Close
Tips om Vänern: att resa runt Sveriges största sjö

Tips om Vänern: att resa runt Sveriges största sjö

Sveriges största sjö Vänern kan också stoltsera med titeln som Europas tredje största sjö – och är så pass stor att den också kallas för ”innanhav”. Den 5519 kvadratmeter stora sjön rymmer över 20.000 öar, och Vänerskärgården är både välkänd och omtyckt. Runt Vänern ligger ett flertal fina städer och sevärdheter, och det finns också en uppsjö (!) av roliga aktiviteter att ta sikte på för en härlig semesterupplevelse. I det här inlägget har jag samlat några allmänna tips om Vänern och dess pärlor (baserat på mina personliga upplevelser) för dig som planerar att resa runt Vänern på semestern.

Tipsen är sorterade efter bokstavsordning, blogginlägget kommer att fyllas på efterhand.

vandra biosfärleden
Kinnekulle och Vänern, utsikt från Råda vy.

Tips om Vänern – att resa runt Sveriges största sjö

Biosfärleden:

vandra biosfärleden

Gillar du att vandra? I så fall kan jag rekommendera att upptäcka en del av Vänerns omgivningar på en vandring längs Biosfärleden, som sträcker sig från Läckö Slott, vidare genom Lidköping, Kinnekulle och Mariestad. Leden är uppdelad i nio olika etapper och mäter totalt 138 kilometer. Jag gick etapp 3 och 4, samt delar av etapp 2 tillsammans med ett par kompisar. Perfekt sätt att ”resa” i lagom tempo längs Sveriges största sjö!

Läs mer: Att vandra Biosfärleden vid Läckö-Kinnekulle

Karlstad:

att göra i karlstad
att göra i Karlstad

Har du besökt Karlstad? Gör det! Den här staden ligger på ett stort deltaområde där Klarälven grenar ut sig innan den slutligen mynnar ut i Vänern. Några av stadens höjdpunkter är vattenvyerna vid Mariebergsskogen, Lars Lerins permanenta utställning vid Sandgrund och föreställningarna på Wermland Opera.

Läs mer: Resa till Värmland: 12 tips till din semester

Kinnekulle:

tips runt vänern
Bild från Lidköpings strandpromenad, med Kinnekulles silhuett i horisonten.

En av Vänerns mest omtalade höjdpunkter, bokstavligen talat, är det 305 meter höga platåberget Kinnekulle och dess slående vackra utsikt över Sveriges största sjö. Den högsta toppen och bästa utsikten når du vid Högkullens utsiktstorn. I övrigt gör sig ”kullen” utmärkt för både vandring (en av lederna som går över Kinnekulle är Biosfärleden som jag skriver mer om ovan) och cykling. Missa inte att fika vid Café på Klostret!

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd – utflyktstips i Sverige

Lidköping:

vandra biosfärleden Lidköping

Lidköping är en trevlig liten stad vid Vänerns sydöstra del. Namnet ”Lidköping” kommer från ån Lidan, som delar staden i två delar. Den östra delen kallas fortfarande för ”gamla staden”, medan den västra föga förvånande heter ”nya staden”. Från början var dessa städer oberoende från varandra.

Idag är ett av Lidköpings främsta landmärken den söta röda byggnaden som står vid nya stadens torg. Byggnaden är ursprungligen ett gammalt jaktslott, tillhörande Magnus Gabriel De la Gardie (nya stadens grundare). Bäst med Lidköping? Strandpromenaden nere vid Vänern.

Läs mer: Att göra i Lidköping – 7 tips vid Vänern

Läckö Slott:

Läckö slott

Är du förtjust i slottsmiljöer? I så fall är ett besök vid Läckö Slott obligatoriskt om du vill ha lämpliga tips om Vänern. Läget på en klippudde i Ekens skärgård i Vänern är unikt. Lägg dessutom till tinnar och torn, vackra slottsträdgårdar, vyerna över en spegelblank Vänern, och slottets spännande historia så förstår du kanske varför Läckö Slott är ett av Västsveriges mest besökta turistmål.

Läs mer: Läckö Slott – ett av Sveriges vackraste slott

Mariestad:

mariestad hamnen

I närheten av Lidköping ligger Mariestad, som ibland brukar benämnas som ”Vänerns pärla”. I den här sjöstaden kan du beundra Vänernvyerna i kombination med en lagom dos stadsliv – där pulsen går upp extra mycket under sommartid.

Läs mer: Tips om att resa i Sverige med barn: Västgötaturen

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset:

naturum vänerskärgården victoriahuset

För att få en bättre inblick i Vänerskärgården rekommenderas absolut ett besök vid Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset (uppkallat efter vår Kronprinsessa!), som ligger ett stenkast från Läckö Slott. Byggnaden är det första naturum i Sverige där det är möjligt att checka in i ett hotellrum och i samma byggnad finns också en högklassig restaurang.

Läs mer: Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset: hotell vid Läckö Slott

Ursand / Vänersborg:

ursand resort och camping Vänersborg
ursand resort och camping Vänersborg

Vill du åt vita sandstränder och campingliv? I så fall är Ursand i Vänersborg ett lämpligt tips vid Vänern. Här har vår familj stannat till ett par gånger för att bada vid den långgrunda stranden. (Det är full fart och mycket folk, vill du åt stillhet och lugna miljöer är det här stället förmodligen inget för dig.)

Läs mer: Ursand i Vänersborg – camping och badplats vid Vänern

Vill du istället ha tips om vad du kan se och göra runt Vättern? 

solnedgång vättern

Läs mer: Tips om Vättern – att resa runt Sveriges näst största sjö


Följ gärna Resfredag på Instagram för att få del av fler tips om att resa i Sverige framöver. Omslagsbild från Mariestad.

2 comments

  1. Så många bra tips! I sommar är tredje sommaren i rad som jag har rum bokat på Naturum Vänerskärgården. Förra och förrförra året kom vi inte iväg som planerat och just nu ser det inte ut som vi kommer iväg i år heller men jag hoppas fortfarande. Det ser så fint ut där.

    1. Tack! Och åh, hoppas verkligen att ni kommer iväg. Det är något alldeles särskilt där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close