Close
Att göra i Nora: 5 tips i en av Sveriges 3 trästäder

Att göra i Nora: 5 tips i en av Sveriges 3 trästäder

Nora har under flera år legat på önskelistan över svenska småstäder att trä på mitt smultronstrå. Rykten om en dockskåpssöt träbebyggelse lockar såklart, likaså snacket om nysnurrad Noraglass och promenader längs ån. Min främsta inspiratör är resebloggaren Sanna Rosell som under flera år har matat mig och andra läsare med målande beskrivningar av den promenadvänliga lilla staden i Västmanland.

Läs mer: Se, göra, äta i Nora – 26 tips

Jag och min kompis stannar till i Nora under en lyckad roadtrip i början av juni, då vi också passar på att besöka Garphyttans nationalpark, Askersund och Tivedens nationalpark. Vi börjar i Nora, där vi stannar under några timmar för en fin vistelse som helt klart ger mersmak. Här är mina tips i Nora för en förstagångsbesökare!

Att göra i Nora: 5 tips i en av Sveriges 3 trästäder

Nora ligger i Örebro län och tillhör landskapet Västmanland. Nora kommun har i skrivande stund 10 700 invånare.

#1. Beundra den lilla trästaden i Bergslagen

att göra i nora

Nora tillhör tillsammans med Hjo och Eksjö nätverket ”Sveriges Tre Trästäder”. Trion insåg att de hade mycket gemensamt och bildades 1997 för att nätverka och lyfta småstaden som kulturhistoriskt besöksmål. Det är fint att se hur våra svenska turistmål samverkar och marknadsför varandra bortom geografiska gränser och parallellt även arbetar för att bevara kulturhistoriskt viktiga platser.

Noras bebyggelse härrör främst från sjutton- och artonhundratalet och är fortfarande en vacker syn med dess välskötta gårdar och omsorgsfullt målade trähus. Själva staden fick stadsprivilegier under 1600-talet och kom att bli starkt präglad av bergshanteringen/bergsbruket:

Bergsbruk eller bergshantering är ett samlingsbegrepp för verksamheter i äldre tid som utnyttjade bergets råvara, därmed innefattas gruvbrytning och malmens första grovförädling i hyttor samt tillverkning av tackjärn, därtill kolning. Bergsbruket sköttes av bergsmän och kolare, och kontrollerades av Bergskollegium.

Wikipedia om bergsbruk

Undrar du över statyn vid Noras glasstorg? Det är ”Bergssprängaren” , en viktig symbol över stadens historia. Statyn stod tidigare vid Stadshotellet i Nora och försvann vid en stöld under 2014. Den återfanns aldrig trots hittelön, men återskapades efter en förlaga och står numera att beskåda vid glasstorget.

Tips! Boka in dig på en stadsvandring i Nora för att lära dig mer om staden. Aktiviteten bokas via Nora Turistbyrå.

#2. Shopping på Leon. Sandberg Bosättningsaffär

att göra i nora

Den här charmiga ”bosättningsbutiken” drivs nu vidare i fjärde och femte generationerna och är därmed unik i sitt slag. Butiken finns alltså kvar i samma familj som grundade den under 1859 och har samma idé då som nu = att vara ett givet val för alla som vill ”sätta bo”. Själva går vi hit för att botanisera bland allt från glas till brickor och filtar, vilket slutar med att vi köper en studentpresent vackert paketerad i presentpapper och emblem.

Vi får också en pratstund med en av ägarna som berättar att pandemin bidrog till ett ökat intresse för våra svenska resmål, inklusive Nora, vilket håller i sig. Den typiska ”turistsäsongen” är numera förlängd från mars och även en bit in på hösten. Underbara nyheter om ni frågar mig! Läs mer på hemsidan för Leon Sandberg Bosättningsaffär.

Adress: Storgatan 12-14, 713 31 Nora

#3. Noras veteranjärnväg

att göra i nora

Noras veteranjärnväg, eller Bergslags Veteran-Jernväg som den egentligen heter, är sannerligen en veteran i staden. Det är inte alla orter som har äran att husera en museijärnväg komplett med ånglok, rälsbussar och lokomotorer. Om jag skulle ha tagit med min son i unga år till det här stationsområdet hade hans ögon förmodligen varit på väg att trilla ut av härligheterna.

Vill du ta en tur med ångloket eller rälsbussen? Dessa avgår från stationshuset under lördagar samt vissa fredagar mellan början av juli och slutet av augusti.

Mer om veteranjärnvägen samt tidtabell för 2023 finns att läsa hos Visit Nora.

#4. Å-promenaden

Ingenting kännetecknar semester så mycket som tid och lust för en promenad i sakta mak.

att göra i nora

I Nora tar du med fördel sikte på den tre kilometer långa Å-promenaden, som under början av sommaren ramas in av lummiga träd.

Innan vår promenad laddar vi upp med en plocksallad från Coop som vi avnjuter med utsikt över vattnet. Salladen toppas såklart med en glass, mer om den under nästa rubrik!

#5. Beställ en Noraglass (eller två)

Vill du smaka på glass med klass? Grattis, då har du kommit helt rätt. NoraGlass är vida känd och serveras med en rejäl stycke historia. Selma Gerdin började tillverka och sälja glass här i krokarna för exakt ett sekel sedan…

att göra i nora

… och intresset för den dagsfärska delikatessen håller uppenbarligen i sig. I år firar varumärket alltså 100 år, vilket nyligen firades med pompa och ståt.

När vi besöker Nora väljer vi en glass med dagens smaker, den här gången serveras vanilj, cheesecake med blåbär och hasselnöt. Ljuvlig kombo, bra jobbat av Anders som tydligen är dagens fabrikör.

Tack Nora för några härliga timmar – vi kommer garanterat tillbaka för mer svensk småstadsidyll framöver. Nu är det dags att åka vidare mot Garphyttans nationalpark…

Garphyttan nationalpark

… som ligger drygt 45 minuters bilresa från Nora. Läs mer: Garphyttans nationalpark – tips om försommar i Sveriges näst minsta nationalpark.

Planer på att besöka Noras ”syskon” Hjo? Här kommer mina tips: Att göra i Hjo – 6 tips i en av Sveriges trästäder


Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips om att resa i Sverige.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close