Close
Sveriges vackraste stad: en topplista x 50

Sveriges vackraste stad: en topplista x 50

Under 2017 genomförde ”Föreningen Arkitekturupproret” en stor omröstning för att kora Sveriges vackraste stad. Rösterna öste in, och i slutändan kunde föreningen presentera en mastig topplista med femtio (!) placeringar över vackra svenska städer. Topp fem? Sundsvall, Visby, Lund, Karlskrona och Ystad.

Observera att Stockholm inte fick vara med i listan, bland annat mot bakgrund av motiveringen ”att en redan från början självklar vinnare skulle göra tävlingen tråkig”.

Jag kan personligen konstatera att jag har besökt de flesta av städerna på listan, och hoppas kunna pricka av resten under de närmsta åren. I det här inlägget hittar du alla placeringar från 1-50, och även länkar med mer information om de städer jag har skrivit mer om här på bloggen. Hade jag fått välja hade Karlskrona knipit förstaplatsen! Vilken stad hade du ställt överst på prispallen?

Läs mer: Här kan du läsa mer om själva omröstningsförfarandet för tävlingen om Sveriges vackraste stad och initiativet från Arkitektupproret. (Året därefter gjordes ett liknande tävling, då för att utse Sveriges fulaste stad, men det är en annan historia.)

Sveriges vackraste stad: en topplista x 50

#1. Sundsvall (Medelpad)

sundsvall

Överst på prispallen i tävlingen Sveriges vackraste stad hamnade stenstaden Sundsvall, som utöver det vackra yttre även har några av Sveriges trevligaste invånare (det påstår i alla fall en av mina bästa vänner som bodde i Sundsvall under ett år).

#2. Visby (Gotland)

Med sin medeltida stadskärna, kullerstensgator, stockrosor och den välkända ringmuren är det väldigt lätt att falla pladask för Visby.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#3. Lund (Skåne)

Har du ännu inte besökt Lund är det hög tid. Lunds botaniska trädgård passar fint för picknick, korsvirkeshusen är i en klass för sig och missa för all del inte den välrenommerade konfektyrbutiken Ahlgrens Konfektyr!

Läs mer: Weekend i Sverige – sexton tips från söder till norr

#4. Karlskrona (Blekinge)

Vy från Brändaholm Karlskrona

Örlogsstaden Karlskrona, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, är Blekinges svar på Stockholm. Staden är uppbyggd på öar och skärgården liksom marintemat är ständigt närvarande.

Läs mer: Att göra i Karlskrona – en guide till staden i havet

#5. Ystad (Skåne)

ystad

Ystad är en av Sveriges sydligaste städer, och stadens geografiska läge har skapat förutsättningar till en spännande historia för den medeltida köpstaden. Ystads ”Apotekarhus” från 1400-talet är ett av de äldsta husen i Skandinavien som fortfarande är bebott. En annan höjdpunkt är klostret med S:t Petri kyrka och klosterträdgårdarna.

#6. Varberg (Halland)

varberg

Varberg i Halland är en liten stad med allt som krävs för att kvala in på en topplista över Sveriges vackraste städer. Fästningen, havet, stränderna, byggnaderna och känslan. Hit måste du faktiskt åka om du inte redan har haft nöjet att besöka en av Sveriges vackraste (och mysigaste) småstäder.

Läs mer: Ett efterlängtat besök i Varberg.

#7. Kalmar (Småland)

kalmar-slott

Kalmar påminner en del om Karlskrona, och städerna ligger bara 10 mil mellan varandra. Stadskärnan är gullig, men huvudrollen i Kalmar spelas givetvis av pampiga Kalmar slott!

Läs mer: Kalmar Slott – julmässa och första helgen i advent

#8. Norrköping (Östergötland)

Norrköping

Norrköping har, liksom Göteborg, gjort sig berömd som spårvagnsstaden. Kvarteret Knäppingsborg med dess tre torg är en klassiker, och i staden finns ett gäng schysta restauranger. Norrköping har därutöver ett rikt kulturliv vilket gör att den lämpar sig perfekt som weekendresa för både kompisgäng och familjehäng.

Läs mer: Resa till Norrköping – svenska semestertips för familjen!

