Close
Utflyktsdag till Tullgarns slott och Trosa

Utflyktsdag till Tullgarns slott och Trosa

Den här veckan har känts som ett enda långt sommarlov och efter en hel massa hemmafix kändes det läge för en längre utflykt i närområdet.

I fredags var vi bjudna på grillkväll hos våra kompisar i Järna som ligger i närheten av Södertälje. Eftersom det var klämdag och strålande solsken passade vi på att göra en heldag med familjen genom en utflyktsdag till Tullgarns slott och Trosa innan vi till slut landade framför grillen tillsammans med vännerna.

Utflyktsdag till Tullgarns slott och Trosa

mörkö

Istället för att susa fram på stora, trista vägar kom min man Tobias i vanlig ordning med ett lysande alternativ för att nå slutmålet, den här gången i form av bilfärjan över Skanssundet över till Mörkö.

Tullgarns slott och Trosa

Egentligen hade vi tänkt åka direkt till Trosa från Mörkö, men när skyltarna mot Tullgarns slott dök upp fanns ingen tvekan om att vi skulle svänga förbi för att kika hur det såg ut.

Tullgarns slott

Mitt ursprungliga utflyktsförslag var att åka till Tullgarns slott eller Trosa…

Tullgarns slott för barnfamiljer

… men varför välja när man kan få båda?

Tullgarns slott

Jag hade inte förstått hur nära de berömda utflyktsmålen ligger varandra, det tog oss mindre än 20 minuter med bil från Tullgarns slott till Trosa.

Tullgarns slott

Vi kom till slottet vid lunchtid och hade i stort sett hela stället för oss själva.

Tullgarns slott

Enda smolket i bägaren var att cafét/värdshuset där vi hade tänkt fylla på energidepåerna var stängt. Det löste sig ändå, jag hade packat en kylväska med färdkost som jag visste skulle komma väl till pass någon gång under dagen. Blåbär, banan, riskakor och bärremmar är perfekt fika till utflykter, tillsammans med drickor som jag lägger separat i en liten kylväska med kylklampar.

Efter fjärilsjakt, fika, slappande på parkbänkarna och en promenad runt det fantastiskt fina slottsområdet satte vi oss i bilen och körde vidare mot Trosa.

Trosa för barnfamiljer

Det var evigheter sedan jag var där, men staden var såklart lika sockersöt som jag minns den. Det här måste väl ändå vara en av Sveriges gulligaste städer, jämsides med andra pärlor som exempelvis Sigtuna och Söderköping (som jag tidigare har skrivit om på bloggen).

trosa

Hela Trosa stod i full blom och trädgårdarna längs å-promenaden fullkomligt exploderade i olika färger. Vi såg inte en enda misskött trädgård längs ån, att bo i sådana här omgivningar kräver nog sitt fix för att passa in bland husraderna.

Trosa

Inspirerade av alla fjärilar vid Tullgarns slott önskade sig barnen varsin fjärilshåv som vi till slut hittade i bokhandeln för 29 kronor stycket. (Håvarna har använts flitigt hela helgen, bättre investering än glassen vi köpte!)

Trosa

Vi hade inga måsten alls och kunde strosa runt i staden utan stress…

Trosa för barnfamiljer

… och stanna på ställen som verkade intressanta. Att resa med barn förutsätter luftiga scheman för att alla ska bli glada och nöjda i slutändan. Man vet aldrig när det dyker upp en intressant humla eller en sten som måste undersökas i alla möjliga vinklar.

Trosa

Besöket i Trosa avslutades med ett självklart stopp vid Bomans glass, där smakerna varierar dag till dag. Ett hett tips är att välja vanilj om den finns på plats, den vann överlägset i vårt smaktest.

Längre inlägg om Tullgarns slott och Trosa kommer framöver, nu ska jag ut och fortsätta njuta av solen!


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

5 comments

  1. Härligt väder, och vilka fina bilder! Vi var vid Tullgarns slott i höstas faktiskt: http://www.freedomtravel.se/2017/10/tullgarns-slott/

    1. Ja, en väldigt fin dag fick vi – Tullgarn är verkligen värt ett besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close