Close
Svenska drömhotell: 15 hotellfavoriter i Sverige

Svenska drömhotell: 15 hotellfavoriter i Sverige

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Nyligen satt jag och drömde mig bort till lyxiga hotellövernattningar, och närmare bestämt en specifik sådan. Jag har under ett par års tid sneglat på hotellet Ett Hem, ett omtalat (och nästan mytomspunnet) boutiquehotell inne i Stockholm. Ni vet – ett drömhotell av högsta rang, så lyxigt att jag vill ha en anledning att fira för att bo där. Jag har samlat flera sådana anledningar i rockärmen under senaste tiden, och nyligen gjorde jag slag i saken och bokade in mig på ett av mina svenska drömhotell. Samma dag jag scrollade loss på hotellets hemsida la jag ut en fråga på mitt Instagramkonto om vilka svenska hotell mina följare drömmer om. Jag var inte ensam om att vilja besöka Ett Hem, men jag fick också flera andra förslag på hotellfavoriter i Sverige.

Svenska drömhotell: 15 hotellfavoriter i Sverige

Svenska drömhotell i södra Sverige

#1. PM & vänner (Växjö)

Ett ynka tips från södra Sverige damp ner (jag vet att det finns många fler!), men å andra sidan levererar PM & Vänner i Växjö så det räcker och blir över för hela den här delen av Sverige. Här finns 74 unika rum i fem olika kategorier – från klassiska dubbelrum upp till en svit på 50 kvm fördelade på två våningar. Och jodå, hotellfrukosten, och maten överlag, lär vara himmelsk.

Läs mer och boka här: PM & Vänner (adlink)

Svenska drömhotell i västra Sverige

#2. Nääs Fabriker Hotell (Alingsås)

Nääs Fabriker

Jag har fått tips om Nääs Fabriker från flera håll, och i julas åkte jag dit i familjen för en hotellövernattning, läs recension här: Nääs Fabriker Hotell & Restaurang – hotelltips i Västsverige.

Hotellet, som ligger intill sjön Sävelången, är inrymt i ett gammalt fabriksområde. Utöver hotellet finns här även butiker, restaurang, kafé, kontor och andra verksamheter vilket skapar en fin helhetsupplevelse.

Läs mer och boka här: Nääs Fabriker (adlink)

#3. Hotell Dorsia (Göteborg)

hotel dorsia göteborg

Den här hotellinredningen hade mycket väl platsat in i en Hollywoodfilm, själv tänker jag spontant på Moulin Rouge. De 37 hotellrummen är unikt inredda och märk väl att barn upp till 8 år inte är välkomna. Även det här hotellet tillhör (liksom Ett Hem) Small Luxury Hotels of the World, en sammanslutning av 550 lyxhotell i 90 länder. Att vara medlem i SHL är en kvalitetsstämpel i sig, se det som en garanti för att de anslutna hotellen är allt annat än mediokra! Läs min recension här: Dorsia Hotel – en recension av dekadent Göteborgshotell.

Läs mer och boka här: Dorsia (adlink)

#4. Pigalle (Göteborg)

Ett annat Göteborgsbaserat boutiquehotell med extra allt är Pigalle. Det här hotellet och dess 64 rum är inspirerat av ett Europa under 1920-talet. Värt att notera är att Pigalle tillhör ESS Group, som har flera högt ansedda svenska hotell under sitt paraply (bland annat The Steam Hotel, Falkenbergs strandbad och MJ’s.)

Läs mer och boka här: Pigalle (adlink)

#5. Säröhus (Särö)

säröhus

Särö ligger söder om Göteborg, och erbjuder särsedels vackra omgivningar. Här, närmare bestämt Spahotellet Säröhus, övernattade min man för ett tag sedan. Han var extra nöjd med SPA-avdelningen och de fantastiska promenadstråken strax utanför hotellet.

Läs mer och boka här: Säröhus (adlink)

Svenska drömhotell i mellansverige

#6. Ett Hem (Stockholm)

ett hem boutiquehotell Stockholm

Här har vi alltså hotellet med stort H. ”Ett Hem” och dess 12 hotellrum bjuder på en personlig boendeupplevelse utöver det vanliga, där den genomgående känslan känns mer att komma hem än att bo på hotell: Ett Hem – Boutiquehotell i Stockholm i toppklass.

Läs mer och boka här: Ett Hem (adlink)

#7. Yasuragi (Stockholm)

När du kliver in på Yasuragi, kliver du in i en bubbla av lugn. Den ursprungliga anläggningen ritades av den japanska arkitekten Yoji Kasajima redan för 30 år sedan – och numera är det japanska badet vida omtalat. Hit kommer du för avslappning, tvagning från topp till tå och en känsla av nystart.

