Close
Svenska drömhotell: 15 hotellfavoriter i Sverige

Svenska drömhotell: 15 hotellfavoriter i Sverige

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Nyligen satt jag och drömde mig bort till lyxiga hotellövernattningar och svenska drömhotell. Samma dag jag scrollade loss på Google la jag ut en fråga på mitt Instagramkonto om vilka svenska hotell mina följare drömmer om. Här är några av förslagen som ramlade in!

Svenska drömhotell: 15 hotellfavoriter i Sverige

Svenska drömhotell i södra Sverige

#1. PM & vänner (Växjö)

Pm & friends hotell Växjö hotellfrukost

Ett ynka tips från södra Sverige damp ner, men å andra sidan levererar PM & Vänner i Växjö så det räcker och blir över för hela den här delen av Sverige. Här finns 74 unika rum i fem olika kategorier från klassiska dubbelrum upp till en svit på 50 kvm fördelade på två våningar. Hotellfrukosten? Den är en klass för sig.

Läs mer och boka här: PM & Vänner (adlink)

Svenska drömhotell i västra Sverige

#2. Nääs Fabriker Hotell (Alingsås)

nääs fabriker hotell

Nääs Fabriker Hotell & Restaurang är ett av våra personliga favoriter när det kommer till lämpliga hotell för hela familjen. Hotellet, som ligger intill sjön Sävelången, är inrymt i ett gammalt fabriksområde. Utöver hotellet finns här även butiker, restaurang, kafé, kontor och andra verksamheter vilket skapar en fin helhetsupplevelse.

Läs mer och boka här: Nääs Fabriker (adlink)

#3. Hotell Dorsia (Göteborg)

hotel dorsia göteborg

Den här hotellinredningen hade mycket väl platsat in i en Hollywoodfilm, själv tänker jag spontant på Moulin Rouge. De 37 hotellrummen är unikt inredda och märk väl att barn upp till 8 år inte är välkomna. Det här hotellet tillhör Small Luxury Hotels of the World, en sammanslutning av 550 lyxhotell i 90 länder. Att vara medlem i SHL är en kvalitetsstämpel i sig, se det som en garanti för att de anslutna hotellen är allt annat än mediokra! Läs min recension här: Dorsia Hotel – en recension av dekadent Göteborgshotell.

Läs mer och boka här: Dorsia (adlink)

#4. Pigalle (Göteborg)

hotell pigalle Göteborg
Foto: Lisa Fahlåker/Let’s go Explore

Ett annat Göteborgsbaserat boutiquehotell med extra allt är Pigalle. Det här hotellet och dess 64 rum är inspirerat av ett Europa under 1920-talet. Värt att notera är att Pigalle tillhör ESS Group, som har flera högt ansedda svenska hotell under sitt paraply, bland annat The Steam Hotel, Falkenbergs strandbad och MJ’s.

Läs mer och boka här: Pigalle (adlink)

#5. Säröhus (Särö)

säröhus

Säröhus ligger söder om Göteborg och erbjuder särsedels vackra omgivningar. Vi är extra nöjda med SPA-avdelningen och de fantastiska promenadstråken strax utanför hotellet.

Läs mer och boka här: Säröhus (adlink)

Svenska drömhotell i mellansverige

#6. Ett Hem (Stockholm)

ett hem boutiquehotell Stockholm

Här har vi alltså hotellet med stort H. ”Ett Hem” och dess hotellrum bjuder på en personlig boendeupplevelse utöver det vanliga, där den genomgående känslan känns mer att komma hem än att bo på hotell: Ett Hem – Boutiquehotell i Stockholm i toppklass.

Läs mer och boka här: Ett Hem (adlink)

#7. Yasuragi (Stockholm)

När du kliver in på Yasuragi kliver du in i en bubbla av lugn. Den ursprungliga anläggningen ritades av den japanska arkitekten Yoji Kasajima redan för 30 år sedan – och numera är det japanska badet vida omtalat. Hit kommer du för avslappning, tvagning från topp till tå och en känsla av nystart.

Läs mer och boka här: Yasuragi

#8. Villa Anna (Uppsala)

villa anna uppsala

Villa Annas läge vid det historiska kvarteret innebär att hotellet är granne med bland annat Domkyrkan, Trefaldighetskyrkan och Gustavianum – läs recension här: Villa Anna – unikt boutiquehotell i Uppsala. Personligt, ombonat och mat av högsta klass är ledorden för det här söta boutiquehotellet i Uppsala, som jag tycker att alla borde besöka någon gång!

Läs mer och boka här: Villa Anna (adlink)

#9. Bomans Hotell (Trosa)

Jag vet många som håller Bomans i Trosa som en av sina återkommande hotellfavoriter. Dels är Trosa ett populärt resmål i sig, dels utlovar hotellets ledord ”More is more – less is a bore” något extra.

Läs mer och boka här: Bomans Hotell (adlink).

#10. Villa Alma (Gotland)

Villa Alma i Visby kan checka av många kriterier för att åka högt upp på min personliga tipslista bestående av svenska hotell med det lilla extra. Det passar inte in i kategorin budgethotell, men heller inte uttalad lyx. Hög standard på hotellfrukosten? Definitivt. Läge med utsikt över havet? Jajamen, i vart fall några av rummen. Småskalighet vad gäller både rumsantal och känsla? Absolut. Personligt bemötande? Japp. Omsorgsfullt och personlig inrett? Jajamen. Här kan du läsa min recension: Villa Alma i Visby: ett fint hotelltips på Gotland

Läs mer och boka här (adlink).

