Close
Tips om Malmö: 7 personliga favoriter under höst och vinter

Tips om Malmö: 7 personliga favoriter under höst och vinter

Sveriges tredje största stad, älskad av många och mindre omtyckt av andra. För egen del hade jag Malmö som min närmsta storstad under uppväxten i Karlskrona och hade inte vett nog att uppskatta grannen i Skåne. Jag glorifierade istället Stockholm och åkte hellre dit om chansen gavs. Malmö fick återkommande besök med jämna mellanrum, men det är först i vuxen ålder jag på riktigt har kommit att uppskatta staden och dess utbud av saker att se, göra och äta.

tips om malmö kallbadhuset

Numera får jag mina bästa Malmötips via min lillasyster Kajsa, som bor och jobbar i centrala Malmö. Här kommer en lista med sådant hon dragit med mig på under senaste besöken, med fokus på aktiviteter som funkar fint under höst och vinter.

Tips om Malmö: 7 personliga favoriter på saker att se och göra under höst och vinter

#1. Blomsterpigan

Blomsterpigan och dess skyltning både inne och utanför butiken har förmågan att lysa upp vilken trist höst- och vinterdag som helst. Med ett nyväckt intresse för växtlighet och blomster av alla slag (som bokstavligen talat växte fram under pandemin) är det lätt att bli lyrisk av både vackra blomsterarrangemang och en skön atomsfär. Jag blir glad av att bara gå förbi!

Adress: Hamngatan 4, 211 22 Malmö

#2. Lilla torg – butiker, caféer & härlig stämning

tips om malmö lilla torg

Lilla torg är knappast en doldis i Malmösammanhang, men förtjänar likväl en plats på min tipslista. Här har det bedrivits torghandel i flera hundra år och det är i princip ett måste att strosa runt på kullerstenarna oavsett om du är turist eller malmöit. Turning Torso i all ära, men vid torget ligger också ett par av Malmös äldsta (och mest kända?) hus. Jag gillar bäst det gula putsade huset (en del av Hedmanska gården) och det röda korsvirkeshuset som går under namnet Diedenska huset.

tips om malmö lilla torg

Hedmanska gården är alltså en äldre handelsgård/stadsgård som i sin tur består av fem olika byggnader, vilket skapar en liten lugn liten bubbla inne i staden. Här inne väntar söta butiker som förtjänar att utforskas i lugn och ro. En av dem är Fönstret åt gården, där jag äntligen slår till på en tysk adventsstjärna från Herrnhuter.

Inne på gården, i det gamla sädesmagasinet, ligger Form/Design Center. Här fortsätter jag julshoppingen till både mig själv och andra, stället är fullt med roliga och spännande designföremål i alla prisklasser. I anslutning till butiken finns ett gulligt café som absolut rekommenderas.

#3. Lilla Kafferosteriet

tips om malmö lilla kafferosteriet

Ska du ha redigt gott kaffe är Claus Mortensens hus i centrala Malmö ett givet stopp. Det här lilla kafferosteriet har hållit öppet sedan 2006 och är numera en etablerad Malmöklassiker. Vi som inte dricker kaffe kan istället sörpla varm choklad eller te, men också hugga in på fika och mackor. Läs mer på Lilla Kafferosteriets hemsida.

Adress: Baltzarsgatan 24, 211 36 Malmö

#4. Malmös parker

tips om malmö park

När min kusin flyttade hem till Blekinge efter några år i Malmö var parkerna en av grejerna hon saknade mest. I Malmö finns ett helt gäng med parker att välja på! Pildammsparken (kul med alla dammarna!) och Folkets Park (perfekt för barn!) är ett par återkommande favoriter.

#5. Ribban och Kallbadhuset

tips om malmö kallbadhuset

Jag avundas alla städer som har en strand mitt i staden. Malmö stoltserar med Ribersborgs strand, som går under smeknamnet Ribban. Det fina kallbadhuset (vars original invigdes redan 1898) är såklart en bonus! Läs mer på hemsidan för Ribergsborgs Kallbadhus.

