Close
Tips om Kroatien: 8 personliga favoriter från norr till söder

Tips om Kroatien: 8 personliga favoriter från norr till söder

Svenskarna älskar Kroatien och efter vår familjs vistelse i landet har jag sent omsider också fattat grejen. Medeltida byar, lummiga nationalparker och en skärgård med kristallklart vatten är några av ingredienserna som bidrar till landets popularitet.

Intresset för Kroatien fortsätter att öka i en aldrig sinande takt. Under en presslunch med SAS för några månader sedan berättade SAS att de under 2018 ökar antalet flygstolar med 60 000 (!) mot förra året och då är de bara ett av många flygbolag som trafikerar landet. I dagens inlägg delar jag några personliga tips om Kroatien, från norr till söder.

Tips om Kroatien: åtta personliga favoriter från norr till söder

#1. Romantiska Rovinj, Istrien

Rovinj

Rovinj

Vårt första stopp i Kroatien var en vecka på halvön Istrien, som gränsar till Italien. Gillar du Italien kommer du att trivas i Istrien i allmänhet och staden Rovinj i synnerhet! Kullerstensgator, fasader som fortsätter ner i vattnet och höga cypresser, det här är en riktig pärla.

Läs mer: Dejtkväll i Rovinj, Istriens svar på Venedig

#2. Historiska vindslag i Pula, Istrien

pula arena

pula istrien

Jag imponerades av Colosseum, men trivdes betydligt bättre i Kroatiens motsvarighet Pula arena. Den är förvisso mindre, men betydligt charmigare. Se till att komma hit strax innan solnedgång för den ultimata upplevelsen.

Läs mer: Solnedgång över amfiteatern i Pula

#3. Hyr ett hus på Istriens landsbygd

hyra hus istrien

adaggio

Vi trivs inte toppen i charterkomplex utan föredrog att hyra hus för att uppleva Kroatiens landsbygd i lugn och ro. Vi hittade lugnet vi var ute efter vid Villas Adagio i ett område som ligger inom max en timmes köravstånd från semesterorterna Pula, Rovinj och Rabac.

Läs mer: Roadtrip Balkan: Recension av våra boenden

#4. Bada, bada och bada lite till!

zlatni rat croatia

zlatni rat guldtungan

Vi var ständigt redo för att hoppa i närmast möjliga badvatten, badkläderna fanns alltid lätt åtkomliga i bilens bagageutrymme. I Kroatien finns det oändliga badmöjligheter!

Tips: Ta med ett par badskor hemifrån eller köp på plats, Kroatien har till övervägande del stenstränder.

#5. Zlatni Rat, Brac

zlatni rat guldtungan

att göra i Kroatien med barn

Jag hade skyhöga förväntningar på stranden Zlatni Rat, den stod med som en av få ”måsten” på vår att göra-lista inför resan till Kroatien. Bilderna jag hade sett visade en vit paradisstrand omgiven av turkosblått vatten, men verkligheten visade något annat. Vår eftermiddag/kväll var förvisso den finaste strandupplevelsen under hela resan – men förvänta er inte Thailandskänsla som flygbilderna i resemagasinen lätt kan ge sken av.

Läs mer: Zlatni Rat: Är Kroatiens mest omtalade strand överskattad?

#6. Parkmagi i Plitvice nationalpark

Plitvice Nationalpark skulle lätt kunna liknas vid Kroatiens motsvarighet till Edens lustgård. Dånande vattenfall och exploderande grönska i sällskap pigga barn som glatt (ja, faktiskt!) traskade stig upp och ner. Ska jag bara ge ett enda tips om Kroatien är det detta – vårt bästa stopp under resan.

Läs mer: Plitvice Nationalpark: som att landa i paradiset

#7. Öluff ut till Brac

brac

rabac

Kroatiens skärgård består av nästan tusen öar, holmar och skär. De största öarna är Krk och Cres i norr och öarna Brac och Hvar i söder. Vi tog sikte på Brac eftersom jag var insnöad på att få se den berömda stranden Zlatni Rat, men nästa gång provar jag gärna en mindre ö-variant.

Läs mer: Mer läsning om Brac hittar ni hos FREEDOMtravel: Semester på ön Brac i Kroatien

#8. Stadspuls i Dubrovnik och Split

dubrovnik

split att göra

Kroatiens storstäder är vackra, pampiga och rymmer mycket spännande historia. Våra val under resan föll på Dubrovnik, Game of Thrones-fans som vi är, och Split. Dubrovnik uppfyllde våra förväntningar med råge, hela staden kändes som en enda stor filmkuliss. (Kanske dock lite väl mycket som en filminspelning i Hollywood, med tanke på att 9 av 10 personer på gatorna var turister.) Split är också en otroligt vacker stad, även om vår upplevelse inte blev den bästa med tanke på att vi prickade in en av sommarens varmaste dagar.

En stad vi inte prioriterade, av den enkla anledningen att det inte fanns någon kust i närheten, var Zagreb (som resebloggaren Lena tipsar om här: Zagreb – Våra bästa tips i en miniguide). Det finns också oräkneliga småbyar att besöka i Kroatien, exempelvis Plat och Mlini (som resebloggaren Anna har skrivit mer om här:  Mlini – den vackraste byn på Dubrovniks Riviera).

Läs mer: Dubrovnik: en snabbvisit och omedelbar mersmak 


Fler tips om Kroatien och övriga inlägg från våra familjeresa genom Balkan hittar du under Roadtrip Balkan.

2 comments

 1. Jag blev också helt förälskad av Kroatien i höstas! Men inser efter din lista att jag har mkt mer att uppleva av Kroatien… vill se mer. Främst öarna lockar nu! Trevlig helg, kram

 2. FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA LÄGENHET I KROATIEN? VÄLJ EN SVENSK FÖRMEDLING!
  BoKroatien.se är en svensk förmedling som hjälper dig hela vägen från visning till köp av lägenheter i Kroatien, staden Trogir, nära Split.

  Varför köpa lägenhet i Kroatien?
  Långa somrar, fantastiskt hav och bara två timmar bort. Priserna är oslagbara. En stor finansiell fördel med att köpa lägenhet i Kroatien är dess otroliga hyrespotential. De flesta kan efter några månaders uthyrning täcka alla finansiella- och driftkostnader för lägenheten.

  Att köpa lägenhet i Kroatien är mycket lättare än vad de flesta tror.
  Vi på BoKroatien är en unik svensk fömedling med lång och gedigen erfarenhet av landet. Vi har dessutom mycket god kännedom av lagar och regler vid köp av lägenheter i Kroatien.

  Vi har hjälpt flertal nöjda svenska familjer att hitta och köpa lägenhet i Kroatiska staden Trogir, nära Split. Lägenheterna ligger bara 20 minuter från flygplatsen dit man kan flyga på ca två timmar från Sverige. Vi anordnar visningsresor, visar lägenheterna och staden, förser er med all nödvändig information och är med er hela vägen från er första kontakt med oss till nyckel i handen. Vi är väldigt måna om att processen fortgår smärtfritt och att ni är bekväma med ert beslut.

  Vill du veta mer?
  Vi finns bara ett samtal bort. Kontakta oss idag!
  https://bokroatien.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close