Close
Fem äventyrsresor jag aldrig glömmer

Fem äventyrsresor jag aldrig glömmer

Varje kväll innan min dotter ska somna läser vi en liten stund. Ibland läser hon ensam, ibland läser vi tillsammans. Igår kväll plockade jag fram en av mina gamla sagoböcker, en samlingsbok med flera små berättelser vars titel är ”Barnens Bästa Hemligheter”. Det var min tur att välja saga och inte helt otippat fastnade jag för en med ordet ”resa” i rubriken. Sagan handlar om en liten pojke som planerar för en äventyrsresa och samtidigt gör allt han kan för att inte tvingas följa med sin pappa till sitt tråkiga jobb på en advokatbyrå. Pojken packar allt som behövs i sin ryggsäck, lyckas hålla sig undan från advokatkontoret och hinner med nöd och näppe med bussen som är början på Det Stora Äventyret:

Nu återstod inget mer på listan. Han var på väg! Äventyren kunde komma! Hur många som helst och hur farliga som helst! Han var beredd. Han hade sin utrustning – och sin Vargkniv!

– Utdrag från ”En hemlig resa” av Harry Kullman

Jag har funderat en hel del på både äventyr och äventyrsresor under de senaste veckorna. Hur definierar man ens ordet äventyrsresa? För mig handlar det om en resa där jag på ett eller annat sätt behöver kliva ur min bekvämlighetszon och/eller det händer grejer som inte brukar hända. Grejer som får hjärtat att slå lite extra och endorfinerna att rusa lika fort som i en OS-final på 60 meter. Här är några av mina mest minnesvärda äventyrsresor genom åren.

Fem äventyrsresor jag aldrig glömmer

#1. Madagaskar

madagaskar barn

För några år sedan fick jag ett mejl som jag läste flera gånger innan jag fullt ut förstod innehållet. Personen i fråga hade fått mitt namn på rekommendation att följa med som nordisk representant på en pressresa till Madagaskar. Mejlkonversationerna var många och långa, det var långt ifrån självklart att resan skulle bli av. Ett utbrott av lungpest på Madagaskar höll på att sätta stopp på planerna och i samma veva dog min mamma. Allt var så märkligt men ändå så självklart. Jag fick se miljoner eldflugor dansa, trampade nästan på en boaorm och mötte en och annan lemur på våra tidiga morgonhajker. Jag kan fortfarande undra om den här resan ens hände på riktigt, eller om allt bara var en dröm.

Läs mer: Att resa till Madagaskar – min resa dag för dag

#2. Galapagosöarna och Ecuador

ecuador

När jag och Lisa bestämde oss för en gemensam äventyrsresa hade vi från början plitat ner en hel lista med olika alternativ. När allt kom till kritan fanns dock ingen tvekan om att Ecuador och Galapagosöarna var ”vår” typ av resa. Klart att vi skulle dit! Äventyren avlöste varandra och wow-känslan var hög från början till slut. Vulkanvandring, turkosblå kratrar och snorkling med hajar, vilka galet häftiga dagar vi fick uppleva där borta i Sydamerika!

Läs mer: Hälsningar från Galapagosöarna (Santa Cruz och Isabela)

#3. Myanmar (Burma)

munkskola myanmar

Resan till Myanmar (Burma) kändes som en äventyrsresa i den bemärkelsen att jag fick besöka ett land jag trodde att jag aldrig skulle kunna resa till. Landet var under en lång tid stängt för turister och jag såg det som långt ifrån en självklarhet att någon gång komma dit. Men så dök möjligheten upp, den här gången som resande reporter för Plan International under en Fadderresa.

Få resor har gjort så starkt intryck på mig som den här. Kulturen i landet präglas till stor del av religionen (88 procent av befolkningen är buddhister) och vi fick möjlighet att stifta närmare bekantskap med tempelområden fyllda av gyllene pagoder och tempel som representerar olika delar av landet. Det var mäktigt på många sätt!

Läs mer: Att göra i Myanmar (Burma) – reseguide och tips om Myanmar

#4. Nya Zeeland

Nya Zeeland
fallskärm

Hela Nya Zeeland osar äventyr! Det är liksom ingen tillfällighet att alla typer av extremsporter regerar i landets mäktiga landskap (varav många valdes som inspelningsplatser för Sagan om Ringen-filmerna). Under min resa hit 2003 la jag alla eventuella katastroftankar åt sidan för att istället ägna mig åt diverse adrenalinstinna aktiviteter såsom fallskärmshoppning, forsränning och ridning. Närmare titeln som ”äventyrare” än så har jag aldrig kommit, varken förr eller senare.

Läs mer (inte om mina äventyr, men om Helena Olmås som vandrade genom landet): Te Araroa: 3000 km vandring genom Nya Zeeland

#5. Costa Rica och Filippinerna

Som en femte och sista punkt i det här inlägget slänger jag in Filippinerna tillsammans med Costa Rica – detta eftersom jag fick se vilda delfiner i båda länderna. Att se sådana var min absolut största definition av ”äventyrsresa” under barndomen. I Costa Rica stannade jag för övrigt under drygt 1,5 månader och hann med en hel massa äventyr som avlöste varandra. Både bra och dåliga ska tilläggas!

Läs mer: Att göra på Filippinerna – strand, natur och stadspuls


Nu vill jag gärna höra om dina bästa, häftigaste och/eller mest minnesvärda äventyrsresor! (Omslagsbild: Madagaskar, 2017).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close