Close
Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby

Innehåller köplänkar/adlinks.

I oktober, när en av våra mest uppskattade svenska städer äntligen får hämta andan efter en intensiv sommarsäsong, behöver jag göra detsamma. Från början hade jag egentligen tänkt att åka på en organiserad retreatresa någonstans i Sverige, och börjar googla och fråga runt efter olika alternativ. Jag får flera bra förslag, men i slutändan känns det ändå som att jag behöver göra min egen grej. Jag ser framför mig en resa i ensamhet, stillhet och tystnad, utan stress och utan ett endaste krav mer än att jag helst vill vara nära havet. Så kommer det sig att jag bestämmer mig för att resa till Gotland på hösten, och tar färjan från Nynäshamn mot min egen form av retreatresa till Visby. Det gör jag sannerligen och synnerligen rätt i.

Visby gotland resa höst
Visby gotland resa höst

En resa till Gotland på hösten: min version av retreatresa till Visby

Jag bokar en spontanresa några dagar innan avfärd, och drar iväg första måndagen i oktober. Biljetterna kostar 675 SEK tur och retur, men jag hade kunnat komma ner ännu mer i pris om jag hade valt andra avgångstider. Jag planerar för tre nätter på plats, och förbokar två av dem på ett hotell jag fastnar för efter en sökning på Booking.com. Det visar sig att enkelrummet på det personliga och ombonade Hotell Villa Borgen passar mig så bra att jag förlänger vistelsen på ”mitt” hotell med en extra natt.

Läs mer: Hotelltips i Visby – Hotell Villa Borgen (ett annat boende jag kan rekommendera är Villa Alma i Visby).

Hotelltips i Visby Hotell villa borgen

I min packning ligger höstsäkra kläder i form av tjocka tröjor, regntäta jackor och stövlar – men ännu viktigare är dagboken. Jag räknar med att sidorna ska fyllas med nya insikter efter några dagar på mitt egensnickrade Visbyretreat.

Väderprognosen skvallrar om en blandning av sol och regn – det är ju ändå oktober. Jag vill ha båda, kombinationen passar perfekt. När regnet strilar utanför kan jag med gott samvete ligga kvar i hotellsängen för att senare, när det spricker upp, traska ut i den vackra medeltidsstaden.

Visby gotland resa höst

Det är nästan folktomt på gatorna under de här oktoberdagarna, men inte så tomt att det känns kusligt. På kvällarna lyser det hemtrevligt från stadens fönster, och de restauranger som är öppna verkar ha en någorlunda strid ström av besökare.

Stadens rosor blommar fortfarande…

Visby gotland resa höst

… men parallellt börjar träden kläs i höstfärger.

Jag har inte bråttom någonstans, utan promenerar…

Visby gotland resa höst

… tills magen kurrar och jag stannar till för lunch eller fika. Jag bryr mig inte om några tider, fördelen med att resa själv är att jag slipper att anpassa mig efter något annat schema mer än min egen mat- och sovklocka. En av kvällarna lyxar jag till det med en middag med Kinainfluenser på Surfers, ett givet val enligt mina gotländska experttips.

Och så går dagarna, medan jag själv går Visbys kullerstensbelagda gator upp och ner.

Visby gotland resa höst

Det är inte stort, Visby, men jag har inget problem med att fylla mina dagar.

Ett av mina favoritområden i staden är platsen där Visby domkyrka, eller Sankta Maria kyrka, med dess putsade kalksten ligger. Den erbjuder perfekta förutsättningar för en retreat av det här slaget. Det är stillheten som drar och den hittar jag i kyrkan, bland tända ljus och andaktsfull stämning. På måndagar bjuds det in till ”Stilla meditation”. Jag siktar istället på onsdagens Aftonmässa, där det bjuds på vacker musik och tankeväckande budskap om att söka efter Något. Jag passar på att tända ljus för personer vi mist för tidigt…

Visby gotland resa höst

… innan jag ger mig ut i den friska höstluften igen.

Visby gotland resa höst

Jag tar mig också tid att kika in i flera olika butiker, där jag i lugn och ro – utan trängsel – kan köpa både presenter till mig själv och till mina barn.

Visby gotland resa höst

Jag ser också till att spendera mycket tid nere vid strandpromenaden. Här går jag fram och tillbaka, i sällskap av vågbrus och vindsus. Träningskläderna har jag lämnat hemma, jag känner inte alls för att springa mig igenom den här resan.

Visby gotland resa höst

Även hörlurarna får vila, ingen musik eller podcast i världen kan mäta sig mot musiken som uppstår när vågorna rullar in.

Visby gotland resa höst

Innan resan tänker jag tanken att lämna systemkameran hemma, men i slutändan är jag ändå glad över att den fick följa med. De här omgivningarna, och den här resan, vill jag föreviga och minnas på fler sätt än i mitt eget huvud.

