Close
Utställning på Fotografiska: Jimmy Nelson och Homage to Humanity

Utställning på Fotografiska: Jimmy Nelson och Homage to Humanity

För nästan exakt 20 år sedan bar jag hem den tyngsta och dyraste boken jag någonsin hade köpt. Det kornblå omslaget på min nyinköpta dyrgrip tillhörde Sveriges Rikes Lag, och under kommande dagar bläddrade jag nästan andaktsfullt i den tunga och otympliga boken. Sidorna var lövtunna, och texten skrivet med ett typsnitt som jag snart kommer att behöva läsa med förstoringsglas. Jag var 19 år, nybakad student från samhällsvetenskapliga linjen på Chapmanskolan i Karlskrona, och hade nyss börjat juristlinjen på Stockholms universitet. Lagboken i min Haglöfs-ryggsäck (som senare skulle få följa med mig jorden runt) vägde lika mycket som ett gäng tegelstenar. Boken blev en symbol för mina studier och mitt yrkesliv under många år framåt. Jag omgavs av lagtexter med paragrafer, hänvisningar och förarbeten i all oändlighet. Noll bilder, bara texter. Spola fram tiden tjugo år, och jag går hem från en utställning på Fotografiska som ägarinna till en ännu tyngre, och för all del dyrare, bok. Lagboken får numera ge vika för Jimmy Nelsons ”Homage to Humanity” – den här fantastiska boken symboliserar allt jag älskar med att resa.

Homage to Humanity shows us, again and again, that despite the differences in the way we look, talk and live, we all crave the same things: love, all want to feel valued and to find our personal purpose in this one world we share with one another. And the world does not belong to us; we belong to the world.

– Donna Karan om Homage to Humanity

Utställning på Fotografiska: Jimmy Nelson och Homage to Humanity

utställning på fotografiska

Fotografiska vid Stadsgårdshamnen i Stockholm grundades 2010 som världens största museum inriktat på fotografi. Museet har snabbt blivit en folkkär favorit för både inbitna och svårflirtade stockholmare såväl som turister.

utställning på fotografiska Jimmy Nelson

Fotografiska har hittills visat 180 olika utställningar från världens mest kända fotografer för över 3,5 miljoner gäster – och här finns också en riktigt bra restaurang. Men även om maten är bra, är det fotografierna som lockar mig i första hand. Vid mitt senaste besök på museet har jag den stora äran att under en presslunch få träffa den världsberömda fotografen Jimmy Nelson i egen hög person. Jimmy är i Stockholm för att presentera sin senaste utställning ”Homage to Humanity”, som också är namnet på den bok jag genast går och köper efter att ha sett utställningen.

HOMAGE
uttal: /ˈhɑmədʒ/ betydelse: vördnad, hyllning

– Wikipedia om ordet Homage
utställning på fotografiska Jimmy Nelson

Det är omöjligt att se utställningen utan att bli berörd av den fotokonst som presenteras på väggarna, och som också förstärks med hjälp av appen ”Jimmy Nelson – your digital travel companion”, som jag rekommenderar att alla laddar ner inför ett besök på utställningen.

Genom att rikta mobilkameran på en specifik bild på utställningen, men även i boken, kan vi åskådare få följa med bakom kulisserna för varje bild. Appen innehåller 360 olika filmer, bakgrundsfakta och berättelser – allra mäktigast blir det när vi får se den specifika fotoscenen i rörlig bild. Jag kan ha mina åsikter om mobilanvändning och dess inverkan på mänskligheten, men den här appen är beviset på den digitala revolutionen i sin bästa form!

fotografiska Jimmy Nelson

Boken, och utställningen Homage to Humanity, kan sägas vara en uppföljare till Nelsons succéprojekt ”Before They Pass Away” som släpptes 2013 – där han skildrar ursprungsbefolkningar världen över. Och ja, jag säger succé, även om jag tycker att man ska vara medveten om att Jimmy Nelsons fotografier också har fått ta emot kritik för att inte visa verkligheten och att ”bara vara resultatet av en fotografs fantasier”.

fotografiska Jimmy Nelson

Jimmy Nelson poängterar själv att han fotograferar de här personerna när de är uppklädda och känner sig redo att låta sig fotograferas. Nelson spenderar mycket tid tillsammans med de olika folkgrupperna, ungefär 1,5 månad per ställe, vilket gör själva fototillfället till ett litet ögonblick i förhållande till tiden han faktiskt lever, pratar och är tillsammans med respektive grupper.

utställning på fotografiska Jimmy Nelson

Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om Jimmy Nelsons personliga historia, om att hans intresse för att uppleva världen väcktes redan under tidiga år då han följde med sin geolog-pappa jorden runt, och hur han som 17-åring rymde till Kina och Tibet efter flera år på internatskola…

utställning på fotografiska Jimmy Nelson
Starstruck? Kanske lite. Jimmy Nelson är ett fotografigeni! Foto: Lisa Fahlåker

… men det är en helt annan historia, som han själv får berätta för världen vid tillfälle. Fram till dess får ni njuta av hans makalösa fotokonst och förmåga att fånga det vackra i kulturer, människor och historier. Den här utställningen bör ses, punkt slut!

Bra att veta om Jimmy Nelsons utställning på Fotografiska:

  • Jimmy Nelsons nuvarande utställning på Fotografiska heter Homage to Humanity pågår 20/9 – 1/12 2019.
  • Boken, med samma namn som denna utställning på Fotografiska, finns att köpa i museumshopen och kostar 1300 kronor.
  • Ladda ner appen ”Jimmy Nelson” inför ditt besök på utställningen, den förhöjer verkligen upplevelsen ytterligare! Tänk på att appen innehåller mycket information och därmed kräver både plats och tid att ladda ner.
  • Inträde till Fotografiska kostar 165 kr/person (135 kr för pensionärer och studenter, gratis för barn upp till 12 år). Smidigaste sättet är att köpa via nätet, eller i Fotografiskas app, då får du även få förbi kön.
  • Öppettider är söndag till onsdag kl 09-23, och torsdag till söndag 09-01 (!).
  • Mer information hittar du på Fotografiskas hemsida.

Här hittar du andra tips på saker att göra i Stockholm.

2 comments

  1. Avis! ❤️❤️❤️

    1. Ska ni inte till Stockholm snart??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close