Läs mer och boka här: Yasuragi

#8. Villa Anna (Uppsala)

villa anna uppsala

Villa Annas läge vid det historiska kvarteret innebär att hotellet är granne med bland annat Domkyrkan, Trefaldighetskyrkan och Gustavianum – läs recension här: Villa Anna – unikt boutiquehotell i Uppsala. Personligt, ombonat och mat av högsta klass är ledorden för det här söta boutiquehotellet i Uppsala, som jag tycker att alla borde besöka någon gång!

Läs mer och boka här: Villa Anna (adlink)

#9. Bomans Hotell (Trosa)

Jag vet många som håller Bomans i Trosa som en av sina återkommande hotellfavoriter. Dels är Trosa ett populärt resmål i sig, dels utlovar hotellets ledord ”More is more – less is a bore” något extra.

Läs mer och boka här: Bomans Hotell (adlink).

#10. Furillen (Gotland)

Om Bomans Hotell är så långt ifrån nordisk minimalism man kan komma, är Furillen på Gotland dess motsats. Det är avskalat, stilrent och Gotlands karghet går som en röd tråd i både omgivningar och inredning. Inte undra på att hotellet är en återkommande plats för modefotograferingar.

Läs mer och boka här.

Svenska drömhotell i norra Sverige

#11. Copperhill Mountain Lodge (Åre)

copperhill

Det är en upplevelse att bara att komma in i Copperhills hotellobby. Här, på toppen av Fäberget, möts du av Åres version av en amerikansk Aspendröm. Naturomgivningarna är galet vackra året runt, och fjällvärldens enda designhotell är ett måste för hotellnördar.

Läs mer och boka här: Copperhill

#12. Arctic Bath (Luleå)

På Arctic Bath har naturen fått följa med in i rummen. Hotellet själva menar att ”It is your perfect hide-away under the northern skies.” . Efter att ha sett bilderna från hotellet är jag benägen att hålla med.

Läs mer och boka här: Arctic Bath

#13. Treehotel (Harads, Luleå)

Trädhotellet är ett återkommande ämne när det snackas svenska drömhotell och hotellfavoriter i Sverige. Vi är många som verkar dras till konceptet att bo uppe i trädtopparna. Kanske är det barndomens trädkojor som gör sig påminda, eller en aldrig sinande längtan efter att uppleva norrsken så nära himlavalvet som möjligt?

Läs mer och boka här: Treehotel (adlink)

#14. Granö Beckasin (Umeå)

Granö Beckasin erbjuder liksom Treehotel en chans att bo i trädtopparna. Här finns 6 stycken ”fågelnästen” som alternativ till fullvärdiga hotellrum – med oslagbar utsikt som bonus.

Läs mer och boka här: Granö Beckasin (adlink)

#15. Ishotellet (Jukkasjärvi)

Ishotellet i Jukkasjärvi är ännu ett av våra svenska drömhotell dit turister vallfärdar från när och fjärran. Nu är det hög tid för oss svenskar att upptäcka vårt eget land, och inte minst hotellfavoriten i Jukkasjärvi som har satt vårt lands namn på kartan över hela världen.

Läs mer: Unika boenden i Sverige – 23 tips på annorlunda boendeupplevelser


Har du besökt något av hotellen ovan, eller har du andra förslag att lägga till listan? För egen del kan jag även rekommendera Lydmar Hotel, Hotel Frantz, Grand Hotel, Bank Hotel och Hotel at Six som förslag på hotell att övernatta på i mitt närområde Stockholm. Edit: Fler tips från er läsare:

4 comments

 1. Så många härliga hotell! Jag skulle vilja bo på alla men PM & vänner, Bomans och Trädhotellet är jag lite extra sugen på. Det nya Hotel Giò i Solna verkar också väldigt fint. Av de hotell jag bott på i Sverige är Clarion Hotel Wisby favoriten just nu.

  1. Tack för din kommentar Ann-Louise, alltid roligt att höra andras favoriter. Wisby ligger ju lämpligt nära för mig, får spana på det vid tillfälle framöver.

   Giò har jag sett flera uppdateringar från, roligt med lite nykomlingar – hoppas, hoppas de tar sig igenom Coronadippen.

 2. Granö Beckasin lockar, men deras fågelholkar är dyra.
  ”Billigare” hotellrum och stugor finns.
  Kanske nöjer vi oss med en middag där, restauranten ska vara jättebra har jag hört.
  Bomans bodde jag på 2006, mysigt hotell.
  Dorsia, Pigalle har jag besökt men ej bott på.
  Alla tre speciella ställen.
  Trevlig helg.

  1. Ja, en bra kompromiss är faktiskt att besöka hotellens restauranger – som ofta håller väldigt hög klass! (Samma sak med Wanås i Skåne till exempel.) Du har hunnit med flera stycken hör jag.

   Trevlig helg på dig! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close