Close
Att göra i Västervik: 5 hösttips om Västervik

Att göra i Västervik: 5 hösttips om Västervik

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Har du koll på Västervik? Det borde du ha, om inte annat eftersom staden i år (2020) blev utsedd till Sveriges bästa sommarstad enligt Reseguidens årliga tävling. Närliggande Kalmar har under flera år knipit titeln, men i år var det istället den småländska länskollegan Västervik som förärades guldmedaljen. Staden och dess omgivningar lockar dock även i grått höstdis, och har såklart mer att erbjuda än utpräglade sommaraktiviteter. Här kommer fem höstkantade tips om Västervik.

Att göra i Västervik: 5 hösttips om Sveriges bästa sommarstad

Västervik tips
Västervik tips

#1. Upplev fördelarna med Sveriges bästa sommarstad under lågsäsong

Västervik tips
Västervik tips
Västervik tips

Många förknippar säkert Västervik med Visfestivalen, ett återkommande musikarrangemang som sedan 1966 har gått av stapeln varje år under vecka 28. Inte ens pandemin kunde stoppa succén, i år streamades festivalen av 100 000 personer.

Visst skapas det en speciell stämning med mycket folk samlade på en och samma plats (sådant vi i pandemitider kan sakna mer än någonsin!), men det kan också vara skönt att komma till en mindre knökfull stad när hösten sveper in med dimma och regntunga skyar. Ta tillfället i akt och plugga in musiken i öronen istället, och upptäck Västerviks gator med dess pastellfärgade hus och rosenbuskar i din egen takt. Hösten är också ett utmärkt tillfälle att upptäcka någon av de närliggande 5000 skärgårdsöarna.

Läs mer: Västervik är Sveriges bästa sommarstad.

#2. Ät på Guldkant – givet restaurangtips i Västervik

Västervik tips
Västervik tips

När hungern börjar göra sig påmind är Guldkant Restaurang & Bar (adress Grönsakstorget 6) ett säkert kort om du besöker staden. Känner du förresten igen namnet/varumärket Guldkant? Kanske inte så konstigt, eftersom deras såser säljs på ett antal Maxibutiker i Sverige.

Se till att haffa någon av restaurangens fönsterbord, med utsikt mot Varmbadhuset. Helhetsintrycket är riktigt bra, allt från atmosfär, inredningsdetaljer och välkomnandet – under lågsäsong är tempot av naturliga skäl ett annat. Numera har även Guldkant även ett ”syskon” på stan i form a Deli – Bowls & Sushi (adress Storgatan 21).

Tips! Fler förslag på restauranger och caféer hittar du på Västerviks restaurangkarta. Några restaurangtips utöver det vanliga lär vara Smugglaren och Almviks café – ett annat är Slottsholmens restaurang (där menyn inspireras av ägaren tillika den före detta Abba-medlemmen ”Björn Ulvaeus uppväxt i Västervik och smakupplevelser från repetitioner och föreställningar världen över”). Vill du fika är Bageri 96 ett bra tips.

#3. Strosa i Västerviks butiker

Västervik tips

Under hösten känns det extra befogat att strosa runt i butiker. Ett förslag värt att spana in lite extra är den fristående heminredningsbutiken OGRÄS som drivs av makarna Molin sedan 2006. Här erbjuds en snygg mix både kläder, designföremål och leksaker. (Adress Storgatan 32)

Fler tips hittar du på denna shoppingkarta över Västervik.

#4. BANK! Västervik Street Art Festival

Flera svenska städer har genom åren tagit initiativ till uppskattade konstutställningar utomhus med muralmålningar och andra verk, som exempel kan nämnas Borås (Borås street art festival No Limit), Karlstad (Artscape Värmland) och Örebro (NoLimit).

Även Västervik har ett liknande projekt i form av BANK! som löper över tre år, vilket gjorde att staden under 2019 förärades med 15 muralmålningar och drygt 40 andra verk – bland annat markmålningar och popup-konst. Under 2020 kompletterades festivalen med flera andra verk i den norra delen av Västerviks kommun. Att uppleva de aktuella verken kan vara en lämplig aktivitet under höstmånaderna. Läs mer om projektet och verken här.

#5. Ut och vandra (och avsluta med spa?)

Västervik tips
Västervik tips
Västervik tips

Hösten är en bra tid för att vandra (det finns inget dåligt väder etc), och i Västervik med omnejd finns flera lämpliga vandringsleder att ta sig an. Tjustleden mäter hela 20 mil genom Västerviks kommun, och är uppdelad i nio etapper med vindskydd för övernattning vid de olika etappmålen.

En annan lämplig led är den 12 kilometer långa Gränsöleden som sträcker sig runt halvön/naturreservatet Gränsö (som i sin tur ligger drygt en halvmil från Västervik centrum). Ute på Gränsö ligger också vackra Gränsö Slott, som rymmer både hotell, spa och restaurang. En ultimat kombination skulle kunna bestå av en vandringstur på Gränsöleden, för att sedan avsluta med dagspa på slottet.

Förslag på boende i Västervik (adlinks):

  • Gränsö Slott Hotel & Spa – Skärgårdsidyll och slottsmiljö, ca 5 km från Västervik centrum
  • Västervik Resort – Strandnära resort med stugor, ca 2 km från Västerviks centrum)
  • Hotell Park – Familjeägt hotell vid järnvägsstationen i centrala Västervik)
  • Slottsholmen – På populära Slottsholmen hotell (som ofta förknippas med ”Abba-Björn” som är med och äger hotellet) kan du boka in dig i ett av 33 flytande hotellrum alternativt en av tio lyxiga sviter.

Mer inspiration om Sverige finns i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du fler tips om Västervik får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

4 comments

  1. Hur i hela friden har jag missat detta från min barndomsstad. Oj vilken hemlängtan jag fick nu. Visst är Guldkant trevligt.
    Gränsö slott är ett underbart spa men jag rekommenderar även Stadshotellet som hade blivit residens om staden lyckats bryta sig loss från länet. Trevlig frukost, glad service och liten inomhuspool.

    1. Åh, vilket bra tips om Stadshotellet – tack!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close