Close
Slowcation i Örebro: ett vinnande koncept

Slowcation i Örebro: ett vinnande koncept

foto123

För ett tag sedan hade jag en intressant och givande diskussion om resor med en nära vän. Ämnet handlade om hur vi reser – och inte minst sättet på vilket vi pratar om våra resor: ”Jaså, du såg häftiga fiskar när du snorklade i X? Okej, men när jag var där såg jag delfiner! Och valar!” Det kan till slut bli som den sämsta sortens tävling om vem som har sett, gjort och upplevt mest. Jag har funderat mycket över min egen roll i sammanhanget. Hur väljer jag att prata om mina (och andras!) resor, vilka resmål väljer jag, och varför? Jag är van vid att ha ett högt tempo på mina resor, och skriver gärna listor och sätter mål för destinationer och upplevelser jag vill uppleva. Å andra sidan har jag också en ständigt pockande längtan att stanna på hotellet, utnyttja faciliteterna och strunta i alla de där listorna för att istället ta dagen som den kommer:

Innan jag lämnar hotellrummet för att ge mig ut i myllret på ännu okända gator slänger jag en längtansfull blick över axeln. När dörren slår igen med en duns kommer tanken än en gång krypande: “Tänk vad skönt det skulle vara att stanna på hotellet…”.

– Blogginlägg på Resfredag, 170204

Läs mer: Den förbjudna (?) tanken om att stanna på hotellet

Slowcation i Örebro: ett vinnande koncept

#1. Vad är en Slowcation?

De senaste åren har resebranschen matats med begrepp som har sitt ursprung i ordet ”vacation”. Vi har fått höra om Friendcation, Staycation, Workation och jag har också funderat om huruvida Creacation kan bli ett samlingsbegrepp för en kreativ semester.

Alldeles nyligen släppte Örebrokompaniet kampanjen Slowcation, vilket blir det senaste tillskottet i vår svengelska begreppssamling över olika semester-teman. Slowcation ligger helt rätt i tiden, och för att ge en extra dimension av begreppet har Örebrokompaniet valt att lägga en del av fokus på hotellupplevelsen, och där kategoriserat tre olika slowcationtyper:

Maratonmysaren: ”Du maxar målmedvetet myset på din slowcation och boar in dig på hotellrummet för en avslappnande upplevelse med fokus på egentid.” Läs mer om Maratonmysaren.

Hotellhängaren: ”Du trivs i sorl och småprat bland andra hotellhängare, umgås med andra i hotellets lounge men kan lika gärna sjunka in i en långläsarbok.” Läs mer om Hotellhängaren.

Ladylufsaren: ”Du har bara ögon för din älskade och romantiken gnistrar om er två. Slowcation för dig betyder kvalitetstid deluxe med guldkant på det mesta.”  Läs mer om Ladylufsaren.

Jag och Lisa fick nyligen äran att representera Att resa-podden under just en Slowcation i Örebro: Ett dygn i Örebro (med fokus på lugnet). När vi fick frågan kategoriserade vi oss för övrigt som Maratonmysaren (jag!) och Hotellhängaren (Lisa). Vem är du?

att resa podden örebro

Oavsett slowcationtyp är syftet med en sådan här minisemester i lagom lunk – en slow vacation – knappast att hinna så många upplevelser som möjligt under minimal tid. Snarare tvärtom!

Att skriva en utförlig reseguide om hur du maxar din Slowcation i Örebro skulle med andra ord kännas ganska motsägelsefullt i sammanhanget, däremot delar jag gärna med mig av fler foton, en film och några andra nedslag från vårt dygn i Örebro.

#2. Om att hänga på Mojo Örebro

När jag besökte Örebro i somras gick jag och mitt sällskap till Mojo på Stortorget 12 för att äta middag. Restaurangen var nyöppnad och så välbesökt att vi fick nöja oss med en plats vid baren, vilket i och för sig passade ganska bra eftersom vi beställde in ett gäng smårätter.

slowcation i örebro

Jag fick snabbt mersmak för Mojo, både på grund av maten och restaurangens inredning och atmosfär.

slowcation i örebro

Här är maffigt inrett med mycket sammet, tunga draperier och murriga textilfärger. Inredningen i kombination med den sköna loungemusiken skapar en schyst känsla – här vill jag hänga!

slowcation i örebro

När jag får veta att Mojo också har en hotelldel förväntar jag mig samma känsla på hotellrummen en trappa upp som i baren och restaurangdelen.

slowcation i örebro

Förväntningarna när jag och Lisa checkar in på ett av Mojos hotellrum är med andra ord höga. Vi hänger här en stund för att spela in ett avsnitt av Att resa-podden…

slowcation att resa podden

… och får också för att ta det lugnt och även få lite annat jobb gjort. Rummet är okej, men lyckas faktiskt inte matcha Mojos nedre plan – känslan följer inte riktigt med en trappa upp till hotelldelen. Ett plus i kanten får hotellets relaxavdelning, där vi gäster för 50 kr/person får tillgång till en timmes bubbelbad (det finns två badkar), loungedel och bastu + dusch. En sådan timme kan jag verkligen rekommendera, inte minst under en Slowcation.

slowcation i örebro

Hotellfrukostupplevelsen på Mojo Örebro spelar däremot i en liga för sig! Frukosten dukas fram nere i restaurangen, och i den här miljön hade vi kunnat sitta en hel dag…

frukost i örebro

…särskilt jag som är frukostfreak!

