Close
Kalmar Slott: julmässa och första helgen i advent

Kalmar Slott: julmässa och första helgen i advent

I fredags invigde jag julen 2018 med besked på ett av Sveriges vackraste slott.

Jag hade svårt att bestämma mig för vilken av alla svenska julmarknader jag skulle satsa på i år, det fanns som vanligt många fina att välja på. Det som till slut passade allra bäst i schemat var ett besök på Kalmar Slott och julmässan i samband med min resa till Blekinge i helgen. Det som gör denna julmässa extra speciell är att hela slottet är öppet att kika runt i, så förutom att njuta av julstämningen får besökarna också gå runt och kika på de vackra slottssalarna.

Fler tips om Kalmar: Resa till Kalmar – 15 tips till din semester (med fokus höst/vinter)

Kalmar slott: julmarknad i ett av Sveriges vackraste slott

julmarknad kalmar slott

Jag är i vanliga fall riktigt svag för historiska miljöer och storslagna slott, och upplevelsen blir ännu bättre i jultider.

julmarknad kalmar slott

Kalmar Slotts historia

Jag skulle önska att Stockholms slott skulle se ut lite mer som… ett slott. Jag grät av besvikelse första gången jag kom dit som barn, jag gissar att jag hade föreställt mig en maffigare variant av min grannstad Kalmars typiska slottssilhuett. Tinnar, torn och en tillhörande vallgrav, inte undra på att kungligheterna samlades här! Det gamla slottet, vilket från början bestod av ett försvarstorn som byggdes år 1180, var under en lång tid en stark och viktig försvarsanläggning och kallades för Rikets nyckel. Fram till 1658 var ”mitt” hemlandskap Blekinge tillsammans med Skåne och Halland fortfarande danskt, gränsen mellan Sverige och Danmark gick bara några mil söder om Kalmar och dess strategiskt belägna slott.

julmarknad kalmar slott

Julmässa på Kalmar Slott:

Den här helgen (torsdag 29/11-söndag 2/12) gick alltså Julmässan på Kalmar Slott av stapeln. Jag tog tåget ner från Stockholm och mötte upp delar av storfamiljen för en lunch på Magasinet innan vi promenerade bort till slottet.

julmarknad kalmar slott

Vädret var långt ifrån härligt med stormbyar, regnskurar och kyla som bet sig ända in märgen…

julmarknad kalmar slott

… och jag gissar att knallarna var lika tacksamma som vi besökare att Kalmar slottsmässa till största delen hålls inne i slottsbyggnaderna.

julmarknad kalmar slott

På julmässan fanns massor med fina hantverk till salu, många av utställarna kommer från Kalmar län. Jag fastnade vid ett av de allra första borden vi gick till, där Frida från Fridas fina höll till med sina garn och fina alster. Hon sålde bland annat ullpannband…

julmarknad kalmar slott
Foto: Elina Bernpaintner

… för oförskämt billiga 198 kr. Jag slog till direkt och slapp frysa öronen av mig i Kalmar.

julmarknad kalmar slott

Utöver julshoppingen fick vi också njuta av ett slott i julskrud…

julmarknad kalmar slott

… med tillhörande expertkunskaper från renässansexperter. Så himla fint!

julmarknad kalmar slott

En av favoritplatserna inne i slottet är Kalmar Slottskyrka, som uppfördes under 1500-talet på initiativ från Johan III. Idag är kyrkan en av Sveriges mest populära vigselkyrkor.

julmarknad kalmar slott

Jag och mitt sällskap strosade runt bland både hantverkare och ute i matbodarna under flera timmar. Det handlades lokalproducerad julkorv, honung, glögg (Kalmar Slotts Glögg, den godaste jag kan minnas att jag har druckit), nötter, handgjorda smycken samt hudprodukter, handsmidda fågelmatare och ja, ni fattar. Vi kom hem med ett helt gäng julklappar till både oss själva och våra nära.

julmarknad kalmar slott

Visst brukar jag tjata mig blå om slotten i Skottland, men vi svenskar har ju uppenbarligen själva ett gäng pampiga byggnader att lära känna. Åker du till Kalmar Slott kommer du inte att bli besviken, det vågar jag nästan lova!

Jag kan också tipsa om julstämning på Tjolöholms slott utanför Göteborg, dit min svärmor brukar ta oss. Min bloggkollega Jennifer besökte julmarknaden i helgen och har skrivit mer om den här: Julmarknad på Tjolöholms slott utanför Göteborg.

Tåg till Kalmar och att ta sig till Kalmar Slott:

kalmar slott vägbeskrivning

Jag tog tåget till Kalmar från Stockholm via byte i Linköping, tågresan tog mig 5 h 20 min. Från centralstationen till Kalmar Slott är det inte ens en kilometers promenadväg, vilket tar drygt 10 minuter att gå.

Tips! Här hittar du fler förslag på besöksvärda svenska slott.


Kalmar är för övrigt en utmärkt weekendstad! Är du intresserad av fler svenska weekendtips hittar du dem i ett tidigare inlägg här: Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr.

10 comments

 1. Jag älskar verkligen slott och har en dröm om att besöka alla de kungliga slotten, kanske göra en artikelserie, vem vet? 🙂 Men det finns ju så många andra supervackra slott också. Tack för fina bilder och inspiration. Nu blir suget ner till Småland och Blekinge ännu större. Ha en fin helg hemma.

  1. Ja, vilket roligt projekt att besöka allihop! Tack snälla – jag hade en fantastiskt fin helg.

 2. Jag besökte mässan på slottet igår och blev åxå väldigt förtjust i den. Inget krimskrams, utan riktiga hantverk!
  Trots närheten till Kalmar känner jag att jag besöker staden för sällan, men tror det blir en tur till snart för att återse utställningen om Regalskeppet Kronan och kanske ännu ett besök på slottet!
  Thai Silk på en tvärgata till gågatan har dessutom en fantastisk thaibuffé! 😋

  1. Precis så, bara genuint hantverk – gjorde mig så glad att se. Jag borde också besöka Kalmar oftare, men brukar ha fullt upp med Karlskrona. Vill hinna så mkt, men hinner ju knappt ens hälsa på alla familjemedlemmar innan helgen är slut. En promenad runt Stumholmen är dock alltid högsta prio!

 3. Vi åkte på en spontanutflykt till Kalmar och julmässan på fredagskvällen. Så otroligt fint och mysigt och vi insåg att vi aldrig varit på slottet, trots att vi varit i Kalmar måååånga gånger. Vi måste helt enkelt prioritera upp en tur till slottet nästa gång vi åker dit. Och Karlskrona… Jag jobbar på Trossö, och njuter varje dag av hur vackert det är när man kör in mot stan. På lunchen försöker jag gå utmed Alamedan mot Kungsbron och tillbaka, för att få njuta av havet en stund (och den underbara fyren på Stumholmen).

  1. Det låter onekligen som den bästa sortens spontanutflykt! Och vilken lunchpromenad, fatta vad avis jag är…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close