Close
Skara Sommarland: tips för en lyckad upplevelse

Skara Sommarland: tips för en lyckad upplevelse

Skara Sommarland är, som namnet ger tydliga indikationer på, en sommarklassiker för många barnfamiljer. Nöjesparken, som ligger alldeles utanför Skara (ca 1:40 h med bil från Göteborg), tillhör Parks and Resorts Scandinavia. I detta familjeföretag ingår även Gröna Lund, Kolmården och Furuvik. Vår familj (två vuxna och tre barn i åldrarna 10, 8 och 4 år) gjorde vårt premiärbesök på Skara Sommarland den första veckan i juli under vår roadtrip runt västgötaturen – och enligt barnen var stoppet vid Skara Sommarland höjdpunkten under vår sommarresa i Västsverige. Här är våra tips för en lyckad upplevelse.

Skara Sommarland och tips för en lyckad upplevelse

skara sommarland
skara sommarland
skara sommarland

#1. Vad utmärker Skara Sommarland från andra nöjesparker i Sverige?

skara sommarland
skara sommarland

Skara Sommarlands stora dragningskraft jämfört med med Liseberg, Gröna Lund, Kolmården och Furuvik är vattenparken – som är Skandinaviens största. I vattenparken finns åkattraktioner av riktigt hög klass, vilket gör att stället är populärt inte bara för barnfamiljer utan också badfantaster i alla åldrar. Även tivolidelen håller hög klass. Jag är i ärlighetens namn inte överförtjust i varken badland eller nöjesfält, men eftersom vi är en familj där 4 av 5 familjemedlemmar älskar konceptet hänger jag såklart med ändå – under våra resor ser vi till att alla i familjen ska få bocka av något på önskelistan. Bästa upplevelsen på Skara Sommarland enligt våra äldre barn blev helt klart ”Cobran” i vattenparken, medan yngsta dottern gillade berg- och dalbanan Tranan allra mest.

#2. Vilka åldrar gör sig bäst för ett besök på Skara Sommarland?

skara sommarland
skara sommarland

Skara Sommarland lämpar sig för för både barn och vuxna, och många av besökarna är barnfamiljer som kommer i olika konstellationer. Jag har tidigare skrivit här i bloggen att Furuvik förmodligen lämpar sig upp till 10-12 år, och skulle spontant säga att Skara Sommarland passar för äldre barn och ungdomar än så – inte minst på grund av vattenparken. För personer som vill ha rejält utmanande tivoliupplevelser bör dock Liseberg eller Gröna Lund vara förstahandsvalet.

skara sommarland
skara sommarland

Vår fyraåring hade fullt upp att åka lämpliga karuseller i tivolit, men trivdes lika bra i vattenparken och vid den stora lekplatsen. Hon är definitivt i en ultimat ålder för Skara Sommarland, likaså vår åtta- och tioåring.

#3. Vad kostar det och går det att komma billigare undan?

Det som är skönt med Skara Sommarland jämfört med flera andra nöjesparker är att alla attraktioner utom gokart-versionerna Imola 2000 och Formula Indykart ingår i entrébiljetten. Parkering och väskinlämning i vattenparken är dock avgiftsbelagd, liksom hyra av skrinda som finns vid entréerna. I övrigt gäller följande priser och rabatter:

 • Små barn: Barn under en meter går in gratis.
 • Entré seniorer (från 60 år): 179 kr/en dag och 299 kr/två dagar.
 • Entré övriga (upp till 60 år): 369 kr/en dag och 539 kr/två dagar.
 • Grupprabatt: Är ni minst 20 personer får ni 20 kr rabatt på entrén.
 • Säsongskort: För personer som bor i närheten, eller som vet om att de kommer att åka till Skara Sommarland ofta, lönar det sig att köpa säsongskort för 699 kr.
 • Rabatt på entrébiljetten: Har du besökt någon av de andra parkerna som ingår i Parks and Resorts Scandinavia (Gröna Lund, Kolmården och Furuvik) under 2019? Spara entrébiljetten och få 30 procent rabatt på entrépriset.

