Close
Villa Anna: unikt boutiquehotell i Uppsala

Villa Anna: unikt boutiquehotell i Uppsala

Inlägget om Villa Anna innehåller reklamlänkar/adlinks.

Det finns hotell där du checkar in och helst aldrig vill checka ut. Det personliga och ombonade boutiquehotellet Villa Anna i Uppsala är precis ett sådant. Hit åker jag gärna bort – för att känna mig som hemma.

villa anna uppsala
villa anna uppsala
villa anna uppsala

Villa Anna: unikt boutiquehotell och omtalad restaurang i Uppsala

Jag hörde talas om Villa Anna första gången i samband med att jag frågade om riktigt bra restaurangtips i Uppsala. Att det också fanns ett hyllat hotell i anslutning till restaurangen förstod jag först senare. Villa Anna kan du med andra ord besöka dels som restauranggäst, dels som hotellgäst. Eller såklart, ännu hellre både som restaurang- och hotellgäst, vilket jag hade glädjen att göra.

#1. Läget: Villa Anna – ett hotell i centrala Uppsala med anrik historia

villa anna uppsala

Ett av mina absoluta favoritområden i Uppsala är det historiska kvarteret där bland annat Domkyrkan, Trefaldighetskyrkan och Gustavianum huserar.

Det är också i det här området du hittar Villa Anna, närmare bestämt vid Odinslund 3. Det personliga lilla boutiquehotellet har med andra ord ett av Uppsalas bästa lägen. År 1660 gavs namnet Odinslund till det parkliknande området runt Trefaldighetskyrkan, och drygt hundra år senare planterade Carl von Linné ”Odinlunds allé” i anslutning till området.

Själva huset Odinslund 3 byggdes 1874-76 på uppdrag av brukspatronen Carl Ekman från Finsprång. Huset och dess 21 rum, badrum och kök byggdes som en ståndaktig bostad till dottern med familj. Ett decennium senare såldes huset till Uppsala läkarförening, då som klubblokal för föreningen. Därefter tog huset successivt över av en privat flickskola, Lindska skolan, som byggde på en fjärde våning. Så småningom köptes huset av domkyrkoförsamlingen och övergick till Uppsala kyrkliga samfällighet, och fungerade då som församlingshem för Domkyrkan och Helga trefaldighets församling.

villa anna uppsala

Den 1 december 2009 var det dags för huset att öppna portarna som hotell, och så har det fortsatt. I december firar Villa Anna med andra ord 10-årsjubileum!

villa anna uppsala

Hotellet är fullt av spännande inredningsdetaljer som skapar en inbjudande helhet.

#3. Hotellrummen på Villa Anna

villa anna uppsala

Hotellet är lika vackert inuti som utanpå. Villa Anna har tre sviter med egen bastu, bubbelbadkar och espressomaskin, och jag vågar gissa att det var i en av sviterna som brudparet jag möter vid hotellfrukosten spenderade sin bröllopsnatt. Jag checkar istället in i ett av hotellets sju dubbelrum…

villa anna uppsala

… nr 403. Hotellet har också ett enkelrum för den som föredrar en sådan lösning.

villa anna uppsala

Ljusinsläppet från fjärde våningen, i kombination med den höga takhöjden, gör rummet väldigt luftigt.

Här finns också en stege upp till ett av fönstren, där du kan sitta i en liten alkov och beundra utsikten – antingen den utomhus eller den över hotellrummet.

villa anna uppsala

Detaljerna genomsyrar hela hotellet…

villa anna uppsala

… och helhetskänslan skapar ett boende varifrån det är svårt att slita sig. Samtliga hotellrum har Carpe Diem-sängar.

villa anna uppsala

På mitt hotellrum finns också en liten arbetshörna.

villa anna uppsala

Badrummen på Villa Anna är utrustade med både dusch och badkar.

villa anna uppsala

#4. Restaurang Villa Anna

Restaurang Villa Anna hittar du på hotellets entréplan. Under mitt besök ser jag både barnfamiljer och ett större sällskap som ser ut att vara arbetskollegor. För egen del stod ett restaurangbesök på önskelistan redan under mitt förra Uppsalabesök, och nu var det alltså upp till bevis för de hyllningar jag har hört om Villa Annas kök.

villa anna uppsala
villa anna uppsala

Jag behövde knappast gå därifrån besviken. Åter igen är det detaljerna som skapar en lyxig helhetsupplevelse. Nybakat bröd i en liten gjutjärnspanna, egenkärnat smör – på den här restaurangen där nordiska smaker står i fokus lämnas inget åt slumpen.

Vårat kök är i grunden svensk gastronomi med en del smaker hämtat från våra resor runt om i världen.

– Villa Anna

Här serveras Lilla menyn (650 kr) och Stora menyn (850 kr), men den som vill kan också plocka ihop sin egen meny från ”Rätter från köket” – där rätterna är uppbyggda i tilltugg, mellanrätter och desserter. Jag och mitt sällskap går, kvällen till ära, loss på Stora meny och får äta oss igenom den ena mer fantastiska rätten efter den andra:

  • Rå marinerad regnbåge, vit sparris, krispigt kycklingskinn och libbsticka
  • Tartar på svensk wagyu, jäst, grön sparris och pepparrot
  • Kalvbräss, ramslök, pilgrimsmussla och spritärta
  • Domstagris, pistage, färsk vitlökskräm och verjus
  • Hallonconsommé med ängsyra och myskmadra
  • Rågmaltsmunk med Jordärtskokskola

#5. Hotellfrukost Villa Anna

villa anna uppsala

När jag checkar in på Villa Anna får jag ett meddelande från en följare som genast höjer förväntningarna inför hotellets frukost: ”Älsk på deras frulle”. Ledorden i frukostmenyn är ”Umgås”, ”Njutbart” och ”Äkta” – och för min del är frukostupplevelsen njutbar från början till slut. Jag hade egentligen planer på att hinna se mer av Uppsala innan jag tar tåget tillbaka mot Stockholm, men faktum är att jag inte kan förmå mig att gå från bordet och stannar vid frukosten ett par timmar.

Frukosten består till stor del av utvalda råvaror från lokala gårdar. Jag tackar till en början nej på frågan om ”jag vill ha något från köket”, och nöjer mig med frukostbuffén som är en frukosthimmel i sig med färskt bröd, hemkokta marmelader, fil och yoghurt från Väddö gårdsmejeri och krasse som jag själv får klippa över smörgåsen. När jag ser bordsgrannarna serveras fattiga riddare ångar jag mig snabbt, och läser igenom frukostmenyn. Och alltså – vad ni än gör – missa inte att beställa in någon eller några av de rätterna som tillagas direkt på beställning. Jag tar en ”second breakfast” i form av fattiga riddare av brioche med kanel och socker (alltså!), och en stor kopp varm choklad. Hade jag inte varit så mätt att jag nästan får rulla tillbaka till hotellrummet hade jag också tagit in en frasig croissant och kavelgris – alltså nybakat mjukt tunnbröd med egenkärnat smör.

Frukosten serveras i restaurangen på entréplan under vardagar kl 07:00-9:30, och under helger kl 08:00-11:00. (Det går också att få frukosten serverad på rummet mot en avgift.)

Det här är definitivt ett hotell att återvända till – om så för att bara äta den där frukosten igen!

#6. Övrig information om Villa Anna och bra att tänka på:

villa anna uppsala

Resan till Uppsala gjordes i betalt samarbete med Destination Uppsala.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close