Close
Att fylla på Italienkontot med Rom, Neapel och Procida

Att fylla på Italienkontot med Rom, Neapel och Procida

foto123

Snipp, snapp, snut – så var Italiensagan slut för den här gången. Jag och min syster är på väg mot flygplatsen och Sverige efter att ha fyllt på Italienkontot med både Rom, Neapel och Procida. Det känns som att vi har fått uppleva tre olika resor under de senaste dagarna. Tre olika resmål, med helt olika karaktär – och dessutom med tre olika färdsätt. Flyg från Arlanda till Rom (via mitt samarbete med KLM), tåg från Rom till Neapel och slutligen färja från Neapel till ön Procida.

att resa till italien Neapel
Utanför Santa Chiara, Neapel.

Det här är tredje gången gillt i Rom, en stad som jag har lärt mig tycka om efter hand. Och vet ni, jag tror det kan sammanfatta mina känslor för Italien generellt. Eftersom jag har bott i Barcelona och pratar spanska har jag i valet och kvalet ofta valt Spanien framför Italien. Men, något fortsätter uppenbarligen att dra mig till Italien och för varje gång jag reser dit vill jag ha mer. Både Neapel och Procida var nya bekantskaper, som jag definitivt kan rekommendera vidare – trots Neapels något skamfilade rykte.

Att fylla på Italienkontot med Rom, Neapel och Procida

Min lillasyster Kajsa har fungerat som eminent resesällskap under den här resan, en resa som vi mjukstartar på Clarion Hotel Arlanda Airport redan kvällen före avfärd. Vi möts upp på Arlanda, checkar in på hotellrummet…

… där jag kan konstatera att jag aldrig får nog av den här utsikten. Någon gång ska jag utnyttja poolen, men hotellrummet – och hotellsängen – lockar i vanlig ordning lite för mycket.

elena ferrante neapel

Kajsa laddar upp för Neapel genom att läsa första boken av den kända romansviten Neapelkvartetten, skriven av Elena Ferrante. Böckerna utspelar sig under Neapels efterkrigstid, och under vår resa kan Kajsa göra flera referenser till miljön i böckerna. Bra tips att grunda med inför en Neapelresa!

Morgonflyget går redan klockan 06:30…

att flyga med klm

… vilket ger oss chansen att få se en fantastisk soluppgång högt ovan molnen.

att flyga med klm

Under mellanlandningen på Schiphol har jag en förhoppning om att hitta en burk ”Fanta Lemon Elderflower” efter inspiration från min bloggkollega Pernillas instastories förra veckan. Tydligen drack hon en sådan på Schiphol, och det låter ju i ärlighetens namn som den ultimata smakkombinationen!

att flyga med klm

Efter typ fem olika butiker och caféer ger jag upp och sätter mig och jobbar en stund istället…

… innan vi hoppar på anslutningsflyget mot Rom. Flygresan över Alperna får det att kittlas i magen, på ett bra sätt. Jag är rädd för en hel del grejer i livet, men inte för att flyga. De här vyerna får mig snarare att förundras över världens storhet. Tänk så många olika landskap Europa, och resten av världen, rymmer. Det är mäktigt!

Onsdag i Rom

Vi landar i Rom runt lunchtid, och går direkt till hotellet för att byta om till klänning. Sommarvärme, bara ben och allmänt hopp om livet – ungefär så känns det.

att resa till italien rom

I våra kvarter är det lugnt och skönt, men bara några hundra meter bort flockas turistmassorna kring Fontana di Trevi. Det är ändå fascinerande hur mycket folk det kan vara här i slutet av oktober! Rom är – och förblir – en turistmagnet, av uppenbara skäl.

att resa till italien rom

Efter tips från vår hotellpersonal bokar vi middag på en kvarterskrog i närheten, och det är så gott att vi nästan blir tårögda. Min syster kan konstatera att ”allt njutbart i hela världen kommer från Italien!”: pasta, pizza, bruschetta, cappuchino, espresso, vin, mozzarella, gnocchi, panna cotta, gelato, lasagne, olivolja… vi kommer att ha fullt upp med att äta oss igenom den här resan!

Men ja, vi gör mer än att äta i Rom. I varje hörn finns något nytt och vackert att titta på – kyrkorna inte minst. Det eftersträvade lugnet hittar vi inte bara inne i Roms otaliga kyrkor, utan också på lyxhotellet Villa Spalletti Trivelli där vi bor. Vi har svårt att slita oss från vår hotelloas!

Läs mer: Att göra i Rom – femton tips att ta fasta på

Torsdag i Neapel

Efter att ha fått en lagom dos av Italiens huvudstad tar vi en långfrukost på hotellet och är sedan redo att ta tåget mot Neapel. Tågresan med snabbtåget Italo är en ytterst smidig historia…

att resa till italien rom och Neapel

… som tar 1 timme 10 minuter från centralstationen Termini. Fräscha tåg och överkomligt pris på biljetten (40 euro). Jag är nästan besviken när tåget är framme, jag hade kunnat sitta längre och se det italienska landskapet susa förbi utanför fönstret.

Från centralstationen tar vi tunnelbanan till Piazza Dante för att möta upp vår Airbnb-värd Adriano, som ger oss både nycklar och bra tips om Neapel. Lägenheten, belägen i gamla stan, är riktigt fräsch – till skillnad från vissa ruffa kvarter i Neapel.

att resa till italien Neapel

Vi går, går och går lite till – och för varje meter vi lägger bakom oss kan vi själva skapa oss en tydligare uppfattning om en stad som vi har hört blandade recensioner kring. Och jo, vi gillar Neapel. Mycket! En av höjdpunkerna blir besöket inne på Chiaras lugna innergård…

att resa till italien Neapel

… men annars har jag svårt att sätta fingret på vad det är som skiljer Neapel från Rom – utöver det uppenbara att Rom har så mycket mer utländska turister än Neapel.

att resa till italien Neapel

Myllret, pulsen, de små butikerna, ungdomarna på gatorna, de smala gränderna och känslan.

att resa till italien Neapel

Kvällen avslutar vi nere vid marinan, med Neapels blinkande stadsljus i bakgrunden. Det här är en stad med konstraster, och nu återstår den angenäma uppgiften att välja ö för morgondagens utflykt. Efter ett googlingsrace fastnar vi ganska snabbt för Procida, och så blir det!

Fredag på Procida

Vi väljer en tidig snabbfärja för att få en heldag på ön, och det visar sig vara ett bra beslut. De här omgivningarna vill jag inte lämna i första taget – kanske är det här den ultimata Italiendrömmen?

att resa till italien Procida

Att få höra Medelhavet rulla in mot stranden, kyrkklockor ringa i bakgrunden, beundra Vesuvius på avstånd, strosa runt på öns gator, äta gott och botanisera i småbutikerna längs hamnen…

att resa till italien Procida

…det är så oerhört vackert på den här ön och vi tankar energi av bästa sort. 

att resa till italien Procida

Efter en heldag på Procida tar vi färjan tillbaka till Neapels fredagsmyller, för att avsluta på topp med ännu en pizza.

När lördagen gryr packar vi väskorna, äter bakverk till frukost och känner oss mer än redo att ännu en gång ta oss an oktober och november i Sverige. Tack för det, Italien!


Flygresorna till Rom och från Neapel gjordes i samarbete med KLM.
Här kan ni läsa mer om KLM:s åtagande Fly Responsibly.

2 comments

  1. ITALIEN! Om och om och om igen… Vad härligt ni verkar ha haft det!

    1. Ja, men det blev så väldigt lyckat. Börjar redan fundera på hur och när jag ska åka dit igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close