#9. Vadstena (Östergötland)

Vadstena

Vid östra Vätterns strand ligger Vadstena, en riktigt söt liten stad som du definitivt bör besöka om du har chansen! Här kan du strosa i historiska klosterkvarter, beundra Vadstena Slott och ta ett dopp i Vättern direkt från strandpromenaden.

Läs mer: Att göra i Vadstena: 5 tips i en av Sveriges sötaste städer

#10. Nora (Västmanland)

I trädstadstrion hittar vi utöver Eksjö och Hjo också Nora i Bergslagen, ännu en stad som platsar i kategorin Sveriges vackraste stad. Min bloggkollega Sanna Rosell skriver att ”den lilla småstadspärlan i Bergslagen är som tagen ur en sagobok av Elsa Beskow”, läs mer på hennes blogg här: Se, göra och äta i sommarstaden Nora.

#11. Eksjö (Småland)

När jag bodde i Jönköping gjorde vi utflykter till Eksjö, och jag minns fortfarande min förvåning i att uppleva en sådan fantastiskt fin liten trästad mitt i den småländska skogen.

#12. Landskrona (Skåne)

Skånska Landskrona ska inte förväxlas med Karlskrona (på plats nummer fyra). Landskrona ligger vid Öresund och kan stoltsera med det imponerande Citadellet – som är en av Nordens bäst bevarande fästningar från femtonhundratalet.

#13. Helsingborg (Skåne)

helsingborg

Helsingborg kan ni skriva upp på listan över lämpliga weekendresmål i Sverige framöver! Här finns det mesta som krävs för en lyckad storstadsvistelse, inklusive en vacker stadskärna och strandliv.

Läs mer: Tips för att resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten

#14. Hjo (Västergötland)

att göra i Hjo

Vid Vätterns västra strand ligger Hjo med anor från fjortonhundratalet, en av tre städer som brukar kallas för Sveriges trästäder. De välbevarande trähusen är en av anledningarna till att åka hit.

Läs mer: Att göra i Hjo – 6 tips i en av Sveriges trästäder

#15. Marstrand (Bohuslän)

marstrand Sveriges vackraste stad

Marstrandsön i en guldig solnedgång kan vara en av de vackraste vyerna jag har upplevt. Trähusen, havet och båtarna, det här måste anses vara en av Bohusläns stora stoltheter.

Läs mer: Att göra på Marstrand

#16. Härnösand (Ångermanland)

Härnösand är en vit fläck på min annars ganska välfyllda Sverigekarta, men blotta vetskapen om att stadens smeknamn är ”Nordens Aten” har skruvat upp mina förväntningar rejält. Härnösand är en av få svenska städer med stadsdelar som har intakta gårdar och trähus från 1700- och 1800-talen. De kikar jag gärna närmare på framöver.

#17. Sollefteå (Ångermanland)

Sollefteå ligger vid Ångermanälvens södra strand, och utvecklades under medeltiden till en viktig handelsplats. Senare förknippades staden med brukssamhälle och senare en militär prägel.

#18. Örebro (Närke)

örebro-slott-liggande

Örebro är definitivt en stad att återvända till, här finns många lager att ta sig an både i och utanför stadskärnan. Slottet är såklart en av huvudattraktionerna, liksom Örebros ”gamla kvarter” i Wadköping.

Läs mer: Att göra i Örebro

#19. Lysekil (Bohuslän)

Lysekils blinkande stadssilhuett sedd från Fiskebäckskil (se omslagsbilden) ger en indikation på vad som väntar. Det här är Västkusten i sin finaste form!

Läs mer: Att göra på Skaftö och Lysekil

#20. Uppsala (Uppland)

uppsala

Jag hade själv velat ge Uppsala en högre placering på listan, men konkurrensen är hård! Jag tar gärna tåget hit från Stockholm för en minisemester bland berömda historiska kvarter, inbjudande fik och en släng av ”studenternas lyckliga dar”.

Läs mer: Att göra i Uppsala

#21. Sala (Västmanland)

Drygt en timmes bilresa från huvudstaden väntar Sala, som mest har gjort sig ett namn för sin silvergruva. Vill du veta varför staden är utsedd till en av Sveriges vackraste ska du ta dig till Magasingatan, med dess vy mot kyrkan. Min vän och bloggkollega Towe/Come Fly with Me ger fler tips här: Att göra i Sala – Tips på mat och aktivitet

#22. Falkenberg (Halland)

Falkenberg är en av många halländska pärlor. Här får du inte missa den vackra stenbron ”Tullbron” och promenadstråket Doktorspromenaden, men det som lockar allra mest är nog ändå Falkenbergs ljuvliga stränder.

