Close
Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips

Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips

resa till Helsingborg tips

Funderar du på att resa till Helsingborg och Kullahalvön? Här hittar du mängder med tips på saker att se och göra under en höstresa med naturnära äventyr till dessa trakter – men de flesta aktiviteterna i inlägget går såklart att göra året runt!

Lagom till september slår över i oktober sätter jag mig på ett tåg söderut för att spendera en höstweekend i nordvästra Skåne tillsammans med min syster. Hon och jag har under ett par års tid pratat om att vandra en del av Kullaleden, och nu är det dags! Vandringen varvar vi med äventyr till havs, men också kulturliv, kallbad, sightseeing och restaurangbesök i centrala Helsingborg.

Läs mer om naturnära äventyr hos Visit Helsingborg.

annika

Vår weekend sträcker sig över tre dagar (fredag till söndag), med start och slut i Helsingborg dit vi reser med tåg från Stockholm respektive Malmö. En av dagarna hyr vi bil och åker upp mot Kullahalvön.

Varför resa till Helsingborg och Kullahalvön?

resa till Helsingborg tips
vandra kullaleden

Helsingborg är inte en stor stad, men heller inte en liten. På listan över Sveriges största städer ligger Helsingborg på en åttonde plats. Det innebär i sin tur att utbudet är större än i slumrande småstäder, men samtidigt att staden är så pass liten att den anonyma känslan uteblir (vi träffar så många trevliga, pratglada och hjälpsamma helsingborgare under vår resa!) och att det går att promenera nästan överallt. Här finns även fantastiska förutsättningar till naturnära äventyr, både till havs och längs natursköna vandringsleder. Dessutom ligger Danmark, och därmed kontinenten, bara ett stenkast bort.

”Vi åker hit för vibben!” får vi höra från en mor och dotter som bor en bit utanför Helsingborg och har åkt in till city för en heldag. Och det är just vibben – eller ”viben” om vi ska vara riktigt kontinentala – som utmärker Helsingborg. Det vilar en skön stämning över den här delen av Sverige! Den närliggande Kullahalvön är i sin tur full med potentiella äventyr och vackra vyer, om möjligt ännu vackrare i dramatisk höstskrud än under den välbesökta högsäsongen sommartid.

Att resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips på saker att se, göra och äta

Dag ett: Kultur- och stadsliv i Helsingborg

#1. Lunch på Olssons Skafferi

För att göra oss redo för en lång dag på språng känns det givet att ladda med kolhydrater…

… och det gör vi med besked genom varsin lunch på Olssons Skafferi i centrala Helsingborg. Jag och min syster besökte Neapel strax innan corona, och på Olssons Skafferi får vi åter smak på livet med rödrutiga dukar, kvarterskrogar i varje hörn, klirrande glas och lättsam stämning. Glöm trötta lunchbuffér, här serveras vi vid bordet. Pastan är god och personalen trevlig – bra lunchtips för en resa till Helsingborg!

Adress: Mariagatan 6, Helsingborg.

#2. Ett besök i St:a Maria kyrka

Strax intill Olssons Skafferi ståtar St:a Maria kyrka, vars anor går tillbaka till 1100-talet. Bygget av den nuvarande kyrkan på platsen påbörjades förmodligen någon gång på 1300-talet och är sedan dess en självklar del av stadsbilden.

Vi lyckas efter lunchen på Olssons Skafferi pricka in en ”Middagsbön”, och tänder därefter ljus för våra nära och kära.

Adress: Södra Storgatan 22, Helsingborg.

#3. Kulturdag på Dunkers Kulturhus

resa till Helsingborg tips

När höstregnet börjar strila ner tar vi sikte mot Dunkers Kulturhus, en ståtlig byggnad med bästa möjliga läge nere vid hamnen.

Vi möts av en skön mix av unga och gamla, ljudet av körsång och ett bra utbud av utställningar. Under vårt besök finns två utställningar med fri entré. Den ena handlar om Helsingborgs historia, vilket blir en perfekt introduktion och översikt om staden och dess arv. Den andra utställningen handlar om yttrandefrihet.

För 100 SEK per person får vi därutöver besöka ytterligare två utställningar. Vi börjar med ”Ikoner” där vi får ta del av en samling fantastiska svartvita fotografier på välkända musikartister genom tiderna signerade Larsåke ”Skuggan” Thuresson. Vi går sedan vidare till ”Ansikten”, vilket är ett urval med porträtt från Helsingborgs museers samling.

resa till Helsingborg tips

Vi stannar länge – egentligen alldeles för länge med tanke på allt vi vill hinna med i Helsingborg – men vi kan helt enkelt inte slita oss. Kika in på Dunkers Kulturhus hemsida för aktuella öppettider och utställningar.

