Close
Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr

Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr

Det är lätt att förknippa begreppet weekend med en resa utanför Sveriges gränser, men så behöver det förstås inte alls vara. Sverige erbjuder en hel uppsjö med platser som erbjuder allt från shopping och god mat till vackra naturvyer och uppskattade promenadområden.

Istället för att lyfta de svenska storstadsklassikerna Stockholm, Göteborg och Malmö tänkte jag ta sikte på lite mindre städer i vårt avlånga land. Flera av dem har jag redan skrivit om inom ramen för Resfredags Svenska Pärlor, andra är jag nyfiken på och kommer kanske att skriva närmare om framöver. Här är en lista på resmål att spana på inför din nästa weekend i Sverige!

tips om helsingborg kärnan

Läs mer: Höstweekend i Sverige – hit åker jag gärna!

Weekend i Sverige: sexton tips på weekendstäder

#1. Weekend i Ystad

Löderups strandbad österlen
Löderups strandbad, öster om Ystad.

Ystad, en av Sveriges sydligaste städer, är en osedvanligt vacker liten pärla. Med tanke på Ystads geografiska läge har staden en spännande historia att ta del av, den medeltida köpstaden är välbevarad innanför de tre portarna Västerport, Norreport och Österport.

Höjdpunkter? Apotekarhuset från 1400-talet är ett av de äldsta husen i Skandinavien som fortfarande är bebott. Även klostret med S:t Petri kyrka och klosterträdgårdarna är något utöver det vanliga. Ystad har inga köpcentrum vilket gör att staden känns äkta, här finns istället en hel uppsjö med matställen och småbutiker. En annan klassiker är givetvis Ystad Saltsjöbad med dess oslagbara läge vid havet. Utanför Ystad väntar dessutom Österlen, Sveriges motsvarighet till Toscana, vilket bådar gott om du är ute efter en naturskön weekend i Sverige.

Mer läsning: Tips om Österlen – utflykter, boende, restauranger och sevärdheter

#2. Weekend i Helsingborg

resa till Helsingborg tips
Pålsjöbaden, ett av Helsingborgs tre kallbadhus.

I Helsingborg finns ett bra utbud av aktiviteter, men också naturnära äventyr. Helsingborg är Sveriges åttonde största stad, vilket innebär att utbudet är större än i många småstäder, men samtidigt att den promenadvänliga staden är så liten att den anonyma känslan uteblir.

Höjdpunkter? Missa inte att besöka något av Helsingborgs tre kallbadhus, kallbad har blivit något av Helsingborgs signum! Gillar du kulturupplevelser är Dunkers Kulturhus ett givet val. Är du mer sugen på natur kan du ta dig till Pålsjö skog, eller en utflykt upp till vackra Kullahalvön! Ett stopp vid det medeltida tornet Kärnan brukar också vara en klassiker.

Läs mer: Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips

#3. Weekend i Karlskrona

Vy från Brändaholm Karlskrona

Min hemstad Karlskrona är Blekinges svar på Stockholm. Örlogsstaden är upptagen på Unescos världsarvslista och marintemat är genomgående i staden. Historienördar lär definitivt få sin beskärda del av kakan, men det går också alldeles utmärkt att ”bara” äta gott och shoppa.

Höjdpunkter? Ett besök Stumholmens Marinmuseum borde nästan vara obligatoriskt, liksom en promenad för att se de vykortsvackra röda kolonistugorna på Brändaholm. Sommartid rekommenderas en tur på en av alla båtar ut till skärgården.

Läs mer: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet

#4. Weekend i Kalmar

kalmar-slott

Kalmar är inte helt olikt Karlskrona och ligger bara 10 mil därifrån. Det Kalmar däremot kan skryta om, med all rätta, är sitt slott. Besöker du Kalmar mot slutet av året är julmässan på Kalmar slott given, det är en av de mest stämningsfulla julmarknaderna jag har besökt.

Höjdpunkter? Slottet är ett säkert kort, liksom de gamla delarna av stan som ligger precis vid slottet. Kalmar konstmuseum är värt ett besök, likaså länsmuseet. I övrigt kan jag bland annat tipsa om en fika på Kullzénska Caféet, finmiddag på Postgatan och en tur i Kalmar stadspark.

Läs mer: Resa till Kalmar – 15 tips till din semester

#5. Weekend i Kristianstad

bilsemester skåne

Kristianstad med omnejd är en svensk destination som lämpar sig väldigt fint till weekendresor. Vill du åt lite av den känslan av kontinenten som finns i Malmö är Kristanstad ett bra alternativ. Inte så konstigt med tanke på att staden anlades under det danska styret av Danmarks kung Christian IV. Här kan du räkna med en rejäl dos historia varvat med fina naturupplevelser.

Läs mer: Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

#6. Weekend i Växjö

tips om växjö

Inne i de småländska skogarna ligger Växjö, ett av Smålands många turistmål. Staden har fått ett rejält uppsving sedan Linnéuniversitetet bildades under 2010 genom att Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs ihop.