Läs mer: Sveriges bästa strand? 25 tips på vackra stränder i Sverige

#23. Göteborg (Västra Götaland)

göteborg

Göteborg och jag har en komplicerad historia. Trots att jag har spenderat mycket tid där föredrar jag lugnet i grannstaden Varberg framför stöket och spårvagnarna i storstaden. Men visst finns det höjdpunkter i den här hamnstaden också, Kronhuset, Haga, Skansen Kronan, Feskekôrka, Stora Saluhallen och Masthuggskyrkan för att nämna några.

Läs mer: Tips på utflykter utanför Göteborg

#24. Trosa (Södermanland)

trosa

Trosa med dess rejäla träkåkar vid ån är en garanterad idyll i utflyktssammanhang. Hit åker vår familj gärna och strosar längs promenadstråket längs ån, för att avsluta dagen med ett stopp för Bomans glass. Passa också på att besök Tullgarns slott när du ändå är i närheten.

Läs mer: Utflyktsdag till Trosa

#25. Sigtuna (Uppland)

sigtuna

Sigtuna är en sådan där stad jag gärna hade flyttat till om jag fick välja. Läget vid Mälaren och den låga träbebyggelsen i stadens stadskärna, där den ena byggnaden är sötare än den andra, är några av anledningarna att åka hit. Sigtuna grundades 970 och staden bär fortfarande sitt arv som Sveriges första stad (och kanske också Sveriges vackraste stad?) med den äran.

Läs mer: Sigtuna – ett smakprov på Sveriges första stad

#26. Simrishamn (Skåne)

Skånes har en skattkista full av dyrgripar till turistmål, en av dem är Simrishamn på Österlen.

#27. Mariefred (Sörmland) och Mariestad (Västergötland)

vänern-mariestad-hamn
Mariestad.

Tro det eller ej, men i omröstningen hamnade Mariefred och Mariestad på samma plats. De två städerna ska dock inte förväxlas. Fina Mariestad ligger i tryggt förvar vid Vänern, medan ”småstadsidyllen” Mariefred och dess välkända Gripsholms slott istället ligger vid Mälaren.

#28. Malmö (Skåne) och Luleå (Norrbotten)

tips om malmö kallbadhuset

När jag växte upp var Malmö inte mycket att hänga i granen, men staden har fått sin revansch. Luleå har jag ännu inte haft äran att besöka, men jag lockas extremt mycket av bebyggelsen i världsarvet Gammelstad Kyrkstad.

Läs mer: Tips om Malmö – 7 personliga favoriter under höst och vinter

#29. Söderköping (Östergötland)

söderköping

Intill Göta Kanal ligger Söderköping och dess idylliska stadskärna, helt klart en given kandidat i en lista med titeln Sveriges vackraste stad. Inte undra på att filmatiseringarna av Madicken gjordes här. Missa inte Sveriges äldsta bokhandel, de vackra Drothemskvarteren och en väg ut till Sankta Anna skärgård som ligger fyra mil utanför själva stadskärnan.

Läs mer: Att göra i Söderköping

#30. Arboga (Västmanland, Närke)

Jag har bloggat under många år, men har fram till idag inte skrivit ett ord om Arboga. Anledningen är att jag helt enkelt vet för lite, men bilderna jag googlar fram från Hjälmare docka bådar gott!

#31. Alingsås (Västergötland)

En stad som marknadsför sig under epitetet ”Kaféstaden Alingsås” är ett självskrivet besöksmål för mig. De vackra historiska kvarteren i stadskärnan är ju heller inte fel, och bör väl nämnas i ett inlägg som handlar om Sveriges vackraste stad.

#32. Västervik (Småland)

Västervik tips

Västervik är Smålands skärgårdsstad som lockar enormt mycket besökare varje år, bland annat tack vare den typiska charmen som tillskrivs en sommarsidyllisk svensk småstad. Skärgården här myllrar av kobbar, öar och skär, och staden är också välkänd för den återkommande Visfestivalen. Missa inte solnedgången över Gamlebyviken!