Adress: Kungsgatan 11, Helsingborg.

#4. Fika på Fahlmans

Efter flera timmar på Dunkers Kulturhus behöver vi fylla på med lite energi och landar på Fahlmans, ett klassiskt konditori med anor från 1914. Fahlmans har en välförtjänt utmärkelse som ”Årets café 2021” i Helsingborg. Här serveras högklassiga bakverk med det lilla extra…

… som exempel kan nämnas den alldeles lagom stora prinsessbakelsen med päronsmaksfyllning som är sockersöt på alla tänkbara sätt. Vill du prova något utmärkande för just det här kondiset ska du sikta på antingen Fahlmans special, en randig tårtdröm med smak av hasselnöt och choklad, alternativt Äppelmarängtårta innehållande både sockerkaka, äppelkompott och mördeg klädd med fluffig maräng. Ja, du hör ju – Fahlmans vill du helt enkelt inte missa under en resa till Helsingborg!

Adress: Stortorget 11, Helsingborg.

#5. Bensträckare längs Kajpromenaden, Gröningen och Strandpromenaden

Mätta och belåtna, med både bakverk och varsin värmande chailatte i magen, ger vi oss ut på promenad i snålblåsten.

resa till Helsingborg tips

Vågorna slår in mot kajen och vi njuter av vår promenad längs Kajpromenaden vidare mot Gröningen och Strandpromenaden – med Danmark på andra sidan (Öre)sundet. Folk badar, promenerar, cyklar och tycks omfamna hösten fullt ut. Under detta promenadstråk längs vattnet utnyttjas stadens läge vid havet på ett fint sätt, även om sommarens myller i området känns långt borta.

#6. Beundra Pålsjöbaden

resa till Helsingborg tips

Kallbaden har blivit något av Helsingborgs signum, i staden finns tre kallbadhus att tillgå. Vackrast av dem alla är förmodligen Pålsjöbaden, som ligger längs strandpromenaden norr om Gröningen. Pålsjöbaden har stått på plats sedan 1912, men totalrenoverades efter stormen Gudruns framfart 2011.

Badhuset i sin nuvarande skepnad har stått här sedan 2015, och är en ren fröjd för ögat! Vi nöjer oss med att beundra själva byggnaden utifrån den här gången – själva kallbadet gör vi istället på systerbadet ”Kallis” (som också ligger vid strandpromenaden fast närmare stadskärnan).

Adress: Drottninggatan 151, Helsingborg.

#7. Promenad till Pålsjö skog

Vi fortsätter förbi Pålsjöbaden bort mot Pålsjö skog och tar oss upp på Landborgspromenaden som är en del av Kullaleden. Här går vi också längs den del av Landborgspromenanden som kallas ”Kinesiska muren”, en mur som omger de vackra villorna uppe på höjden. Det känns som att vi hamnat i någon slags diplomatstad, och efter att ha googlat hus till försäljning på Hemnet kan vi konstatera att priserna typ ligger därefter.

resa till Helsingborg tips
resa till Helsingborg tips

Pålsjö skog är Helsingborgs största rekreationsområde, här finns ett antal stigar och elljusspår perfekta för löpare, hundägare och motionärer som vill andas lite skogsdoft och njuta av lövskogen – som såklart gör sig extra vacker i höstskrud!

#8. Sightseeing vid Pålsjö slott

Det är inte alla skogar som har förmånen att husera ett slott…

resa till Helsingborg tips

… men Pålsjö skog är en av de lyckligt lottade! Slottet lär ha anor från 1400-talet, och har varit med om både det ena och det andra. Som exempel kan nämnas att Magnus Stenbock hade sitt högkvarter i slottet under slaget vid Helsingborg. Idag har Stenbock bytts ut mot ett antal företag som har sina kontor i byggnaden.

Till slottet hör också en välskött park inspirerad från Frankrike, samt en och annan lövbeklädd tunnel. Perfekt att lägga på minnet inför en resa till Helsingborg för fina höstpromenader av olika slag!

Adress: Dag Hammarskjölds väg 79, Helsingborg.

#9. Middag på Restaurang Creo

Efter en intensiv heldag i Helsingborg är det dags för middag på Restaurang Creo, vilken ”känns som att kliva in i någons vardagsrum” enligt ett par helsingborgare som vi träffar under vistelsen.

