Close
Att göra i Jönköping: 9 tips till en weekend i Småland

Att göra i Jönköping: 9 tips till en weekend i Småland

I skarven mellan april och maj hoppar jag och två vänner in i bilen mot en weekend i Jönköping med omnejd. En i sällskapet är nybliven 40-åring och har planerat en gemensam födelsedagshelg för oss i sin favoritstad. På schemat står bland annat solnedgång över Vättern, goda burgare, vackra utsiktsplatser och hotellhäng.

Läs mer: Tips om Vättern – att resa runt Sveriges näst största sjö

jönköping

Att göra i Jönköping: en vårig weekend i Småland

Jönköping ligger i dagsläget på tionde plats över Sveriges största kommuner räknat till folkmängd. Staden har med andra ord en del att välja på i sitt utbud över saker att se och göra. Personligen tycker jag att läget precis invid Vättern är stadens absolut starkaste dragningskraft. Jag njuter alltid i fulla drag av sträckan längs Vättern på E4:an mellan Gränna och Jönköping, och tycker fortfarande att det är en av Sveriges vackraste vägsträckor. Under det halvår jag själv bodde i Jönköping spenderade jag och mina kollegor gärna sommarens varma kvällar nere vid Hamnpiren för mingel och mat. Här är det också nära till bad vid Jönköpings egen lilla strandriviera.

Läs mer: Att ge Jönköping en andra chans

Funderar du på vad som finns att göra i Jönköping med omnejd? Här kommer några tips från vår resa på saker att se, att äta och att göra i staden vid Vätterns södra spets. 

#1. Torghandel på Västra Torget

jönköping

Gillar du att gå på lokala marknader? I så fall ska du absolut ta dig till den trevliga Torghandeln på Västra Torget som går av stapeln varje lördag kl 07:30-13:00 året runt (fredagar om lördagen är en helgdag). Torghandeln är en av Sveriges största i sitt slag och har varit igång under många år. Här står ett helt gäng trevliga knallar och säljer allt från blommor till kläder och godsaker av alla dess slag.

#2. Promenad och fika i Jönköpings stadspark

jönköping

Stadsparken, som invigdes redan 1896, är populär bland både lokalbor och turister. Läget på Dunkehallaplatån gör att parken vilar 30–50 meter över själva stadskärnans nivå…

jönköping

…vilket är perfekt för en bra överblick av både stadsliv och Vättern-vyer. I parken finns bland annat stadens största lekpark, en fotbollsarena och ett friluftsmuseum. Vi äter lunch inne i ”Stugan” (det står dock skyltat som Värdshus på fasaden). Jag skulle personligen rekommendera fika eller glass framför lunchen – som vi tyvärr tycker känns lite ”trött” efter att ha beställt en lunchrätt var. Det ska dock tilläggas att vi besöker Stugan precis i början av säsongen, förhoppningsvis är kvaliteten bättre nu när alla är varma i kläderna.

Läs mer om Jönköpings stadspark här.

#3. Burgarmiddag på Bada Bing

Hamburgartallriken på Stugan har svårt att jämföra sig med burgarna på Bada Bing på Östra Storgatan 82…

jönköping

… dit vi går för att äta middag en av kvällarna. Trevlig lokal, hemgjord dressing, roligt utbud av hamburgare samt tillbehör (väldigt bra sötpommes-stripes!) och skön stämning. Hit kommer vi gärna tillbaka!

Läs mer om Bada Bing Burger.

#5. Hälsa på i Gränna

Får jag verkligen tipsa om Gränna i ett inlägg som heter ”Tips om Jönköping”? Gränna är ju en helt egen liten stad som ligger drygt 30 minuters bilresa norrut längs Vätterns östra strand.

Gränna Brahehus

För oss som har bil är Gränna en utflykt vi gärna prioriterar! Staden är förvisso känd för sina polkagrisar, men det här stället gör sig minst lika bra när skymningen faller.

Tips! Är du nyfiken på vad Gränna har att erbjuda rekommenderar jag att du spanar in Gränna-profilen Elna Dahlstrands blogg.

