Close
Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr

Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr

Det är så lätt att förknippa begreppet weekend med en resa utanför Sveriges gränser, men så behöver det förstås inte alls vara. Sverige erbjuder en hel uppsjö med platser som erbjuder allt från shopping och god mat till vackra naturvyer och uppskattade promenadområden.

Istället för att lyfta de svenska storstadsklassikerna Stockholm, Göteborg och Malmö tänkte jag ta sikte på lite mindre städer i vårt avlånga land. Flera av dem har jag redan skrivit om inom ramen för Resfredags Svenska Pärlor, andra är jag nyfiken på och kommer kanske att skriva närmare om framöver. Varsågod, här är en lista på resmål att spana på inför din nästa weekend i Sverige!

Läs mer: Höstweekend i Sverige – hit åker jag gärna!

Weekend i Sverige: sexton tips på weekendstäder

#1. Att göra i Ystad

ystad
Löderups strandbad, öster om Ystad. Foto: Sara Blomqvist

Ystad, en av Sveriges sydligaste städer, är en osedvanligt vacker liten pärla. Med tanke på Ystads geografiska läge har staden en spännande historia att ta del av, den medeltida köpstaden är välbevarad innanför de tre portarna Västerport, Norreport och Österport.

Höjdpunkter? Apotekarhuset från 1400-talet är ett av de äldsta husen i Skandinavien som fortfarande är bebott. Även klostret med S:t Petri kyrka och klosterträdgårdarna är något utöver det vanliga. Ystad har inga köpcentrum vilket gör att staden känns äkta, här finns istället en hel uppsjö med matställen och småbutiker. En annan klassiker är givetvis Ystad Saltsjöbad med dess oslagbara läge vid havet. Utanför Ystad väntar dessutom Österlen, Sveriges motsvarighet till Toscana, vilket bådar gott om du är ute efter en naturskön weekend i Sverige.

Mer läsning: Tips om Österlen – utflykter, boende, restauranger och sevärdheter

#2. Att göra i Lund

Botaniska trädgården. Foto: City Lover Reser

Eftersom jag är uppvuxen i Karlskrona fanns all anledning att ta tåget ner till Lund, som dessutom blev den naturliga universitetsstaden för flera av mina kompisar efter gymnasiet. Jag håller fortfarande Lund som en av Sveriges mest promenadvänliga städer.

Höjdpunkter? Botaniska trädgården passar perfekt för picknick, korsvirkeshusen är i en klass för sig och jag vill givetvis slå ett slag för Ahlgrens Konfektyr som är en av de mest välrenommerade konfektyrbutikerna i Sverige. Dessutom finns Lommas milslånga sandstränder i närheten!

Läs mer: Mer information och fler bilder på Botaniska trädgården hittar ni i resebloggen City Lover Reser.

#3. Att göra i Karlskrona

karlskrona
Brändaholms röda stugor är välkända.

Min hemstad Karlskrona är Blekinges svar på Stockholm. Örlogsstaden är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och marintemat är genomgående i staden. Historienördar lär definitivt få sin beskärda del av kakan, men det går också alldeles utmärkt att “bara” äta gott och shoppa.

Höjdpunkter? Ett besök Stumholmens Marinmuseum borde nästan vara obligatoriskt, liksom en promenad ut till de vykortsvackra röda kolonistugorna på Brändaholm. Sommartid bör du hoppa på en av alla båtar ut till skärgården.

Läs mer: Att göra i Karlskrona

#4. Att göra i Kalmar

kalmar slott

Kalmar är inte helt olikt Karlskrona och ligger bara 10 mil därifrån. Det Kalmar däremot kan skryta om, med all rätta, är sitt slott. Jag brukade julhandla i staden under min uppväxt och hade vi tur tajmade besöket med julmarknaden på Kalmar slott (en av de mest stämningsfulla jag har varit på).

Höjdpunkter? Slottet är ett säkert kort, liksom de gamla delarna av stan som ligger precis vid slottet. Kalmar konstmuseum lär vara värt ett besök, likaså länsmuseet (läs mer nedan). Ett hett tips är annars soppteatern på Kalmar teater. Närheten till Öland är givetvis en stor bonus!

Läs mer: Här kan du läsa mer om julmässa på Kalmar Slott.

#5. Att göra i Växjö

Växjö
PM & Vänner. Foto: Marie Jusinski

Inne i de småländska skogarna hittar ni Växjö, en stad som jag borde känna bättre än vad jag gör med tanke på det korta avståndet till staden från Karlskrona.