Malmö

Nere vid Ribban får du också en schyst vy över det 190,4 meter höga Turning Torso, som sedan 2005 är ett givet inslag i Malmös stadsbild.

#5. Malmö Saluhall

tips om malmö saluhallen

För alla som gillar att titta på mat, och för all del äta mat, är Malmö Saluhall ett hett tips. Här beställer vi in varsin riktigt bra pasta på Papi (färsk pasta såklart, inget annat skulle tillåtas här!). På stället bredvid ”serveras Malmös bästa råbiff” om du frågar min syster. Efteråt strosar vi runt bland diskar dignade av ostar, kött, fika, praliner, kött, fisk, grönsaker, frukt och presentartiklar – i den här gamla industribyggnaden vid hamnen finns allt och lite till!

Adress: Gibraltargatan 6, 211 18 Malmö

#6. Vollmers Restaurang

tips om malmö vollmers

Vill du uppnå Malmös högsta level på matupplevelse? I så fall är det Vollmers Restaurang som gäller. Det här stället stoltserar med två stjärnor i Michelinguiden och bjuder enligt säkra källor på en matupplevelse utöver det vanliga. Läs mer och boka bord på hemsidan.

Adress: Tegelgårdsgatan 5, 211 33 Malmö

7. Tips på hotell i Malmö: MJ’s

MJs hotell malmö

Letar du tips på boende i Malmö kan jag rekommendera MJ’s, som ligger bara ett stenkast från Lilla torg. Hotellrummet är ett av de mysigaste jag har checkat in på här i Sverige. Inne på hotellet väntar färgglada mönster i pastelliga toner, sammetsklädda möbler och en piazza som påminner om en italiensk villadröm i rosa. Helheten skapar ett hotell med karaktär, och är därmed ett perfekt häng både för oss långväga gäster och malmöiter som går hit för att hänga i hotellbaren eller käka i restaurangen.

Läs mer: Hotellrecension om MJ’s – Är MJ’S Malmös bästa hotell?

Adress: Mäster Johansgatan 13, 211 21 Malmö


Här hittar du fler tips om saker att se och göra i Skåne. Omslagsbild: Malmö Saluhall.

5 comments

 1. Ja vi som bor vid stranden har glädje av att också ha nära till Saluhallen (ett gammalt godsmagasin) så där hänger vi ofta – en viss blogg har fish & chips där på andraplats i Malmö, hehe. Fast säg åt din syrra att testa råbiffen på Kollektivkrogen. Så bra att vi delade på en till för det var kvällens höjdpunkt.
  Malmö har förändrats till det bättre de tjugo år vi bott här så det är inte så konstigt att du inte såg allt kul förr. Mycket har hänt. Men en speciell malmöanda har alltid funnits. Det är mest skärgård jag saknar här. Dock är staden trots sina parker den minst gröna i Sverige.
  Kan rekommendera så många matställen här.

  1. Tack, jättekul med input från någon som bott där så länge som du har! Alltså, jag gillade inte alls Malmö när jag var yngre – hade helt klart siktet inställt på Stockholm. Å andra sidan känner jag igen den där ”Malmöandan” du pratar om, eftersom vi var ett gäng där nere som verkligen kände att vi hörde ihop och var av ett annat skrot och korn än de betydligt snobbigare stockholmarna… 🙂

   Ska genast tipsa Kajsa om Kollektivkrogen, hon älskar råbiff så lär bli glad!

 2. Åh, jag som tyckte jag var duktig på att utforska Malmö när jag bodde där en vecka i somras – inser ju nu att jag missat en massa härliga platser! Får helt enkelt bli en resa tillbaka 😉

  1. Det får bli MÅNGA resor tillbaka Amanda! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close