Close
Romme Alpin: lämplig skidort för barnfamiljer

Romme Alpin: lämplig skidort för barnfamiljer

Vi är ingen typisk skidfamilj i den bemärkelsen att vi prioriterar skidsemester över allt annat. Jag har varit på skidresa maximalt tio gånger i mitt liv, fem av dem tillsammans med min man och samtliga tillfällen i Sverige. Fyra av fem gemensamma resor har vi gjort med barnen till Dalarna. För egen del har jag under större delen av mitt liv varit väldigt rädd för allt vad skidbackar heter. Jag har aldrig varit någon skidexpert, och kommer aldrig att bli någon. Däremot vill jag gärna kunna åka skidor tillsammans med min familj som gillar konceptet med skidsemester (min man har åkt betydligt mer än mig). Nu när vårt yngsta barn har fyllt fem år finns möjlighet att åka allihop tillsammans, och jag gissar att vi från och med nu kommer att åka utför med jämna mellanrum. Jag vet att många av er är i min situation – alltså lite obekväma, lite rädda och lite osäkra på hela skidgrejen. Men det finns hopp, även för nybörjare! Vår familj har hittills satsat på lämpliga skidorter för barnfamiljer med snälla backar och lagom avstånd från södra och mellersta Sverige, samtliga med flera barnvänliga aktiviteter i närheten att varva skidåkningen med. Senast var vi Romme Alpin, som vi gärna kommer tillbaka till.

Läs mer: Jag, skidliften och utförsåkningen – hur gick det till slut?

Romme Alpin är en lämplig skidort för nybörjare till medelåkare, är du mer avancerad i din åkning krävs förmodligen mer än skidbackarna i Romme Alpin för att få hjärtat att slå snabbare. Fallhöjden (alltså höjdskillnaden mellan början och slutet av pisten) ligger på 275 meter, att jämföra med exempelvis Åre som ligger på 890 meters fallhöjd – det vill säga nästan 3 gånger så mycket.

Att åka skidor i Romme Alpin: perfekt för barnfamiljer (och vuxna nybörjare)!

#1. Var ligger Romme Alpin?

romme alpin
romme alpin dalarna

Romme Alpin ligger på behändiga 2,5 timmes bilresa från Stockholm, närmare bestämt 13 kilometer söder om Borlänge i södra Dalarna. Romme Alpin lockar själva med sin slogan ”Skidåkning som i fjällen på näravstånd!” och marknadsföringen verkar med andra ord rikta sig till oss i södra och mellersta delarna av Sverige. (Under vårt besök hör vi väldigt många stockholmare i backen.) Romme Alpin är en populär skidort för dagsturer, weekendresor eller kortare veckor för gäster som kommer utifrån, men det är såklart också många lokalbor som hänger i backarna.

Läs mer Rommes hemsida.

#2. Praktiska detaljer: hyra skidutrustning och köpa liftkort i Romme Alpin

romme alpin dalarna
romme alpin dalarna
romme alpin dalarna

Vår familj äger ingen skidutrustning alls utöver våra skidglasögon, utan måste hyra ett helt paket med pjäxor, skidor och stavar (hjälm ingår i priset). Det går givetvis bra att hyra enstaka skidprylar också.

Hyra utrustning på plats

Eftersom vi besöker Romme Alpin under jullovet räknar jag med långa köer till skiduthyrningen, men faktum är att vi blir väldigt positivt överraskade över hur smidigt allt går. Det är väldigt mycket personal på plats, och de verkar angelägna om att dyrbar åktid inte ska slösas på att stå i kö. Vi går direkt till skiduthyrningen (som ligger i anslutning till parkeringen) och tar en kölapp in till ett av de många uthyrningsbås som ligger vägg i vägg med varandra. När det blir vår tur, efter max 2-3 minuter, får vår familj kliva in genom en egen dörr in ett bås för att hyra den utrusningen vi behöver.

Tips: Se till att ha koll på ungefärlig skostorlek, längd och vikt i förväg!

Förboka skidutrustning online

Det går också bra att förboka skidutrustning i förväg via Romme Alpins onlinebokning, men då är det inte möjligt att prova pjäxor/boots inne i skiduthyrningen – och vid byte eller justering av utrustning får detta göras hos hyrservice/byte. Förbokning rekommenderas alltså om du redan på förhand vet dina storlekar, då kan du via ditt bokningsnummer gå och hämta din färdiga utrustning i utlämningsdörrarna som är märkta med ”förbokat”.

Liftkort/SkiPass

Liftkorten, SkiPass, köps i en separat byggnad ett par hundra meter bort från skiduthyrningen. Inte heller där är det någon direkt köbildning under vårt besök. Det går också att ladda på dagar via onlinebokningen eller appen Mitt Romme. (Ska du åka i två eller fler dagar krävs ett laddningsbart kort.)

Vad kostar det att hyra skidor och köpa liftkort?

Vi kan väl konstatera att skidåkning inte direkt är en billig sysselsättning om du inte har möjlighet att låna utrustning av någon. Vi hyr all skidutrustning och köper liftkort för två dagar, för detta betalar vi drygt 5000 kronor för vår hela familj (2 vuxna och 3 barn i åldrarna 11, 9 och 5 år).