Höjdpunkter: På senare tid har jag hört flera uppmärksamma hotellet och restaurangen PM & Vänner, inte så konstigt med tanke på att restaurangen under flera år har hyllats som en av Sveriges bästa. Min storasyster, som också har rest mycket, menar att PM har den “bästa hotellfrukosten i världen”. Ni förstår att jag måste åka dit va? Ett annat restaurangtips är hamburgerhaket Grilleriet Burgers. Med tanke på att Växjö marknadsför sig som Europas grönaste stad finns också en mängd fina naturupplevelser att ta del av.

#6. Att göra i Varberg

sveriges sommarstad varberg

Jag hade knappt ens hört talas om Varberg innan jag hux flux flyttade dit på grund av en tidsbegränsad juristtjänst. Jag flyttade in i en vindslägenhet med utsikt över havet och Varbergs fästning och hade lätt kunnat bo kvar än idag. Staden ligger bara en timme från Göteborg och har allt som krävs för en lyckad weekend – med fördel en spainspirerad sådan. Trots att staden är ganska liten finns ett par riktigt högklassiga spa, min personliga favorit är Asia Spa.

Höjdpunkter? Det finns ett gäng, ska ni boka en weekend i Sverige vågar jag lova att Varberg kommer att leverera. Några av mina personliga favoriter är strandpromenaden längs havet, Varbergs fästning och Getterön.

Läs mer: Varbergs stadshotell & Asia Spa 

#7. Att göra i Jönköping

Jönköping

Mitt jobb som jurist tog mig även en sväng till Jönköping. Jag trivdes verkligen i staden som sådan (Vättern är ett utmärkt substitut för mina havsvyer!), även om tjänsten i sig inte var någon höjdare. Jönköping är en relativt stor stad och kan absolut vara ett utmärkt alternativ som destination för din nästa weekend i Sverige.

Höjdpunkter: Picknick vid Vätterns strand och middag nere vid Hamnpiren är två säkra kort, passa också på att göra ett par utflykter till Gränna och Visingsö.

Läs mer: Cykelgurun Elna Dahlstrand bjuder på många inspirerande bilder och uppdateringar från området, bland annat det här inlägget om Jönköpings Toscana. Fler Jönköpingstips från Elna, både cykelrelaterade och allmänna, hittar du här.

#8. Att göra i Visby

Visby

Utlandskänsla fast ändå hemma, kullersten och politik, grönområden och medeltid – Visby är hela Sveriges egen sagostad. Trots att jag nästan ser Gotlandsbåtarna från mitt köksfönster har jag bara varit på Visby ett fåtal gånger, jag får nästan skämmas.

Höjdpunkter? Ringmuren, strandpromenaden, ruinerna, gränderna, konstutbudet och restaurangerna, Visby har något för alla!

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#9. Att göra i Söderköping

weekend i Sverige

Ska vi fortsätta på sagotemat ligger Söderköping bra till. Det här är äkta Astrid Lindgren-idyll till den milda grad att filmatiseringen av Madickenböckerna faktiskt skedde här. Efter otaliga resor förbi staden på väg ner mot Karlskrona gav jag staden en chans på riktigt. Och tro mig, det lär bli början på en livslång kärlekshistoria.

Höjdpunkter? Söderköpings bokhandel (Sveriges äldsta!), de vackra Drothemskvarteren och naturnära Vänneberga gård. Bara fyra mil från stadskärnan väntar dessutom Sankt Anna skärgård som är värd att besöka!

Läs mer:

#10. Att göra i Norrköping

Foto: Lina Skandevall

Spårvagnsstaden Norrköping är en stad som inte har fått chansen den förtjänar av mig. Vi har varit där på genomresa några gånger och vi har även gjort några uppskattade besök på Kolmården som ligger alldeles utanför staden.

Höjdpunkter? Förutom Kolmården, som är en favorit i vår familj, finns i centrala Norrköping det omtalade kvarteret Knäppingsborg med dess tre torg. Resejournalisten Lina Skandevall har också talat sig varm om The Lamp Hotel och Brödernas Kafé.

Läs mer: Lina Skandevall uppdaterar regelbundet om livet i Norrköping.

#11. Att göra i Örebro

Foto: Katarina Wohlfart

Örebro är slottsstaden som numera har blivit en favorit hos mig. Min poddkollega Lisa har pluggat där och pratar varmt om staden, dessutom gör resebloggerskan Sanna Rosell bra reklam för sin hemstad.