#4. En eller två dagar på plats?

skara sommarland

Med tanke på att jag ogillar att stressa kändes våra två dagar på plats som en bra lösning. Vi gjorde vattenparken och showföreställning ena dagen, och satsade dagen efter på att göra tivolidelen. Däremellan kunde vi ta det lite lugnt inne i vår stuga på familjecampingen i direkt anslutning till parken.

Kommer du hit under en varm dag kommer det dessutom att vara långa köer till attraktionerna inne på vattenparken, vilket gör att mycket av tiden inne i parken riskerar att gå åt till att bara köa. Är det däremot lite folk på plats kan du ”klara” parken på en dag, gångavstånden mellan attraktionerna är inte så stora.

För bästa möjliga upplevelse satte vi oss med parkkartan och dagsschemat för att barnen skulle få pricka in sina önskemål – därefter kunde vi göra ett någorlunda hyfsat körschema att anpassa oss efter.

#5. Skara Sommarland: Vattenparken

skara sommarland

Det finns idag 13 olika attraktioner i vattenparken, vilka delas upp i tre olika svårighetsgrader: blå (lätt), röd (mellan) och svart (svår).

Blå (Lätta), max 7 år:

 • Lagunen: Ett alldeles ”lagom” äventyrsbad för yngre barn, där det bland annat finns tre vattenrutschbanor. 
 • Piratön: För varma dagar är det här stället, med dess 60 olika sätt att bli nedskvätt på, ett perfekt tillhåll för småbarnfamiljer.

Röd (Mellan):

 • Splashing Hill: Här sitter 1 eller 2 personer i båtar som åker nerför tre olika banor, där du kan välja mellan ”sliding” eller ”flying”-karaktär.
 • Sagopoolerna: Tre pooler med det mesta man kan önska sig i badväg: rutschkanor, vattenfall, forsfärd och linbana.
 • Vågpoolen: Den här är med sina 1500 kvm Nordens största vågpool. Utöver de en meter höga vågorna finns också en 60 meter lång strandkant
 • Forsfärden: En ganska behaglig forsränning där du forsar fram i en gul gummiring.
 • Racer: Precis som namnet antyder är det här en vattenrutschkana där dina tävlingsinstikter väcks till liv – upp till 4 personer kan tävla samtidigt med tidtagning och allt.
 • River Run: Längre forsränning än ”Forsfärden”, hela 240 meter – där du åker ensam eller i dubbelring.
 • Snake Pit: ”Tvära kast och snabba loopar” – den här attraktionen har tre ormliknande banor som slingrar sig fram.
 • Waka Waka: Den här 210 meter långa banan var 2019 års stora nyhet på Skara Sommarland. Det här är den fösta vattenrutschkanan av sitt slag i Europa, och den liknas vid skidåkning där du vid varje sväng tar ut skären och får extra fart vid varje sväng.

Svart (svår):

 • Vortex: Den här attraktionen kan liknas vid ett enormt avloppsrör där du sugs ner och så småningom hamnar i en stor ”behållare”. Här kan du kan åka runt flera varv innan du hamnar i landningspoolen.
 • Big Drop: Den här attraktionen kräver sin kaxighet! Efter att ha klivit in i en röd kapsel och korsat armar och fötter öppnas en fallucka under fötterna, och du faller fritt i en hastighet upp till 60 km/h!
 • Cobran (FAVORIT!): Under denna åkturen sitter 2-4 personer i en gul gummiflotte. Därefter väntar bland annat ett stup, en enorm våg, tunnlar och en 13 meter hög vägg för att skapa en badupplevelse utöver det vanliga.

Bra att tänka på: Poolerna är uppvärmda till 25 grader, vid dåligt väder/kallt i luften kan det därför vara så värt att hyra en våtdräkt vid väskinlämningen.

