Close
Jamtli: Östersunds svar på Skansen

Jamtli: Östersunds svar på Skansen

Östersunds svar på Skansen heter Jamtli och har vuxit fram under en tidsperiod på drygt 100 år. Här varvas utställningar, historia och arkitektur med skådespeleri och lek.

I somras spenderade vår familj en solig heldag på Jamtli, som ligger vackert beläget vid Storsjön. Inför besöket tyckte jag att en heldag på plats verkade mycket, men när barnen (då 9, 7 och 3 år gamla) fastnade över en timme redan vid vårt första stopp på Hackåsgården insåg jag att vi tvärtom skulle få svårt att hinna med allt vi ville göra och se. Jamtli är med andra ord en plats att återvända till och inte bara under sommartid, även om det är just under sommarens högsäsong som konceptet ”Jamtli Historieland” har öppet. Konceptet kan i princip jämställas med en temapark där besökarna får möjlighet att bokstavligen talat gå genom historien – samtidigt som det pågår en uppsjö av aktiviteter, föreställningar och spontana skådespel i området.

att göra på Jamtli

Jamtli Östersund
Vid entrén möts besökarna av en överblick som är ett konstverk i sig – här finns att se och göra för alla åldrar och intressen.

Jamtli är öppet året runt (konceptet Jamtli Historieland körs som sagt bara under högsäsong) – nu närmast finns här både roliga höstlovs- och julaktiviteter att ta del av. Jag hade till exempel gärna besökt julmarknaden på Jamtli den 7-9 december 2018.

Jamtli: Östersunds svar på Skansen

#1. Friluftsmuseum med historiska hus och gårdar

Jamtli Östersund

Vi spenderar större delen av dagen utomhus i det fina vädret på Jamtli Historieland. Det första som möter oss är en ungefärlig stadsbild från 1895. Småbutiker, marknadsstånd, en karusell…

Jamtli Östersund

… och så personal i tidstypiska kläder.

Jamtli Östersund

Utöver att hålla koll på Jamtlis miljö arbetar också Jamtlis byggnadsantikvarier kontinuerligt med att ge råd till privata fastighetsägare, kommuner och andra organisationer om underhåll/förändringar av äldre bebyggelse ute i länet.

Jamtli Östersund

Under säsongen för Jamtli Historieland är det fullt pådrag bland Jamtlis gårdar (här finns drygt 40 stycken från olika tidsepoker) och kvarter. Vid bestämda tidpunkter under dagen pågår teaterföreställningar på området, men personalen bjuder också på spontant skådespeleri.

Jamtli Östersund

Det finns fullt av interaktiva inslag vilket gör att barnen blir involverade i historien på sitt eget sätt. På Hackåsgården finns det möjlighet att såga och spika i verkstaden, men också hoppa i höskullen och testa att rida på käpphästar.

jamtli östersund

Vi vuxna njuter i fulla drag av den vackra utomhusmiljön…

Jamtli Östersund

… och hela familjen har fullt upp med att försöka hinna med alla roligheter.

Jamtli Östersund

Det finns möjlighet att gå in i de olika gårdarna på området, har man koll på schemat kan man också få uppleva en teaterföreställning på plats.

På Jamtli pågår ständigt aktuella evenemang under året, som exempel kan nämnas midsommarfirandet (med allt från kransbindning till hästskjuts), nationaldagsfirande och ”Jamtlinatt” i november.

Ett av barnens favoritstopp blir ”Milkoland”…

Jamtli mejeri

…en lekmiljö där barnen kan få ett hum om hur det kunde gå till på ett mejeri i början av 1900-talet.

Jamtli Östersund

Hela utemiljön är väldigt promenadvänlig, men för alla trötta ben finns också möjlighet att hoppa på bussen – med tidstypisk chaufför och allt.

… men också modern historia!

Upplevelserna och miljön på Jamtli sträcker sig hela vägen från 1700-talet till modern historia. Här finns bland annat ett helt område tillägnat min barndomsfavorit ”Fem myror är fler än fyra elefanter”…

… med programpunkter bestående av bland annat musikföreställning och minishower med Magnus, Brasse och Eva. Andra aktiviter värda att nämnas på friluftsmuseet är möjlighet att ta körkort i Barnens Trafikskola eller att testa timmerflottning.