Höjdpunkter? De platser som lockar mest är slottet (givetvis slottet), friluftsmuseet Wadköping med alla dess trähus och gårdar samt utflykter i de vackra närområdena.

Läs mer: Att göra i Örebro – tips om Örebro med omnejd för alla

#12. Att göra i Karlstad

att göra i karlstad
Wermlandoperan.

I Karlstads fall var det från början inte staden i sig, utan stadens kulturutbud som lockade mig i form av Lars Lerins permanenta utställning på Sandgrund. Efter ett par dagar på plats är jag övertygad om att Karlstad är ett perfekt weekendtillhåll! Bra med shopping, ett rikt kulturutbud och god mat är några av anledningarna att åka hit under höst och vinter. Under mitt sommarbesök satsade jag istället på cykling på Klarälvsbanan, löpning i Mariebergsskogen och kajakpaddling på Klarälven.

Höjdpunkter? Lars Lerins utställning på Sandgrund är ett måste, likaså en föreställning på Wermlandoperan och ett besök i Mariebergsskogen.

Läs mer: Att göra i Karlstad samt Tips om Karlstad för aktiva sommardagar.

#13. Att göra i Västerås

Foto: FreedomTravel

Alltsedan sedan jag såg Västerås klockrena tolkning av Game of Thrones intro i mina FB-flöden runt nyår har jag funderat på att göra Västerås som nästa weekend i Sverige. Många pratar om det nyöppnade hotellet Steam Hotel utanför staden just nu, men jag skulle gärna vilja se mer av vad själva Västerås erbjuder. Tågresan till och från Stockholm tar bara en timme, det är ju lika lång tid som det tar för mig att åka hem till Nynäshamn!

Höjdpunkter? Området runt Svartån lär vara vacker, liksom domkyrkan. Sala Silvergruva som ligger i närheten är jag också sugen på att besöka.

Läs mer: Inspiration från Västerås hittar ni bland annat hos People in the Street och FreedomTravel.

#14. Att göra i Uppsala

Orangeriet i Uppsala. Foto: Jeanette Seflin

Som Stockholmsbo skäms jag nästan över hur sällan jag tar chansen att åka till Uppsala. Jag har varit där på traditionellt valborgsfirande och ett flertal jobbmöten, och nyligen gjorde jag slag i saken och spenderade en efterlängtad weekend i staden.

Höjdpunkter? Slottet och domkyrkan är några av favoriterna, jämsides med några av de mäktiga universitetsbyggnaderna. Missa heller inte Günterska Hovkonditori & Schweizeri. För att komma i rätt stämning inför ett Uppsalabesök rekommenderas att lyssna på Veronica Maggio som med besked har satt Fyrisån och Rackarberget på kartan!

Läs mer:

#15. Att göra i Umeå

höstweekend i sverige

Min morfar kom från Umeå och min mamma har alltid pratat gott om björkarnas stad. När min lillasyster flyttade dit för att plugga på universitetet fick jag äntligen en anledning att hälsa på.

Höjdpunkter? En av Umeås styrkor är att det finns en ultimat mix av skog, älv, hav, stad och sjöar. Några specifika höjdpunkter är Bildmuseet och restaurangerna/barerna Köksbaren, Le Garage och Rost. Butiken Eljest vid Vasaplan är också ett hett tips, med försäljning av lokalproducerad inredning och saker med Norrlandstema. Även Kvinnohistoriskt museum i Väven är att rekommendera, där kan man också fika på Kulturbageriet. Hotellfrukost och/eller afternoon Tea äts med fördel på Stora Hotellet/Gotthardts. Om du gillar jazz och är i Umeå på en torsdag bör du ta dig till Studion som ligger i Folkets hus källare. Resebloggaren Linda/Resa medvetet kommer från Umeåtrakterna och har skrivit en cityguide om staden.

Läs mer: Att göra i Umeå (med fokus på höstweekend)

#16. Att göra i Östersund

Foto: Daniel Rydén

Norra Sverige är inte min paradgren när det kommer till weekend i Sverige, det ska jag villigt erkänna. Det finns oerhört mycket att upptäcka, uppleva och utforska för oss som är ute efter en weekend i Sverige, inte minst norröver. Jag fastnade för Östersund tack vare bloggaren Daniel Rydéns bildsköna kärleksförklaringar till sin stad.