Höjdpunkter: Hotellet och restaurangen PM & Vänner har under flera år hyllats som en av Sveriges bästa, speciellt hotellfrukosten! Ett annat uppskattat boendetips är det vackra Teleborgs Slott intill sjön Trummen. Det finns också en mängd fina naturupplevelser att ta del av. Gillar du historia är Kronobergs slottsruin ett säkert kort, likaså stadens domkyrka.

Läs mer: Ett dygn i Växjö (11 tips på saker att se och göra under din Smålandsresa)

#7. Weekend i Varberg

weekend i Varberg

Varberg ligger bara en timme från Göteborg och har allt som krävs för en lyckad weekend. Varbergs fästning är stadens stolthet och ligger med bästa läge intill havet. Trots att staden är ganska liten finns ett par riktigt högklassiga spa, bland annat Asia Spa.

Höjdpunkter? Det finns ett gäng, ska ni boka en weekend i Sverige vågar jag lova att Varberg kommer att leverera. Några av mina personliga favoriter är strandpromenaden längs havet, Varbergs fästning och Getterön.

Läs mer: Ett efterlängtat besök i Varberg 

#8. Weekend i Jönköping

jönköping brahehus

Föredrar du att boka resmål som ligger nära havet? Tänk på att Vättern är ett utmärkt substitut för eventuella havspreferenser. Picknick vid Vätterns strand och middag nere vid Hamnpiren är två säkra kort, passa också på att göra ett par utflykter till Gränna och Visingsö.

Läs mer: Att göra i Jönköping – 9 tips till en weekend i Småland

Fler tips: Cykelgurun Elna Dahlstrand bjuder på många inspirerande bilder och uppdateringar från området, bland annat det här inlägget om Jönköpings Toscana. Fler Jönköpingstips från Elna, både cykelrelaterade och allmänna, hittar du här.

#9. Weekend i Visby

Visby gotland resa höst

Utlandskänsla fast ändå hemma, kullersten och politik, grönområden och medeltid – Visby är hela Sveriges egen sagostad.

Höjdpunkter? Ringmuren, strandpromenaden, ruinerna, gränderna, konstutbudet och restaurangerna, Visby har något för alla. Vill du ha förslag på härligt boende rekommenderar jag exempelvis Villa Alma.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

#10. Weekend i Norrköping

tips om Norrköping

Ska du planera en weekend i Sverige bör Norrköping finnas med som alternativ! Här finns ett brett utbud av restauranger, bra museum, vackra vyer och natursköna omgivningar alldeles i närheten! Som boendetips i området kan jag rekommendera både The Lamp Hotel och Villa Fridhem.

Höjdpunkter: Att resa till Norrköping med omnejd: svenska semestertips för familjen!

#11. Weekend i Örebro

höstlov i sverige med barn

Örebro är slottsstaden som levererar både matupplevelser och ett bra kulturliv! De platser som lockar mest (utöver slottet) är friluftsmuseet Wadköping med alla dess trähus och gårdar, men också utflykter i de vackra närområdena.

Höjdpunkter: Att göra i Örebro – tips om Örebro med omnejd för alla

#12. Weekend i Karlstad

att göra i Karlstad

I Karlstads fall var det från början inte staden i sig som lockade, utan Lars Lerins permanenta utställning på Sandgrund samt föreställningarna på Wermlandoperan. Åker du hit under sommarhalvåret rekommenderas cykling på Klarälvsbanan, löpning i Mariebergsskogen och kajakpaddling på Klarälven.

Läs mer: Att göra i Karlstad samt Resa till Värmland – 12 tips till din semester

#13. Weekend i Västerås

sundbyholms slott

Västerås har seglat upp som ett bra weekendresmål i Sverige, inte minst tack vare Steam Hotel som snabbt har kommit att bli en svensk semesterklassiker, likaså badhuset Kokpunkten. Tågresan till och från Stockholm tar bara en timme, vilket gör Västerås till ett utmärkt resmål för en weekend i Sverige.

Höjdpunkter? Området runt Svartån är vackert, liksom domkyrkan. Sala Silvergruva (som ligger i närheten) är också värd att besöka. Det finns flera härliga boenden i området, nyss nämnda The Steam Hotel och Sundbyholms Slott för att nämna ett par.

#14. Weekend i Uppsala

tips om Uppsala kultur

Uppsala är en av Sveriges mest anrika studentstäder och erbjuder också traditionellt valborgsfirande. I övrigt är slottet och domkyrkan några favoriter, jämsides med några av de mäktiga universitetsbyggnaderna. Missa heller inte Günterska Hovkonditori & Schweizeri. För att komma i rätt stämning inför ett Uppsalabesök rekommenderas att lyssna på Veronica Maggio som med besked har satt Fyrisån och Rackarberget på kartan! Letar du ett riktigt bra boende rekommenderar jag Villa Anna.