Läs mer: Att göra i Västervik – 5 hösttips

#33. Hudiksvall (Hälsingland)

För att få en minnesvärd utsikt över staden ”Det glada Hudik” rekommenderas tydligen en tur upp på Köpmanberget. I övrigt måste jag nog resa hit för att bilda min egen uppfattning av sevärdheter och saker att göra i Hudiksvall.

#34. Strängnäs (Södermanland)

Vid Mälarens södra strand ligger Strängnäs, ännu en besöksvärd småstad i Sverige där det har bubblat av historiska händelser genom tiderna. Strängnäs var en viktig mötesplats redan under tidig medeltid och staden blev senare ett biskopssäte.

#35. Vaxholm (Uppland)

Waxholm kan titulera sig huvudstad i Stockholms skärgård, och är en sann skärgårdsdröm! I Vaxholms motsvarighet till Gamla Stan avlöser de vackra trähusen varandra, och här finns också en skön mix av butiker. Kastellet är såklart en givet besöksmål.

#36. Östersund (Jämtland)

östersund solnedgång

Östersund intill Storsjön har en charm som är svår att motstå! Några av mina personliga höjdpunkter inkluderar en cykeltur på Frösön, skönt häng vid Surfbukten – och ett besök på fantastiskt fina Jamtli. 

Läs mer: Att göra i Östersund under sommartid

#37. Norrtälje (Uppland) och Jönköping (Småland)

jönköping

Det har hänt mycket med Jönköpings byggnation under de senaste åren, till fördel för staden. Läget vid Vätterns strand är svårslaget, och här finns många trevligheter att uppleva både i och utanför Jönköping.

Läs mer: Att göra i Jönköping – 9 tips till en weekend i Småland

Norrtälje kallas för ”Roslagens huvudstad” och är en trevlig liten historia att strosa runt i. Besök Konsthallen, strosa längs ån och ta en glass – mysfaktorn är hög!

Läs mer: Familjesemester i Norrtälje och Roslagen – tips och inspiration

#38. Linköping (Östergötland) och Karlshamn (Blekinge)

Karlshamn Vägga

Linköping har flera besöksmål som lockar, bland annat domkyrkan och friluftsmuseet ”Gamla Linköping” (Linköpings svar på Skansen i Stockholm) – dit gamla byggnader har flyttats från Linköpings centrum.

Karlshamn i Blekinge är en relativt okänd liten stad, men förtjänar ett besök (det säger jag uppenbarligen om alla städer som påminner om Karlskrona!). Här finns många vackra byggnader, missa heller inte Utvandrarmonumentet som är en symbol för den stora svenska utvandringen västerut.

Läs mer: 5 tips på saker att göra i Karlshamn med omnejd (Blekinge)

#39. Skara (Västergötland)

Den här delen av vårt avlånga land brukar kallas för ”Sveriges vagga”, och är finns så mycket fint att se och uppleva i omgivningarna! Det tar inte många minuter att gå igenom Skaras stadskärna, för egen del går jag med bestämda steg mot Skara domkyrka som är en historisk skatt med sina vanor från 1000-talet.

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd

#40. Västerås (Västmanland)

Västerås presentation av staden som Sveriges motsvarighet till Westeros i Game of Thrones är riktigt bra, och anledning nog att besöka staden. Området runt Svartån sägs vara vacker, liksom stadens domkyrka. Jag har bara varit här på genomresa, men är sugen på att göra en djupdykning inom kort.

#41. Eskilstuna (Södermanland)

Eskilstuna är ännu en av Mälarens kändisar. Några platser att sikta in dig på är Torshälla med sitt rika kulturarv och Rademacher­smedjorna och dess friluftsmuseum och hantverksby mitt i Eskilstuna. Missa heter inte Sundbyholms Slott som ligger i närheten.

#42. Gränna (Småland)

gränna

Gränna är sockersöt i ordets rätta bemärkelse! Här rullas det polkagrisar på löpande band, och husen längs gatorna är som tagna från mina Hemnet-drömmar.