Höjdpunkter: Östersund lär vara ett utmärkt resmål under vintertid, men är minst lika bra på sommartid om ni frågar mig. Jag var där med familjen under juni månad och kunde bland annat njuta av en cykeltur på Frösön, SUP-paddling, bad och skönt häng vid Surfbukten – och inte minst en heldag på fantastiskt fina Jamtli. Under vintern har staden fokus på vinteraktiviteter i form av skridskor och skidor.

Läs mer: Att göra i Östersund under sommartid.


Andra exempel på förslag till en weekend i Sverige är Visby, Helsingborg, Kristianstad, Sundsvall och Linköping. Brukar ni resa på weekend i Sverige och om ja, har ni någon favoritstad att rekommendera  för en weekend i Sverige som jag inte har tagit upp? 

19 comments

 1. Ville först skrika MEN HALLÅ DALARNA DÅ?!?
  …men var ett ljuvligt och väldigt mastigt inlägg så det vore ju orättvist. Tack för inspiration!

  Nu; DALARNA!
  Finns många pärlor. Tällberg känt men supermysigt, Leksand, Orsa, Mora… och Rättvik med Dalhalla… och massa små ställen runt om. Gör en roadtrip!

  1. Hehe, varsågod och som du märker är Dalarna lite av en vit fläck för mig. Det är definitivt läge för en roadtrip norröver!

 2. High five för Sverige! Och tack för länk. Mitt bästa Sverigeinlägg är detta. http://resamedvetet.se/sommarstader-dagsutflykter-bilsemester-i-sommarsverige/ Kanske kan den som till och med läser kommentarerna hitta något där, den är ju uppenbarligen väldigt sugen på Sverige.

  1. Tack Linda, det inlägget är ju toppen! Sverige har sannerligen många fina sommarstäder, synd bara att de flesta tycker att just sommaren är enda tiden på året att utforska dem.

 3. Åh, märker ju att du har mycket att upptäcka i norr! Weekend i Abisko till exempel; långt från storstadskänslan med med gäster från hela världen (det kändes som jag var utomlands när jag var där uppe en vinter). Weekend på Höga Kusten. Weekend i Åre… weekend i Dalarna som Lisa skriver. märker ju att dessa typer av weekends i norr är av en helt annan karaktär i och för sig; mer aktivitet. Mer äventyr. Mindre storstad. 🙂

  1. Men JA, jag är verkligen peppad till att ge mig norrut för att vidga mina vyer. För mig har typ Uppsala känts långt norrut… 🙂

 4. ps. var inte dryg i min kommentar – märker att jag låter det! och vet ju att du ÄR norrifrån!

 5. eller nej skrev fel. vet ju att du inte är från norr. äsch, min hjärna behöver paus!!

  1. Hehe, anade felskrivning. Det är inte bra att sitta vid datorn så här sent!

 6. Toppen med Sverigetips! Det är oxå superbra för alla oss som reser med husbil! Tack oxå för länken!

  1. Tack själv för Västerås-inspo!

 7. Tack för tipsen!
  Nästa resa norröver ska jag stanna till i Söderköping och titta på fina gamla hus tror jag!

  1. Det tycker jag verkligen att du ska.

 8. Tack för fina tips! Har besökt alla städer u har med och några tämligen ingående. Men Ystad och Karlskrona vill jag titta mer på i sommar och även Umeå finns me dpå listan där jag bara varit ett par gånger.
  Fint med länkar så man kan titta vidare.

  1. Imponerande att du har varit i alla städerna, nu undrar jag såklart nyfiket vilken av dem du gillade bäst!!

 9. Så himla fin inspiration för oss som gillar att upptäcka Sverige! 🙂 Trots att jag bott i Växjö i 15 år håller jag nog min nuvarande hemstad Linköping högre som weekendstad. Gamla Linköping … Flygvapenmuseet … eklandskap …mysiga caféer i överflöd … och Cloettas fabriksförsäljning 😉

  1. Tack, kul att höra Linnea! Ja, Linköping fanns med som bubblare längst ner – men kände inte riktigt att jag hade tillräckligt på fötterna för att skriva den som en egen punkt. Var och hälsade på min lillebror ett par gånger när han bodde där och pluggade. Gillade det jag såg – hoppas kunna åka tillbaka snart! (Den där fabriksförsäljningen är för övrigt livsfarlig, haha!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close