Close
Tågsemester i Sverige: 7 förslag på resmål

Tågsemester i Sverige: 7 förslag på resmål

Ropen skalla, tågsemester till alla! Sällan har tågresor varit lika mycket i ropet som nu. Mycket fokus i mina flöden handlar om att planera inför en tågsemester i Europa, men jag vill påminna om att inte glömma våra svenska alternativ inför stundande semesterplanering. Här kommer sju fina förslag om du är ute efter en lyckad tågsemester i Sverige.

Tågsemester i Sverige

tågsemester i Sverige
Karlskrona – Stockholm, en standardsträcka i vår familj.

#1. Tågsemester i Sverige: Umeå

Björkarnas stad Umeå, även titulerad kulturhuvudstad i Europa, bjuder föga förvånande på en rejäl kulturdos, men också på matupplevelser utöver det vanliga. Här finns allt jag behöver för en lyckad weekend på promenadavstånd från centralstationen. Själv tog jag nattåget från Stockholm, idealt att somna i en stad och vakna i en annan!

Läs mer: Weekendresa i Sverige: Se, äta och göra i Umeå

#2. Tågsemester i Sverige: Karlskrona

Har du ännu inte besökt Karlskrona i Blekinge? Grattis! Du har mycket fint att se fram emot. Den gamla örlogsstaden är en av Sveriges vackraste städer – det är ett nöje att spendera sommarsemestern i ”staun”. Räkna med mycket fokus på skärgård, hav och ö-liv. Missa inte Marinmuseum och en tur ut med någon av skärgårdsbåtarna.

Läs mer: Att göra i Karlskrona (mer Blekingeinspiration finns hos Visit Blekinge).

#3. Tågsemester i Sverige: Östersund

Östersund må vara en vinteridyll, men staden i sommarskrud är också en höjdare. Staden är inbäddad av vackra naturvyer – Storsjön gör sig utmärkt som silhuett. Mycket av det fina ligger på promenadavstånd, men jag kan också rekommendera en cykeltur på Frösön. Några (av många) höjdpunkter att se fram emot är friluftsmuseet Jamtli, häng nere vid Surfbukten och en fika på Wretmarks.

Läs mer: Familjesemester i Östersund

#4. Tågsemester i Sverige: Karlstad

Värmland i allmänhet och Karlstad i synnerhet ska inte underskattas i tågsammanhang. Här finns något för alla: Lars Lerins permanenta utställning på Sandgrund, perfekta kajakförutsättningar, god mat, häng i Mariebergsskogen och en lagom stor stadskärna.

Läs mer: Att göra i Karlstad: höstweekend med extra allt

#5. Tågsemester i Sverige: Stockholm

Vår huvudstad ger alla förutsättningar i hela världen om du vill åt en lyckad tågsemester i Sverige. Söders höjder, Gamla stans gränder och glittrande vatten – Lasse Berghagen vet vad han sjunger om:

Av städer jag känner i världen
Är du den stad som fått allt
Genom Mälarens kärlek till havet
En blandning av sött och salt

Läs mer: Att göra gratis i Stockholm med barn

#6. Tågsemester i Sverige: Kalmar

Förra året knep Kalmar titeln ”Årets sommarstad” för fjärde året i rad. Ett sådant resultat skojar man inte bort, Kalmar har definitivt ”det” och passar perfekt som anhalt för en tågsemester i Sverige. Här kan du strosa runt i den söta stadskärnan, njuta av havsvyerna och givetvis besöka Kalmar slott.

Läs mer: Julmässa på Kalmar slott

#7. Tågsemester i Sverige: Uppsala

Min senaste weekend gick varken till London, Berlin eller Paris – utan till Uppsala. Inom gångavstånd från tågstationen finns aktiviteter och sevärdheter för hela familjen. Tre tips att ta tillvara på: fika (eller varför inte lunch?) på att Günterska Hovkonditori & Schweizeri intill Fyrisån, ett besök på museet Gustavianum och givetvis en stund inne i Uppsala domkyrka.

Läs mer: Att göra i Uppsala: Sverigeweekend i en anrik studentstad

Fler tips på lämpliga resmål för tågsemester i Sverige:


Omslagsbild på Umeå C. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver!

10 comments

 1. Välkommen när det blir dags för Linköping. 🙂 Och glöm inte Malmö heller, hehe. Förutom ner till Skåne över påsk funderar jag på tågresa till Norge i år, är ju också helt okej förbindelser till Oslo med faktiskt.

  1. Tack Emelie, hoppas det blir relativt snart! Malmö är också given på listan, såklart. Jag funderar också på Skåne över påsk… men kanske att vi bara landar hemma i Nynäshamn. Vi får se, just nu är det ganska skönt att ha en obokad vecka. Ja – Oslo är ju perfekt tågdestination!

 2. Asså, jag tycker verkligen vi lägger till Göteborg åxå! Åkte tåg dit i fredags och spenderade helgen där, bodde på lyxiga Clarion Post och såg din svågers krogshow på Kajskjul 8 . Så bra!!!👍
  Det ovanligt långa tågbytet på 1 Tim och 3 min i Emmaboda på ditvägen, slogs ihjäl på retro och nostalgifiket Fenix straxt bakom stationen. Väl värt ett besök, bakverk i världsklass! 🎂

  1. Men ja Maria, Göteborg har egentligen en given plats på listan – hade kunnat fylla med hur många punkter som helst. Åh, kul att du såg showen! Vi är inbokade när vi kommer hem igen, längtar så sjukt mycket.

   Superbra tips med Fenix, dit måste jag stanna till nästa gång!

 3. Jag längtar efter att åka tåg till olika ändstationer. Det är ändå lite härligt att ha tåg som står och väntar på perrongen…

  1. Ja, känner precis samma. 🙂 Välkommen till pendeltåget i Nynäshamn – ändstation it is!

 4. Gävle borde också kvala in på listan, tycker jag.

  1. Jag har inte varit där tillräckligt mycket för att få en bra bild, får helt enkelt ge mig dit och utforska staden lite mer. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close