Läs mer: En utflykt till Visingsö

#43. Kristianstad (Skåne)

kristianstad svenska pärlor

I Kristianstad är spåren från den danska styret närvarande i allra högsta grad, den gamla befästningsstaden anlades av den danska kungen Christan IV. I samband med att bastionerna revs och vallarna fylldes igen ersattes istället av trädkantade boulevarder, vilket har gett staden smeknamnet ”Lilla Paris”.

Läs mer: Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

#44. Umeå (Västerbotten)

tips-om-umeå

Umeås har en synnerligen vacker benämning som ”Björkarnas stad”, och har genom åren vuxit från ett samhälle vid backen till dagens myllrande universitetsstad. Här finns många härligheter samlade inom promenadavstånd, jag tycker personligen att staden är ett perfekt weekendresmål med fokus på kultur.

Läs mer: Att göra i Umeå

#45. Örnsköldsvik (Ångermanland)

Örnsköldsvik har vid ett par tillfällen utsetts till ”Årets stadskärna”, vilket får anses vara ett bra betyg. I övrigt är det närheten till naturen som är en av Örnsköldsviks stora dragplåster – mixen av fjäll, kust, skärgård, skog och stad kan liksom inte bli fel!

#46. Halmstad (Halland)

halmstad

Halmstad är en trivsam liten historia. Här finns havet och stränderna nära till hands, stadens centrum är härligt att strosa i och här finns också Feldts Bröd och Konfekt (vars delägare My Feldt just nu är min största behållning på Instagram).

#47. Kungälv (Bohuslän)

Kungälv brukar kallas för porten till Bohuslän, och är främst känd för Bohus Fästning. Här kan du promenera på kullerstenar längs vackra trähus på Västra gatan, där grundstenarna lär ha tagits från fästningen redan under 1600-talet.

#48. Lidköping (Västergötland)

vandra biosfärleden Lidköping

Vänern har några kändisar som sticker ut mer än andra, en av dem är Lidköping. Staden delas upp i gamla och nya staden, som skiljs åt av ån Lidan.

Läs mer: Att göra i Lidköping – 7 tips vid Vänern

#49. Gävle (Gästrikland)

Gävle hamnar tydligen långt ner på listan över Sveriges vackraste stad, men visst finns det höjdpunkter här också – bland annat Hemlingby friluftsområde. (Och glöm inte Högbo Bruk som ligger i närheten.)

#50. Båstad (Skåne, Halland)

hotell skansen båstad

Sist, men inte minst, har vi Båstad – där jag själv lockades dit mot bakgrund av initiativet Båstad Hiking Festival. Läget vid havet är oemotståndligt, jag åker gärna hit utanför högsäsong för att njuta av vidder och känslan av lugn och ro.

Läs mer: Båstad Hiking Festival – om att vandra på Bjärehalvön


Mer inspiration om svenska resmål och potentiella kandidater till Sveriges vackraste stad hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

6 comments

  1. Vad kul, jag var just inne och läste om den här listan i går (på jakt efter listan om Sveriges fulaste städer). Jag har varit i 34 av städerna om jag räknade rätt nu i en hast. Håller med om att Sundsvall är väldigt fint men av de här städerna (om Stockholm inte får vara med) så skulle jag nog sätta Visby som etta.

    1. Hehe, ja den där ful-listan lockar onekligen den också – men föredrar den här varianten. 🙂 Fint att höra din favorit! Tänk så nära jag bor Visby, nu känns det lika avlägset som Thailand typ…

  2. Rolig och bra lista! Det är några orter som jag inte varit i. Jag hade föredragit om antingen län eller landskap hade angivits istället för att blanda.

    1. Tack Maria! Bra tips om län/landskap, ska ändra.

  3. Albert Allema says:

    Vi har använt bland annat denna webbsida när jag förberedde vår resa till Höga Kusten. Vi har då bland annat besökt Sundsvall och Örnsköldsvik. Sundsvall var fint tycker vi, men nummer 1? Så speciellt var det inte, eller? Örnsköldsvik tyckte vi inte om alls egentligen. Iaf inte staden själv. Läget i naturen är naturligt jättefint! Flera av listan har vi redan besökt, andra hoppas vi att besöka senare.

    1. Håller inte heller med om att den skulle knipa förstaplatsen, vet inte riktigt hur de tänkte där… Jag tycker som sagt Karlskrona borde vara i topp! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close