Höjdpunkter: Att göra i Uppsala – Sverigeweekend i en anrik studentstad och Att resa till Uppsala – 10 tips med kulturtema

#15. Weekend i Umeå

Sveriges bästa höststad Umeå

En av Umeås styrkor är att det finns en ultimat mix av skog, älv, hav, stad och sjöar. Några specifika höjdpunkter är Bildmuseet och restaurangerna/barerna Köksbaren, Le Garage och Rost. Butiken Eljest vid Vasaplan är också ett hett tips, med försäljning av lokalproducerad inredning och saker med Norrlandstema. Även Kvinnohistoriskt museum i Väven är att rekommendera, där kan man också fika på Kulturbageriet.

Hotellfrukost och/eller afternoon Tea äts med fördel på Stora Hotellet/Gotthardts. Om du gillar jazz och är i Umeå på en torsdag bör du ta dig till Studion som ligger i Folkets hus källare. Resebloggaren Linda/Resa medvetet kommer från Umeåtrakterna och har skrivit en cityguide om staden.

Höjdpunkter: Att göra i Umeå (med fokus på höstweekend)

#16. Weekend i Östersund

östersund solnedgång

Östersund lär vara ett utmärkt resmål under vintertid, men är minst lika bra på sommartid om ni frågar mig. Jag var där med familjen under juni månad och kunde bland annat njuta av en cykeltur på Frösön, SUP-paddling, bad, skönt häng vid Surfbukten och en heldag på fantastiskt fina Jamtli. Under vintern har staden fokus på vinteraktiviteter i form av skridskor och skidor.

Höjdpunkter: Att göra i Östersund under sommartid


Andra exempel på förslag till en weekend i Sverige är Sundsvall och Linköping. Inlägget publicerades ursprungligen i januari 2018, men är uppdaterat under januari 2024.

19 comments

 1. Ville först skrika MEN HALLÅ DALARNA DÅ?!?
  …men var ett ljuvligt och väldigt mastigt inlägg så det vore ju orättvist. Tack för inspiration!

  Nu; DALARNA!
  Finns många pärlor. Tällberg känt men supermysigt, Leksand, Orsa, Mora… och Rättvik med Dalhalla… och massa små ställen runt om. Gör en roadtrip!

  1. Hehe, varsågod och som du märker är Dalarna lite av en vit fläck för mig. Det är definitivt läge för en roadtrip norröver!

 2. High five för Sverige! Och tack för länk. Mitt bästa Sverigeinlägg är detta. http://resamedvetet.se/sommarstader-dagsutflykter-bilsemester-i-sommarsverige/ Kanske kan den som till och med läser kommentarerna hitta något där, den är ju uppenbarligen väldigt sugen på Sverige.

  1. Tack Linda, det inlägget är ju toppen! Sverige har sannerligen många fina sommarstäder, synd bara att de flesta tycker att just sommaren är enda tiden på året att utforska dem.

 3. Åh, märker ju att du har mycket att upptäcka i norr! Weekend i Abisko till exempel; långt från storstadskänslan med med gäster från hela världen (det kändes som jag var utomlands när jag var där uppe en vinter). Weekend på Höga Kusten. Weekend i Åre… weekend i Dalarna som Lisa skriver. märker ju att dessa typer av weekends i norr är av en helt annan karaktär i och för sig; mer aktivitet. Mer äventyr. Mindre storstad. 🙂

  1. Men JA, jag är verkligen peppad till att ge mig norrut för att vidga mina vyer. För mig har typ Uppsala känts långt norrut… 🙂

 4. ps. var inte dryg i min kommentar – märker att jag låter det! och vet ju att du ÄR norrifrån!

 5. eller nej skrev fel. vet ju att du inte är från norr. äsch, min hjärna behöver paus!!

  1. Hehe, anade felskrivning. Det är inte bra att sitta vid datorn så här sent!

 6. Toppen med Sverigetips! Det är oxå superbra för alla oss som reser med husbil! Tack oxå för länken!

  1. Tack själv för Västerås-inspo!

 7. Tack för tipsen!
  Nästa resa norröver ska jag stanna till i Söderköping och titta på fina gamla hus tror jag!

  1. Det tycker jag verkligen att du ska.

 8. Tack för fina tips! Har besökt alla städer u har med och några tämligen ingående. Men Ystad och Karlskrona vill jag titta mer på i sommar och även Umeå finns me dpå listan där jag bara varit ett par gånger.
  Fint med länkar så man kan titta vidare.

  1. Imponerande att du har varit i alla städerna, nu undrar jag såklart nyfiket vilken av dem du gillade bäst!!

 9. Så himla fin inspiration för oss som gillar att upptäcka Sverige! 🙂 Trots att jag bott i Växjö i 15 år håller jag nog min nuvarande hemstad Linköping högre som weekendstad. Gamla Linköping … Flygvapenmuseet … eklandskap …mysiga caféer i överflöd … och Cloettas fabriksförsäljning 😉

  1. Tack, kul att höra Linnea! Ja, Linköping fanns med som bubblare längst ner – men kände inte riktigt att jag hade tillräckligt på fötterna för att skriva den som en egen punkt. Var och hälsade på min lillebror ett par gånger när han bodde där och pluggade. Gillade det jag såg – hoppas kunna åka tillbaka snart! (Den där fabriksförsäljningen är för övrigt livsfarlig, haha!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close