högbonden. Var där en natt i höstas under regn och en härligt bitande höststorm. Rekommenderas! Hoppas det är okej att jag länkar: https://www.dryden.se/2022/10/hogbonden-fyr-vandrarhem-hoga-kusten/

    1. Länka på bara! Perfekt läsning inför resa som förhoppningsvis blir av inom en inte allt för lång framtid… Och Frösön har jag och familjen ju cyklat runt! Men det var ju helt klart ett tag sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close