Close
Familjesemester i Roslagen: tips och inspiration

Familjesemester i Roslagen: tips och inspiration

Inlägg i betalt samarbete med Marholmen.

Det har hunnit bli mitten av november och den krispiga hösten börjar sakta men säkert att ebba ut. Julen är förvisso nära, men inte tillräckligt. Skola, jobb och aktiviteter avlöser varandra när vi tar ett litet avbrott för en familjesemester i Roslagen med både roligheter och tid för avkoppling. Vi bastar, äter gott, eldar i braskaminen, spelar kort och hinner dessutom med ett par mindre utflykter till både naturreservat och Norrtäljes stadsmiljö.

norrtälje roslagen

I det här inlägget kan du läsa om våra tips för en familjesemester i Roslagen baserat på en vistelse på Marholmen med omnejd under november 2021.

Tips för en lyckad familjesemester i Roslagen

Ni vet den där större ”bulan” på Sverigekartan öster om Stockholm? Den rymmer bland annat ett kustområde där Roslagen sträcker ut sig i form av de fyra skärgårdskommunerna Norrtälje, Vaxholm, Österåker och Östhammar. Pärlorna längs kustremsan i den här delen av Sverige avlöser varandra.

Roslagen marholmen

En av dem jag själv gärna återkommer till är Marholmen, en liten ö drygt femton minuters bilresa från Norrtälje. Till ön, som har en lång och spännande historia bakom sig, har både enskilda personer och familjer kommit under årens lopp för rekreation och återhämtning. Nu är det vår tur att göra detsamma!

Läs mer: Marholmen – ett hotelltips i Roslagen

#1. Hyra stuga på Marholmen

Marholmen och dess läge i skärgården bjuder på djurliv, vackra naturvyer och ett lugn som gör att folk gärna återvänder. Miljön växlar i takt med årstidernas skiftningar, och under vår novemberhelg känns det som att vi får uppleva Roslagens version av stughäng i fjällen med allt vad det innebär. Egen stuga, bastu, brasa och en stjärnklar natthimmel långt från stadsbruset. När vi vaknar på avresedagen singlar dessutom snöflingorna sakta ner över Stockholms norra skärgård.

Roslagen marholmen

Vår familj, två vuxna och tre barn i åldrarna 13, 11 och 7, spenderar två nätter i en av Marholmens röda stugor med vita knutar. Stugan ligger ett stenkast från vattnet och Marholmens huvudbyggnad som också rymmer hotell, restaurang och spa.

Roslagen marholmen

Alla stugor i området renoverades 2019-2021 och är därmed både fräscha och uppdaterade inredningsmässigt. På 70 kvadrat ryms allt som behövs för en lyckad stugvistelse, inklusive braskamin. Stugorna har också egen altan med bord och stolar, som lämpar sig utmärkt för häng under de varmare månaderna på året.

Roslagen marholmen

Kök och allrum med tillhörande TV går in i varandra i en öppen planlösning, med bra sittytor för spel, middagar och umgänge. Ved till braskaminen finns att köpa i hotellreceptionen (men ingår i vårt fall i det upplevelsepaket vi har bokat).

Roslagen marholmen

Stugorna är utrustade för eget hushåll med porslin för 6 personer. Just den här vistelsen ser vi dock till att ta tillvara på Marholmens restaurang Skärgårdsro för extra guldkant på vistelsen. Två kvällar i rad beställer vi take away-meny från Marholmens restaurang och tar med oss till stugan, och vi äter också frukostbuffé i samma restaurang.

Stugan rymmer tre sovrum med totalt sex enkelbäddar, fördelade på två sovplatser i varje rum. Observera att fem bäddar är vanliga enkelsängar och den sjätte bädden är en överslaf som du fäller ner ungefär på samma sätt som Finlandsbåtarnas hytter. Sängkläder finns att hyra på plats om du själv inte har med egna.

I stugan finns också ett fräscht badrum med dusch och en bastu som vi ser till att utnyttja för bästa möjliga stugupplevelse!!

Pingis i båthuset

Roslagen marholmen

En kort promenad från vår stuga ligger ett rött litet båthus med bästa möjliga läge precis intill vattnet. I detta ombonade hus har vi en timme bokad för fredagshäng med familjen. Barnen vet inte vad som väntar…

… men efter att ha klivit in genom dörren kan de snabbt konstatera att det här är en ultimat lekstuga (och fritidsgård!) för både barn och vuxna.

De två pingisborden gör succé, likaså darttavlan. Vi kopplar dessutom upp en av våra Spotifylistor till högtalaren som finns på plats…

Roslagen marholmen

… och får knappt med oss barnen härifrån när vår timme lider mot sitt slut. Våra tre barn är rörande överens om att timmen i båthuset är det bästa med hela stugvistelsen och frågar om vi kan tänka oss att ”fixa i ordning ett likadant hus till alla kusiner” på vårt sommarställe i Blekinge skärgård. Bästa möjliga betyg tänker jag!

#2. Turister i Norrtälje

Det finns flera passande familjeutflykter med utgångspunkt från Marholmen, både i närområdet och längre bort. Vi vill få tid att landa i stugan, men samtidigt se oss omkring. Bara en kvarts bilresa från Marholmen ligger Norrtälje, som liksom vår hemmastad Nynäshamn betecknas som en klassisk sommarstad. Vi är nyfikna på utbudet under en helg i november…

… och ger oss in till staden med ganska låga förväntningar. Vi blir positivt överraskade och fyller enkelt flera timmar med shopping och sightseeing i Norrtäljes fina stadskärna.