Läs mer om SkiPass och uthyrning.

#3. Backarna och liftsystem i Romme Alpin

pistkarta romme alpin
Pistkarta från Romme Alpins hemsida.
romme alpin dalarna
romme alpin dalarna
romme alpin dalarna

I skrivande stund (januari 2020) har Romme Alpin 33 nedfarter. Det finns 13 liftar, fem av dessa är Expressliftar med sex platser i varje lift. Utöver de 13 liftarna finns det även två släpliftar/ankarliftar, sex knappliftar och tre skidband. Under mellandagarna behövde vi aldrig stå i kö i mer än några minuter.

romme alpin dalarna

Tips: Prata gärna med era barn om de olika liftarna och dess risker innan ni ger er ut i backarna. Under en och samma dag råkade vår son ut för två mindre liftincidenter. Första gången släppte personen framför honom knappliften alldeles för sent, vilket gjorde att den studsade tillbaka och träffade Sebastian hårt på läppen så att han började blöda rejält. Andra incidenten hände i sittliften, när Sebastian la handen så att han klämde den rejält när bygeln drogs över liften. För egen del fastnade jag som femtonåring med jackan i en ankarlift, vilket gav mig värsta traumat. En kortare liftgenomgång rekommenderas med andra ord – både för barn och nybörjare!

#4. Matmöjligheter i Romme Alpin

romme alpin dalarna
romme alpin dalarna
romme alpin dalarna

För att hålla nere kostnaderna kan ni ta med egen matsäck och äta i den stora värmestugan i Romme Dal (det vill säga vid skidanläggningens centrum där man också köper liftkort och hyr skidor). Vid värmestugan finns också ett café med fika och enklare måltider, och några steg därifrån finns Wärdshuset som serverar dagens husman. Andra restauranger i Romme Dal är Hamburgeriet och Lodgerestaurangen. När det är bra väder finns också utomhusgrillar igång.

Delar av vår familj äter lunch i den mysiga Våffelstugan uppe på Snöberget. Här serveras smörgåsar, våfflor, sallader och gulaschsoppa (det är inte billigt, en våffla kostar 49 kr, ett glas mjölk 23 kr och en gulaschsoppa 115 kr). Försök att undvika lunchtid då det blir köer. Befinner ni er istället på det andra berget, Solklinten, kan ni stilla hungern på Toppstugan.

Läs mer om restaurangerna här.

#5. Boendemöjligheter, Romme Alpin

romme alpin dalarna

Vill du bo precis vid backen finns hotellrum på Romme Alpin Ski Lodge, men det finns också en mängd boendemöjligheter både i Romme och i Borlänge – allt från privatägda småstugor till finare hotell. Vår familj valde att bo i en privatägd stuga i Tuna-Hästberg, ca 25 minuter med bil från Romme.

#6. Personliga favoriter i Romme Alpin:

romme alpin dalarna

Utöver det som redan skrivits i inlägget bad jag tre andra familjemedlemmar att berätta om sina favoriter i Romme Alpin:

  • Calles kurvor: Den hade många roliga banhopp. Den var svår i början, men sedan svängde man in på ett ställe där det fanns höjder, ramper och tillverkade hopp. – Sebastian, 11 år
  • Åkes ström: Den var svår. Den började som blå, men i slutet kunde man fortsätta om man ville åka blå som hette Esset eller åka vidare på Åkes ström som blev svart. Av alla svarta backar var den en av de lättaste. Jag tyckte först att svarta backen såg svår ut, men när jag åkte var det jätteroligt. – Julia, 9 år
  • Snöberget istället för Solklinten: Vi tog oss upp till Snöberget eftersom vi upplevde att det var lite mindre folk där än vid Solklinten. – Tobias, 45 år 

#7. Övrigt om Romme Alpin och tips på barnvänliga aktiviteter i närheten:

romme alpin dalarna
  • Öppettider: Romme Alpin har öppet fram till den 13 april 2020.
  • Skidbussen: Det går att åka på dagsturer med buss till Romme Alpin från ett antal orter i Sverige, längsta sträckan är Linköping – Romme. I paketpriset ingår buss tur och retur till hemstaden samt SkiPass för en dag. Läs mer om skidbussen här.
  • Fler inlägg om Romme Alpin: Min poddkollega Lisa/Let’s Go Explore är uppvuxen i Borlänge och har skrivit många bra inlägg om Romme Alpin. Lisas blogg är också fullmatad med övrig skidinspiration, bland annat tips till att köra barn åka skidor.
  • Tips om barnvänliga aktiviteter i närheten:
romme alpin dalarna

Läs mer om att åka skidor i Dalarna: Orsa Grönklitt – familjevänlig vintervistelse i Dalarna.


Samtliga bilder är tagna i Romme Alpin under december 2019. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips i Sverige framöver.

2 comments

  1. Man blir bra sugen på at damma av skidorna efter denna läsning måste jag säga. 🙂

    1. Haha, gör det! Vi är i Åre just nu så Romme gav uppenbarligen mersmak. Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close