Visby gotland resa höst

Regn(o)vädret skapar perfekta förutsättningar för färgsprakande solnedgångar. De avnjuts med fördel uppe vid Klinten, dit jag tar mig uppför den stora trappan intill Visby domkyrka.

En av kvällarna överväger jag ett bad i solnedgången, och blir uppmuntrad av ett par damer vid badbryggan som menar att ”jag inte kommer att ångra mig”. Det är femton grader i vattnet, och jag vet nog redan på förhand att jag kommer att avstå. Det här är ingen resa där syftet är att gå utanför min egen bekvämlighetszon…

Visby gotland resa höst

… så jag håller mig istället i den zonen jag känner mig bekväm med. Jag promenerar, fotograferar, funderar, läser och skriver.

Visby gotland resa höst

Jag är inte ensam om att uppskatta kvällspromenaderna genom ett höstklätt Visby, men det är knappast några folksamlingar som möter mig längs havet. Jag kan gång på gång konstatera att en resa till Gotland på hösten är av mina bättre idéer under det här året.

Visby gotland resa höst

Då och då påminns jag om första gången jag besökte Visby med jobbet under Almedalsveckan. Det är ett helt annat Visby som möter mig under de här oktoberdagarna – ett Visby som för första gången sedan 1968 i år inte har fått stå värd för en av de mest omtalade och omtwittrade politikerveckorna under året.

På samma gator där självutsedda och för all del av samhället utnämnda makthavare brukar trängas och få sin beskärda del av uppmärksamhet är det nu tyst och tomt.

Visby domkyrka gotland resa höst

Sista kvällen glittrar Karlavagnen över Visby domkyrka i all sin prakt, som för att bekräfta att jag gjorde helt rätt i att boka in mig på resa till Gotland på hösten.

Visby gotland resa höst

Och så strosar jag hemåt igen, för en sista hotellnatt i min ensamhet. Denna egensnickrade retreatresa i Visby börjar lida mot mitt slut – och den har gett mig allt jag önskade och hoppades på. Under hemresan ombord på färjan lyssnar jag på Laleh, och jag kan inte låta bli att undra. Kan det möjligtvis vara så att Lalehs låt handlar om att resa till Gotland på hösten?

Om jag går vilse, få mig att hitta tillbaks. Visa mig havet igen, det som fanns före och är större än jag.

-Laleh, ”Det kommer bli bra”.
Visby gotland resa höst

Har du någon upplevelse av att resa till Gotland på hösten? Vad gjorde du och vad tyckte du?

Inspirerad att göra en liknande resa? Här kan du läsa mer om och boka rum på hotell Villa Borgen (adlink).


Vill du ha fler tips om Gotland? Läs om min sommarutflykt till Stora Karlsö eller följande inlägg hos Sofia/Fantasiresor: 32 utflykter att göra på norra Gotland. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. Inlägget publicerades ursprungligen i oktober 2020, men uppdaterades i oktober 2023.

19 comments

 1. Jag älskar Gotland året om! Höstlovet 2019 var jag, man och son där några dagar och det blir en repris för mig och sonen även i år. Bor på Clarion, myser på rummet , går ner i spaet promenerar och äter gott.
  Längtar ännu mer när jag läser ditt inlägg.

  1. Åh, det låter som ett perfekt höstlov tycker jag!

 2. Jag myser i själen av varenda ett av dina ord! Det här är en reseskildring av det allra bästa slaget! Jag blir inspirerad, nyfiken OCH lär mig mer – och skriver upp ”retreatresa” på Listornas Lista på direkten.

  1. Hehe, tack snälla. Vad glad jag blir!

 3. Vilket fint och mysigt inlägg Annika. Och idén, om att åka dit på en egen retreatresa, ja den köper jag! Blev så avskräckt av en podd i somras som beskrev ett Gotland mitt i sommarruschen :O Men något sånt här, det kan jag tänka mig.

  1. Tack Jennifer! Ja, hörde inga roliga historier om hur det var nere vid Stora Torget i Visby i somras, det här passar mig hundra gånger bättre.

 4. Ja, du vet ju vad jag tycker! 🥰 Jag åker dit igen, kanske senare i vinter eller i vår? Så fint fotat och skrivet! ❤️

  1. Ja, jag vet vad du tycker. Gissar att ön är minst lika vacker både vinter och vår, ser fram emot att höra din rapport!

 5. Vilka magiskt vackra bilder från ljuvliga Visby! Får sån längtan att åka dit nu. Domkyrkan var en av mina favoriter när vi var där förra sommaren.

  1. Tack! Förstår att du längtar, Visby i lågsäsong är ju fantastiskt…

 6. Stort tack för ett inspirerande inlägg och med fantastiska bilder. Gotland har jag ännu aldrig besökt på hösten men nu blev jag verkligen intresserad av att göra det. Var senast där förra sommaren men det var ju länge sen.. Hra tidigare här bott på Clarion men kul att ev. testa med ett annat boende också,

  1. Vad fint att höra, tack Ditte för din kommentar. Höstresan var som sagt ett av mina bättre beslut i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close