Medelåldern på gästerna är relativt hög under vårt besök, vilket ändå är lite oväntat med tanke på att maten som serveras är allt annat än traditionell. Jag beställer in förrätten ”Soja & misogravad lax” och får en spännande mix av jordärtskocka, forellrom, wasabi, rättika och krispig lav. Priset på denna förrätt ligger på 155 SEK, överkomligt för en middag bortom korvkiosker och hamburgerhak.

Adress: Möllegränden 8, Helsingborg.

Dag två: Utflykt till Kullahalvön från Helsingborg

roadtrip sverige

Rejält påklädda för dagens äventyr till havs och till fots hämtar vi upp vår hyrbil och ger oss av mot Kullahalvön – med start i Mölle.

#10. Tumlarsafari med start i Mölle

Mölle är ett av flera söta gamla fiskeläger som ligger uppradade längs Kullahalvöns kustlinje.

Helsingborg och mölle

Det oemotståndliga läget vid utloppet av Öresund och med Kullaberg som kuliss har lockat turister sedan många år tillbaka, särskilt badsugna sådana. I början av 1900-talet började män och kvinnor (hör och häpna!) att bada tillsammans efter inspiration från Tyskland – vilket ledde det numera klassiska epitetet Synden i Mölle. Någon vidare synd var det nog inte prat om, med tanke på att både kvinnor och män ofta badade iklädda tvärrandiga baddräkter. 

Vi har dock inte kommit hit för badet, utan för att kliva på en ribbåt och spana efter tumlare.

Jag vågar varken tro eller hoppas på att vi verkligen ska få syn på dessa små tandvalar, som till utseendet liknar delfiner…

helsingborg kullahalvön

… men det får vi – till allas vår stora lycka! Och inte bara en, utan flera som tumlar runt i vågorna i jakt på mat. Vår proffsiga guide David låter oss också glida fram tätt intill Kullaberg för att få en närmare titt på både fyren, grottor och branta klippväggar. Det är en upplevelse att besöka Kullaberg från land, men en helt annan grej att få uppleva berget från havet. Det här blir helt klart en av höjdpunkterna under vår höstweekend i nordvästra Skåne!

Här kan du läsa mer om Kullabergsguiderna och aktiviteterna de erbjuder. Kullabergsguiderna och tumlarsafarin är ekocertifierade enligt Natures Best, och Kullabergsguiderna är involverade i olika forskningsprojekt om tumlarna.

#11. Lunch på Hotell Kullaberg i Mölle

Helsingborg och mölle

Fortfarande adrenalinstinna, och på lätt skakiga ben efter äventyret till havs, kliver vi in i värmen och en ombonad atmosfär på Hotell Kullaberg. Här möts vi av levande ljus, vita linnedukar, inbjudande soffor och inte minst en anrik historia. Det här stället lär vara fullsmockat under högsäsong, och vi är glada över att kunna avnjuta både klassisk skånsk äggakaka och mustig fisksoppa i en lugn miljö med fantastisk utsikt över det stålgrå havet.

Adress: Gyllenstiernas allé 16, Mölle.

#12. Fika på Baguetterian 2020

Efter en lunch på det klassiska Hotell Kullaberg tar vi sikte på närliggande Baguetterian 2020 – satsningen från Emma och Henrik Zetterberg som visade sig bli en succé. Jag vågar knappt tro att ett sådant ställe, som serverar baguetter, fika och hemmagjord gelato, kan ha öppet under första helgen i oktober.

Men jodå! Där står Emma bakom disken, och på sin breda skånska och med glittrande ögon berättar hon om planerna framåt – vilka inbegriper både julmarknad och uteservering trots trist väder. ”Det kan bli bra med filtar och värmande mackor, i Spanien sitter man ju ute året runt!?”, konstaterar Emma. Påfyllda av både Emmas sprudlande energi och varsin egengjord gelato är vi nu redo att ta oss an en del av Kullaleden.

Adress: Norra Strandvägen 4, Mölle.

#13. Vandring på Kullaleden mellan Mölle och Kullens fyr

”Vilt, vackert och vidunderligt.” Ungefär så beskrivs landskapet längs Kullaleden. Under vår vandring mellan Mölle och Kullens fyr (en sträcka som tar oss ca 1,5 timme enkel väg) får jag flera gånger stanna till och hämta andan, både på grund av den storslagna naturen och av vindbyarna som piskar fram från havet.

Min syster, som har vandrat stora delar av Skåneleden, hävdar bestämt att denna sträckan är den vackraste.