#2. Utställningar på Jamtli

Jamtli Östersund

Inomhus finns både fasta och tillfälliga utställningar. Den största attraktionen av alla, Överhogdalsbonaderna, är en del av utställningen ”Vikingar”. Bonaderna är Europas äldsta (tusen år!) kompletta bildvävar som tros avbilda den fornnordiska gudavärlden. Här finns också en fin utställning om samernas kultur, där vi besökare bland annat får se hur varenda del av renen togs tillvara. Efter en heldag utomhus är barnen i ärlighetens namn inte särskilt intresserade av varken bonader eller vikingar, däremot fastnar de länge och väl vid redskapen som genom åren har använts för att försöka fånga Storsjöodjuret. En annan uppskattad favorit är rutschkanan genom just nämnda odjurs mage – rutschkanan finns placerad inomhus och leder barnen från entréplan ner till de fasta utställningarna.

#3. Nationalmuseum Jamtli

Jamtli Östersund

Att Nationalmuseum i Stockholm skulle få en permanent filial i Jämtland är ingen självklarhet, spontant hade jag gissat att Malmö eller Göteborg skulle få äran. Å andra sidan är det en lysande idé och jag drar mina egna paralleller till haussade V&A museum som nyligen öppnade i den relativt okända skotska staden Dundee. Dels fanns redan upparbetade förutsättningar på Jamtli, dels blir filialen ett sätt att locka fler turister till den här delen av Sverige. Just nu och fram till i mitten av 2019 visas ”Sex sekler av samtid”, vilken samlar konst från Gustav Vasas 1500-tal fram till nutid.

Som sagt, på Jamtli finns något som passar alla. Under tiden jag gick omkring på Nationalmuseum Jamtli var resten av familjen kvar ute på friluftsmuseet och lekte järnet.

Jamtli Östersund
Samer tillvaratagande skadeskjutna renar (Johan Tirén, 1892). Långtidsutlånad till Jamtli från Nationalmuseum.

#4. Jamtli Butik

Jamtli Östersund

Min vana trogen avslutar jag mitt besök på museet med att botanisera runt i museumbutiken. Att gå runt i Jamtli Butik är en upplevelse i sig och många av produkterna som säljs har lokal anknytning. Här säljs bland annat ullskrubbtvål av tovad ull från fjällbetets Gotlandsfår som betar i Åre och Lammskinn från fjällbete i Undersåker.

Jamtli Östersund

I butiken finns en hel uppsjö av fina presenter att välja på, vare sig det är till en själv eller någon annan. Själv fastnar jag för Fjällmuggen (Ulla Salomonsson, Oviken) vilken får följa med hem som gåva till en fjällfrälst person i min närhet.

#5. Att tänka på:

Jamtli

  • Inträde: Om vi hade haft mer tid i Östersund hade vi delat upp vårt besök på Jamtli Historieland under två dagar för att hinna allt vi hade velat hinna göra och se. Inträdespriset för Jamtli Historieland gäller för två dagar i följd.
  • Jamtlikronor: För dig som vet med dig att du kommer att göra av med pengar på området är ett tips att växla in en slant till Jamtlis egen valuta Jamtlikronor. Detta ger 10 procent rabatt på inköp av varor och utbud på hela området.
  • Ta med egen picknick: Ett tips för att hålla ner kostnaden är att ta med egen picknick. Det finns många fina platser att slå sig ner på för att hugga in på medhavd fika, förslagsvis vid Hackåsgården.
  • Jamtli öppna förskola: Om ni har chansen – se till att pricka in ett besök på Jamtli öppna förskola. Förskolan är avsedd för åldrarna 0-6 år, men alla åldrar är välkomna. Besöket är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs. Se aktuella öppettider här.
  • Mer information hittar du på hemsidan för Jamtli.

Läs mer om Östersund: Att göra i Östersund under sommartid.


Resan till Östersund var ett samarbete inom ramen för min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. 

8 comments

  1. Åh vad fint det ser ut, och fjällmuggen är underbar!

    1. Ja, men ni måste åka dit någon gång i anslutning till Årehäng! Fast förstår å andra sidan om ni har svårt att slita er från Åre…

  2. Riktigt fint! Blir vansinnigt sugen på att besöka stället!

    1. Men ja, så fint på alla sätt och vis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close