Close
Ett efterlängtat besök i Varberg.

Ett efterlängtat besök i Varberg.

Förra helgen maxade vår familj inledningen av påsklovet genom en roadtrip västerut. Vi hann med innebandycup i Örebro, släktkalas i Göteborg och en avstickare för mig och Tobias till Varberg – där vi också övernattade på Varbergs Stadshotell. Och alltså, som jag har längtat efter att komma hit igen!

Jag spenderade 1,5 fantastiska år i den här lilla västkustpärlan, och blir lika glad varje gång jag är på återbesök. Veckans fredagsfemma blir därmed givetvis fokus Varberg och en hyllning till min före detta hemstad.

En hyllning till Varberg – min före detta hemstad.

#1. Havet och Varbergs kallbadhus

Havet är helt klart den gemensamma nämnaren för de städer jag trivs som allra bäst i, och Varberg är inget undantag. Det är som att jag andas lite lättare i havsluft, att tankarna kan flyga fritt på ett annat sätt i vågbruset? Jag känner mig liksom hemma med havsvyerna!

Varberg

Jag uppskattar att staden utnyttjar sitt havsnära läge, inte minst genom det välkända kallbadhuset på pålar som byggdes i början av nittionhundratalet. Den orientaliska stilen sticker ut och den vackra byggnaden har verkligen blivit ett landmärke. Bastu finns givetvis att tillgå (badet är uppdelat i herr- och damavdelning.)

#2. Varbergs Fästning och Strandpromenaden

Strax intill Varbergs kallbadhus vilar nästa stora sevärdhet och stadens stora stolthet. Jag älskar silhuetten av Varbergs Fästning uppe på berget -som från början gick under namnet ”Wardberg”. Om fiender närmade sig utnyttjades läget uppe på berget till att tända eldar (vårdkasar) för att varna för inkräktare. Så småningom, i slutet av 1200-talet, byggdes en borg uppe på berget/klippan, och resten är historia.

Varberg

Jag hade ynnesten att vakna till utsikten över fästningen från min lägenhet på Slottsgatan när jag bodde här – och har varken förr eller senare haft en mäktigare utsikt.

Varberg

Inne i fästningsområdet ligger också Hallands kulturhistoriska museum, helt klart värt att besöka.

Och hörrni, missa INTE den fyra kilometer långa Strandpromenaden (japp, så etablerad att den stavas med stort ”S”) vid ett eventuellt besök i Varberg. Promenaden sträcker sig från fästningen bort mot Kusthotellet, och skulle nästan kunna avgiftsbeläggas eftersom den är så vacker och välgörande. Jag har gått/sprungit/cyklat här sååå många gånger och tröttnar aldrig.

#3. Varbergs Stadshotell och Asia Spa

Varberg har under lång tid också gjort sig känd som kurort, vilket innebär att spa-verksamheten blomstrar. Varbergs Stadshotell och Asia Spa erbjuder ett av Sveriges absolut bästa spa…

Varberg

… med ett schyst läge mitt inne i centrala Varberg. (Vill du ännu närmre havet ska du istället sikta in dig på Varbergs Kusthotell.)

Jag har besökt både hotellet och Asia Spa vid ett flertal tillfällen, men det här är första gången jag bokar ett av hotellets 66 boutiquerum. Vi checkar i ett rum som liknas vid en ”afrikansk safarilounge”…

… med ett perfekt skålat kopparbadkar mitt i rummet. Här trivs vi väldigt bra!

Varberg

Vi hinner dessvärre inte med något spa den här gången (utöver badkaret), men kan verkligen rekommendera spa-delen också. Jag har skrivit om det tidigare här i bloggen.

Läs mer: Varbergs Stadshotell & Asia Spa: Sveriges bästa spahotell

Frukosten serveras nere i restaurangdelen, och just hotellfrukosten kanske är hotellets svagaste punkt. Eller alltså, den är absolut inte dålig, men med tanke på att resten av hotellet är så pass bra skulle jag gärna ha sett att frukosten är lite mer unik och att känslan av boutiquehotell går igen även här. Nåväl, jag ger i alla fall plus för perfekt sega fröfrallor, stekta grönsaker och nygräddade våfflor.

Jag hörde för övrigt rykten om att hotellet snart öppnar en takterass. Känner på mig att det kommer att bli succé! Läs mer i detta pressmeddelande.

#4. Småstadskänslan och butiktips

Varberg
Utsikt över Biostaden från Varbergs stadshotell.
Varberg
Lunchstopp på Rima’s nere vid hamnen, valde efter tips varianten med halloumi.

Varberg är ingen stor stad, här bor drygt 67000 invånare (nästan exakt lika många som Karlskrona!) – men här finns uppenbarligen ändå ett schyst utbud över hotellverksamheter, men också mindre butiker. Vi gör ett längre stopp på herrekiperingen Lolles för att kitta Tobias inför stundande bröllop. Bra tips för dig som föredrar personlig service framför näthandel.

#5. Jag kan ABSOLUT tänka mig att flytta till Varberg!

En av de sista resorna jag gjorde tillsammans med mamma gick till Varberg och vidare mot Bohuslän. Fina minnen!

Det bästa betyget över Varberg måste väl ändå vara att jag nu, 2022, fortfarande betalar mina årliga avgifter för att stå kvar i bostadskön. Jag flyttade till Varberg 2005, flyttade därifrån 2007, men känner mig fortfarande hemma. Strandpromenader, hav och småstadskänsla är uppenbarligen min grej.

TACK för fina dagar Varberg. Jag längtar redan tillbaka! Finns det någon svensk stad du har bott i och kan överväga att återvända till framöver?


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close