Close
Att göra i Åre under vintertid: skidor, vattenfall och god mat

Att göra i Åre under vintertid: skidor, vattenfall och god mat

Åter igen kan jag konstatera att Sverige bjuder på nya och oupptäckta smultronställen för min del, den här gången norröver. Åre är en svensk pärla året runt, men fokus i inlägget ligger på saker att göra i Åre under vintertid.

Jag har bara varit norr om Östersund en handfull gånger, så ni kan ju ana att det finns oändligt mycket kvar av Sverige kvar att upptäcka för mig. Jag hade hört mycket gott om Åre som ”Sveriges egen lilla alpby” och kunde glatt konstatera att beskrivningen faktiskt stämmer. Men behöver man verkligen älska skidåkning i allmänhet och utförsåkning i synnerhet för att uppskatta Åre under vintertid? Inte alls – jag är ett levande exempel på att man kan falla pladask för det här stället utan att susa ner för pisterna en enda gång. Åre har mycket mer att erbjuda än bara skidor, även om det förvisso är just skidåkningen som Åre är mest känt för. Här kommer mina fem tips på saker att göra i Åre under vintertid.

Att göra i Åre under vintertid

#1. Åk skidor på korsen och tvärsen

skidpjäxor

skidor

Låt mig trots allt börja med just skidorna – det här är ju ändå skidfantasternas svenska paradis. Kanske ingen direkt överraskning med tanke på att Åre är Skandinaviens största skidort. Fjället Åreskutan, som reser sig nästan 1500 meter över havet, tronar stolt över orten och sätter sin prägel på hela området. Själv överlåter jag utförsåkningen, manchestersnön och liftbestyren åt andra som gör det bättre än mig, och håller mig istället i längdskidspåren i Björnen där jag känner mig betydligt tryggare. Åre bjuder också på fantastiskt rolig utförsåkning, vilket är anledning nog att åka hit.

Tips: Här hittar ni Åres pistkarta. Föredrar du längdskidor kan jag rekommendera en längdkurs med Åreguiderna som hjälpte mig och mitt sällskap att hitta rätt med tekniken.

#2. Ge er ut på skotersafari

skotersafari

skotersafari

skotersafari åre

Nyfallen snö, strålande sol och ett långt pärlband av mullrande snöskotrar i ett led över Åresjöns istäckta vatten på väg mot fjällen. Att ta del av Åres omgivningar från en skoter är en upplevelse som jag verkligen kan rekommendera. Tystnaden från en ensam runda i längdskidspåren uteblir förvisso, att susa fram på en skoter är något helt annat!

Tips: Vår skoterupplevelse tillhandahölls av Camp Åre. Läs mer om vårt skotersafari här: Att åka på skotersafari i Åre.

#3. Frossa i god mat på Crêperian & Logi och Åre Bageri

åre bageri

åre bageri

creperie

Först och främst ska jag inte sticka under stol med att maten i Åre kostar. Eller ja, det mesta i Åre kostar. En skidsemester i Sverige är inte billig, tvärtom. De få gångerna jag har varit på skidsemester har jag knorrat en del till min man över ”vilken fantastisk utlandssemester vi hade kunnat få för motsvarande pris”. Å andra sidan kan man hålla nere kostnaderna genom att exempelvis boka boende med kök och laga mat hemma. Vill man slå på stort är det dock värt att styra stegen mot Crêperian & Logi och/eller Åre Bageri. Jag satsar på en lunch på crêperian där jag betalar 155 kr för en matcrêpe. Jag hade lätt kunnat stanna hela dagen i den hemtrevliga miljön för att mumsa på utsökta crêpes (se understa bilden). Det som gjorde mest intryck var dock brunchen på Åre Bageri, vilken matlycka alltså! Jag betalade 215 kr för kalaset, men utbudet är enormt och maten himmelskt god.

