Close
Att göra i Lidköping: 7 tips vid Vänern

Att göra i Lidköping: 7 tips vid Vänern

Lidköping är med sina runt 40.000 invånare en stad som ofta förknippas med sina vyer över Vänern. Att Vänern är ett återkommande tema när Lidköping kommer på tal bekräftas också att staden brukar kallas för “Lidköping vid Vänern” för att inte förväxlas med Linköping.

Staden delas i sin tur upp i ”gamla och nya staden” (som från början var två oberoende städer), vilka skiljs åt av ån Lidan. De första stadsprivilegierna fick Lidköping redan år 1446, i anslutning till att sjöfarten vid Vänern började komma igång på allvar. Numera förknippas Lidköping oftast med nya stadens grundare Magnus Gabriel De la Gardie, vars skulptur står på Nya stadens torg.

Läs mer fakta om Lidköping hos Lidköpings kommun.

Att göra i Lidköping: 7 tips vid Vänern

Funderar du på vad som finns att göra i Lidköping med omnejd? Här kommer sju tips på saker att se, att äta och att göra i och i närheten av den lilla staden intill Vänerns södra kant.

#1. Beundra Rådhuset vid Nya stadens torg

vandra biosfärleden Lidköping

Det vackra röda rådhuset på Nya stadens torg i Lidköping har kommit att ett välkänt (och välfotograferat!) byggnadsminne. Byggnaden stod på början på Kållandsö och fungerade som ett jaktslott åt Magnus Gabriel de la Gardie, men flyttades så småningom till Lidköping. Under årens lopp har byggnaden har fått vara med om det mesta, både utseende- och verksamhetsmässigt. Våningar har kommit till, bränder har härjat, och inne i lokalerna har det hysts allt från polisstation till rådhusrätt. Numera finns Lidköpings turistbyrå och ett kafé inne i den ståtliga byggnaden.

#2. Strosa runt vid Limtorget

vandra biosfärleden Lidköping
vandra biosfärleden

Vill du ha en känsla för hur Lidköping såg ut förr är det fina kvarteret vid Limtorget ett besöksvärt stopp under ett besök i Lidköping. Den äldre bebyggelsen lyckades undgå att bli härjat av en eldsvåda i den gamla staden 1849, och är därmed Lidköpings äldsta närområde. Namnet ”Limtorget” tros komma från det faktum att det såldes kalksten här förr om åren, vilken också gick under benämningen lim.

Idag fungerar några av husen i området som privata bostäder (här kan en påminnelse om respekt när ni strosar runt vara på sin plats!), medan andra byggnader används för olika typer av verksamhet – allt från Tryckerimuseum till café.

#3. Ät lunch på restaurang Skafferiet

Skafferiet på Torggatan är ett givet tips om du är ute efter bra och rejäl lunch i Lidköping. Bettina och Carina roddar denna uppskattade lunchrestaurang i Lidköping, där bra råvaror och mångårig erfarenhet från kocken Linda i köket resulterar i välsmakande rätter skapade från grunden. Matsalen är inredd med lantlig charm, där detaljer som exempelvis färska blommor skapar en hemtrevlig känsla. Det finns också en uteservering utanför restaurangen, med hemsnickrade bänkar och bord.

Till Skafferiet kommer både turister och lokalinvånare för att hugga in på en rejält tilltagen lunch bestående av husmanskost av det roligare slaget, alltid med det lilla extra.

Adress: Torggatan 6, Lidköping

TIPS! Är du fortfarande fikasugen efter lunchen på Skafferiet? Sikta i så fall in dig på White Guide-listade Café Bella Mi, som erbjuder massor med hembakade godsaker! Adress: Grevhusgatan 3B, Lidköping

#4. Bada loss i Lidköping

vandra biosfärleden

Lidköping erbjuder både strandpromenad och badmöjligheter, med en riktigt vacker utsikt bort mot Kinnekulles karaktäristiska silhuett. Vill du bada med familjen är Villabadet med dess långgrunda strand ett bra alternativ. I anslutning till stranden finns både toaletter, servering, minigolf och en mindre lekplats.

Föredrar du att bada i en tempererad pool? I så fall ska du besöka Framnäs utomhusbad strax intill Vänerns strand – alldeles i närheten av Villabadet. Framnäsbadet erbjuder en femtiometersbassäng med hopptorn (med högsta hoppavsats 10 meter), en tjugometersbassäng och en plaskdamm för de yngsta.

#5. Ta en tur med Kinnekullebanan

vandra biosfärleden Trolmen
vandra biosfärleden Trolmen

Är du nyfiken på hur det ser ut längs Sveriges vackraste tågsträcka/järnväg? I så fall bör du åka en del av den oelektrifierade Kinnekullebanan som sträcker sig mellan Lidköping och Mariestad, som förärats just titeln vackraste tågsträcka/järnväg efter en omröstning initierad av SJ.

Längs sträckan ligger bland annat Trolmen, den sötaste tågstationen i Sverige jag har sett hittills. På ”stationens” lilla röda bod med vita knutar vajar den svenska flaggan i vinden, och inuti finns ett litet bibliotek där du kan låna en bok. Observera att du själv måste vända på stoppskylten för att visa lokföraren att du ska med tåget!

#6. Vandra en bit av Biosfärleden

vandra biosfärleden
vandra biosfärleden bäverli Hills

Föredrar du att uppleva Lidköping med omnejd i vandringsformat? I så fall bör du ta sikte på Biosfärleden, vilken består av 9 delsträckor som tillsammans mäter 138 kilometer. Den här vandringsleden löper från Läckö Slott i väster, genom Lidköping, vidare över Kinnekulle och fram till Mariestad.

Den lättvandrade etapp tre startar vid Råda kyrka och fortsätter genom Lidköping (du går bokstavligen talat genom staden) och fram till Källby station. Kombinera gärna vandringen med etapp två mot Läckö slott eller etapp fyra bort mot vackra Kinnekulle.

Läs mer: Att vandra Biosfärleden vid Läckö-Kinnekulle

#7. Gör en utflykt till Läckö slott

läckö slott

Läckö Slott har av förklarliga skäl kommit att bli ett av Västsveriges mest besökta turistmål. Det här omtalade slottet med både tinnar och torn ligger beläget i lugna omgivningar på en klippudde i Ekens skärgård i Vänern. Här finns saker att se och göra för hela släkten – jag vågar påstå att de allra flesta får ut något av ett besök på Läckö Slott.

Läs mer: Läckö Slott – ett av Sveriges vackraste slott

Tips på boende i närheten av Lidköping:

naturum vänerskärgården victoriahuset
Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset.

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset: hotell vid Läckö Slott

Bäverli Hills – ett stughotell vid Vänern


Fyll gärna i med fler tips om Lidköping i kommentarerna! Här hittar du mer inspiration om att resa i Sverige.

4 comments

  1. Men så mycket fint du tipsar om, tusen tack för ett härligt och informativt inlägg! 😀

    1. Tack! 🙂 Det finns ju såååå mycket fint att skriva om här i Sverige…

  2. Ja tågsträckan Mariestad-Lidköping är så fin, speciellt sommartid. Den gröna naturen och så skymtar Vänern utanför tågfönstret.

    1. Ja, det känns verkligen som att man åker en ”turisttåg”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close