#6. Skara Sommarlands shower

skara sommarland
skara sommarland
skara sommarland

I år, alltså 2019, har det körts två populära shower i parken: dels en show med de populära barnprogramsprofilerna ”Jecko och Jessie” (kördes fram till 27 juli), dels ”Pirate Show” (körs fram till säsongen slutar 25 augusti). Dykshowen med pirattema är ett måste! Det här är en 20 minuter lång och unik show där akrobatik varvas med dyk från höjder jag knappt vågar tänka på. Hela vår familj satt stundtals och höll andan.

Tider för showen: Piratshowen hålls kl 12 och 15 under hela säsongen, men det körs även en extrashow kl 18 under 29 juni-11 augusti.

#7. Skara Sommarland: Tivolit

skara sommarland
skara sommarland
skara sommarland
skara sommarland

Inne i tivolidelen finns idag 19 olika attraktioner, där våra klara favoriter i blir Tranan och Newton. Tranan består av två gondoler som hänger utanför själva rälsen, och under turen ”glidflyger” och snurrar man fram. En stor fördel är att hela familjen får åka med eftersom längdgränsen går vid 110 cm. Newton kan beskrivas som Skara Sommarlands version av Lisebergs ”Flumeride”, det vill säga en fartfylld och blöt upplevelse med mycket skratt!

#8. Skara Sommarland: Gokart

skara sommarland
Imola 2000.
skara sommarland
Formula Indycart.

En annan favorit för oss blev gokart, där de stora barnen testade Imola 2000 och vi vuxna gick loss på Formula Indycart. Tänk på att heltäckande skor krävs. Biljetterna till gokart kostar 30 kr/åk, biljetterna finns att köpa antingen på webben eller vid Gästservice, campingreceptionen, Funny House eller Tranankiosken.

skara sommarland

Vår lilla tjej vill inte vara sämre och körde sin egen ”gokart” i Trafikstaden och dess elbilar.

#9. Skara Sommarland: Familjecamping

skara sommarland
skara sommarland

Precis bredvid Skara Sommarland ligger en tillhörande familjecamping, med en egen entré rakt in i parken. På området finns plats för 500 husvagnar och tält. Det finns även 300 stugor i olika kategorier, samt några lägenheter. Vi bodde i en premiumstuga, en 35 kvm stor och fräsch stuga med kökspentry och egen toalett/dusch med plats för upp till 8 personer. Avresestäd ingår, det gör däremot inte lakanset. Ta med egna, alternativt kan ni hyra i campingreceptionen. Här kan ni läsa mer om de olika boendealternativen på campingen.

#10. Skara Sommarland: Tips och bra att veta

skara sommarland
 • Förköp biljetter på hemsidan för att slippa långa köer vid entrén!
 • Restauranger/Café: Det finns i dagsläget sex olika restauranger/grillar inne på området, där det serveras allt från dagens rätt till hambugare och tacobuffé. Därutöver finns tio olika kiosker/caféer där du kan köpa sötsaker och lättare snacks. Den godaste mjukglassen hittar ni på Miami Ice.
 • Grilla egen mat? Det är eldningsförbud inne i parken, gäster hänvisas istället till de grillar som finns vid Funny House.
 • Omklädningsrum och duschar? Finns vid vattenparken, här finns även bemannad väskinlämning som är avgiftsbelagd.
 • Bankomat? Finns inne i parken, vid Gästservice. Det går dock utmärkt att betala med kort i alla parkens kassor.
 • Öppettider? Skara Sommarland har öppet kl 10-19, men vattenparken stänger redan kl 18. Under 2019 pågår säsongen 6 juni – 25 augusti (men i år kommer det även att köras ”Scary Sommarland” under Halloween i slutet av oktober).
 • Skara Sommarlands hemsida? Här hittar ni den mesta informationen ni behöver.
 • Fler utflyktstips i området? Läs mitt inlägg Tips om att resa med barn: Västgötaturen

Besöket på Skara Sommarland ingick som en del av Västgötaturen i samarbete med Turistrådet Västsverige. Fler utflykttips i den här delen hittar ni på www.vastsverige.com. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close