Close
Att meditera med en munk i Thailand

Att meditera med en munk i Thailand

95 procent av Thailands befolkning är buddhister och idag finns det drygt 300 000 buddhistiska munkar här i Thailand. I måndags fick jag chans att träffa, och meditera tillsammans med, en av dem.

Att meditera med en munk i Thailand

meditera med en munk

International Buddhist Meditation Center, Koh Lanta

Jag har haft min svägerska på plats under ett par veckor. När hon föreslog att vi skulle meditera med en munk var jag inte sen att tacka ja. Vi tog en taxi ner mot Klong Nin och International Buddhist Meditation Center (vilket uppenbarligen är ett mindre välkänt ställe här på ön med tanke på att vår taxichaufför, som annars brukar hittar överallt, verkade helförvirrad när vi berättade vart vi ville åka).

Från huvudvägen slingrar det sig en liten väg upp mot International Buddhist Meditation Center, som ligger inbäddat i prunkande växtlighet av alla slag. Stället är välskött, trädgården ompysslad och utsikten ner mot havet vidunderligt vacker. På området är flera småbyggnader utplacerade (munkarnas bostäder?), men fokus ligger på den relativt stora huvudbyggnaden som utgör själva meditationscentret.

När vi kom såg vi inte till en enda människa, med undantag för en något förvirrad ryss som jag först höll på att missta för en uteliggare. Han frågade i sin tur, på knagglig engelska, om vi händelsevis var katoliker. Hade inte min svägerska googlat sig till att det var öppen meditation kl 11:30 hade vi förmodligen åkt hem igen – vi såg ju inte skymten av en enda munk.

Vid 11:30 var stället lika öde som när vi kom, till slut satte vi oss i den öppna salen och laddade ner en meditationssession av Sveriges egen skogsmunk Björn Lindeblad. Efter en halvtimme fick vi dock sluta lyssna, av den enkla anledningen att vi fick fint sällskap av…

… just det, ”vår” munk Pra Ahja Boonrit, som ursäktade sig över att han var sen. Anledningen? Han hade varit upptagen med att raka huvudet!

Efter några kloka och inledande ord (med en andemening om att lycka inte kan köpas för pengar utan måste komma inifrån) körde vi igång en timmes meditation. Vi började med 30 minuters gående meditation fram och tillbaka i salen, där vi efter varje promenad fram till motsatt vägg fick vända genom fyra väldigt specifika fotsteg. Det är en speciell känsla att hålla jämna fotsteg med en munk som går vid din sida. Tryggt! Jag trodde tiden skulle kännas oändligt lång, men faktum är att det var länge sedan 30 minuter gick så fort som då. Efterföljande 30 minuters sittande meditation, med benen i kors, susade inte förbi på samma sätt. Jag har svårt att bara sitta still, och börjar tvärtemot instruktionerna att tänka på allt och alla. Den gående meditationen var betydligt enklare!

meditera med en munk
Färdigmediterade!

Jag är glad över att min svägerska kom med den eminenta idén att meditera med en munk, det är en sådan typ av upplevelse jag kommer att ha med mig hela livet. Testa själva om ni får chansen!

Hitta hit: Unnamed Road, Ko Lanta Yai, Ko Lanta District, Krabi 81150 (mitt emot Dream Team Beach Resort, Klong Nin).

Meditationstider: Jag kan inte lova att tiderna är återkommande varje vecka, men på anslagstavlan står det att de öppna meditations-sessionerna pågår varje dag kl 11:30 respektive 19:30.

Bra att tänka på: Vi har fått höra att axlar och knän ska täckas om du ska ska till ett tempel/träffa en munk. Det kostar ingenting att delta i meditationen, däremot finns en liten låda på plats där du kan ge ett frivilligt bidrag.

meditera med en munk

Redan för några veckor sedan åkte mina två stora barn med skolan och hälsade på munkarna i ett av de buddhistiska templen här på ön. Jag bad min son Sebastian berätta mer om vad de fick lära sig vid templet, så här blev svaret:

”De har typ tio saker i sitt hus. Bara en av de grejerna är en teknisk sak – en mobiltelefon. Munkarna mediterar nästan hela dagarna. På morgonen går de ut med en skål och ber om mat av folket. Folket måste ge något om munken frågar. Munkarna måste äta upp maten de får, de får inte skylla på att den är äcklig.

När en kille/man hälsar på en Buddha ska du sitta på knäna med tårna i marken. Om du är tjej/kvinna ska du sitta på knä, men behöver inte ha tårna i marken. Du ska buga för Buddha tre gånger.”


Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2019.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close