Vi ser hav så långt ögat kan nå (här möts Östersjön och Kattegatt!), mäktiga och dramatiska klippformationer…

vandra kullaleden

…på sina håll inbäddad av grönska. Allt är så väldigt, väldigt vackert, och dessutom motbevisas här alla teorier om att Skåne är platt.

vandra kullaleden

När jag och min syster till slut skymtar Kullens fyr över krönet har vi uppfyllt en efterlängtad punkt på min bucketlist för resor i Sverige om att gemensamt vandra Kullaleden. Att vi dessutom får göra det under hösten visar sig bli en extra bonus eftersom färre besökare är ute på leden.

Läs mer: Vandra Kullaleden med barn (Skåneledens delled SL5)

#14. Middag på Drottninggatan 35

Efter tusentals steg på Kullahalvön svidar vi om från Goretex-jackor och leriga vandringskängor till klänning och gör oss redo för en kväll på stan. På restaurangen Drottninggatan 35 fullkomligt bubblar det under vårt besök.

Det firas allt från födelsedagar till möhippa – det märks att det finns ett uppdämt behov att fira livet utan pandemi-restriktioner. Framtiden känns ljus och maten vi serveras är högklassig. Den gräddiga burratan smälter i munnen, oxfilén är perfekt stekt och vår Creme Brulée avrundar en näst intill perfekt måltid.

Adress: Drottninggatan 25, Helsingborg.

#15. Drink på Sea U Rooftopbar

Efter tips från en kompis avslutar vi dagen på nyöppnade Clarion Hotel Sea U och dess rooftopbar på åttonde våningen. Att öppna Helsingborgs första takbar känns som en genial idé, bra där Clarion!

takbar Helsingborg

Den här kyliga oktoberkvällen är vi ensamma utomhus (alla sällskap sitter inne och kurar), men den här vyn vill vi inte missa. Jag sveper istället halsduken närmare kroppen och skålar med min syster för naturnära äventyr och stadsliv på en och samma dag!

Adress: Kungsgatan 1, Helsingborg.

Dag tre: Kallbad och friskvård i Helsingborg

#16. Kallbadsupplevelse på Kallis (norra Kallbadhuset) i Helsingborg

Under vår vistelse i Helsingborg får jag en fråga från en bloggläsare om jag kan rekommendera något bra spa inför en resa till Helsingborg ”eftersom det ser ser så mysigt ut på er resa!” Låt oss konstatera att det mest är kallbad som gäller i Helsingborg! Här finns tre kallbadhus, och vi har äran att få delta i en kallbadsupplevelse på Kallis med Mia Jansson (som är anläggningsansvarig på både Kallis och Pålsjöbadet).

I bastun får vi besökare första parkett till naturens element från de stora glasrutorna som vetter ut mot havet.

Så hur upplever jag besöket, kan jag nu sälla mig till skaran av nyfrälsta kallbadare? Alltså, det finns potential! I början är jag tveksam och rädd för att frysa. Det här med kallbad har inte lockat något vidare för att vara ärlig, även om jag absolut hoppat i plurret både vår och höst tidigare. Men så sätter jag mig i bastun, tillsammans med en skön blandning av nybörjare och veteraner (en i gänget har kallbadat tre gånger i veckan under 20 år!). Och jodå, efter Mias pepp och i takt med att värmen stiger i bastun befinner jag mig plötsligt i vågorna. Inte en, inte två – utan FYRA gånger i rad! Tack Helsingborg – det är stort för en fryslort som mig.

Spa på Helsingborgsvis

  • SALTSKRUBB: Kallis egen saltskrubb finns att köpa i receptionen, se till att duscha och skrubba av kroppen rejält innan bastu och bad!
  • BASTU: Gärna minst 15 minuter, för att få upp värmen i kroppen.
  • BAD: Gärna tre gånger, om du har tid och möjligheter. Det sägs att första gången rinner skiten av, andra gången rinner bekymren av, och tredje gången är du redo att bygga något nytt!
  • AUFGUSS: Eteriska oljor hälls på bastustenarna för att skapa väldoftande ånga som bastuvärden viftar runt med en handduk på ett särskilt vis för att fördela ångor och heta vindar i bastun.

Läs mer: Kallbad i Helsingborg – Kallis och Pålsjöbaden

#17. Färgglad lunch på Ginger Hälsobar

Efter en känsla som närmast kan beskrivas som nyfrälsta kallbadare (allt är liksom möjligt efter fyra dopp under en grå oktoberdag!) vill vi fylla på kroppen med ytterligare nyttigheter. Ginger Hälsobar är en färgexplosion till restaurang och café, där maten som serveras innehåller en hel massa nyttigheter. Här kan du hitta både veganvänliga och glutenfria alternativ utan en massa tillsatt socker. Vi slår till på både sallad och smoothie bowl, och kan konstatera att det här är ett ställe vars mat får oss att må bra inifrån och ut.

