Close
Turist i Sverige: 11 tips för dig som vill resa i Sverige

Turist i Sverige: 11 tips för dig som vill resa i Sverige

Vill du resa som turist i Sverige, men har svårt att bestämma dig för vart du vill åka och vad du vill uppleva? Här hittar du några samlade tips som förhoppningsvis kan ge inspiration till din nästa resa.

Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker att se och göra

Turist i Sverige: 11 tips för dig som vill resa i Sverige

#1. Charmiga småstäder

att göra i nora

Sverige har ett helt gäng charmiga småstäder som väntar på att få upptäckas. Gemensamt för de allra finaste är träbebyggelse som bidrar till en pittoresk stadsbild. Som exempel kan nämnas Eksjö, Hjo och Nora som har slagit sina påsar ihop och gemensamt marknadsför sig som ”Trästäderna”. Andra söta städer värda att turista i är Mariefred, Trosa och Söderköping.

#2. Kulturupplevelser

akvarellmuseet barn

Kultur finns det gott om i Sverige, på några platser mer än andra. Ett av Sveriges finast belägna museum heter Akvarellmuseet och är beläget på Tjörn. På samma ö kan du under sommartid uppleva en mäktig utomhuskonstutställning på Pilane gravfält. Är du ute efter en hel stad med kulturupplevelser kan du med fördel bege dig till Umeå, som tidigare har innehaft titeln Europas kulturhuvudstad. Uppsala (som ansökt om samma titel inför 2029) är ett annat förslag för fina kulturupplevelser.

#3. Havsnära öliv

skaftö grundsund

Saltstänkta klippor, skärgårdsidyll, nyfångad fisk och glass i stora lass. Sommaren gör sig allra bäst vid havet i Sverige om du frågar mg – oavsett om du åker norr, söder, väster eller österut i vårt avlånga land.

Läs mer:

#4. Barnvänliga semesterorter

grundsund Bohuslän

Några semesterorter vi har haft lyckade familjeresor till är Bohuslän, Gotland, Karlskrona och Östersund. En annan familjetur jag kan rekommendera är området mellan Vättern och Vänern, där det finns flera familjevänliga utflyktsmål. Några av dem är Skara Sommarland, Läckö Slott och Karlsborgs Fästning. Jag kan också rekommendera cykling längs Göta kanal: Tips om att resa i Sverige med barn (Västgötaturen).

Läs mer:

#5. Historiska höjdpunkter

borås kyrka

Har du koll på ditt eget lands historia? Ingenstans är det så intressant att lära sig mer om historian som på den plats där händelserna utspelade sig. Några historiska favoriter jag kan tipsa vidare om är Skaratrakterna med Varnhem, Kata gård och Skara domkyrka, men även Sveriges första stad Sigtuna och Vitlyckes hällristningar i Tanum.

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd: utflyktstips i Sverige

#6. Weekendkänsla

restaurangtips Stationen Uppsala

Drömmer du om en weekend i Paris, Berlin eller London med Afternoon tea, teaterföreställningar och fina restaurangupplevelser? Glöm för allt i världen inte de svenska alternativen innan du bokar den där utlandsresan.

Läs mer:

#7. Vintermagi

orsa-grönklitt-dalarna20

Vill du uppleva mer av Sverige under vintertid är sannolikheten för snöglitter större ju längre norrut du åker. Hundspann, långpromenader, inbjudande längdspår och skidbackar i regnbågens färger – det är bara att välja och vraka.

Läs mer:

#8. Häftiga hotell

stora hotellet Umeå

Är du en turist i Sverige som njuter mer av själva hotellupplevelsen än resan i sig? Spana in det här inlägget om svenska drömhotell samt hotellfavoriter i Sverige och låt dig inspireras! Fler tips hittar du i detta inlägg om unika boenden i Sverige med 23 tips på annorlunda boendeupplevelser.

Vill du istället sikta på hotellövernattning i huvudstaden rekommenderas det här inlägget: Lyxhotell i Stockholm – nio tips med hög standard.

#9. Tågvänliga destinationer

tågvänliga destinationer

Ingen kan väl ha undgått den stora tåghajpen i Sverige under de senaste åren? Kanske är det här året du planerar en tågsemester i Sverige, om så är fallet hittar du några förslag på resmål här:

Läs mer: Tågsemester i Sverige: sju förslag på resmål

#10. Pampiga naturupplevelser

svenska pärlor resa i Sverige

Vårt vackra Sverige bjuder på den ena pampiga naturupplevelsen efter det andra, vare sig det handlar om vår fjällhöga nord, saltstänkta klippor eller öppna landskap. Vill du ha tips på pampiga naturupplevelser är Höga Kusten och Abisko bra kandidater.

Läs mer:

#11. Slottsmiljöer

kalmar

Jag är personligen väldigt svag för slottsmiljöer och återvänder av den anledningen gärna till Skottland. Vi har å andra sidan ett helt knippe fina slott i Sverige också, som passar perfekt att uppleva som turist i Sverige! Kalmar slott är en given favorit, liksom Läckö Slott samt Örebros ståtliga slott mitt i city.

Läs mer:


Vill du få fler tips om att resa som turist i Sverige? Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. (Inlägget publicerades ursprungligen i mars 2019, men är uppdaterat i september 2023).

8 comments

 1. Örebro slott står redo med sina häxhålor, fängelsekällare, spöktorn och riddarsalar – du är så välkommen i sommar! 🙂

  1. Det låter lovande med både spöktorn och riddarsalar… 🙂 Tack Sanna!

 2. Jag tycker att Vimmerby är ett trevligt resmål. De flesta känner nog till att Astrid Lindgrens värld ligger där men det finns mycket mer än så. Man kan besöka Åbro bryggeri och få se produktionen och provsmaka. Astrid Lindgrens Näs, där Astrid växte upp går också att besöka. Sen tycker jag att Vimmerby är en trevlig liten stad att strosa omkring i.

  1. Mycket bra tips Eva! Vi var på ALV i somras hela familjen, barnen älskade det. Passade också på att besöka ”riktiga” Bullerbyn, det var en mäktig känsla.

 3. Maria Svensson says:

  Åh, Kalmar slott är som du nämner en given favorit här!
  Ett annat är Kronovalls slott på Österlen, kanske inte så spännade rent historiskt sett, men har fantastiska weekendpaket av högsta klass! På sommaren serveras de godaste pizzor man kan tänka sig i Spannstallet på området.
  I sommar på vägen till Göteborg har jag tänkt stanna till vid Skottorps slott, där vår stads grundare Karl XI gifte sig. Tjatat om det de senaste bilresorna mot Västkusten, men inte fått tummen ur än att göra en avstickare. I sommar måste det bli av! 👑

  1. TACK för toppentips Maria, ska skriva upp både Kronovalls slott och Skottorps slott på önskelistan.

 4. Sigtuna kommun såklart! En riktigt gullig liten stad med massor av historia, tror bestämt att de är Sveriges första riktiga stad!

  1. Åh ja! Sigtuna är så himla fint. Har skrivit om det tidigare, men inte just i det här inlägget. https://resfredag.se/sigtuna-ett-smakprov/ Åker gärna tillbaka snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close