Close
Tips på utflyktsmål runt Göteborg: ”Strax Utanför Göteborg”

Tips på utflyktsmål runt Göteborg: ”Strax Utanför Göteborg”

Med jämna mellanrum får jag frågor från vänner och bekanta om tips på utflykter runt Göteborg. Frågan är befogad eftersom jag själv har bott i närheten av Göteborg (Varberg) och dessutom är gift med en göteborgare. Initiativet ”Strax Utanför Göteborg” har samlat några extra sevärda platser strax utanför Göteborg dit det är enkelt att ta sig med lokaltrafik: Hönö, Alingsås, Floda & Nääs, Styrsö & Vrångö, Marstrand och Gunnebo slott. De flesta platserna har jag besökt själv vid något tillfälle, men inte alla.

Jag gillar när destinationer och sevärdheter ”paketeras” med en röd tråd på ett sätt som gör att jag, i egenskap av resenär, blir nyfiken och vill veta mer om de respektive platserna. I det här fallet är de gemensamma nämnarna närheten (i det här fallet till Göteborg), enkelheten att ta sig dit – och givetvis sevärdheten. Bra jobbat alla inblandade!

Tips på utflyktsmål runt Göteborg: ”Strax Utanför Göteborg”

Hönö:

Många som vill ha tips på utflykter runt Göteborg vill uppleva skärgårdslivet men utan att behöva åka alltför långt. Hönö, den största ön i Göteborgs skärgård, har det mesta du kan förvänta dig av västkusten i form av öliv, sjöbodar och båtar. Hit tar du dig på bara en timme från Göteborgs centralstation.

Läs mer: Hönö – en pärla på västkusten

Alingsås:

fika nynäshamn müllers

Blotta vetskapen om att Alingsås brukar kallas för ”The capital of Swedish Fika” gör att staden ligger högt upp på listan av städer att besöka i Sverige. Här väntar charmiga trähus och kullerstensgator, men också en hel massa bra fikaställen. Till Alingsås tar du dig enkelt från Göteborg med Västtåget på mindre än en halvtimme.

Läs mer: Svenska fik: anledning god nog att turista i mitt eget land!

Floda och Nääs:

Nääs Fabriker

Några av höjdpunkterna i bruksmiljöerna Floda och Nääs drygt en halvtimme från Göteborg är matstället Garveriet, restaurangen Jernbruket och Nääs slott (en av inspelningsplatserna för ”Vår tid är nu”). Här finns också Nääs Fabriker, vars vision är att bli ett av Sveriges mest uppskattade utflyktsmål. Här samsas bland annat butiker, café, handelsbod och det finns även ett hotell inhyst i ett gammalt bomullsspinneri. Vår familj har bott på hotellet ett par gånger och kan varmt rekommendera stället vidare.

Läs mer: Nääs Fabriker Hotell & restaurang – hotelltips i Västsverige

Styrsö och Vrångö:

Det finns ett tjugotal härliga öar längs Göteborgs kust, var och en med sin speciella charm – men Styrsö och Vrångö sticker ut lite extra! Öarna ligger mindre än en timmes resa från Göteborg med spårvagn och färja (48 minuter till Styrsö och 57 minuter till Vrångö).

Läs mer: Styrsö och Vrångö – stadsnära skärgårdsidyller

Marstrand:

marstrand Sveriges vackraste stad

Här kan man snacka svensk pärla! Marstrand är ett givet tips på utflykter runt Göteborg. Ön är oerhört vacker oavsett årstid. Segling är ett ständigt återkommande tema på ön, men hit finns definitivt anledning att åka oavsett om du gillar båtlivet eller inte. Till Marstrand tar du dig på drygt 50 minuter från Göteborgs centralstation via tåg, buss och färja (färjan över går på ett kick, du hinner knappt blinka innan du är över.)

Läs mer: Att göra på Marstrand

Gunnebo slott:

På en kulle mellan Stensjö och Rådasjön i Mölndal ligger Gunneby slott – ett perfekt utflyktsmål som passar alla åldrar (slott är alltid ett vinnande koncept om ni frågar mig). Vi har varit på slottet med Tobias familj på fikabuffé i jultider – det är väldigt stämningsfullt att strosa runt i de här 1700-talsmiljöerna. Att resa hit från Göteborgs centrum tar en dryg halvtimme vilket känns väldigt överkomligt för utflykt från stadsbruset.

Tips! Ett härligt sätt att uppleva någon eller några av platserna ovan är att ge dig ut på Gotaleden – en drygt sju mil lång vandringsled som sträcker sig mellan Göteborg och Alingsås. Leden är uppdelad i 9 etapper, läs mer här.


Mer inspiration om Sverige hittar du i min bloggserie Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips. Inlägget är ursprungligen skrivet under oktober 2019 och uppdaterades i april 2023.

3 comments

  1. Bohus fästning, och Vinga fyr tycker jag åxå får vara med på ett hörn!☺

    1. Sant, så sant! Men lätt att ta sig kommunalt? Jag har faktiskt ingen koll på just den biten. Har ju heller inte varit på Vinga än… katastrof!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close