Close
Julmarknader i London 2019: 9 tips för julkänsla i London

Julmarknader i London 2019: 9 tips för julkänsla i London

Jag är nyss hemkommen efter att ha fått min beskärda del av julkänsla och julmarknader i London, något jag inte har upplevt sedan jag var 17 år. Mina vänner, som bor i London, guidade runt mig och gav utmärkta tips för en lyckad julpromenad genom stadens gator och kvarter. Här kommer tipsen i bloggversion, det är bara att välja och vraka för att sätta ihop din egen variant av London i julskrud.

julmarknad i london
julmarknad i london
Foto: 1) Julnissar utanför Hamleys 2) Julgranen utanför Covent Garden 3) Southbank 4) Covent Garden

Julmarknader i London 2019: 9 tips för julkänsla i England

#1. Southbank Centre Winter Festival

julmarknad i london
julmarknad i london
julmarknad i london

Vill du uppleva julstämning och samtidigt se Londons kvällssilhuett spegla sig i Themsen är Southbank Centre Winter Festival ett fint alternativ. Själva marknaden håller till vid Wintertime Market – och här hittar du (tro det eller ej!) finare grejer än det vanliga ”krimskramset”. Vid Southbank finns också ett portabelt nöjesfält som sätts upp varje år, perfekt för barnfamiljer med andra ord. Det erbjuds även en julshow i form av Slava’s Snowshow.

Läs mer: Southbank Centre Winter Festival

#2. Christmas in Leicester Square

julmarknad i london
julmarknad i london
julmarknad i london

Gillar du känslan på tyska julmarknader är ett tips att ta dig till Christmas in Leicester Square (alternativt Picadilly Circus). Här står matstånd med alla möjliga godsaker, men också hantverk av mer eller mindre bra kvalitet. Vi går loss på varsin varm choklad för 5 pund/styck, och det känns kanske som vi betalar för stämningen snarare än för den ljumma chokladen i sig.

Det som utmärker julmarknaden vid Leicester Square är föga förvånande musikaltemat. Här kan besökarna bland annat besöka Leicester Square Spiegeltent och uppleva showen La Clique där det utlovas fullt ös! För barnen rekommenderas Santas Grotto för barnen. Inträde kostar förvisso 11:50 pund, men det kanske ett besök hos tomten kan vara värt?

Läs mer: Christmas in Leicester Square

#3. Christmas at Covent Garden

julmarknad i london
julmarknad i london
julmarknad i london

Kanske är det dekorationerna av världsklass och den ikoniska Covent Garden-julgranen prydd med 30.000 julljus som gör att jag instinktivt vill kora Christmas at Covent Garden till kvällens vinnare för julstämning i London. Lägg till en gatumusikant som sjunger med en röst som spunnet socker – och de röda telefonkioskernas kontrast till det gröna granriset. Jag hade kunnat stanna i flera timmar vid torget för att njuta av stämningen, folkmyllret och musiken!

Läs mer: Christmas at Covent Garden

#4. Carnaby Christmas Light Installation (Ocean Theme)

julmarknad i london

Carnaby Christmas Light Installation är en återkommande tradition i London, med olika teman varje år. Havet och hållbarhet är det genomgående temat för 2019 års julljus på Carnaby Street, och vi besökare möts av budskapet ”One Ocean One Planet”. Installationen görs i samarbete med välgörenhetsorganisationen Project ZERO och för att skapa de mäktiga dekorationerna har konstnärerna bland annat använt sig av 1500 återvunna plastflaskor. Det här måste ni se!

Läs mer: Carnaby Christmas

#5. Änglarna på Regent Street

julmarknad i london

De enorma glittrande änglarna som dinglar över Regent Street kräver väl ingen närmare presentation, de är svåra att missa och är ett välkommet inslag i stadsbilden. Regent Street i sig brukar vara smockfullt med folk, vill du ha änglarna någorlunda för dig själv får du komma hit på tidig morgon eller under nattetid.

#6. Julskyltning på varuhuset Liberty

julmarknad i london

När vi kommer fram till varuhuset Liberty slungas jag tillbaka till mina barndomsjular, då mamma brukade bygga upp ett vinterland i miniatyr. Blotta åsynen av Libertys fasad, i kombination med dess julskyltning och julgranar, känns som ett vinterland i sig. Själva butiken kan liknas vid ett mindre Harrods (eller NK för att dra en svensk parallell).

Tips: Vill du köpa hem en julkula från London till samlingen hemma i Sverige? Julbutiken Liberty London Christmas shop inne på varuhuset har ett riktigt fint utbud att välja på.

#7. Seven Dials och Neal’s yard

julmarknad i london

Vill du komma bort från de turisttäta gatorna utan att för den sakens skull gå miste om stämningsfulla innergårdar och glittrande juleljus? I så fall kan jag rekommendera att ni tar en promenad till Seven Dials och den lilla innergården Neal’s yard. Här hittar ni också en ikonisk väggmålning av Prinsessan Diana och hennes små prinsar.

#8. Christmas at Kew

I somras besökte jag Royal Botanic Gardens vid Kew för första gången, och hann tänka tanken att trädgårdarna måste göra sig fantastiska i julskrud. Och ja, under vintertid förvandlas mycket riktigt det här området till en explosion av ljusinstallationer, julgranskulor och skådespel. Christmas at Kew pågår mellan 20 november 2019 till 5 januari 2020. Tänk på att du får betala extra för inträde utöver inträdet in i själva trädgården!

Läs mer: Christmas at Kew

#9. Hyde Park Winter Wonderland

En annan julklassiker i London (som inte hade hunnit öppna när jag var där) är Hyde Park Winter Wonderland. Som namnet antyder förvandlas parken till ett sagoland med vintertema. Här kan besökarna antingen strosa omkring på julmarknaden som är gratis, eller betala extra för allt från skridskoåkning till proffsiga julshower. Hyde Park Winter Wonderland pågår mellan 21 november 2019 till 5 januari 2020.

Läs mer: Hyde Park Winter Wonderland

BONUSTIPS: Årets julfilm 2019 – Last Christmas

julmarknad i london

Jag avslutade min turné av julmarknader i London genom att gå hem och se årets julfilm 2019: ”Last Christmas” – och rekommenderar er att göra likadant. 

Även om filmen dessvärre inte alls matchade mina förväntningar på att att få se en ny ”Love Actually” eller ”The Holiday” kunde jag vid ett flertal gånger i filmen känna igen inspelningsplatserna och juldekorationerna i London från listan ovan. Filmen utspelar sig i ett juligt London (se trailern här). Om inte annat är det roligt att se huvudrollsinnehavaren Emelie Clarke i en annan roll än Daenerys Targaryen/Khaleesi i Game of Thrones!


Här hittar du flera tips om London. Mer information om julmarknader i London finns på Visit Britains hemsida. Har du fler tips på julmarknader i London, eller favoritplats för att uppleva julstämning i London, får du gärna dela med dig i kommentarerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close