Svenska drömhotell i norra Sverige

#11. Arctic Bath (Luleå)

På Arctic Bath har naturen fått följa med in i rummen. Hotellet själva menar att ”It is your perfect hide-away under the northern skies.” . Efter att ha sett bilderna från hotellet är jag benägen att hålla med.

Läs mer och boka här: Arctic Bath

#12. Copperhill Mountain Lodge (Åre)

copperhill

Det är en upplevelse att bara att komma in i Copperhills hotellobby. Här, på toppen av Fäberget, möts du av Åres version av en amerikansk Aspendröm. Naturomgivningarna är galet vackra året runt, och fjällvärldens enda designhotell är ett måste för hotellnördar.

Läs mer och boka här: Copperhill

#13. Treehotel (Harads, Luleå)

Trädhotellet är ett återkommande ämne när det snackas svenska drömhotell och hotellfavoriter i Sverige. Vi är många som verkar dras till konceptet att bo uppe i trädtopparna. Kanske är det barndomens trädkojor som gör sig påminda, eller en aldrig sinande längtan efter att uppleva norrsken så nära himlavalvet som möjligt?

Läs mer och boka här: Treehotel (adlink)

#14. Granö Beckasin (Umeå)

Granö Beckasin erbjuder liksom Treehotel en chans att bo i trädtopparna. Här finns 6 stycken ”fågelnästen” som alternativ till fullvärdiga hotellrum – med oslagbar utsikt som bonus.

Läs mer och boka här: Granö Beckasin (adlink)

#15. Ishotellet (Jukkasjärvi)

Ishotellet i Jukkasjärvi är ännu ett av våra svenska drömhotell dit turister vallfärdar från när och fjärran. Nu är det hög tid för oss svenskar att upptäcka vårt eget land, och inte minst hotellfavoriten i Jukkasjärvi som har satt vårt lands namn på kartan över hela världen.

Läs mer: Unika boenden i Sverige – 23 tips på annorlunda boendeupplevelser


Inlägget publicerades ursprungligen i maj 2020 och uppdaterades i oktober 2023. Har du besökt något av hotellen ovan eller har du andra förslag att lägga till listan? För egen del kan jag även rekommendera Lydmar Hotel, Hotel Frantz, Grand Hotel, Bank Hotel och Hotel at Six som förslag på hotell att övernatta på i mitt närområde Stockholm. Fler tips från er läsare:

12 comments

 1. Så många härliga hotell! Jag skulle vilja bo på alla men PM & vänner, Bomans och Trädhotellet är jag lite extra sugen på. Det nya Hotel Giò i Solna verkar också väldigt fint. Av de hotell jag bott på i Sverige är Clarion Hotel Wisby favoriten just nu.

  1. Tack för din kommentar Ann-Louise, alltid roligt att höra andras favoriter. Wisby ligger ju lämpligt nära för mig, får spana på det vid tillfälle framöver.

   Giò har jag sett flera uppdateringar från, roligt med lite nykomlingar – hoppas, hoppas de tar sig igenom Coronadippen.

 2. Granö Beckasin lockar, men deras fågelholkar är dyra.
  ”Billigare” hotellrum och stugor finns.
  Kanske nöjer vi oss med en middag där, restauranten ska vara jättebra har jag hört.
  Bomans bodde jag på 2006, mysigt hotell.
  Dorsia, Pigalle har jag besökt men ej bott på.
  Alla tre speciella ställen.
  Trevlig helg.

  1. Ja, en bra kompromiss är faktiskt att besöka hotellens restauranger – som ofta håller väldigt hög klass! (Samma sak med Wanås i Skåne till exempel.) Du har hunnit med flera stycken hör jag.

   Trevlig helg på dig! <3

 3. Hotell Frantz som nämndes i artikeln är det bästa hotellet jag har upplevt i sverige! Rummen frukosten och personalen gör det här till något alldeles extra!

  1. Ja, visst är det riktigt bra. Jag återvänder hemskt gärna!

 4. Maria Karlsson says:

  Hotell Eggers i Göteborg kvalar in!

  1. Det har jag på min personliga önskelista!

 5. Bara brittiskt says:

  Jag älskar The Box. Visst, deras spa kostar extra och det ligger vid motorvägen men så avkopplande rum, trevlig personal, lagom ambition i restaurangen för vad det är…de har hittat sin grej. Varbergs stadshotell med Asia Spa är en annan favorit.
  Malmö Live kan jag inte rekommendera annat än för utsikten (som du ju kan få i Turning Torso också när HSB har visningar, eller från andra ställen i Malmö). Just nu bygger de om restaurangen till italienskt och köket är kompetent men det är något med stämningen bland personalen där som inte stämmer. Stor frukost som på alla kedjans hotell men trist frukostmatsal. Kul att vara nära konsertscenen men nja, opersonligt och lätt rörigt. Inget mys. Då är Post i Göteborg trevligare.
  När det gäller vad jag är nyfiken på framöver så är det hotell Havsbaden i Grisslehamn, The Vault i Helsingborg och Orbaden med sin poolutsikt över skogen.

  1. Så roligt att höra dina kommentarer – både om de du har besökt och de du vill besöka. Då kanske inte Live åker direkt högst upp på min Malmö-lista…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close