Tips & hitta hit: Skippa med fördel frukosten för att orka dig igenom alla godsaker på brunchen: Åre Bageri, Årevägen 55, 830 13 Åre. Crêpes hittar du på Crêperian & Logi, Årevägen 70, 830 13 Åre.

#4. Gör en utflykt till Tännforsen

tännforsen sveriges största vattenfall

tännforsen

tännforsen sveriges största vattenfall

Sagoskog, snötäckta landskap och så vattenfallet, Sveriges största, som virvlar fram med full kraft. På bergssluttningarna har vattnet fryst till mäktiga isformationer och naturens storslagenhet går inte att ta miste om. Den här utflykten är ett givet alternativ till saker att göra i Åre under vintertid. Jag och min vän Katarina går omkring och njuter till fullo av Tännforsen och dess omgivningar. Bilfärden på ca 20-25 minuter från byn är så värd belöningen, det här måste vara en av de vackraste platserna i hela Sverige!

Hitta hit: Tännforsens turiststation, Tännforsen 356, 830 15 Duved

#5. Gå en promenad genom Åre by

Åre By

att göra i Åre

Med julbelysning och snöflingor som sakta singlar ner mot marken visar sig Åre från sin allra bästa sida när jag är ute på fotopromenad genom byn. Ungefär så här måste det väl ändå se ut om tomten bestämmer sig för att bygga en egen by!? För de som föredrar nattliv erbjuds också ett gäng barer och klubbar där det är helt okej att dansa sig igenom natten i underställ, Bygget och Dahlboms för att nämna ett par exempel.

Tips: Sugen att värma dig på en fika? Förutom tipsen jag har nämt ovan hittar du fler fikaställen här.


Resan till Åre var en workation/konferens som jag deltog i tillsammans med ett gäng andra inspirerande bloggare som alla tillhör branschorganisationen Influencers of Sweden. Här hittar du fler inlägg om att resa till Åre.

13 comments

 1. Förra året var jag på väg att skriva ett inlägg, ”Fem skäl till att undvika Åre”. Det var efter en förvisso fantastisk topptur på Snasahögarna några mil bort. Fritt från liftar, inga uppkörda backar och sådär kallt och öde som jag gillar det. Men så har jag varit i Åre på hotellhelg och det är ju SÅ byn ska upplevas. Att kunna susa ut i backen direkt efter frukost, äta lunch på något fint hak på fjället eller i byn, att sparka av sig skidkläderna på rummet efter en lång dag i backarna och dra ner till bastun och dess 80-gradiga värme.

  Jag skrev aldrig det där inlägget. Tur var väl det.

  1. Haha, ja – tur var väl det! 🙂

  2. haha, du hade varit välkommen ändå! tjusningen med åre är kontrasterna; att man kan gå all in och spendera prick alla sina pengar – och att man kan få massor av upplevelse utan att lägga en krona.

 2. Har bara bockat av nummer ett på din lista så är ypperligt glad att jag har fyra till fantastiska saker att bocka av. Minst.

  1. Många anledningar att återvända med andra ord. Jag kommer definitivt tillbaka, kanske testa sommarsäsongen nästa gång!?

 3. Vilken härlig resa! Synd att jag missade! Vill höra mer på
  Tors när vi ses! Blir kul å ses! kramar

  1. Jaaa, tänk vad tiden går snabbt och att det redan är dags för årets första Travel Massive!

 4. Den här resan var ju verkligen upplagd för att göra en sån här lista! Well done 🙂

 5. Klockrena tips. Creperian är så värt det, så också i Visby! De är lika bra, för ja, de hör ju ihop 😉

  Tännforsen var så himla vackert och måste älska ett sånt ställe med så mycket snö och is överallt. Nästa gång minus den stukade foten tycker jag! Syns på torsdag.

  1. Ja, låt oss återvända till Åre och fylla på tipslistan! Ses på torsdag, ännu mer resebloggsmingel kan inte bli fel…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close