#4. Utflykt till Visingsö

Visingsö

Från Gränna går också färjorna över till Visingsö, ännu ett perfekt utflyktsmål under en helg i Jönköping. Här skulle vi förvisso kunna stanna i flera dagar…

… men den här gången räcker det med några timmars turistande, varvat med årets första dopp i en iskall Vättern.

Läs mer: En utflykt till Visingsö

#6. Se solen gå ner över Brahehus

Brahehus är en välkänd silhuett för alla oss som brukar susa förbi på E4:an mellan Stockholm och sydligare breddgrader. Det forna lustslottet ligger tre kilometer norr om Gränna och har fått sitt namn efter Per Brahe som tog initiativet till denna ståtliga byggnad redan år 1637.

jönköping brahehus

Läget på den nära 90 meter höga klippkanten ger en utsikt över Vättern som av naturliga anledningar lockar mängder med besökare. Vi planerar in vårt besök lagom till solnedgången på Valborgsmässoafton, och lyckas få både ruinen och utsikten nästan helg för oss själva. (Vi parkerar bilen vid Uppgränna, vilket gör att vi efter en rejäl stigning till fots kommer upp vid slottets ”baksida”.)

#7. Beundra kvällsutsikten över Huskvarna

När solen har gått ned över Vättern fortsätter vi till Huskvarna…

huskvarna

… och närmare bestämt Utsikten uppe på Huskvarnaberget. Bra ställe för dig som gillar att se staden blinka i skymningen.

#8. Övernatta på Vox Hotel

Så hur är det då med hotelltips i Jönköping med omnejd? Inför vår resa letar vi runt och hittar flera olika förslag, bland annat Vox Hotel, Bauergården och Hotel Amalias Hus i Gränna. Efter att ha vägt för- och nackdelar mot varandra landar vi i att Vox Hotel fungerar bäst för vår trio den här gången. Hotellet känns modernt och fräscht, och vinner också pluspoäng för det centrala läget mitt i Jönköping.

jönköping vox hotel

Utsikten verkar bli ett genomgående tema för vår resa, så även från hotellrummet några våningar upp. Även hotellfrukosten, som är en viktig detalj i den totala hotellbedömningen, får högt betyg! Här finns massor med godsaker att välja på – det är inte alla hotell som kan konkurrera med en chokladfontän vid frukostbuffén!

#9. Dumme mosse

Min kompis har en hel lista med önskemål på saker att hinna göra och se under vår resa i Jönköping, men några grejer får vi på grund av tidsbrist spara till ett annat tillfälle.

dumme mosse Jönköping
Foto: Charlotta Hägglund

En av platserna vi överväger att besöka är Dumme mosse naturreservat, ett myrområde som ibland kallas ”södra Sveriges sista vildmark”. När jag såg min kompis familjebilder därifrån flasha förbi på Facebook förra sommaren var jag övertygad om att de befann sig på semester i norra Sverige eller något annat av våra skandinaviska grannländer. Coolt ställe, hit åker jag gärna framöver!

Läs mer om Dumme mosse hos JKPG.com.

Bonustips: Fyll upp chokladförrådet på Narr Chocolate (Ödeshög)

På väg från mot Jönköping svänger vi förbi Narr Chocolate i Ödeshög, typ 50 norr om Jönköping. (Sväng vid avfart 106 på E4:an vid Ödeshög). Här fyller vi med råge på en välbehövlig chokladdepå för vår tjejhelg.

Gillar du naturgodis är det här en skattkista full av roliga och annorlunda smaker jag inte har sett på något annat ställe. Här finns också en hel uppsjö med omsorgsfullt packade presentlådor. Vi passar på att köpa godsaker till både oss själva och andra när vi ändå är i farten.

Läs merNarr Chocolates hemsida.


Fyll gärna i med fler tips om Jönköping i kommentarerna! Här hittar du mer inspiration om att resa i Sverige. (Omslagsbild: utsikt från vårt hotellrum på Box Hotel.)

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close