Roslagen marholmen

Till barnens stora lycka har några av butikerna redan hunnit få upp julskyltningen…

… och årets första julklappar inhandlas med stor entusiasm.

norrtälje roslagen

Vi vuxna är smått avundsjuka på hur staden lyckas bevara, förvalta och förädla sin småstadscharm med marint tema – något vi gärna ser att Nynäshamn tar efter i större utsträckning.

Träbyggnaderna är väl underhållna, och det finns ett förvånansvärt stort utbud av butiker, caféer och restauranger.

norrtälje roslagen

Det är också roligt att se den nya stadsdelen ”Norrtälje Hamn” växa fram nere vid vattnet. Det visar på framåtanda och framtidstro – samtidigt som den gamla ångbåten S/S Norrtelje (som sjösattes redan år 1900 och går under namnet ”skärgårdsflottans okrönta drottning”) vilar framför nybyggena som en påminnelse om stadens arv.

Tre favorittips för barnfamiljer i Norrtälje:

  • Spel & Sånt: Våra barn är eld och lågor över tv-spelbutiken Spel & Sånt i centrala Norrtälje. Hit reser folk från när och fjärran för att strosa runt bland nostalgiska spel och nyare varianter, med engagerad butikspersonal till hjälp. Butiken knep titeln ”Årets Butik” i kategorin ”Spel & Film” även i år och har massor med nöjda kunder både i den fysiska butiken och på nätet. Här finns även en arkadhall som går hem hos våra barn. Läs mer på hemsidan för Spel & Sånt. Adress: Hantverkaregatan 2
  • Café Hörnan: Min kompis som bor i Norrtälje tipsar oss om Café Hörnet som bästa fik i Norrtälje – vilket hon inte verkar vara ensam om att tycka. Vi får vända i dörren eftersom kön ringlar sig för lång, men kommer tillbaka efter ett par timmar och lyckas då knipa ett bord. Café Hörnan är Norrtäljes äldsta café och är ett klassiskt kondis som uppskattas av hela familjen. Adress: Hantverkaregatan 5
  • Norrtälje konsthall/Barnens konsthall: I Norrtäljes konsthall anordnas aktiviteter för barn och familjer, klart värt ett besök för konst- och kulturintresserade gäster! Adress: Galles gränd 7

#3. Utflykt till Riddersholms naturreservat

Under helgen i Roslagen bestämmer vi oss också för en utflykt till Riddersholms naturreservat, som ligger längst ut på Rådmansö drygt 25 minuters bilresa från Marholmen.

Roslagen riddersholm

Här är det ännu lugnare än på Marholmen, med väl utmärkta strövstigar med tillhörande vattenvyer och strandpartier. Under vår promenad möter vi ett fåtal hundägare, ett glatt pensionärspar och ett gäng rutinerade fiskare som gör oss sällskap vid vattenbrynet.

Roslagen riddersholm

Vid vattnet finns ett par bänkar uppställda, där vi dukar upp smörgåsar och en termos fylld med varm choklad. Smörgåsarna har vi fått packa med oss från Marholmens frukostbuffé på morgonen, likaså termos med valfri varm dryck.

Läs mer om Riddersholms naturreservat.

Fler tips på utflykter från Marholmen:

  • Vikingabyn Storholmen: Den här vikingabyn är ett omtyckt friluftsmuseum med fokus på Vikingatiden (håller öppet under sommarmånaderna). Läs mer om Vikingabyn Storholmen. Adress: Varjagvägen 1 Svanberg
  • Väddö Gårdsmejeri: Väddö Gårdsmejeri är en av Roslagens stoltheter. Detta lokala och familjeägda gårdsmejeri erbjuder både café och gårdsbutik. Perfekt utflykt för hela familjen! Läs mer på Väddö Gårdsmejeris hemsida.
  • Uppsala: Drygt en timme och tjugo minuter från Marholmen ligger en av Sveriges vackraste studentstäder, som har ett stort utbud även för barnfamiljer. Läs mer: Att göra i Uppsala: Sverigeweekend i en anrik studentstad

Fler förslag finns hos Visit Roslagen.

#4. Övrig information om Marholmen och bra att tänka på

Låt oss en gång för alla konstatera att det inte behövs några långväga resor för att semesterkänslan ska infinna sig! Vår familj åker mot stugan på Marholmen direkt efter skolan på fredag eftermiddag, en bilresa som tar drygt två timmar från dörr till dörr.

”Det känns som att vi hann jättemycket!” säger ett av barnen när vi sätter oss i bilen för att åka hemåt igen efter utcheckning på söndag förmiddag. Och ja, det är väl exakt den känslan vi alla åker hem med. Vi hann massor, fast utan att stressa en enda gång! Tack för det, Roslagen i allmänhet och Marholmen i synnerhet!

  • Bra att veta om Marholmen: Utöver pingis i Båthuset finns mycket att göra för leksugna barn på Marholmen. Som exempel kan nämnas lekparken, lekvänliga ytor på den lilla ön Rackaren och ett elljusspår med utegym. En interaktiv karta över Marholmen finns här. Information om ön och dess faciliteter samt historia finns på Marholmens hemsida.
  • Upplevelsepaket i Roslagen för barnfamiljer: Marholmen erbjuder paket för familjer som är intresserade av en stughelg i Roslagen, läs mer om upplevelsepaketen på den här länken.
  • Ta dig hit: Det tar drygt en timme att köra till Marholmen från Stockholm, snabbaste rutten går via E18. Från Uppsala får du räkna med 1 timme och 20 minuter, snabbaste rutten går via väg 22.

Vistelsen gjordes som ett betalt samarbete med Marholmen. Se till att läsa på och följa allmänna råd och rekommendationer om Covid-19 inför eventuellt besök på hotellet. Här hittar du fler tips om Stockholm med omnejd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close