Min ultimata Slowcation-kombination för en hotellupplevelse i Örebro hade varit ett hotellrum på Clarion Collection Hotel Borgen (där jag bodde i somras) och kvällshäng plus hotellfrukost hos Mojo Örebro. På sätt får både Hotellhängaren och Maratonmysaren sin beskärda del av härligheter.

Fler boendealternativ: Best Western Örebro

#3. Varför Slowcation i Örebro?

örebro

Örebro är en tillräckligt stor stad för att det ska finnas variation och utbud för både restauranger och hotell, men staden är också tillräckligt liten för att ta sig runt till fots eller med cykel. En liten storstad, där jag känner skillnaden från Stockholmstempot så snart jag kliver av perrongen på tågstationen.

”Öret” är inte den vackraste svenska staden jag har besökt (förlåt Örebro!), men det det finns några juveler i staden som jag gärna återkommer till – även under denna Slowcation. Örebro slott är en given favorit, och Wadköping en annan.

Wadköping kan beskrivas som Örebros motsvarighet till Skansen i Stockholm.

Jag måste också slå ett extra slag för Örebro under jultider. Vi besöker staden några dagar innan första advent och Wadköping är om möjligt ännu gulligare än vanligt med sin julbelysning, granris och adventsstjärnor som bryter av novembertristessen.

slowcation i örebro

Även resten av staden har pyntats med inbjudande julbelysning…

slowcation i örebro

… och Örebro slott gör sig lika bra oavsett vilken årstid det är.

Lisa får också en rejäl nostalgitripp när hon går förbi Strömparterren, där hon faktiskt träffade sin man den där kvällen för en massa år sedan.

#4. Lämplig mat under en Slowcation i Örebro

slowcation i örebro

Jag har tidigare hunnit testa flera olika restauranger i Örebro, men jag måste ändå lyfta Wongs i centrala Örebro (Olaigatan 19) som mer lämplig för Slowcation-konceptet än andra. Den här restaurangen säger sig hämta smaker och inspiration ”från de bästa asiatiska köken”, och en avsmakningsmeny senare kan vi bara instämma.

Jag och Lisa beställer in en mycket prisvärd avsmakningsmeny med sex rätter plus en efterrätt (425 kronor/person!), och äter oss igenom kvällen utan brådska. Framför oss ställs bland annat tre olika dumplings med ingefära och sojavinägerdipp, kammusslor med cashewnötssallad och crispy duck med mandarinpannkakor – och när jag tror att det inte kan bli bättre serveras vi citrondesserten Tartufo al limoncello. 

slowcation i örebro

Hit måste ni gå och äta om ni är i Örebro – oavsett om ni är här på Slowcation, jobbresa eller av någon helt annan anledning.

#5. Resa till Örebro

slowcation i örebro

Örebro ligger som ett nav i Sverige och blir därmed ofta en naturlig mötesplats. Staden ligger på ett överkomligt tågavstånd från alla möjliga delar av Sverige (drygt två timmar från Stockholm). Mina tidigare resor till Örebro har gått från Stockholm via Södertälje längs väg E20 (E18-rutten är tidsmässigt nästan likvärdig).

Om du skulle vilja fylla dagarna med aktiviteter och andra fika- och restaurangsbesök har jag samlat ett gäng lämpliga aktiviteter under den här länken:

Läs mer: Att göra i Örebro – tips om Örebro med omnejd för alla

Läs Lisas inlägg här: Tips till en Slowcation i Örebro

På temat Slowcation kan jag varmt rekommendera ett yogapass hos Yogalife i Örebro (adress Ånstagatan 7, ca 15 minuters promenad från centrum). Här kan du gå enstaka pass för 150 kr, kontakta Yogalife för mer information.

Så, vad säger ni? Är Slowcation ett koncept som lockar? För egen del planerar jag redan inför nästa sådan här typ av resa. Japp, 2020 är mitt år – och Slowcation(s) känns som en given del av det.


Resan till Örebro gjordes inom ramen för ett samarbete mellan Att resa-podden och Örebrokompaniet

3 comments

  1. Jag är också maratonmysaren! Fördelen med att resa själv, hittar på saker på dagarna och sen efter middagen spenderas kvällen på rummet. 🙂

    1. Åh, kul att höra Emelie! Sitter just och kollar på sängkläder att köpa i julklapp till oss själva för att få den där hotellkänslan i sovrummet här hemma. Undrar om det funkar…. 🙂

  2. Absolut, slowcation! Men vad var det jag hade på Gotland? Re-creation på riktigt tänker jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close