Adress: Kolmätaregränden 6, Helsingborg.

#18. Bestiga Kärnan

Efter både kallbad och vitaminbomb är vi redo att bestiga det 35 meter höga tornet Kärnan…

…det vill säga ta oss uppför 146 trappsteg i den smala spiraltrappan upp till toppen av Helsingborgs främsta landmärke. Med utsikt över hela Helsingborg kan vi orientera oss och knyta ihop säcken efter tre intensiva och glädjefyllda dagar i den här delen av Sverige. Som bonus får vi en avslutade historielektion om Helsingborgs ståtligaste byggnadsverk med hjälp av både en app i telefonen och utställningsskyltar på de respektive etagen (från början fanns sju våningar i tornet, idag finns här fem etager och en källare).

Det här blir en ultimat genomkörare för benen innan jag kliver på tåget för en flera timmar lång resa tillbaka hem mot Stockholm efter en osedvanligt lyckad resa till Helsingborg och Kullahalvön.

Adress: Slottshagen, Helsingborg.

#19. Fler tips om Helsingborg och Kullaberg på hösten

Efter tre dagars resa till Helsingborg och Kullahalvön kan jag varmt rekommendera ett liknande upplägg för dig som tilltalas av en höstresa där naturnära äventyr möter stadsliv. Mitt nittonde och sista tips om Helsingborg på hösten får bli ett litet svep med ytterligare aktiviteter och sevärdheter jag själv vill besöka eller har besökt tidigare.

  • Höstljus på Sofiero är ett evenemang jag har hört mycket gott om, då hela Sofiero lyser upp i sprakande färger med hjälp av ljusinstallationer. Läs mer här.
  • Fredriksdal är ett friluftsmuseum värt att besöka året runt under en resa till Helsingborg. Läs mer här.
  • Tura till Helsingör: Har du hört talas om begreppet ”Tura”? Då åker du båt fram och tillbaka mellan Helsingborg och Helsingör för att äta och dricka utan att kliva av. ”Två röda och en grön” är en klassiker i sammanhanget = Två Pölse och en Tuborg.
  • Lakritsfabriken i Ramlösa är ett måste för dig som gillar det svarta guldet! Läs mer här.
  • Gå på fotboll och se HIF på hemmaplan! Ett minnesvärt citat från en av utställningarna på Dunkers Kulturhus bör såklart nämnas i sammanhanget: ”En äkta Helsingborgare är en som med rak rygg kan gå genom Stockholm när HIF vunnit över AIK med 2-1.”

Så bodde vi under vår resa till Helsingborg: Elite Hotel Mollberg

resa till Helsingborg tips
tips om helsingborg

Jag och min syster bor två nätter på Elite Hotel Mollberg, med bästa läge vid Stortorget i Helsingborg. I de gemensamma ytorna och baren/restaurangen på entréplan har inredarna lyckats behålla charmen från byggnaden med anor från 1300-talet, men samtidigt lyckats skapa en modern hotellkänsla. Jag hade hoppats på att hotellrummet, ett Superior dubbel, skulle gå i samma stil – men det känns som ett ganska vanligt hotellrum som inte sticker ut något vidare (även om utsikten över S:t Mariakyrkan helt klart är ett plus i kanten). Frukostbuffén är fräsch och håller hög klass, absolut över medel. Missa för allt i världen inte de fluffiga våfflorna som du gräddar själv!

Läs mer och boka här.

Ska du resa till Helsingborg med barn? Här hittar du fler tips!

helsingborg Sofiero

Sommaren 2021 åkte jag på en resa till Helsingborg med min man och våra tre barn, då 12, 10 och 6 år gamla. Det blev en lyckad resa med många roligheter, alla våra tips med fokus på Helsingborg med barn finns samlade i inlägget nedan.

Läs mer: Helsingborg med barn – tips för en lyckad familjeresa


Inlägget om att resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten är ett betalt samarbete med Visit Helsingborg. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inget annat anges. Omslagsbild: strandpromenaden i Helsingborg.

5 comments

  1. Nej men titta, där lyckades jag smita mig in på en bild 😉 Så himla kul att få läsa din reseskildring! Och så många fantastiska bilder!

    1. … med kameran i högsta hugg såklart! 🙂 Tack Amanda, ser fram emot att läsa om era äventyr också. Väldigt glad att få ha fått träffa dig IRL. Hälsa M!!

  2. Älskar Kullahalvön, Pålsjöbaden är en räddare för mig varje vinter som får mig att uppskatta varje årstid för vad den har att erbjuda.

    1. Åh, det förstår jag verkligen Emma. Vilken fantastiskt vacker del av Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close